Šta je novo?

Kako radi AMD Phenom

• Začetnik teme Začetnik teme fordam
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@drfedja - jos ja video to za mulitreding, ali nisam uklavirio. nisam lep, al` sam glup
skinuo sam najnoviju verziju

Prilozi

• bolje.jpg
    bolje.jpg
    177.9 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Nisam hteo da kacim nov thread dok ne stignu testovi pa reko da okacim ovde slike Phenom B3 revizije.

Prilozi

• b3_phenom.jpg
    b3_phenom.jpg
    11.5 KB · Pregleda: 96
  • b3_phenom1.jpg
    b3_phenom1.jpg
    72.3 KB · Pregleda: 67
Dakle, preko 2.6 Ghz u 45nm! Verovatno je da ce B3 imati dosta bolji OC. potencijal.

Analiza performansi je pokazala da L3 nema nikakvog uticaja na performanse ! :d
Pa sta su ga onda stavljali koji k****!?

To se i ja pitam.:beat: Ali dobro je vazno je da su posle izvesnog vremena shvatili sta je visak u Phenom-u,sta li je sledece?

Poslednja izmena:
Kakav crni višak? :S: Nije sigurno nekome u AMDu dunulo tek tako da stavi L3 na čip, svakako su tome prethodile analize (i simulacije) koliko se to isplati.
Sigurno da će uklanjanje L3 keša umanjiti performanse, pogotovo multithreded aplikacija koje intenzivno rade nad deljenim podacima. Očito je da sa ovim ciljaju da ponude jako pristupačan quad core CPU, jer će izbacivanje L3 keša bitno smanjiti površinu čipa, a samim tim i troškove proizvodnje.

ovo jeste veoma smesno ali ne koristi nikome od nas. Niko od nas se nece osecatidobro kao bilo kakav fanboy ak konkurencija zamre. Samo ce nas dovesti u situaciju da skupo placamo nove intelove proizvode, naravno, pod uslovom da se intel upusti u tako nesto, a deluje mi da hoce...

Niko od nas se nece osecati dobro ... ako konkurencija zamre.

Znam bre, ali previse su se nekako orijentisali na low (da ne kazem cheap) end. Tu je slab profit, pa ako misle da opstanu morace nesto konkurentno da izbace i po performansama, a ne samo cenovno.

Da li je nekom palo na pamet da je to 'skart' sa neispravnim L3 keshom? Pa koliko je do sada bilo kukanja kako AMD baca gomile Quad procesora za razliku od Intela koji ih prodaje kao Celerone? Sigurno da im se vise isplati da to prodaju kao 0 L3 X3 nego da bace wafer...

Poslednja izmena:
pa to je cool ali je naziv smesan i neozbiljan. Kao kad bi se Pentium E prodavao kao c2d non-4MB L2 ili na kraju krajeva c2d e8400 0MBL4

Poslednja izmena:
pa to je cool ali je naziv smesan i neozbiljan. Kao kad bi se Pentium E prodavao kao c2d non-4MB L2 ili na kraju krajeva c2d e8400 0MBL4
Sta si ovime hteo da kazes osim sto si svoj "post counter" uvecao za 1 ? :d
Intel prodaje C2D sa 4 MB 2 MB i 0.5 MB L2 i kao single i dual core. Zar mislis da ce svoj skart da bacaju ili ce od toga da prave slabije proceve ? Isto radi i AMD i ne vidim sta tu ima toliko lose, osim sto je sad to dobra tema za lupetanje.

Ja mislim da i jedni i drugi imaju vec toliko dobar proces da je skart sveden na minimum i da se "jeftiniji" modeli "prave" namernim iskljucivanjem opcija u skupljim. Sa te tacke gledista izbacivanje quad-core modela bez L3 je pomalo besmisleno s obzirom na to koja je ciljna grupa potrosaca za multi-core procesore.

Poslednja izmena:
Ja mislim da i jedni i drugi imaju vec toliko dobar proces da je skart sveden na minimum i da se "jeftiniji" modeli "prave" namernim iskljucivanjem opcija u skupljim. Sa te tacke gledista izbacivanje quad-core modela bez L3 je pomalo besmisleno s obzirom na to koja je ciljna grupa potrosaca za multi-core procesore.

Osim ako to nije (K10.5 bez L3) posebno namenski izradjen model koji ce biti drasticno manji od onog sa L3(racunaj negde izmedju 140-160mm2).Pretpostavljam da ce bez L3 kesa ovi procesori moci da se izbace na poprilicno vecim taktovima od onih sa L3,ako sudimo po iskustvima sa sadasnjim Phenom-ima,kojima takt L3\NB ima u proseku limit od 2.2GHz i pretstavlja poprilicnog potrosaca unutar samog die-a na tim niskim taktovima.Znaci QuadCore CPU sa die-om od ~150mm2 ce biti poprilicno jeftiniji za izradu od onog sto meri 246mm2(Shanghai sa L3)

Mada povecanje takta i jeste jedan od navedenih ciljeva koji ce se ostvariti izbacivanjem Shanghai-a(sa ili bez L3 kesa),kao sto su ljudi iz AMD-a rekli na Cebitu(sudeci po eetimes clanku).

Eh, znaci opet se bitka bije oko takta, ja sam mislio da je ta faza prosla. Zar nije ono AMD bese govorio da frekvencija nije bitna nego efikasnost?

to se odnosi na netburst eru 😀

Pa da budemo iskreni u potpunosti,AMD je naveo i IPC Enhancements pored veceg L3 kesa i visih taktova/manjeg TDP-a.

Eh, znaci opet se bitka bije oko takta, ja sam mislio da je ta faza prosla. Zar nije ono AMD bese govorio da frekvencija nije bitna nego efikasnost?

AMD to nije nikada govorio! AMD je govorio da performanse procesora ne zavise samo od takta, vec i od efikasnosti (ili kako god bi preveo IPC).

AMD to nije nikada govorio! AMD je govorio da performanse procesora ne zavise samo od takta, vec i od efikasnosti (ili kako god bi preveo IPC).

Ja samo konstatujem da je AMD omalovazavao frekvenciju u vreme kada sam nije mogao da je postigne. Sada je izgleda opet aktuelna.

Moze se reci i to da Intel forsira frekvenciju svaki put kada AMD ne moze da je postigne? 🙂

Ja samo konstatujem da je AMD omalovazavao frekvenciju u vreme kada sam nije mogao da je postigne. Sada je izgleda opet aktuelna.
Mozda je to nekome izgledalo kao omalovazavanje, ali u sustini je bila edukacija da performanse nekog procesora ne proisticu iskljucivo iz njegove radne ucestalosti. Jasno, ta edukacija je dosta tesko isla obzirom da je konkurencija u to vreme kompletan svoj marketing i product positioning zasnivala na hercazi...

Fuad izgleda cita Bench forum 😛

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno