Šta je novo?

RAID, da li je moguce ovako ?

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Trenutno imam samo jedan disk koji ce ici u eksternu fijoku. Kontroler je postavljen u AHCI mod (965P chipset). Planiram da uzmem 2 WD od 320 GB i sa jednom plocom, za RAID 0. Posto me mrzi da reinstalisem sistem, posle formiranja RAID-a, da li je moguc ovaka scenario ?

1. Napravi se Acronis image starog diska (obe poarticije Ci D);
2. Kontroler na ploci se u BIOSu postavi u RAID umesto AHCI;
3. Ubace se novi diskovi, kreira RAID 0;
4. Pomocu Acronis startup CD-a, vratim image na RAID volume, tako da opet imam particije C i D;

Da li mi za RAID trebaju neki posebni driveri, sem Intel Matrix Storage Managera koji mi je trebao za AHCI mod postojeceg diska ?

Mozda nisam bio jasan, ali zar je moguce da ovo nikom nije trebalo ? 53 clana je procitalo ovo.

Da pojednostavim pitanje. Moze li se image starog diska sa 2 particije, vratiti na novi RAID 0 volume, a da sistem opet vidi samo dve particije C: i D: ?

necu nesto pomoci, ali da ne budem 54 clan koji je procitao i nije odgovorio :d,
najbolje je da sam probas da to odradis, nista ne te kosta,
pa ako moze moze a ako ne onda ponovo pitaj,
mozda treba nesto jos podesiti u acroins-u prilikom pravljenja image-a.

Poslednja izmena:
mozda treba nesto jos podesiti u acroins-u prilikom pravljenja image-a.

Nema tamo sta da se podesava, samo koje hoces particije, ili ceo disk i stepen kompresije.

Ako je poenta probati pa videti, onda nije trebalo nista da pitam. To su malo skupi eksperimenti.

Ako je poenta probati pa videti, onda nije trebalo nista da pitam. To su malo skupi eksperimenti.

skupi?
potrosices malo vremena?
a podatke neces izgubiti jer i onako si napravio backup sa acronis-om ;) .
plus sto si do sada to vec mogao i sam da probas.

Poslednja izmena:
skupi?
potrosices malo vremena?
a podatke neces izgubiti jer i onako si napravio backup sa acronis-om ;) .
plus sto si do sada to vec mogao i sam da probas.

Jesi li procitao sta sam napisao ?
Napisano je da imam jedan disk koji ide za drugu namenu. Za RAID mi trebaju dva nova diska koja cu kupiti samo u slucaju da ovo moze da se uradi. Bas ne znam nikog ko moze da mi pozajmi dva ista diska da bih ovo probao, a kupovina novih diskova je sitna stavka ili ne, zavisi sta ko moze da plati.

Jesi li procitao sta sam napisao ?
Napisano je da imam jedan disk koji ide za drugu namenu. Za RAID mi trebaju dva nova diska koja cu kupiti samo u slucaju da ovo moze da se uradi. Bas ne znam nikog ko moze da mi pozajmi dva ista diska da bih ovo probao, a kupovina novih diskova je sitna stavka ili ne, zavisi sta ko moze da plati.

izvini mislio sam da si vec nabavio hdd, moj propust.
iz tog ugla nije jeftina zezancija.

Moze.

Jedini problem moze da bude start Windoze koju si instalirao sa AHCI drajverima ali boot, MBR, particije i podaci ce biti isti kao pre.

Poslednja izmena:
Moze.

Jedini problem moze da bude start Windoze koju si instalirao sa AHCI drajverima ali boot, MBR, particije i podaci ce biti isti kao pre.

Daj boze, a sto se tice drivera nesto mislim da su driveri za AHCI mod i RAID isti posto se za AHCI instalise Intel Matrix Storage Manager koji valjda sluzi i za RAID ?
Mozda znas nesto vise o ovom programu ?

Zar bi odustao od kupnje diska ako bi trebao reinstalirati Windowse. Čak i da ne upali, samo osvježavanje instalacije bi trebalo riješiti problem, tako da definitivno ne vidim zašto bi ti o tome ovisila kupnja diskova!

Nazad
Vrh Dno