Šta je novo?

XoolerMaster TX2 pozicija

boris.ilic

Slavan
Učlanjen(a)
29.02.2008
Poena
430
Kupio sam CM TX2 cooler i ploču Asus P5K pro.

Imam dva pitanja:

1. Kako da okrenem ventilator da bih dobio što bolje rezultate hlađenja. Da li da ventilator bude na strani na kojoj su konektori za miša tastaturu etc. Da li da bude hladnjak suprotno od toga prema DVD-u? Ili možda čak gore kod napajanja?
Ja kontam da je najbolja varijanta da fan bude ovamo prema DVD-u, tj gde su memory slot-ovi...
Evo slike ploče:
http://img140.imageshack.us/img140/1447/as...1ca2538cri3.jpg
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/auto/1194127312564899.jpg
Evo coolera: http://www.geekpedia.com/Pictures/Deals/66.jpg

2. Da li moram odmah da stavim pastu na procesor/cooler ili mogu da koristim ovu mast što su već stavili na TX2. Ovo pitam jer nisam još nabavio AS5 pastu pa dok je ne nabavim da ne stavljam ništa osim ovoga što su već stavili... Posle ću valjda moći da skinem ovu fabričku pastu sa coolera pa da stavim AS5?

Potreban mi je odgovor što pre.
Hvala vam.

PS. Omašio sam slovo, mada ste skontali već :) lele Cooler Master TX2

Poslednja izmena:
Okreneš ga tako da ventilator duva u pravcu ventilatora na zadnjem delu kućišta, da izbacuje vazduh iz kućišta napolje. Znači, gledajući kuler u kućištu sa strane, ventilator je desno (ka prednjem delu, tamo gde je RAM) a ona plastika levo (ka zadnjem delu kućišta).

Dovoljna je ona masa koja već postoji za pristojan rezultat, a neko drugi (ko je probao obe varijante) će ti možda reći da li je sa pastom bolji rezultat i da li se isplati čistiti itd. (ne možeš pored one mase da staviš pastu, već umesto nje).

Poslednja izmena:
Okreneš ga tako da ventilator duva u pravcu ventilatora na zadnjem delu kućišta, da izbacuje vazduh iz kućišta napolje. Znači, gledajući kuler u kućištu sa strane, ventilator je desno (ka prednjem delu, tamo gde je RAM) a ona plastika levo (ka zadnjem delu kućišta).

Dovoljna je ona masa koja već postoji za pristojan rezultat, a neko drugi (ko je probao obe varijante) će ti možda reći da li je sa pastom bolji rezultat i da li se isplati čistiti itd. (ne možeš pored one mase da staviš pastu, već umesto nje).

Tako sam i ja kontao, evo slike mislim da je to to:
http://img86.imageshack.us/img86/3880/stoskecasemod1006pl0.jpg

Ja sam mislio da stavim cooler sa sve tom fabričkom pastom koja je već nalepljena na dno coolera, pa da skidam cooler kad nabavim AS5, onda nekako ogulim fabričku pastu pa stavim AS5.

Imam drugu opciju da sad stavim box cooler pa da kad nabavim AS5, namažem pa stavim cooler master TX2, mada bolje da mi box ostane k'o nov možda :).

Voleo više da odmah stavim TX2, da li mi je druga opcija bolja jer ću možda lakše skinuti fabričku mast koja je na TX2 cooleru ako ga ne budem stavljao na procesor do kupovine AS5?

Još jedan problem je što nigde ne mogu da nađem AS5 pastu, a još teže mi je jer sam u NS.

Ana zvaka shto se nalazi na TX2 je sasvim dovoljna... Nemorash da lupash glavu trazeci AS5 poshto ce ona da skine 3 maximalno 5 C....

Hvala, videću šta ću pošto ću da overclockujem, možda mi zafali 3-5 stepeni.

Za sada hoću da ga stavim sa fabričkom "žvakom", ali imam žešćih problema da ga uklopim, nikako da uđu unutra ovi pin-ovi!!!

Čak šta više posle par pokušaja IZGREBAO sam procesor odozgo :(.

Jesam li ga totalno sjebao ili? Izgrebao sam onu sivkastu zaštitu malo sa dve strane.

Šta da radim?

Evo slike:
Help please!

Poslednja izmena:
Sta si ti tu izgrebao ? i Skloni onu dlaku odozgo :d

Sta si ti tu izgrebao ? i Skloni onu dlaku odozgo :d

Ovaj heat spreader, da li sad moram da ga poliram ili ne moram_

Stojcha, ne mogu nikako da uglavim ovaj TX2, box cooler bez problema stane, a tx2 neće.

Čak sam na kraju skinuo ploču sa kućišta da probam ali mislim da mi TX2 previše savija ploču. Nervira me žestoko!

Ovaj heat spreader, da li sad moram da ga poliram ili ne moram_

Stojcha, ne mogu nikako da uglavim ovaj TX2, box cooler bez problema stane, a tx2 neće.

Čak sam na kraju skinuo ploču sa kućišta da probam ali mislim da mi TX2 previše savija ploču. Nervira me žestoko!

A to te muci, pa mora tako :D

Mene su 2 dana boleli palcevi jer bas nisam hteo da skidam plocu iz kucista :d

A to te muci, pa mora tako :D

Mene su 2 dana boleli palcevi jer bas nisam hteo da skidam plocu iz kucista :d

Imam isto iskustvo sa tx2 kulerom cak sam se iskasapio na njegova rebra i da ploca jadna nije bila kvalitetna(abit p35pro) sigurno bi se slomila pod pritiskom ali na kraju je kliknuo i onaj cetvrti kad sam vec razmisljao da ga bacim u djubre. Inace kad se montira stvarno lepo radi posao.

p.s. Montirao sam bar nekih desetak hyper tx-ova starih i ni sa jednim nisam imao problema.

Imam neki osećaj da mu je razmak između pinova što se ubacuju u ploču malo manji nego što bi trebalo, nisam merio ali tako mi se čini, da je par milimetara razmak veći bilo bi ok. Kad nađem AS5(ako uspem), pokušaću ponovo da ga ubodem, a i pokušaću da skinem onu plastiku i cooler, onda će ići lakše nadam se.

Moram da kažem da ga ja nisam lično montirao već drug koji se bavi hardverom i sličnim stvarima. Imao je problema da odvoji box (zapekao je) ali je TX2 montirao za jedan minut najviše, bez ikakve muke, prosto da sada ne mogu da verujem čitajući vaše iskustvo. Kućište sa pločom je bilo horizontalno, postavio je one dve štipaljke u položaj potpuno suprotan onom u kome su kada su zatvorene, namestio lagano kuler na procesor (proverili smo sa svih strana da li je na sredini, tj. da li je pokrio ceo procesor) i čvrsto ga držeći pomerio štipaljke 180 stepeni u položaj "zatvoreno". Ne mogu da tvrdim da je ovo potpuno tačno korak po korak, sve se desilo vrlo brzo, ali čini mi se da nije bilo ničega više.

Moram da kažem da ga ja nisam lično montirao već drug koji se bavi hardverom i sličnim stvarima. Imao je problema da odvoji box (zapekao je) ali je TX2 montirao za jedan minut najviše, bez ikakve muke, prosto da sada ne mogu da verujem čitajući vaše iskustvo. Kućište sa pločom je bilo horizontalno, postavio je one dve štipaljke u položaj potpuno suprotan onom u kome su kada su zatvorene, namestio lagano kuler na procesor (proverili smo sa svih strana da li je na sredini, tj. da li je pokrio ceo procesor) i čvrsto ga držeći pomerio štipaljke 180 stepeni u položaj "zatvoreno". Ne mogu da tvrdim da je ovo potpuno tačno korak po korak, sve se desilo vrlo brzo, ali čini mi se da nije bilo ničega više.

Naš jedini je problem sto mi imamo Intel, a ti AMD, pa otud razlika u postavljanju coolera, za Intel idu 4 neka pina koja moraju da prođu kroz rupe na ploči, muka živa, mada box sam prilično lagano namestio.

Oooo, izvinjavam se na propustu, a već sam pročitao da se na intel teško montira. To objašnjava sve, a baš sam se pitao kako je ovo moguće :)

Oko nanete paste: najobicnija Titanova srebrna pasta je malo bolja od one koja je namazana na TX2ku (provereno pre par dana, menjao pastu, a kuler sam inace kupio pre mesec-dva, znaci nije zapekla/skorela se pasta; moj savet - stavite neku kvalitetniju, ali ako nemate i ta ce posluziti, sasvim).

Sto se tice montaze opaka fora:
Pre 2 dana sam cistio kuler i nakon toga se 2h mucio da ga vratim; sto da ne nagibam toliko plocu, bitnije jer sam zeznuo jedan klip za kacenje.

01. Prvo lepo namestite klipove; 3 puta proverite da li ste kako treba (dok je kuler van masine, da budu na kontra od znaka u kom pokazuje strelica).
02. Uzmete najobicniji, najtanji konac za sivenje i napravite 4 male omcice, sto sto tanje (max. 2 puta da obrnete oko klipova) i stavite ih oko klipova, da ih stisnu nacisto; vrh bi trebao da vam dodje sirine kao hemijska olovka; mekano da se centrira na rupu.
03. Stavite pastu na proc, zatim kuler i vrlo, vrlo precizno centrirajte klipove u rupice u koje ulaze i vrlo blago ih pritisnete (bez IKAKVE sile, jednostavno, blago gurnete); fora je u tome da ce konac automatski puci, pinovi se rasiriti ispod ploce a vi cete odmah cuti ocekujuce "clack" ;)

Koliko juce sam to radio; prvo 2-3h nisam mogao ga namestim (jer sam jos skroz iskrivio jedan klipic), znaci POLUDEO i padne mi na pamet ta fora sa koncem; ljudi, BUKVALNO za 2min je savrseno legao...

Probajte, odusevicete se koliko je lako, NIKAKO NIJE MUKA ZIVA; ma lakse od BOX kuler (koji BTW realno ima malo malo manji promer klipova pa lakse leze u rupice, kao sto je neko pomenuo).

Nema na cemu i aj bas javite utiske (koliko ste lako na ovaj nacin montirali :) )

Poslednja izmena:
@=PEX=
jesi skidao plocu i plastiku kada si namestao ili si samo koristio ovaj konac?

Ma kakvi skidao; samo najobicniju omcicu (kao za vesala, *** :d) od sto tanjeg konca za sivenje da bi lako pukao kad "prodje crni klipic kroz beli holder" (slikovito, a :d). Ne moras cak ni oko omce da se cimas, mozes samo vezes u najobicniji cvoric.
Posto sam maltene slomio jedan, a "muski" iskrivio drugi klip (znaci, NE BI BILO BOGA da ih centriram kroz rupice, mucio se bukvalno 2h sa peanom i picetom), pala mi je na pamet prvo fora sa skidanjem plastike, ali je u poredjenju sa ovim em 3X komplikovanija, em 3x duze traje. To sam i ja posle radio, ali prvo odsrafis kuler pa zatim odsrafljujes same srafove sa plastike jer ostaju na njoj (a oni ludacki debeli, rucno potesko idu) plus, najbitnije, postoji rizik da prilikom vracanja malo "zakrivis" sraf, tj. da ne udje pod savrsenih 90C; zakljuci sam kakve bi imalo moguce posledice ;) .
Poslusaj me, garantujem ti da se neces pokajati, a zavrsices celokupan posao za cca. 10-15mina.

Poslednja izmena:
Ma kakvi skidao; samo najobicniju omcicu (kao za vesala, *** :d) od sto tanjeg konca za sivenje da bi lako pukao kad "prodje crni klipic kroz beli holder" (slikovito, a :d). Ne moras cak ni oko omce da se cimas, mozes samo vezes u najobicniji cvoric.
Posto sam maltene slomio jedan, a "muski" iskrivio drugi klip (znaci, NE BI BILO BOGA da ih centriram kroz rupice, mucio se bukvalno 2h sa peanom i picetom), pala mi je na pamet prvo fora sa skidanjem plastike, ali je u poredjenju sa ovim em 3X komplikovanija, em 3x duze traje. To sam i ja posle radio, ali prvo odsrafis kuler pa zatim odsrafljujes same srafove sa plastike jer ostaju na njoj (a oni ludacki debeli, rucno potesko idu) plus, najbitnije, postoji rizik da prilikom vracanja malo "zakrivis" sraf, tj. da ne udje pod savrsenih 90C; zakljuci sam kakve bi imalo moguce posledice ;) .
Poslusaj me, garantujem ti da se neces pokajati, a zavrsices celokupan posao za cca. 10-15mina.

Šta znam koliko sam skontao ti uzmeš konac, vežeš ona 4 pina sa ta 4 konca u čvor da se ne bi širili, pa da lakše uđu, pa kad prođu kroz ploču, konac punke, kuler lego?

Pošto sam ja uspeo da skinem plastiku, moram ti reći da se plastika skida zajedno sa kulerom, ne moraš da odršrafljuješ kuler, i treba mi sad kad sam skontao kako 20 sekundi da skinem plastiku.

Samo uzmeš one dve kukice sa strane što stoje uz metal i skloniš polako sa šrafcigerom jednu po jednu, povučeš plastiku na gore i to je to.

Montirao još nisam, ali ako ne bude išlo videcu to sa koncom.

@Boris
ajde javi kako ti je legao na plocu bez plastike. jel pravi problem sa 4. pinom ili ulazi ok. i da li skidas plocu ili bez skidanja?

Bas tako, dobro si skontao; exxxtra lako i efikasno.

A oko plastike znam; i napisao sam da sam je skidao ali sam u kucanju izostavio jedno dobro parce price, *** :wall: pa ispala zabuna; me mistake, sorry...
Moze i tako opusteno, ali rekao bih da je brze sa koncicima, a i bezbednije jer ne rizikujes da srafove usrafis malo nakrivo (postoji sansa, nije bas najzgodnije za srafiti..).
Ja bih npr. svakako morao sa koncem jer sam jedan pin skoro slomio (gotovo pod 90C stajao), a jedan par mnooogo rasirio; bas NIKAKO drukcije ne bih mogao da ga ubacim u rupicu.

Kako god, bilo koji metod je laksi nego onako kako bi u stvari trebalo (osim kad prvi put ubacujes kuler, dok su pinovi jos nijednom rasireni). :d

BOTTOM LINE: nadjosmo 2 brza i laka nacin da se sredi problem na koji (siguran sam racunajuci TX2kinu rasprostranjenost) ce jos dosta njih naleteti...
:beer: u to ime :D

EDIT: pogledaj u attachu taj, manje problematican klip :d

Prilozi

• rasireni pinovi.jpg
    rasireni pinovi.jpg
    83.4 KB · Pregleda: 124
Poslednja izmena:
Evo nekih rezultata sa Cooler Master TX2 i Noctua NT-H1 pastom, Intel 2180, ploča Asus P5K pro, u biosu je sve default(auto), voltaže, proc default.

U idle u odnosu na box cooler i obicnu pastu sam dobio 5 stepeni. Temp box: 28-29, temp tx2: 23-24
U load-u je razlika bila 10-11 stepeni. Temp box: 53, temp tx2: 42-43

Pastu sam stavio kao liniju, mislim da je to otprilike koliko se može dobiti ovim coolerom i pastom. Pri overclocku kontam da bi razlika bila još i veća. Još malo ću da klokujem ali pod box-om nisam klokovao tako da neću moći da uporedim.

Cooler sam lagano stavio kada sam izvadio ploču i skinuo plastiku sa cooler-a, koja se izuzetno lako skida, skida se i plastika i cooler zajedno nema potrebe da se cooler odšrafljuje, plastika se kasnije kad je cooler namontira samo lagano vrati.

I kod mene je CM TX2 pravio probleme na p5k... Konkretno pinovi su mu kratki. Jednostavno nije hteo da udje sta god da mu radim. Na kraju je kao usao a u stvari jedan pin nije ulegao i onda mi samo otpao kuler sa procesora (instant restart po paljenju a nisam odma provalio sta je pa sam prebledeo i preznojio se i isao u wc da povracam jer sam mislio da mi crko komp). Na kraju sam morao da skinem plocu i da ga silom uguram i sad mi je ploca iskrivljena i napeta ali bar je prilegao ko som na proc i hladi lepo. Na 2160 koji radi na 3.0 temp je oko 42-45 idle a u realnom radu ide do 60. Nije nesto idealno ali ja sam zadovoljan. Nikada mi ne zakucava (igre, divx rekompresovanje, photoshop i slicno)...

na sta konkretno mislite kad kazete "pin" kod ovog kulera? ako moze i slika bilo bi jos bolje.nije mi bas najjasnije,dal' se misli na ovaj beli plasticni klip(stub,jedan od cetiri kom) ili na njegova 4 kraka mala?

na sta konkretno mislite kad kazete "pin" kod ovog kulera? ako moze i slika bilo bi jos bolje.nije mi bas najjasnije,dal' se misli na ovaj beli plasticni klip(stub,jedan od cetiri kom) ili na njegova 4 kraka mala?

Ja mislim na taj stub, treba da udje i kad pogledaš ispod ploče da ono crno što ide kroz njega pude negde u ravni sa belim kad je cooler dobro legao, i tako naravno na sva 4. Ima slika gore PEX je postavio.

Da... samo sto su te nozice krakte i onda ili nategne plocu ili ne udje lepo... a kad nategne plocu ona se uvije (izgleda odvratno)...

Da... samo sto su te nozice krakte i onda ili nategne plocu ili ne udje lepo... a kad nategne plocu ona se uvije (izgleda odvratno)...

Svaki je malo nategne, neki malo manje neki malo više, uglavnom kontam da kad je posle zavrneš to dođe tu i tamo na svoje(manje-više).

Imao je problema da odvoji box (zapekao je) ali je TX2 montirao za jedan minut najviše, bez ikakve muke, prosto da sada ne mogu da verujem čitajući vaše iskustvo.
Verovatno je tvoj drugar radio na "hladno". Imas srece da ti nije napravio neku stetu na procesoru! Kada sledeci put budes skidao cooler ostavi komp da radi makar 10-15 minuta, a zatim ga ugasi i skini procesor. Bice mnogo lakse, veruj mi!

I kod mene je CM TX2 pravio probleme na p5k... Konkretno pinovi su mu kratki. Jednostavno nije hteo da udje sta god da mu radim. Na kraju je kao usao a u stvari jedan pin nije ulegao i onda mi samo otpao kuler sa procesora
Nisu kratki pinovi - identicni su kao na box cooleru!
Evo mog iskustva sa TX2: identipicna situacija kao kod svih, tj. cooler se sam otkaci kada ga namestim. Ustanovio sam isto sto i vecina: zabice na pinovima su uze od potrebnog precnika pa izlecu iz otvora na MB. Ali ne lezi vraze. Uzeo sam i skinuo pinove sa box coolera i premestio ih na TX2 (jednostavna ali pipava operacija). Hteo sam da ujedam kada sam video da se desava isto i sa ovim pinovima (iako je box cooler nalegao perfektno i postavljen je za 1 min). Ono sto sam zakljucio je posledica i Borisovog ostecenja procesora: jednostavno su nosaci (limcici koji ucvrscuju cooler na MB) prenapregnuti i suvise pritezu cooler uz procesor. Kako su pinovi od relativno meke plastike a kao najoptereceniji deo ovog sklopa oni uvek popuste...
Za sada sam montirao TX2 tako da ne ispada, ali mi se cini da ce na svako pomeranje kucista ispati iz lezista. Ujedno mu je ovo i najveca zamerka.
Mozda smo natrcali na losu seriju, jer na "Tom's hardware" je ovaj cooler dobio ocenu 10 za nacin montaze: http://www.tomshardware.com/2008/02/26/cpu_cooler_charts_2008_part_2/page6.html

Ako neko nadje neko resenje neka javi!!!

Hmm...taman kada sam se spremao da napišem nešto na ovu temu, provalim da ja imam Cooler Master S775 HyperTX. Znači stariju verziju.
Ne da nemam problema kod postavljanja, nego je baš laganica. Čak se istripujem da nije neki pin ušao, jer uopšte ne nateže ploču. :D
Izgleda da ova "poboljšana" novija verzija ustvari predstavlja jeftinije proizvodno rešenje, po istoj ceni. :d
Pozdrav. :wave:

Poslednja izmena:
Hmm...taman kada sam se spremao da napišem nešto na ovu temu, provalim da ja imam Cooler Master S775 HyperTX. Znači stariju verziju.
Ne da nemam problema kod postavljanja, nego je baš laganica. Čak se istripujem da nije neki pin ušao, jer uopšte ne nateže ploču. :D
Izgleda da ova "poboljšana" novija verzija ustvari predstavlja jeftinije proizvodno rešenje, po istoj ceni. :d
Pozdrav. :wave:

Mislim da je razlika samo u tome da je TX iskljucivo za socket LGA 775, dok TX2 podrzava i AMD socket AM2. Doduse sam hladnjak je nesto manje masivan na TX-u, ali to verovatno ne umanjuje njegovu rashladnu moc. Izvinjavam se u koliko sam pogresio!

Ono zbog cega sam se vratio na ovu temu je pentranje klinaca na kompjuterski sto sto je prouzrokovalo jos jedno otkacinjanje cooler-a sa procesora, novo posle agonije oko postavljanja nakon kupovine:
Toliko sam puta pokusao da nakacim cooler da sam pomislio da cu negde ostetiti plocu ili procesor. Ubise me one zabice za montiranje. Ni sada nisam siguran da cooler stoji kako treba. Cini mi se da najmanji pokret kucista moze da ga izbaci iz lezista.
Zvaku cu skinuti kada nabavim neko bolje kuciste. Za sada je dobro i ovako...

Danas sam ipak poslusao savete odavde i ipak skinuo zvaku i razmazao malo kvalitetniju termalnu pastu (reda velicine 5€). Zakljucci su sledeci: temperatura je spustena za oko 4C u odnosu na zvaku koja dolazi uz cooler, ali znacajnije od ovoga je lakse postavljanje na procesor. Kao sto sam u prethodnim postovima rekao, TX2 ima jake limene nosace koji odbijaju cooler od procesora i ploce i zato ispada sa lezista. Kada ovome dodate (izgleda) malo deblje nanetu zvaku agonija je upotpunjena. Kada nanesete pastu, lagano je razmazete malom plasticnom spaklicom (kod ove paste je stigla u pakovanju) cooler ce leci na mesto, necu reci lagano, ali tacno onako kako treba. Trenutno u IDLE, bez OC temp je CPU 31C, core1,2 36C.

Vrh Dno