Šta je novo?

Kreiranje bootable diska sa Windows XP instalacijom

jaygee

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2006
Poena
320
Skinuo sam sa interneta kompletnu instalaciju XP-a SP2 sa potrebnim SATA drajverima, kako ne bih morao da koristim floppy prilikom podizanja sistema.
Ono sto me zanima je kako da napravim bootable cd sa kog cu podici instalaciju?
Pretpostavljam da Nero ima tu opciju? Ima li nekakvih specijalnih podesavanja? Citao sam negde da cak mora da se u LABELu diska napise tacno ono sto stoji na labelu XP diska?!?
Lik na forumu je rekao da treba samo narezati na najmanjoj mogucoj brzini pa zna li ko zasto, cisto me interesuje???
Hvala na pomoci, nadam se da sam bio jasan. :wave:

P.S. Nikako ne nadjoh srodnu temu pa sam morao novu da otvorim!

Poslednja izmena:
Ako se ne varam kada se disk sporije reze, laser ga dublje ureze, pa je samim tim kvalitetniji i duze traje.

E sad kad smo vec od ove teme (vrlo zanimljiva inace), mene interesuje u koji folder bi trebalo ubaciti sata drajvere sa flopija (instalacioni disk je klasicni xp2 sa sp2) da se nebi moralo muciti sa disketom kao covek sto vec rece?! :wave:

Pretpostavljam da je instalacija koju si skinuo u formi Image-a diska, a onda su velike sanse da samo treba da je narezes na disk, i dobices bootabilni medijum sa koga je moguce podici masinu i pokrenuti instalaciju. Sve te razne instalacione verzije Windowsa koje se mogu naci na internetu su uglavnom BOOTABILNI image-i, tako da ne bi trebalo da bude problema.
U Neru se Image reze opcijom Recorder -> Burn Image.

Ako to sto si skinuo nije image, ili nije bootabilan, onda se situacija malo komplikuje.
Postoji mnogo uputstava na Net-u o tome kako se pravi bootabilni disk za XP, kako se integrisu Service Pack-ovi, drajveri, update-ovi i slicno...

Jedan od nacina i program koji se koristi za to je nLite:
http://www.nliteos.com/index.html

Dalje, mnoge korisne informacije se mogu naci na:
http://www.msfn.org/board/forums.html

Mislim da si u pravu sto se tice Image-a diska, naime ime fajla koji sam skinuo je: sata version.xp pro.sp2.iso tako da mislim da je to to... Sad tek skapirah da je lik naspisao da je ISO fajl bootable!
Znaci sto se tice LABELa to ne bi trebao da bude problem?
Hvala na odgovoru, valjda ce sve proci kako treba!

P.S.
Ovo je on napisao:
Install Note

Burn to Cd With UltraIso And choose very slow burn speed
Bootable
size iso 626 Mega

kapiram da to znachi da je fajl bootabilan. :)

Poslednja izmena:
Da, samo ga narezi kako ti je covek rekao i to je to :wave:

E sad kad smo vec od ove teme (vrlo zanimljiva inace), mene interesuje u koji folder bi trebalo ubaciti sata drajvere sa flopija (instalacioni disk je klasicni xp2 sa sp2) da se nebi moralo muciti sa disketom kao covek sto vec rece?! :wave:
Nlite http://www.nliteos.com/download.html, lepo programce za integraciju svega i svacega u instalaciju WinXP. Pogotovo koristan kod instalacija na laptopove...

pazi, ne moras da se cimash i ubacujesh drajvere sam, kada je to vec neko drugi uradio.
pronadji na mnogim stranim forumima imas da skines win xp sp2 with sata drivers ili zove se negde sata edition, tu su ti vec integrisani svi drajveri koji su potrebni nebitno da li ti trebaju via ili nforce ili neki ko zna koji treci drajveri... mislim da ti je to najprostije...

Poslednja izmena:
pazi, ne moras da se cimash i ubacujesh drajvere sam, kada je to vec neko drugi uradio.
pronadji na mnogim stranim forumima imas da skines win xp sp2 with sata drivers ili zove se negde sata edition, tu su ti vec integrisani svi drajveri koji su potrebni nebitno da li ti trebaju via ili nforce ili neki ko zna koji treci drajveri... mislim da ti je to najprostije...

Tacno, ako imas bandwidith 1Mb ili vise, nije problem da skidas svaki cas 500-600 MB. nLite je odlican programcic koji odlicno radi svoj posao. Ubaci sam sve sto ti treba, znam da je smaranje, ali zar nije bolje da sam ubacis drajvere koji ti trebaju ili koje mislis da ce ti trebati ikada. kad izadju nove ploce i novi kontroleri ubacis nove itd...
usput ubacis sve hotfix-eve koji ti trebaju...

Pozdrav...

mislim da nije problem i sa 512 Kb/s i kao free user skinuti 600 mb sa Rapida, neka i dva dana traje, ta instalacija ce ti trajati, jedino ako stvarno menjash komponente chesto, pa ti uvek treba sveza kopija drajvera...
btw. ne sumnjam da je nlite odlichan program, ali za recimo pochetnike, ovo drugo je jednostavije i sigurnije reshenje...

jer moze da se koristi fles umesto flopija....mislim jer moze na fles da se stave drajveri umesto na flopi

koliko se secam kad sam ranije instalirao, ne moze, jer instalacija trazi da ubacish flopi u drajv, tako da mislim da nishta sem flopija ne shljaka... nisam siguran 100%...

sa HP System tools -> HP drive key boot utility mozes da napravis od flesha sta oces, cak i winXP instalaciju na flash da strpas :) Ja sam od flasha pravio kvazi floppy i opusteno koristio integrsani bios flesher od maticne koji zahteva da ubacis floppy sa biosom (u mom slucaju flash) i sve radi savrseno :)

sa HP System tools -> HP drive key boot utility mozes da napravis od flesha sta oces, cak i winXP instalaciju na flash da strpas :) Ja sam od flasha pravio kvazi floppy i opusteno koristio integrsani bios flesher od maticne koji zahteva da ubacis floppy sa biosom (u mom slucaju flash) i sve radi savrseno :)
Problem sa XP-om i svim ms sistemima nastalim u njegovo vreme i pre njega je da tzv. tekst mod drajvere mozes da ubacis u toku instalacije SAMO sa flopija i nikako drugacije. Tek Vista i Server 2008 su doneli mogucnost da txt mod drajvere ubacis sa cega hoces sve dok je "to nesto" detektovano tokom primarnog boot-a.
Simuliranje flopija sa usb-om je naravno moguce ali to i dalje nije TAJ floppy. VIdi se kao USB floppy sto znaci da lako moze da se desi da ga win ne detektuje a ovo, opet, zavisi od ploce i BIOS-a tj.koliko su "novi" da ne kazem savremeni. Mozda i radi na novijim plocama, ne znam stvarno nisam probao, "once you go slipstreaming, you never go back..." :)

Pozdrav...

ne znam sta su tacno text mod drajveri, ali sa programom koji sam naveo mozes umesto flopija da ubacis .img fajl.

Sto se slipstreaminga tice, to je ok, al ti to nece pomoci pri dijagnostici, popravkama i otklanjanju problema sa racunara dok ti je masinu u "nece da butuje, ne znam zasto, a ni win nece da se instalira, instalacija smrzava na pola" ;)

ne znam sta su tacno text mod drajveri, ali sa programom koji sam naveo mozes umesto flopija da ubacis .img fajl.

Sto se slipstreaminga tice, to je ok, al ti to nece pomoci pri dijagnostici, popravkama i otklanjanju problema sa racunara dok ti je masinu u "nece da butuje, ne znam zasto, a ni win nece da se instalira, instalacija smrzava na pola" ;)

sve zavisi o kakvoj verziji win-a se radi. neke mogu samo da se instaliraju posle formata hdd-a, a druge mogu i da oporave postojeci sitem.

Nazad
Vrh Dno