Šta je novo?

E 2140 ne postoji :D:D:D

Ajde ove sto prodavaju racunare, ali devojke koje rade u radnjama gde se prodaju mobilni telefoni... Lelele, crnji humor u zivotu covek da ne vidi... Imam mali milion primera... Tako smo ja i kolega posle faksa ubijali dosadu, isli kroz nishki podzemni prolaz i postavljali razna pitanja curama koje prodavaju mobilne telefone samo da bi se smejali...
Secam se, gledam na stolu stoje Nokia 6630, 6670, 6680, 6600... U trenutku kad mi je rekla "Izvolite", ja poceo polako da se smejem i sa osmehom je pitam: "A sta imate od smartphonova"?
Devojka me u cudu pogledala, gazda se okrenuo i poceo da mi nabraja ove Nokie... Cura je samo pocrvenela... Imam jos mali milion ovakvih primera neznanja, a sigurno su mi najbolji oni kad ih pitam gde to pise da se LI-On ili Li-Poly baterije pune 3x12 h. Onda mi pokazuju neka upuststva od pre hrista i kazu evo ovde pise... A kad je pitas jel to od proizvodjaca, ona kako da ne, vidi pise SonyEricsson, Nokia, Samsung, Motorola...:zgran:
Jednom je drug kupovao sestri Samsung E720, ali valjda je bila neka Vodafonova ili i-Mode verzija i mp3 zbog DRM-a nije se mogao postaviti kao melodija... Na isto ovakvo objasnjenje cure (2 komada) su rekle, ma vi to ne umete...
Ruku na srce, pohvalio bih samo 2 devojke gde sam ja kupio mobilni, jeste da nisu znale puno toga, ali uvek su pitale, a kako to, a kako ovo, nisu se pravile pametne...
Kad smo vec kod kompjutera, pohvalio bih devojku iz Eurolinka J.S. koja mi je pomogla da sklopim racunar, cak se i zauzela oko nabavke komponenti koje nisu bile na lageru...;)

Poslednja izmena:
extra tema...
pre par godina udjem u jednu komp radnju samo da mi skrkaju jedan LAN kabel da mogu na jedan lan party, i cekam cekam... dok sam cekao udju u prodavnicu covek i zena - bracni par od nekih 40+ godina... nebitno... prilazi im ljubazni prodavac (mesar) i dobar dan-dobar dan, izvolite mogu li vam pomoci? oni se onako sramezljivo pogledaju, pa covek (silnom hrabroscu) istupi...znate mi bi da sinu kupimo kompjuter... nista strasno malo internet malo da uci i onaj kanter...igrice, znate? da ne dajemo za igraonicu. prodavac, sve onako ljubazno, tapsuci tatu po ramenu, razvuce onaj pobednicki kez (al vi nista ne znate, brate mili!) i krene: da da imam ja nesto za vas, ako hocete na kredit...super masina, jeftino do bola, sve radi, vrhunske komponente...internet, igre, da vam sin malo...uci kompjuter, znate? (mislim se OMG: sve vrhunsko - po ceni moje graficke kartice...this should be fun !!! - ne zuri - ostani i poslusaj <devil face>)
tata, okurazen prijateljskim uvlacenjem u bu***u doticnog prodavca, sa osmehom olaksice rece: e, to, to! bas to nam treba (drzeci u ruci spisak doticne izlozene konfiguracije).
ajde, ja kao setam okolo pa cu da pridjem i da vidim sta je to unutra tako fantasticno!!
atlon 1600+, asus neki A7 KT333 i 256mb @ 266, rade 9250, cd citac (da, citac!), 40Gv disk! NAJVECA FORA OD SVEGA ---> stoji gore lepo (font 72) GAMER.... !!!!!!!!
samo sto nisam okino od smeha!!!!!!!!!!!!!!!
mislim se braaaaaate mili al im ovaj uvali ladan burek (JEEEEEEEEZ, ja sam onda imao X800 modovan na 850XT PE na DFI NF4 ploci i 3000+ odvaljen na skoro 2,8GHz)
spakovo im prodavac (jesam li ja to rekao cigo? XD) ladan burek, pa jos na kredit,.. ***
od cega ljudi zive sunce ti j***m!
medjutim posle mi pade na pamet - za 5 dana ce im isti ovi kucati na vrata sa sve: mamu ti j***m sta si nam to prodao....znate vec....kad se sinova OMILJENA igra pretvori u slide show gde mu se neprijatelji spawnuju a few clicks away dok grafa izrenderuje posle par sekundi sledeci frame...
mozda prodavac nije ni kriv...mislim se posle...ovce sluze da se sisaju..fakat.
svako radi samo ono sto moze, da ne moze ne bi uradio i tacka. naravno taj prodavac ce kasnije svakako da siri obrve na tatine psovke u sirokom luku, i da se kune u babu i sve najmilije....

@Siki:
sto nisi stavio drugaru Celerona 420? :D za net i mp3 i on je prepuna kapa. sta ce mu 2 jezgra, samo si izbio coveku 25e iz dzepa :d

a i to za ploce znam. jedan lik koji drzi firmu misli da su MSI ploce shit i bukvalno ne radi sa njima :d hahahaha

I ja dok sam radio nismo drzali MSI ploce. Pored toliko bolje konkurencije, toj firmi zaista nije bilo mesta. Njihove ploce su vecito pravile neke probleme. Sto bi Ser Zile rekao "Sa MSI plocom nikad nisi sam, uvek imas drustvo!" :D
MSI graficke su sasvim druga prica i uvek su bile OK.

jesenas, zove me komsija, ajde komso nesto da mi vidis, nece net da ide....
ok odem ja - ono "nova makina". opa, sta je ovo, ponovio se? u tom momentu iz druge sobe upada lik (nikad video, komsijin buraz) i krene da mi objasnjava...
(dok sam ja polako kliktao ka device manageru da vidim sta je to...) :
znas ovo je ultimate gaming masina, sa najjacom grafickom...ovo-ono.... ja vec tamo gde treba da proverim ove reci. WTF???? 845 ploca - intel 2,4 - 512DDR - 7600GT AGP.... OMG!
ladno je to uvalio rodjenom burazu za "samo" 500 ojra!!!
ajde - mislim se ne radi krv medju bracom - otkuliraj... not his fault...mother nature...
tek on - a sta ti imas? ja reko: makina iz potpisa + je bio X800XL... eto....
on - TO???? hahahahahaaa!!!!
ja - (mislim se WTF??? - koji si ti bre??? - ocuti i ovo i slusaj marvu dalje)
on - ma ovo je 3x jaca masina, ATI je, zznas za posao, ova 7600GT ubija tvoju samo tako...bla bla
ja - ej, komso, nemoj se ljutiti moram da zurim, biz - ovo - ono
(mislim se da se ovaj ispruzio za jos par takvih *****rija iz svojih poganih usta, instant bi opro djonove svojih patika u istim tim ustima....GRRRRRRRRRR!!!)
i ja odlazim u suton.... the peace MUST be with me !!!

Poslednja izmena:
A ne razumeju se svi, josh neshto chuju od komsija koji se tripuju da znaju....

Eto npr, ja sam ziveo u Loznici do pre 4 godine. A recimo pre 10ak godina, (kad sam bio negde oko 7 osnovne) tek se manje znalo. A ja citao svetove kompjutera, kretao se u krugu ljudi koji su neshto znali i bio sam lokalni guru za dz sredjivanje rachunara komsijama, rodbini i prijateljima rodbine...E sad, kakvi su bili ljudi koji su se PROFESIONALNO bavili racunarima...

Caletu u firmi virus odr`o dva rachunara, ajd prihvatimse posla, sve im to nekako izvuchem, medjutim, treba da se namesti mreza...i to ona veza, koaksijalnim kablom :D I posle 3 sata cimanja, napravim to da radi na kombinaciji win95-win98. Posle pola godine/godinu, nesto su zeznuli, pukne im mreza, pozovu likove iz NAJVECE I NAJJACE FIRME ZA RACUNARE u Loznici... Drzavni Mladost Electronics. Oni tu malo prchkali, i kao "a jok, ovo nije moglo ovako da radi"..."Ali to je radilo fenomenalno pola godine, decko nam namestio"..."e pa nek` vam taj dechko namesti ponovo, mora da je neki bog, bla bla bla", u fazonu, taj lik mora da ubacuje graficke u tv uredjaje i pravi od njih racunare...Dodjem, za pola sata namestim, popijem kafu, odem kuci :D

Dve godine kasnije, ubacili su josh racunara, pa je morala jacha mreza, pozovu lika iz druge radnje da im to odradi...Cima se lik ceo boziji dan, ne moz`...ne zna razliku izmedju obichnog i crossover lan kabla....

Poenta: U takvoj sredini, ako pokazes neko znanje, odusevices ljude, i oni ce misliti da je sve sledece sto kazesh sushta chinjenica. I kad lupis, oni ce to primiti kao istinu, a kad neko proba protiv toga, proglasen je za jeretika :D Jeeereeetiiiiciiiiiiiiiiiiiiii, na loooomaaachuuuu! ;) Boga pitaj kakve sam ja gluposti tad valjao, pa ljudi prihvatali kao istinu i kasnije napadali one koji su u pravu :(

Inache, nishta lepse nego kad udjesh u radnju za racunare, sacheka te prijatna devojka, i pokaze da jednostavno zna shta prodaje, vlada materijom itd. Odmah se odushevim i ne gledam je vishe k`o ukras :D Mada i dalje, uvek kad zovem neku radnju za neku komponentu i javi mi se zenski glas, kazem "mozete li me proslediti kod kolege u prodaji"....da joj skratim muke...

Poslednja izmena:
Ja ne okrivljujem devojku nimalo, kriv je gazda sto ju je zaposlio/nije obucio.

Bas sam pre neki dan okrenuo par radnji da pitam za splitter za 4molex i objasnim sve lepo javi se jedan, zeka ma jok nema to kod njih na mapi..

ahaaha secam se kad sam ja ovo trzhio a imali su ovakv pogled: :trust:
i onda: koliko ima ampera po grani od 12V...
paaa... 450 (a tol'ko ima W :d)

I ja dok sam radio nismo drzali MSI ploce. Pored toliko bolje konkurencije, toj firmi zaista nije bilo mesta. Njihove ploce su vecito pravile neke probleme. Sto bi Ser Zile rekao "Sa MSI plocom nikad nisi sam, uvek imas drustvo!" :D
MSI graficke su sasvim druga prica i uvek su bile OK.

bla, moguce da je neka serija bila losa, ali to se desava svakom proizvodjacu. a i verovatno to nije do MSI-ja vec do priozvodjaca cipseta. sve u svemu, MSI je ozbiljna firma i nista ne fali njihovim plocama. ja imadoh 1 sa nforce2 cipom i radila je kao sat...:)

Kakve sam ja sve provale chuo, mogu roman od 500 strana da napishem. Inache tachno je da ova "pojava" nije vezana samo za kompove, jedva chekam sajam automobila pa da se ismejem ko chovek :d One devojke tamo shto rade me bacaju u trans njihovom "upucenoshcu u materiju".
Nego da citiram sebe iz jedne druge teme :D
Kakvi carevi:D Ovde u Nishu je pa tek komedija. Primeri iz lichnog iskustva:
1. Kad sam qpovao Optiarc 7173 u 90% radnji me je dochekalo "Shta ti je to optiark?"
2. U jednoj radnji pitam imaju li 8800GT, a oni mene pitaju "Jel DDR2 ili DDR3?"
3. Raspitujem se za C2D procesor, a tip me ubedjuje da sachekam 2 meseca jer treba da izadje (famozni) Pentium 5 koji je duplo bolji... Shta reci :d
By the way, termalna pasta je ovde "ona mast shto se maze na kuler" :D

Xexe ovakvih tema je bilo brdo ovde na Benchmarku, ali uvek me oduseve :)

bla, moguce da je neka serija bila losa, ali to se desava svakom proizvodjacu. a i verovatno to nije do MSI-ja vec do priozvodjaca cipseta. sve u svemu, MSI je ozbiljna firma i nista ne fali njihovim plocama. ja imadoh 1 sa nforce2 cipom i radila je kao sat...:)

Nisu lose, ocajne su, ti si imao jednu koja je na srecu radila a ja sam imao muke sa svakom MSI plocom, nije da ne rade ali jednostavno osecaj da 'nisi sam' je uvek prisutan i nikad nemas pojma sta ce da te zeza.

Elem, ode ja u offtopic, a sto se tice 'glupaca' i 'glupana' po racunarskim firmama sta vi uopste ocekujete ?
Gazda se trudi da zaposli nekog ko ce da radi za sto manju platu, apsolutno je nebitno dal taj nesto zna ili ne. Cak znam lika koji je otpustio odlicnog prodavca u maloprodaji da bi 'ustedeo na troskovima' i zaposlio retardiranog klinca koji ce da mu radi za 150E.
E kad se svi vode ovom logikom kako onda ocekivati da 'prodavac' nesto zna ? Koliko je placen dobro da uopste hoce da razgovara sa musterijama :d

ali ako se vode tom logikom onda ce svakako biti na gubitku jer ce ti retardi terati edukovanije kupce...njihov problem uostalom, mi se ovde samo sprdamo...

koji je procenat toga sto ti zoves "edukovaniji kupci" u odnosu na obicne?

mali, ali postoji. plus, upravo oni kupuju skup HW. domacice kupe masinu za 150-200e i vozi...a losa rec se brzo procuje. da se meni desilo lepo bih ovde izneo ime firme, pa se na taj nacin otera 21k potencijalnih musterija i tako...:)

da.
ali oni kupe 2 graficke od 450€ mesecno.
a onih 1000000 ostalih kupe pentium 5 + stampac na poklon + letovanje u grckoj i to sve na kredit sa zanemarlljivom kamatom pa ti sracunaj od cega gazda placa benzin za Tuareg

Aman bre ljudi, pa polovina ljudi ne bi imala leba da jede da se ljudi u proseku razumenju u to sto kupuju kao prosek sa ovog foruma. Gledajte na to sa vedrije strane, sto vise to bolje.

da.
ali oni kupe 2 graficke od 450€ mesecno.
a onih 1000000 ostalih kupe pentium 5 + stampac na poklon + letovanje u grckoj i to sve na kredit sa zanemarlljivom kamatom pa ti sracunaj od cega gazda placa benzin za Tuareg

ma kakav Tuareg, kakvi bakraci. vecina malih firmi u BG-u tavori na ivici rentabilnosti. kada prodaju 1 konfu otvaraju sampanjac. u takvim uslovima, svaka musterija je jako bitna i onda ne bi trebalo da se teraju ljudi koji se iole razumeju. ali da ne brinem ja tudje brige...

Meni je jedan prodavac rekao.Kupi jos jednu hd3850 i stavi ih u SLI.Al to nije toliko strasno da mi nije preporucio napajanje od 320w!?

Osnovna pravila:
1.Što si više upoznat sa materijom više te boli glava a uz to i više ćeš posla imati
2."takvi se mogu s lopatu skupljati na prvi ćošak"
3.Svako ko je instalirao Windozu više od 3 puta sebe smatra za poznavaoca materije (više od 5 puta je stručnjak)
4.pre svega je radnik prodavac (obuće?) pa tek onda stručnjak
5."za te pare će mi šeta jedna u minić,onako dobra i svaki dan da me pozdravi sa kafu"

Da li serviseri/prodavci utiču na renome firme? Itekako, ali samo do određene granice. Kada firma postane povelika, reklama i bataci završavaju posao, serviseri ionako nisu potrebni (ili je roba u garanciji ili je kvar nastao nestručnom upotrebom pa garancije nema). Najbitniji renome je CENA, pa i dalje mogu da posluju garaže gazda Pere koje imaju all-in-one prodavac-serviser-komercijalista čoveka.
U poslednje vreme sam primetio jednu novu pojavu - konsultacije. Obično telefonom, vrlo retko na licu mesta. Dobar dan, ja sam kupio računar kod vas, nije bitno ime (verovatno nije), pa me interesuje... i krenu pitanja male škole računara... Radi renomea firme dati odgovore ili ga poslati tamo gde su mu uvalili ko-zna kakav krš? Ili još bolje - video sam u jednoj firmi (recimo X) dva monitora pa sam došao kod vas da mi objasnite koji je bolji i koji tamo da kupim jer oni nemaju pojma da mi objasne...Najnovije:imate 9600GT.To onaj stari sa brzinom 256, ti će mi kažeš ko da sam ja sišo s krušku.

Dodato : da li kupovina računara istovremeno i znači punu školu overclock-a?

Oduži ga ja, ajd uzdravlje

Poslednja izmena:
Uf, da se nadovežem na ovo Šikijevo iskustvo : ovo se meni skoro redovno dešava kada se nađem u istoj situaciji: uvek neko ima nekoga ko će mu dati "bolju cenu" , "bolju kombinacuju na čekove" ili "kredit", a i "ortak je" i "neće da me zezne" - i budeš primoran da se fiksiraš za jednog prodavca (a kakva je to firma zaista - bude ti jasno posle par minuta, kad skontaš da nemaju veze s mozgom i vidiš kakav jadan lager imaju).
Odavno izbegavam da učestvujem u tome kao posrednik jer zaista nemam živaca da se bakćem sa kojekakvim pilićarima (a da ne spominjem situacije kada su zaista u pitanju "drugarski" ili bedajBože "rodbinski" odnosi - u to se ne mešam, pa nek vara ko koga hoće).
Odmah izgubim volju čim neko ponudi robu "drugarskoj/nabavnoj/s_popustom" ceni koja je u najmanju ruku 10% gora od ponude nekog uglednijeg dilera, nema nikakav izbor na lageru i pokušava da ti uvali ono što ima uz priču da je "to bolje".
I to se uvek skoro uvek desi kada taj neko (kome sastavljaš mašinu) navodno ima "ekstra uslove plaćanja" na nekom mestu . . .
A kakva je laganica kupovina kad nisi uslovljen. . . Tačno znaš šta ćeš da kupiš, koliko si spreman da platiš, posle malo (više) telefoniranja znaš i gde ćeš da kupiš, dodatno se informišeš o svakoj komponenti (kada imaš pravog sagovornika sa druge strane žice), dogovoriš kad ćeš da podigneš robu, ostaje si samo lagana vožnja po gradu da pokupiš to što si rezervisao.
Milina - 90% posla završiš telefonom, još samo da platiš i podigneš robu.

Vidim da je ova prica otisla daleko, necu da citam sve, ali..
Mozda je ovde bilo i malo gluvih telefona.
Cinjenica je da E2140 vise ne moze da se kupi, tj. da ga vise nema.
Pojava Celerona E1200 je izbacila E2140 iz svih cenovnika, a slicno ce se desiti kada u Aprilu izadje E1400 sa Pentiumom E2160.

Ne tvrdim, ali mozda devojka i ne lupa toliko gluposti, a onaj ko je zapoceo ovaj thread tj. onaj ko preporucuje komponente svom prijatelju treba da zna sta ovaj moze a sta ne moze da nadje na trzistu.

Tako sam ja krenuo da pitam po radnjama (uzivo) da li imaju 5.1 slusalice. Bilo je :trust: , :S: , :d , :p , a bogami i :whip:

Et`, boga pitaj koliko ljudi je na moju preporuku otishlo u neke radnje...iako ja npr nemam toliko iskustava sa tim radnjama, cuo vasa iskustva, njih uputio, i eto ga lanac, i prilican broj kupaca...Kad se svako od vas npr zapita koliko je ljudi na njegovu prepruku kupilo neshto u eurolinku, fiiijuuuu....Al` zato je jedno loshe iskustvo dovoljno da vishe tu firmu ne preporuchujete...Et`, na zalost, slush`o sam vas za imtel, i vishe tamo ne ulazim...

Pomenuli ste prodavca koji vlada materijom...Zvao sam veceras telix, da pitam za 780g plocu...I sit se isprichah sa likom. od pitanja kad ce biti na lageru, pa malo po malo, kako je covek video da ipak iole znam materiju i nisam neka tetka, poche da pricha o mogucnostima ploche...Sve u svemu, mnogo prijatan razgovor, sa covekom koji se trudi da ti objasni i vidish da apsolutno zna shta pricha :) prilican plus...

Pomenuli ste prodavca koji vlada materijom...Zvao sam veceras telix, da pitam za 780g plocu...I sit se isprichah sa likom. od pitanja kad ce biti na lageru, pa malo po malo, kako je covek video da ipak iole znam materiju i nisam neka tetka, poche da pricha o mogucnostima ploche...Sve u svemu, mnogo prijatan razgovor, sa covekom koji se trudi da ti objasni i vidish da apsolutno zna shta pricha :) prilican plus...

Njih i ja moram da pohvalim, tacnije njihovu maloprodaju TNT, narucio sam prosle godine od njih Biostar TF7050, secam se da imaju neke tri cure koje rade tamo, ne znam tacno sam kojom sam pricao ali se vidi da vrlo dobro poznaju ono sto prodaju, pa evo i jedan pozdrav za njih ako ovo citaju :D

E sad, imam i ja jednu situaciju, sklapao sam krajem prosle god komp drugaru, i sad najbitnije od svega graficka, budzet mu je bio oko 90-100e za nju. Posto je on resio da ceo komp uzme od jednog rodjaka koji drzi neku malu firmicu (a poznate su vam te rodbinske veze) kazem mu ja: Uzmi Palit 8600GT Sonic+, ako je nema na stanju neka ti je nabavi kako zna i ume, pa rodjak ti je. Dobro, sutradan me taj drugar zove i kaze: "E, ovaj nema ovu sto si mi ti rekao, cak kaze da nikad nije ni cuo za tu marku (Palit), ali mi je stavio neku Asus kaze da je vrh trenutno, sa nekim ludilo novim hladjenjem, neko vodeno, on kaze od te nema bolje :zgran::mad::wall:

Pogadjate sta mu je stavio, Asus 8600GT silent verziju, sa heatpipe-om (to on zove vodeno) :D

ja znam da je to do toga sto kad traze prodavca :"potrebna devojka za rad u trgovini,pozeljno poslati sliku..." itd
umesto " potreban geek za rad u prodavnici harware-a" :d

Evo, prvi priznajem:
ja ću radije strpljivo saslušati (i gledati) lepu devojku nego što ću trpeti smaranje nekog tamo neurednog kompjuterskog zaluđenika. :p

(ionako unapred znam šta ću da kupim)

Poslednja izmena:
Evo, prvi priznajem:
ja ću radije strpljivo saslušati (i gledati) lepu devojku nego što ću trpeti smaranje nekog tamo neurednog kompjuterskog zaluđenika. :p

(ionako unapred znam šta ću da kupim)

"Prodavac je nosilac imidza kompanije"

To je inace interni moto firme u kojoj ja radim. (nema veze sa kompjuterima)

Slazem se da geek-ovima nije mesto za salterom neke kompjuterske radnje, vec nekoj lepoj i prijatnoj devojci koja i treba da ostvari prvi kontakt sa musterijom, jer je taj prvi utisak koji musterija stekne ujedno i najvazniji, cesto i presudan u daljoj kupovini. Naravno da bi taj utisak bio kompletan, radnica mora da pokaze odredjeno znanje u poznavanju robe koju prodaje, ljubaznost i lepota jednostavno nije dovoljno. Nazalost u nasoj zemlji se jos zapostavljaju te norme, tako da vecinom imamo lepe i neupucene devojke, koje ne razlikuju graficku od maticne.

Nase firme su neozbiljne po pitanju edukacije prodavaca, dok je napolju najnormalnija stvar da trgovac iz maloprodaje ide svako malo na tkz "treninge" koje mu firma organizuje. Ima i kod nas stranih predstavnistava koje to upraznjavaju.

Niste vi radili u PC4YOU u Šidu...svakodnevno slušam gazdu kako nema pojma, a sere čim zine o ekstra cenama, najjeftinijim TFTima i slično u Srbiji... I sve to što je rečeno, o "najboljoj mašini i za učenje i za igrice, može za sve", do priče kako je super kad ploča ima integrisanu grafiku, jer pobogu, ima čak i PCI-e slot za još jednu! Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeej :wave:

Nazad
Vrh Dno