Evo kako sam ja shvatio pricu, ima detaljnije na ESu ko hoce da bas istrazi do kraja. Ogradjujem se da je moguce da nisam sve bas ispravno protumacio ali citao sam pazljivo posto mi je bas trebalo.
Po zakonu ti imas pravo da u roku od 7 dana vratis uredjaj kojim nisi zadovoljan. Znaci bilo koji uredjaj koji podleze garanciji. Lepo upakujes sa svim pratecim stvarima i lepo kazes ja nisam zadovoljan ovim uredjajem (recimo monitorom) i zelim da mi ga zamenite ili da mi vratite novac. Ako oni nece to da urade (a uglavnom i nece) onda lepo trzisnu i objasnis situaciju. Kazu da je trzisna uglavnom na strani potrosaca. Vazno je znati da sam uredjaj NE MORA da bude defektan u nekom tehnickom smislu, nego da tebi ne odgovara zbog necega.
E sad sto se tice monitora tu ima kvaka koja je vezana za tu garanciju i bad piksele. Naime, ako si ti bio u prilici da probas monitor u radnji i utvrdio si da nema losih piksela onda preuzimanjem monitora pocinje da tece garancija koju si dobio. Ako ti kuci kasnije utvrdis da postoji neki zaglavljen piksel koji nisi primetio onda podlezes toj garanciji koja ti je data (koliko god to bilo piksela), to vazi i ako se losi pikseli pojave posle par nedelja ili meseci koriscenja. S tim da imas opet pravo da ga vratis u roku od 7 dana jer nisi njim zadovljan.
Drugi slucaj (kod nas najpopularniji) je da ne mozes da probas monitor (ili neki drugi uredjaj) u radnji. E onda je situacija malo drugacija. Kad dodjes kuci i isprobas monitor i utvrdis da ima neki nedostatak (bad piksel ili bilo sta drugo) ti ga lepo odmah zapakujes i vratis u radnju. Oni su po zakonu duzni da ti ga odmah zamene (ne nasedajte na pricu o rekalmaciji i nekom odlaganju) ili vrate novac. Kod ovakave situacje caka je u tome da se radi od zatecenom nedostatku (nedostatku koji nije posledica koriscenja) i u tim slucajevima garancija ne vazi (tj. jos nije pocela da vazi) jer bi se moglo reci da ste vi obmanuti jer ste ocekivali potpuno ispravan monitor. Stoga oni monitor moraju da zamene. Sve ovo i pise u zakonu samo u opstijim definicijama jer se odnosi na sve sto podleze garanciji.
Ja sam sve ovo proucio iz prostog razloga sto sam nameravao da kupim monitor. Kupio ga mada mi nisu dali da ga probam u radnji, ali ko za inat ni jednog jedinog bad piksela niti ikakve anomalije na njemu, pa da celu ovu pricu isprobam u praksi.

Mada moram priznati jako mi se svideo i ozbiljno razmisljam da kupim jos jedan isti.
Na kraju zdravorazumski savet. Ovakave stvari koje mogu biti problematicne, kupujte u velikim radnjama, pocetkom radnog vremena da bi brzo mogli da odreagujete u slucaju nekog problema cime izbijate sve nebulozne argumente koje bi prodavac mogao da potegne.
I nemojte dozvoliti da vas neko vuce za nos, vi imate prava na potpuno ispravan monitor.