Šta je novo?

pomoc oko particije

mmv

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
619
ne znam kojom forom uglavnom nakon instaliranog ubuntu 7.10 d particija je postala swap ili tako nesto ! notmalno vratio sam se na xp, i on je ne vidi, help ljudi puna je ko brod ! kako da vratim na neki fat, ntfs, sta god !

Nije 100% ali mislim da si je formatirao u swap pri instalaciji Ubuntu-a. POgledaj koja je veličina te swap particije pa bi valjda po tome trebao da znaš da li je to ona "D" particija ili ne.
Mislim da jedino možeš probati sa nekim recovery data programom i da se moliš Bogu.. Ako si je formatirao ne možeš je vratiti na ntfs ili fat, možeš samo ponovo formatirati ali tako samo umanjuješ već male šanse da povratiš (sve) svoje podatke.

Poslednja izmena:
Ako su ti podaci jos na tom hd-u izvadi ga i odnesi kod nekog na WinXP. Skines lepo program pomocu kojeg ces videti tu linux particiju i fajlove na njemu ako su jos tamo i uradis backup. A sigurno da ima jos nekih varijanti da to resis.

I ja sam tako kad sam prvi put stavljao linux obrisao ceo disk. Nisam znao ***.

a kojim to programom mogu da vidim swap particiju ako hard stavim u drugi komp gde je xp !

u partition magicu, se vidi velicina popunjenosti particije onakva kakva je bila ! to mi je nada da nije formatirano !

Ne znam tacno ime al moze se naci na google 100% sam siguran da radi. Imao sam jednom slican problem pa sam tako prebacio podatke sa linux particije na neki xp i uradio posle foramt. Poslacu ti na PM par linkova pa probaj.

Poslednja izmena:
Nije mi baš jasno pitanje :d ali ako ti treba pristup ext2/ext3 particiji iz Win-a, to možeš sa ovim programom: explore2fs

Da, taj plugin za TC čita navedene Linux particije, samo neznam da li radi sa SWAP particijama, nikada mi nije palo na pamet da njime pretražujem swap, tu valjda nema ništa korisno

Ne treba ti da vadis nista iz SWAP-a.
Ako vise ne koristis linux na tom racunaru slobodno brisi.
SWAP se samo koristi kad ti je pun RAM da bi se neki nepotrebniji programi koji koriste memoriju izbacili u njega (swapowali :) srpski jezik je cudo) i tako oslobodili zauzetu memoriju za potrebnije stvari.
A i trebalo bi da je oko 512MB pa ti i nije neki problem :)

Poslednja izmena:
To zavisi od distroa, al' sve se svodi na stvaranje unlocated prostora iz windowsa uz pomoc nekog alata za particije (moj predlog je Acronis Disk Director Suite) a zatim uz pomoc linux instalera isparticionisati taj unlocated prostor. Vecina danasnjih distroa ima opciju u installeru da sami isparticionisu unlocated prostor na disku i naprave particije koje im trebaju. U PCLOSu je opcija "Use free space" u Ubuntuu je "Use Largest free unlocated space".

Pazite na lokaciju tog prostora.. ako ode preko 1024 cilindra, Linux loader nece moci da bootuje sistem. Moj predlog je:
[primarna:Windows][extended:[logicka:linux][logicka:swap][logicka:dodatna_windows_particija]]

Najbolje je da ostavis taj prostor prazan pa pustis instaleru da ga podeli kako mu odgovara.
Mislim da je 20GB sasvim dovoljno za eksperimantisanje u Linuxu.

Nazad
Vrh Dno