Šta je novo?

WD5000AAKS dilema: IDE ili AHCI?!

E a kako to sve radi sa ICH9 bez R, tj da li ima i tu neke razlike, jer na ovom mom Biostaru sa nekim biosom imam opciju za to a sa nekim ne, pa me zanima da li ima neke bitne razlike, pa da flashnem opet bios?

Argh.
Probao sam (iskopiram ja ta dva fajla tamo gde treba), btw, Windows\System32\Drivers je vec postojao iaStor.sys fajle koji sam bekapovao za svaki slucaj (a i to znaci da se normalno instaliralo sa diskete)...
Restart, u BIOS-u podesim SATA kao AHCI umesto IDE, i win opet nece da se podigne (restart maltene cim krene ona winXP zmijica...
Vratim ja na IDE i opet sve radi.Pa onda probam da instaliram IntelMatrix blabla, kad ono mi izbaci poruku "da ne ispunjavam system requirements" ...i nista.
E da mu 'ebem mater koje smaranje.
Negde gresim,al pojma nemam gde.

E a kako to sve radi sa ICH9 bez R, tj da li ima i tu neke razlike, jer na ovom mom Biostaru sa nekim biosom imam opciju za to a sa nekim ne, pa me zanima da li ima neke bitne razlike, pa da flashnem opet bios?

ICH9-R i ICH9 ti dodje isto koliko ja znam. Ova procedura je na ASUS maximus plochi bez problema protekla. Ukoliko procedura ne uspe uvek mozes da se vratis na IDE mod u BIOSU ;)

Ukoliko pitas o prednostima, procitaj par postova gore i "oguglaj" NCQ (Native Command Querying) ;)

Argh.
Probao sam (iskopiram ja ta dva fajla tamo gde treba), btw, Windows\System32\Drivers je vec postojao iaStor.sys fajle koji sam bekapovao za svaki slucaj (a i to znaci da se normalno instaliralo sa diskete)...
Restart, u BIOS-u podesim SATA kao AHCI umesto IDE, i win opet nece da se podigne (restart maltene cim krene ona winXP zmijica...
Vratim ja na IDE i opet sve radi.Pa onda probam da instaliram IntelMatrix blabla, kad ono mi izbaci poruku "da ne ispunjavam system requirements" ...i nista.
E da mu 'ebem mater koje smaranje.
Negde gresim,al pojma nemam gde.

A jesi koristio taj .reg fajl?!
EDIT: Sad vidim da kazes da si KOPIRAO TA DVA FAJLA! Trebas samo jedan fajl da kopiras iaStor.sys, a ICH9R.reg da POKRENESH! Mislim da tu greshis ako sam te dobro razumeo.

Poslednja izmena:
Da, da jesam.Na to sam mislio, taj .reg fajl sam pokrenuo i ubacio ga u registry...
Nego, sad nesto mislim, updateovao sam BIOS na 0907, mozda zbog toga nece...

Da, da jesam.Na to sam mislio, taj .reg fajl sam pokrenuo i ubacio ga u registry...
Nego, sad nesto mislim, updateovao sam BIOS na 0907, mozda zbog toga nece...

Ne, nije do toga, ja sam AHCI takodje instalirao sa tim biosom. Probaj sa win. update da skines sve patcheve. Podrazumevam da koristis SP2.

Malocas probao i to...Posle rvanja sa microsoft genuine sra*em ( :p) pokusao ponovo da namestim AHCI i nista :( Ma da mu 'ebem mater...
Hvala tebi u svakom slucaju.

A šta će vam AHCI?
Da li će vam sistem biti brži? Neće.
Da li će vam sistem biti stabilniji? Neće.
AHCI ima smisla instalirati kod enterprise rešenja, dakle, serveri.
Kod desktop konfe opcija IDE ili AHCI gubi svaki smisao, osim ako neko neće da ima drajvove sa AHCI-jem u Win-u.
Dakle, instalirajte drajvove kao native IDE i to je to.
Poz

Nazalost ni kod mene ne radi.Probo sam sa drajverima sa cd i sa neta ali isto posle podesavanja biosa samo restarti sa bsd :mad:.Inace hteo sam da prebacim jer na drugom hardu imam mac os x kojem vise znaci ahci.

Koja je procedura za ASUS P5B (AHCI) i Samsung 500Gb SATA2 ... moze li se prebaciti iz IDE u AHCI mod ?

probaj da nadjes, ja se secam da je neko opisivao ovde kao se to radi bez reinstlacije wina...nikako ne mogu da nadjem. Bila su dva nacina. Jedan je da prebacis hdd na Jmicron port(sata) pa da valjda nekako onda ubacis drajver pa vratis na SATA i prebacis na ahci.

moze malo preciznije ?

kazem: ja ne znam tacno da ti kazem, pokusao sam na searchu da nadjem ali mi nesto nije uspelo, nisam ni imao vremena bas.
Potrazi bilo je znam sigurno.

Ja sad probao i radi. Mozda se samo varam, ali mi se cini da se hard smirio, manje drlja.
@Dark Angel nije bitan hard koji kacic, vec samo kontroler. Ne znam gde si se zaglavio pa ti ne uspeva. Ja sam sve podesio po uputstvu sa linka koji je dat na predhodnoj strani (#7)

Poslednja izmena:
@warrior78
nisam ni pokusavao ... plasim se da ne zake*jam nesto.
Ploca je ASUS 5PB (965 chipset)....

nisam uspeo da rapakujem sa "iata76_enu.exe -a"

Poslednja izmena:
Probaj da drajvere integrises u instalaciju uz pomoc nlite i zatim u biosu promeni na AHCI i pusti repair sa tom instalacijom. Tako bi ja probao ali pre ikakvih vratolomija uradi jedan dobar backup.

da i ja sam poprilicno uveren da manje hdd drlja.

WD ima nesto sto se zove kod njih "IntelliSeek", mislim da je to u stvari demonstracijarada NCQ-a
http://www.wdc.com/en/flash/index.asp?family=wdfDesktop_SE16_AAKS (idete na taster "intelliSeek")

Inace koliko ja znam NCQ funkcionise samo u AHCI modu, tako da je zapravo to razlog sto u AHCI-ju manje drlja disk.

Ovo je sa Wikipedie (http://en.wikipedia.org/wiki/Native_Command_Queuing)
300px-NCQ.svg.png

Poslednja izmena:
!

Probaj da drajvere integrises u instalaciju uz pomoc nlite i zatim u biosu promeni na AHCI i pusti repair sa tom instalacijom. Tako bi ja probao ali pre ikakvih vratolomija uradi jedan dobar backup.

ja ne mogu da raspakujem doticini fajl .... na koji nacin to da uradim ?

Poslednja izmena:
ja ne mogu da raspakujem doticini fajl .... na koji nacin to da uradim ?

U principu dotici fajl bi trebalo samo da pokrenes i on ce na odredjenu lokacju da otpakuje fajlove koje sadrzi, zatim samo odes na tu lokaciju i presnimis te fajlove gde hoces. Ako imas originalni disk sa drajverima za plocu mozes uz pomoc njega da napravis disketu na kojoj ce biti ti fajlovi tako sto ces butovati uz pomoc tog diska (sa drajverima) i izabrati opciju da ti napravi disketu sa SATA/AHCI drajverima.

@Dark Angel Odes na Run pa kucas CMD i udjes u konzolu. Sad se pozicioniras na folder u koji si smestio iata. Pogledaj pazljivo ako si sada skinuo sa Intelovog sajta fajl nije iata76 vec iata78. Znaci samo kucas iata78_enu.exe -a i krene ti isto kao instalacija. Kada budes potvrdio, instalacija ce nestati bez ikakvog obavestenja. Ali zato ce biti otpakovana u C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\ . Ako imas ovaj folder onda si uspesno otpakovao. Dalje ides po uputsvu. Ne mozes nista da zeznes

Poslednja izmena:
moze li posle ove komande iata78_enu.exe -a
da se drajveri kopiraju na floppy
pa da se prilikom instalacije sistema dodaju u Win.
koje drajvere treba dodati, da li je dovoljan samo iaStor.sys baciti na floppy?
planiram da ovo odradim na Visti Business.

!

@Dark Angel Odes na Run pa kucas CMD i udjes u konzolu. Sad se pozicioniras na folder u koji si smestio iata. Pogledaj pazljivo ako si sada skinuo sa Intelovog sajta fajl nije iata76 vec iata78. Znaci samo kucas iata78_enu.exe -a i krene ti isto kao instalacija. Kada budes potvrdio, instalacija ce nestati bez ikakvog obavestenja. Ali zato ce biti otpakovana u C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\ . Ako imas ovaj folder onda si uspesno otpakovao. Dalje ides po uputsvu. Ne mozes nista da zeznes

otpakovao sam, prekopirao sve ukljucujuci i naptis Windows Registry Editor Version 5.00 (po uputstvu) u ahci.reg
importovao ovaj ahci.reg u regedit
sve proslo ok, osim kad sam rebootovao sistem i pokusao da pokrenem iata78_enu.exe .... dobih poruku

"This computer does not meet minimum requirements ..."

Ne treba ti to za Vistu

kako mislis ne treba mi to za vistu? ne treba preko floppy-a da idem, ili?
ili to vista vec ima?
ili treba da idem kao sto je ovde opisano iz samog windowsa?

pojasni malo.

@Dark nisi nesto dobro uradio. Taj ahci.reg treba da pokrenes dvoklikom. Ako ubacjes kljuceve preko nekog reg editora, onda ti ne treba onaj naptis Windows Registry Editor Version 5.00 jer on upravo poziva editor pri pokretanju ahci.reg. Kada si restartovao sistem jesi dobio onu poruku o pronadjenom novom hardveru? Proveri da li si u biosu ukljucio AHCI za prave grane, one na kojim su ti hardovi.

kada dvoklikom pokrenem ahci.reg otvori mi se notepad i otvori ahci.reg

Kako to? jesi dobro ti to snimio?? Kad kopiras sve ono u notepad treba da ga zapamtis sa imenom ahci i ekstenzijom reg. Da ti nije zapamtio kao .txt

evo preimenovao sam extenziju u reg pomocu commandera.

A da probate ovo sto kaze Microsoft?

Error message when you start a Windows Vista-based computer after you change the SATA mode of the boot drive: "STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE"
View products that this article applies to.
Article ID : 922976
Last Review : September 17, 2007
Revision : 2.3
Important This article contains information about how to modify the registry. Make sure to back up the registry before you modify it. Make sure that you know how to restore the registry if a problem occurs. For more information about how to back up, restore, and modify the registry, click the following article number to view the article in the Microsoft Knowledge Base:
256986 (http://support.microsoft.com/kb/256986/) Description of the Microsoft Windows registry
SYMPTOMS
Consider the following scenario. In the BIOS setup of a Microsoft Windows Vista-based computer, you change the Serial Advanced Technology Attachment (SATA) mode of the boot drive to use the Advanced Host Controller Interface (AHCI) specification. You then restart the computer. In this scenario, you receive the following error message:
STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE

Back to the top
CAUSE
This issue occurs if the AHCI driver (Msahci.sys) in Windows Vista is disabled. This driver must be enabled before you change the SATA mode of the boot drive.

Back to the top
RESOLUTION
Warning Serious problems might occur if you modify the registry incorrectly by using Registry Editor or by using another method. These problems might require that you reinstall your operating system. Microsoft cannot guarantee that these problems can be solved. Modify the registry at your own risk.To resolve this issue, enable the AHCI driver in the registry before you change the SATA mode of the boot drive. To do this, follow these steps:
1. Exit all Windows-based programs.
2. Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
3. If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
4. Locate and then click the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
5. In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
6. In the Value data box, type 0, and then click OK.
7. On the File menu, click Exit to close Registry Editor.

Back to the top
MORE INFORMATION
During the Windows Vista installation process, any unused storage drivers are disabled. This behavior speeds up the operating system's startup process. When you change the boot drive to a driver that has been disabled, you must enable the new driver before you change the hardware configuration.

For example, assume that you install Windows Vista on a computer that contains a controller that uses the Pciide.sys driver. Later, you change the SATA mode to AHCI. Therefore, the drive must now load the Msahci.sys driver. However, you must enable the Msahci.sys driver before you make this change.

This issue affects only the boot drive. If the drive that you change is not the boot drive, you do not experience this issue.

AHCI provides several features for SATA devices. These include hot plug functionality and power management functionality. For more information about the AHCI specification, visit the following Intel Web site:
http://www.intel.com/technology/serialata/ahci.htm (http://www.intel.com/technology/serialata/ahci.htm)
Microsoft provides third-party contact information to help you find technical support. This contact information may change without notice. Microsoft does not guarantee the accuracy of this third-party contact information. The third-party products that this article discusses are manufactured by companies that are independent of Microsoft. Microsoft makes no warranty, implied or otherwise, regarding the performance or reliability of these products.

Vrh Dno