Šta je novo?

Jednostavan CMS?

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da li neko zna neki jednostavan CMS koji bi mogao da sluzi kao odlicna podloga za razvoj custom web aplikacija? Znaci neko dodje sa idejom da mu treba CMS koji ce da radi XYZ stvari a da ja mogu da iskoristim postojeci i da ga samo nadogradim prema potrebama.

Konkretno, treba mi CMS koji ima jednostavan ali dobar template engine i osnovne funkcije kao sto su kreiranje staticnih stranica, piskaranje vesti, da je modularan i da se lako mogu pisati moduli za njega. I naravno neki admin panel, bazican...

Probao sam par resenja ali nisam bas zadovoljan kako su reseni pa su svi predlozi dobrodosli.

Poslednja izmena:
I ja sam trazi nesto ovako, ali takodje nisam nasao :(

A znaci to je kao potraga za svetim Gralom...

Neko resenje mora postojati :)

Joomla ima preveliki footprint, meni treba nesto kao pola Joomle, samo temelj.

Ja sam isto tražio godinama CMS tog tipa dok na kraju nisam shvatio da očigledno moraš da sedneš i sam da kreiraš sistem po svojoj meri (što u mom slučaju povlači da moraš da sedneš i naučiš sintaksu prvo :D), znam da sam probao textpattern, delovao je jednostavan dovoljno ali sam imao neku zamerku, koje trenutno ne mogu da se setim. Moguće da je do sada izmenjano svašta, baš ću da probam ponovo.

Jedini bug za koji ja znam mu je oko preview kada se salje komentar. Ume da pukne kada se sajt jos pravi tj. desava se da kada se izmeni template. Ne znam sto, ne znam kako, znam da postoji i da se meni to dogodilo, ali je kasnije ispeglano.

^jesi li ga koristio?

da i nema bolji narocito ako imms ok znace o css-u zato sto su templetei 100%

a evo ti ovde jedan ok sajt urajen u cms-u
Kod:
w w w . m y - i t s . n e t

znaci kad se logujes to jest u ovom slucajno ti nemozes :D ali ja mogu povezan je sa lepo sa veb meilom i nekim zezancijama tako da je extra operativan i da je lak sa integraciju sa ostalim skriptama ili ti svojim kodom...

A što ne napravite nešto svoje, jednostavno? Zar to nije najjednostavnije? :D

Haha... Poceli smo opasno da se izvaljujemo ovde. :D

Ako vec bi hteli da prave svoj cms predlazem im da pokupe nesto od Silvestripe-a. :)

Iako sam pitao kroz šalu, pitanje je skroz na mestu. Ja ovde vidim dosta ljudi koji izgleda da se razumeju u PHP. Pravljenje CMS-a ne bi trebalo da bude problem, zar ne? Samo je potrebno malo više vremena da se sve iskodira, ali zadatak uopšte nije težak. Meni je to među najzanimljivijim stvarima kad pravim nekom sajt - da mu napravim od početka do kraja unikatno skrojen CMS.

Pa ja sam napravio do sada bar 4-5 sajtova sa CMSom koji sam ja izmislio, sa template sistemom koji sam ja izmislio i evo rade bez problema, a mušterije zadovoljne kako sami mogu bez frke sve da menjaju na sajtu (od toga što im je potrebno da menjaju tj.).

Poslednja izmena:
Iako sam pitao kroz šalu, pitanje je skroz na mestu. Ja ovde vidim dosta ljudi koji izgleda da se razumeju u PHP. Pravljenje CMS-a ne bi trebalo da bude problem, zar ne? Samo je potrebno malo više vremena da se sve iskodira, ali zadatak uopšte nije težak. Meni je to među najzanimljivijim stvarima kad pravim nekom sajt - da mu napravim od početka do kraja unikatno skrojen CMS.

Pa ja sam napravio do sada bar 4-5 sajtova sa CMSom koji sam ja izmislio, sa template sistemom koji sam ja izmislio i evo rade bez problema, a mušterije zadovoljne kako sami mogu bez frke sve da menjaju na sajtu (od toga što im je potrebno da menjaju tj.).
Mislim da se odgovor namece sam po sebi ;)
1. pravljenje upotrebljivog CMS-a oduzima mnogo vremena
2. u tom slucaju si prepusten samom sebi i svaki novi feature moras da pravis s nule jer nema gotovih modula, template-a itd.
3. ono sto je najveci problem jesu optimizacija i performanse sto oduzima najvise vremena.
Neko ce reci "predji na bolji server", ali to radi posao samo dok imas nekoliko stotina do par hiljada poseta dnevno, ali cim se nakrcaju dodatne opcije i skoci broj poseta, pa jos ako nemas dedicated server sa velikim bandwidth-om i brzim linkom performanse opadaju geometrijskom progresijom i onda pocinju da iskacu problemi i sve one rupe koje jedu resurse a koje se nisu videle u pocetku jer je sa malom potrosnjom resursa sve funkcionisalo bez problema. To ne znaci da se nece doci u corsokak i sa nekim OpenSource CMS-om, ali na njemu je ipak radilo mnogo vise ljudi i bagovi se mnogo lakse otkrivaju i krpe. Pokusaj da zamislis koliko bi ti vremena trebalo da napravis nesto tipa vBulletin-a bez ikakvih dodataka, pa onda nakrcaj na to gomilu korisnika, optereti server... Mislim da kapiras poentu ;)
4. najsladje je kad ti to neko drugi sve servira na izvol'te i to bas po tvojoj meri :D

E sad, nekad manje vremena treba da se napravi neki jednostavan CMS nego da se preradjuje nesto gotovo i onda dodjes u situaciju da vise gasis postojecu funkcionalnost nego sto je prosirujes tako da u tom slucaju tvoj rezon ima smisla, ali je pitanje koliko je to isplativo na duze staze jer koliko god se trudio da ga napravis da bude univerzalan uvek ce biti gomila stvari koje ce mu faliti, a eto tamo ima nesto gotovo sa modulom koji bas tebi treba i uz malo customizacije i podesavanja moze za kratko vreme da proradi...

Pa dobro, nekome možda to jeste cimanje, ali je meni to super zanimljivo da radim podjednako kao i dizajniranje :) Svestan sam ja da ima dosta gotovana kod nas, ali ovako kada praviš većinu stvari sam, tačno možeš da skapiraš gde je problem i kako možeš da ga rešiš (google is your friend).

Projekat tipa VBulletin je po meni nešto najkompleksnije što ima da se nađe na netu i kapiram da čak i mi svi ovde da se skupimo na gomilu da nećemo moći da napravimo nešto tako kvalitetno i pouzdano. Taj program se pravi godinama sa timom ekstra dobrih programera. Kada je reč o "jednostavnom CMS-u", stvari su skroz drugačije ;)

4. najsladje je kad ti to neko drugi sve servira na izvol'te i to bas po tvojoj meri :D

To nema nigde, na žalost :) Ali je joomla najbliža tome. :type:

Od nekih ljudi koji poznaju vBulletin sam cuo sledecu informaciju.
Da je vBulletin preglomazan i da se ne moze covek snaci u njemu lako.

Licno, smatram da je to najbolji forum na internetu, ali da je update sistem ocajan.

Niko ne kaže da pravljenje sopstvenog CMS-a nije najbolje, jer možeš sve po svojoj meri da uradiš. Mislim da je Crni više mislio na nedostatak vremena i kratke rokove, jer ti za izradu CMSa od početka treba određeno vreme, kojeg često nema. Plus što kasnije moraš sve dodatne feature sam od nule da praviš. I jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane svakako. ;)

Zato je kutija i tražio nešto jednostavno što se može nadograditi po potrebi, i meni je to dosta puta zafalilo.

To nema nigde, na žalost Ali je joomla najbliža tome.
Joomla je jako daleko od toga.Tipican boxoliki CMS=sve je u redu dok ti ne zatreba nesto izvan kutije,a onda modifikovanje do besvesti sa vrlo skromnim rezultatima u odnosu na ulozeno vreme/trud.Koliko ja shvatm Kutiji treba CMS sa mogucnostima upravo suprotnim njegovim niku :).A MODX CMS je najbolji CMS po tom pitanju koji sam je video.

da i nema bolji narocito ako imms ok znace o css-u zato sto su templetei 100%
.

Pa IMHO ima :) MODx http://modxcms.com

Da ne pricam na pamet meni se CMSmadesimple svidio na prvi pogled,pa probao,uradio par stvari u njemu i onda odustao_OK jeste ali nije dovoljno.
Sta god ti smatrao pod
zato sto su templetei 100%
u MODx-u
ti ni ne treba template :) iako ih ima ako ti bas trebaju,ali je lakse ovako:
1.Napravis,downloudujes,ripujes/"posudis" BILO KOJI (x)html dizajn,template...
2.copy/paste kao new Template
3.U njega dodas MODx tags sto izgleda recimo ovako:
<div id="content">
<h1>[*longtitle*]</h1>
[*content*]
</div>
4.I to je to,napravis document(to je ono sto [*content*] tag izbacuje kao output) mozes u WSIWYG editoru,mozes kao (x)html
5.dodelis dokumentu template po zelji
6.ako ti se nesto od (x)html koda ponavlja(header,footer...)to pretvoris u chunk i ubacis kao:
<div id="footer">
{{MyChunk}}
</div>
7.Ako hoces da dodas neki PHP kod(plugin ili nesto svoje) to dodas kao snippet:
<div id="sidebar">
<!-- menu and other blocks goes here -->
[[MenuSnippet?id=`0`&activelink=`active`]]
</div>
8.Dalje mozes da dodas ako ti trebaju TV(Template Variables) http://modxcms.com/what-are-template-variables1.html

itd.

Output je validan (X)html code,nema tabela i sl..
Sve sto hoces da bude gde ti hoces-moze.
Treba malo vremena da shvatis "sta je pisac hteo da kaze",ali kad to skontas onda si ti onaj koji kontrolise ,a ne onaj koji se prilagodjava.
Front end editing je js/ajax based zestoko i spor je ,ali sekretrice(i direktori takodje kad im pokazes)iz firmi kojima radis sajt se odusevljavaju i nazivaju te "hakerom" i sl.,ali njegova glavna prednost(osim naklonosti sexy sekretarica :) ) je sto ti ne moraju ceprkati po admin panelu da bi promenili cenu nekog proizvoda i sl.

Nastavak o MODx-u
(ja ovaj CMS bas volim iz razloga sto omogucava bas ono sto vecini vas/nas treba od CMS )
Prednosti:
1.Valid (x)html,css(MODx ima intreni CSS parser,nesto kao server side css) output
2.SEO frendly(document aliases,meta taging...)URI's bez "kuka i motika upitnika i sl."
3.Siguran(kriptovani user/pass u bazi)
4.User permissions(sta ko gde kada moze/nemoze...)
5.Document Caching(stedi sistemske resurse i omogucava export celog sajta u staticnom obliku aka mojsite.com/xxx.html)
6.Ultra jednostavna(foolproof) browser based instalacija
7.Shared(jeftin)hosting friendly(PHP 4 + ,MySQL 4+ )
8.PHP developer friendly(MODx je fleksibilan PHP framework,napises nesto ubacis kao snippet,ako nije dovoljno koristis API,modifikujes source...)
9.Designer friendly sta god hoces gde god hoces
10.Javascript friendly(Mootools integrisan)
11."Tek" je u 10-oj verziji(0.9.6.1) za samo 2 godine,ima solidnu zajednicu i manjak fensera
12.Neki od sajtova koje pogoni MODx http://www.modx.it/ medju njima jedan od najprometnijh aerodroma u USA(Denver) http://centennialairport.com/

Mane:
1.Ne bas najbolji search out of the box
3.Konfuzna iako obimna dokumentacija,kao i sam maticni sajt
4.Manjak eye candy i fensi stvarcica te marketinga za omasovljenje zajednice
5."Komplikovana za fensere" copy/paste instalacija dodataka(templates,snippets,chunks)
6.Velika integracija/ovisnost sa mySQL bazom
7.Relativno spor i ne bas transparentan core development

meni je isto oduzimalo previse vremena prepravljanje bilo kog cms-a u odnosu na pisanje koda od nule, ali sam jednom naleteo na jedan jednostan i dobar cms, www.plone.org, pa ko zna python, moze da se igra snjim, na prvi pogled ne deluje zahtevno za neke prepravke.

Poslednja izmena:
Joomla je jako daleko od toga.Tipican boxoliki CMS=sve je u redu dok ti ne zatreba nesto izvan kutije,a onda modifikovanje do besvesti sa vrlo skromnim rezultatima u odnosu na ulozeno vreme/trud.Koliko ja shvatm Kutiji treba CMS sa mogucnostima upravo suprotnim njegovim niku :).A MODX CMS je najbolji CMS po tom pitanju koji sam je video.

Pa IMHO ima :) MODx http://modxcms.com

Da ne pricam na pamet meni se CMSmadesimple svidio na prvi pogled,pa probao,uradio par stvari u njemu i onda odustao_OK jeste ali nije dovoljno.
Sta god ti smatrao pod u MODx-u
ti ni ne treba template :) iako ih ima ako ti bas trebaju,ali je lakse ovako:
1.Napravis,downloudujes,ripujes/"posudis" BILO KOJI (x)html dizajn,template...
2.copy/paste kao new Template
3.U njega dodas MODx tags sto izgleda recimo ovako:
<div id="content">
<h1>[*longtitle*]</h1>
[*content*]
</div>
4.I to je to,napravis document(to je ono sto [*content*] tag izbacuje kao output) mozes u WSIWYG editoru,mozes kao (x)html
5.dodelis dokumentu template po zelji
6.ako ti se nesto od (x)html koda ponavlja(header,footer...)to pretvoris u chunk i ubacis kao:
<div id="footer">
{{MyChunk}}
</div>
7.Ako hoces da dodas neki PHP kod(plugin ili nesto svoje) to dodas kao snippet:
<div id="sidebar">
<!-- menu and other blocks goes here -->
[[MenuSnippet?id=`0`&activelink=`active`]]
</div>
8.Dalje mozes da dodas ako ti trebaju TV(Template Variables) http://modxcms.com/what-are-template-variables1.html

itd.

Output je validan (X)html code,nema tabela i sl..
Sve sto hoces da bude gde ti hoces-moze.
Treba malo vremena da shvatis "sta je pisac hteo da kaze",ali kad to skontas onda si ti onaj koji kontrolise ,a ne onaj koji se prilagodjava.
Front end editing je js/ajax based zestoko i spor je ,ali sekretrice(i direktori takodje kad im pokazes)iz firmi kojima radis sajt se odusevljavaju i nazivaju te "hakerom" i sl.,ali njegova glavna prednost(osim naklonosti sexy sekretarica :) ) je sto ti ne moraju ceprkati po admin panelu da bi promenili cenu nekog proizvoda i sl.

Ovo deluje izuzetno zanimljivo!
Probacemo pa cu javiti utiske.

Mislim da je ovo sto sam trazio :) Prvi utisak - odlicno! Sutra kad se dodatno poigram znacu vise ali na prvi pogled ovo deluje kao ono sto meni zaista treba!
Hvala ;)

Nema na cemu i dobrodosao :) .
Par saveta za laksi pocetak.
Instaliraj 2 lokalne verzije.
Jednu sa demo sadrzajem i svim dodacima koje ti instaler ponudi.Ovo sluzi samo da se igras tj.da dobijes neku predstavu kako to izgleda.Posto ova default demo varijanta ne predstavlja MODx i njegove mogucnosti i prednosti bas najbolje,ni ne pokusavaj da bilo sta modifikujes i napravis od toga,smorices se.
Instaliraj zato jos jednu,ali plain varijantu bez icega znaci bez sadrzaja bez ikakvih dodataka,pure MODx.Na ovoj verziji onda radis.
Napravis (obavezno razdvojen sadrzaj od prezentacije) (X)HTML template(s) kao za statican sajt.Iztestiras sve da je OK.Onda razdvojis staticne delove koji ostaju i dinamicke delove koje ce MODx da procesira i zamenis ih sa MODx tagovima.
Dalje mozes da dodajes ono sto ti je potrebno kad ti zatreba.

Igranje sa ovim zanimljivim CMS-om je za sada obustavljeno jer mi kucni development server zahteva remont napajanja :)
Svejedno, instaliracu 2 verzije... mada iskreno nisam uspeo da vidim neku korist od onih silnih dodataka koje je ponudio.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno