Šta je novo?

Zaključan FSB

ljubanve

Slavan
Učlanjen(a)
27.05.2007
Poena
349
Imam čudan problem sa overklokom Intela E2160 i Asus P5K. Ne mogu u BIOS-u da podignem FSB na bilo koju vrednost veću od 200 MHz, tj. ne mogu da je menjam uopšte. Kada stavim na primer 233 za FSB i snimim i izađem iz BIOS-a prilikom bootovanja mi piše i dalje 1.8 GHz, takođe i CPU-Z prijavljuje istu frekvenciju i to prijavljuje za FSB 200 MHz.
Kada resetujem komp i ponovo uđem u BIOS tamo stoji i dalje 233 MHz.

Pomagajte!!!

Imam čudan problem sa overklokom Intela E2160 i Asus P5K. Ne mogu u BIOS-u da podignem FSB na bilo koju vrednost veću od 200 MHz, tj. ne mogu da je menjam uopšte. Kada stavim na primer 233 za FSB i snimim i izađem iz BIOS-a prilikom bootovanja mi piše i dalje 1.8 GHz, takođe i CPU-Z prijavljuje istu frekvenciju i to prijavljuje za FSB 200 MHz.
Kada resetujem komp i ponovo uđem u BIOS tamo stoji i dalje 233 MHz.

Pomagajte!!!

E imamo slican problem!!
Ista nam je maticna, samo sto kod mene vrijednosti za fsb ne mogu uopste da mijenjam. Kako si ti uspio da je promjenis ( i ako ti to ne registruju programi ) Jesi li morao da odkljucavas bios ili nesto drugo ili je tako bilo?
Ja sam na primjer uspio da ga klokujem sa ai boosterom ( trebalo bi da je i tebi taj program dosao sa maticnom ) Samo sto kod mene taj program zablokira kada u biosu stavim EIST opciju na disabled.
Posto nam je program slican a opet razlicit, trebao si probati sa boosterom, mozda kod tebe ne bude zezao.
Ajde probaj ovo ( mozda lupam ) stavi North bridge na 266 i ostalo kao prije i vidi hoce li ti htjeti.
Pa javi..

Kada uđeš u BIOS, opcija Jumper Free Configuration, pa staviš AI Overclock na Manual i onda dobiješ opciju za menjanje FSB-a i ostalih parametara... Ako si uradio ovo a ne možeš da menjaš FSB onda stvarno ne znam šta može da bude.

Inače probao sam da stavljam FSB na sve moguće vrednosti sem 800 MHz 🙂 i ništa se ne dešava što se tiče CPU-a, nisam siguran ali mislim da memorija reaguje na promene FSB-a.
Šta više probao sam sve moguće kombinacije u BIOS-u, sve živo sam menjao, skoro sve kombinacije i ništa.

Na Google-u sam našao da se dosta ljudi žali na isti problem samo što nije Asus P5K u pitanju nego izgleda P35 čipset. Ljudi kažu da im je pomoglo čupanje baterije, flashovanje BIOS-a, isključivanje računara iz struje pa resetovanje istog, jedan lik je čak čupao bateriju dok je računar bio uključen. Meni ništa od ovoga nije pomoglo, tako da mislim da je jedino rešenje zamena ploče.

A kad smo kod toga šta mislite da li je to što ploča neće da se overklokuje dovoljan razlog za reklamaciju?

Ja sam privremeno imao taj problem na mojoj P35 ploci. Dakle sve je normalno funkcionisalo dok posle jednog zaglavljivanja kompa nije poceo da se ponasa ovako kako si opisao, dakle uopste nije konstatovao fsb koji podesim u BIOSu. Prvo sam flashovao bios, nije pomoglo, onda sam uradio clear cmos i na srecu, vratilo se na normalu.

Jedno glupo pitanje, jel dovoljno samo iščupati bateriju i sačekati neko vreme ili moram preko džampera da radim Clear CMOS?

Poslednja izmena:
Iz mog iskustva bolje je da clear cmos uradis preko dzampera.

Nazad
Vrh Dno