Šta je novo?

Overklok Phenom 9500

Definitivno ti je TLB patch aktiviran 🙁 🙁 ,106ns je previse za pristup Phenoma sistemskoj memoriji,u normalnim okolnostima(trebalo bi da bude reda 50-60ns).Za deaktivaciju TLB patch-a potrebno je da mi kazes koja ti je revizija BIOS-a (pogledaj u CPUz ,onaj tab za maticnu plocu).Potrazi i sam TLB termin u opcijama u BIOSu.
Sto se tice WInrar testa,pogledaj ovde : http://www.bench-market.com/forum/attachment.php?attachmentid=31335
Obrati paznju gde Winrar ispisuje rezultat na ovoj slici i sta je stiklirano da bi se oba jezgra uposlila.

Za testiranje video karte skini ATI tool ipusti kocku da se vrti.Trebalo bi da nema zvucnog upozorenja i resetovanja onog sata sto meri vreme testiranja(ako dodje do greske moze da i ne izbaci error found-mada izbaci- vec moze da se cuje zvuk upozorenja i da se pojave zute/crvene tackice/linije na kocki sto se vrti).

Poslednja izmena:
Pisem sve:

MSI Model: MS-7388 1.0, Bios: AMI V 1.2, 24.12.2007...

Bios sam pogledao i nema nigde opcije TLB...

Poslednja izmena:
Evo i rez. iz Winrar-a i postavki u CPUZ...

Ocigledno da setovanja nisu dobra, samo da nadjem resenje...

Prilozi

• Postavke i rez..webp
    Postavke i rez..webp
    91.5 KB · Pregleda: 54

Procitaj moja 2 zadnja posta(o TLB patchu unutar BIOSa) i nasao si problem.Nacin(delimican barem) za resavanje ovog problema je pokretanje AMD Overdrive softvera i postavljanje "Turbo dugmeta" na crveno.Turbo dugme je u gornjem desnom uglu AMD Overdive-a.Pozeljno je skinuti poslednju verziju(2.014 ja mislim).Ako poslednja verzija ne radi sa tvojom plocom,skini neku raniju verziju i probaj sa njom.
Kada skines AOD i postavis dugme na crveno,pokreni WInrar ponovo i istestiraj.Trebalo bi da dobijes ~1750-1800 poena u istom testu.
AOD moze da se stavi u startup i da postavlja turbo dugme na crvenu boju(=TLB patch disabled).

Pozz

Poslednja izmena:
Nadam se da jos imas dobru volju za nalazenje resenja. Verovao ili ne na verziji AMD Overdrive-a koju imam instaliranu nema Turbo dugmeta. Nista slicno tome, ni u basic, ni u advanced modu. Jos jednom sam pretresao Bios ali ni traga od TLB-a, cak ni nista slicno. Mislim da sam zavirio u svaku postavku Bios-a. Pozdrav...Ah da kada sam instalirao verziju 2.014 nisam je uspeo pokrenuti. Naime nakon 30-tak sekundi smryne se ekran. Starija verzija koju sam dobio uz plocu radi.

Naziv Turbo dugme nije formalan,vec znaci ono kruzno dugmence u gornjem desnom uglu:
1.jpg

Odmah ispod tastera _ X na gornjoj slici(zelene boje krug,ne mozes ga promasiti...).Klikni 2 puta uzastopno na zeleni krug dok ne pocrveni,i onda uradi WInrar i everest "pristup memoriji".
Koristi stariju verziju koja radi sa tvojom plocom.Ah da,izgleda da su "genijalci" iz MSI-a resili da ne ponude opciju za isklucenje patch-a u BIOSu,sto znaci da je stalno aktivan...Znaci jedini lek je "Turbo dugme".

Takodje u AOD imas i Stability test,da proveris OC stabilnost.

Pazi, memorija ti radi @ 378MHz (754 efektivno), a to vec moze da predstavlja problem tom Kingston (verovatno Value) ram-u koji imas.... Ako nisi, postavi voltaze za rama na 2.2V pa vidi sta se desava, ili eventualno, postavi memoriju da radi sporije nego stao je sad, pa problemi mozda i nestanu.... realno i in bi trebao da ide na 400+, ali mozda u tvom slucaju to nije.... A sto se tice napajanja, kao sto je gx-x rekao, imao sam Codegen 600W, koji je radio, pa ono.... 😀.... Prodao sam njega i kupio LC krspower, i sistem mi je stabilan @ 500MHz za fsb, dok je sa Codegenom umeo da zabode, svaki drugi, treci dan.... I temperatura na procu je se spustila za dobrih 10 stepeni.... Tako da.... Codegen je djubre.... A sad opet, ti imash MSI plocu, za koje je poznato da nisu neki OC-eri, tako da.... Malo je smesno sto ne uspevas da kloknes to kako treba, ja bihe rekao da imas 3 problema.... MB, napajanje i/ili memorija..... 1 i 3 se daju resiti pozajmljivanjem od nekoga, a 2. mozes da preselis na tudju plocu pa vidi 😉

Super, sada kad sam video sliku siguran sam da to dugme ne postoji kod mene. Da ne postujem sliku verujte mi na rec da AOD kod mene nema tog kruga. Znaci u tom delu nema nista......Probao sam da podignem voltazu ma memoriji na 2.2, ali cim sam usao u win racunar se "zakucao". Kada sam spustio na 2.1 radi normalno, ali bez promene u odnosu na winrar.

Poslednja izmena:
Koju verziju AOD imas?
Winrar ce se promneiti kad budes uspeo da iskljucis TLB patch(i samo na taj nacin).Padovi u frame rate-u koje si imao u mar06 su posledica ili PowerPlay-a koji je ukljucen u Catalyst-ima i/ili slabijeg napajanja pa karta spusta klokove usred testa usled nedostatka struje.Da bi proverio ovo poslednje(slabo napajanje),treba ti drugo/jace napajanje za test.

Poslednja izmena:
Padovi u 3D Marku mi se nisu desavali pre zamene ploce od pre dva dana. Da bi bio siguran da nisam negde pogresno postavio postavke Bios-a ja sam prepisao onu najbitniju stranu Bios-a. Pa pgledajte kako to izgleda. Verujem da ce biti sugestija kako da bolje podesim.

Cell Menu

Current CPU Clock - 2220
Current DDR Mmemory Freq - 732

DOT Control - Disabled (ovde ima narednika, kapetana i neke druge vojske)
AMD Cool n Q - Disabled
HT Ratio - Auto
Adjust CPU FSB - 220 (to sam smanjio da probam i ovu varijantu - gurao sam do 230)
Adjust CPU Ratio - Auto
Adjusted CPU Freq - 220

Advanced DRAM Config.

DRAM Timing Mode - Auto
Bank Interliving - Auto
1T/2T Memory Timing - 2T
Software Memory hole - Enabled
Dual Chanel Mode - Enabled
FSB Memory Ratio - Auto
Adjusted DDR Memory Freq - 732
Adjust PCIE Freq - 100
Auto Disable DIMM/PCI Freq - Enabled
CPU Voltage - 1.297
Memory Voltage - 2.10
Hypertransport Voltage - Auto
Spread Spectrum - Disabled

To je to. Verujem da sam zabrljao ali gde? Najvise me nervira sto sam ocekivao da ce ovo bolje raditi sa AM2+ plocom i AMD cipsetom, a sada ispada da je bolje radilo sa AM2 plocom i nVidia cipsetom. Siguran sam da su u pitanju moja pogresna setovanja ili neke fabricki lose postavljene stavke.

Poslednja izmena:
Po ovome sto si naveo,procesor ti uopste nije OCovan jer u BIOSu pise 2220Mhz za takt.Iako si podigao HTT(FSB) mnozilac je smanjen(jer nije rucno podesen na 11) i takt ti je 10*220.
Sve ostalo ti je OK podeseno.
Nisi rekao koja ti je verzija AOD.U toj verziji koja radi,probaj da odes do Performance Control pa zatim kliknes na Clock/Voltage opciju i mozda se pojavi onaj zeleni krug(prakticno da nadjes istu "stranicu" u programu kao na onoj slici sto sam dao).

Po ovome sto si naveo,procesor ti uopste nije OCovan jer u BIOSu pise 2220Mhz za takt.Iako si podigao HTT(FSB) mnozilac je smanjen(jer nije rucno podesen na 11) i takt ti je 10*220.
Sve ostalo ti je OK podeseno.
Nisi rekao koja ti je verzija AOD.U toj verziji koja radi,probaj da odes do Performance Control pa zatim kliknes na Clock/Voltage opciju i mozda se pojavi onaj zeleni krug(prakticno da nadjes istu "stranicu" u programu kao na onoj slici sto sam dao).

Nemam pojma zasto pise u Bios-u da je 2220 MHz, ali i AOD i system properties, kao i everest potvrdjuju da je proc OC, ne verujem da svi grese. CPUZ kaze da je mnoz 11 a magistrala 220 kao sto i treba. Upravo sam rucno podesio mnoz na 11 ali situacija je ostala ista u Bios-u, i dalje stoji gore 2220 (sta znaci pojma nemam). Probao sam podesavanje u Bios-u kako si rekao ali i dalje se to dugme ne javlja. Posto za par sati putujem za Uzice idem malo da legnem pa sutra uvece nastavljam sa ovom agonijom. Ako bude jos neka ideja napred a ja cu sutra uvece da obavestim ima li rezultata.

Poslednja izmena:
Koju verziju AOD imas?
Winrar ce se promneiti kad budes uspeo da iskljucis TLB patch(i samo na taj nacin).Padovi u frame rate-u koje si imao u mar06 su posledica ili PowerPlay-a koji je ukljucen u Catalyst-ima i/ili slabijeg napajanja pa karta spusta klokove usred testa usled nedostatka struje.Da bi proverio ovo poslednje(slabo napajanje),treba ti drugo/jace napajanje za test.

Dobar ovaj phenom a ? 🙂 Trebalo bi na kutiji da pise "for advanced and patient users ONLY !" Covek je lepo sklopio spider platformu, to bi trebalo da radi super ali... Ok, trolujem malo, ali ~570MB/s u winRAR MT ?! mislim...nije covek svojevoljno odlucio da koristi TLB patch i sve ostalo. Na svu srecu tu je bench forum da mu pomogne. Iskreno se nadam da ce nove revizije biti dosta bolje, ovo nema mnogo smisla cak ni za end usera koga oc ne interesuje, ne zbog klokovanja i rezultata , vec zbog opsteg ponasanja sistema i "gremlina", mada, ja i dalje cenim da to njegovo napajanje pravi probleme, prosto je neverovatno da to sve tako nece da radi kako treba, njegovi problemi su bas specificni i nigde ih nisam video po netu (sem TLB zezanja). Ko zna sta tu njega muci, ali kao sto ranije rekoh, kuca se od temelja gradi, a temelj PC-a je napajanje.

gx-x,problem je u doticnoj MSI ploci,jer likovi nisu dali TLB patch opciju u BIOSu,dok recimo sve Asus ploce dolaze sa TLB patch disabled po default-u!Jedino MSI ploce (osim jednog beta bios-a) imaju doticni "feature".
A ne da trolujes malo,nego malo vise,ali sta da se radi...Nije prvi a ni poslednji put,u to sam ubedjen 🙂.

@Marko
Ako ti CPUz pokaze 11x220 kao takt CPU-a,onda je OC uspeo.Samo jos da proevris sa tim napajanjem kako stoje stvari,recimo stability test u AMD Overdrive-u.
Srecan put i srecno u resavanju problema kada se vratis.

Poslednja izmena:
gx-x,problem je u doticnoj MSI ploci,jer likovi nisu dali TLB patch opciju u BIOSu,dok recimo sve Asus ploce dolaze sa TLB patch disabled po default-u!Jedino MSI ploce (osim jednog beta bios-a) imaju doticni "feature".
A ne da trolujes malo,nego malo vise,ali sta da se radi...Nije prvi a ni poslednji put,u to sam ubedjen 🙂.

@Marko
Ako ti CPUz pokaze 11x220 kao takt CPU-a,onda je OC uspeo.Samo jos da proevris sa tim napajanjem kako stoje stvari,recimo stability test u AMD Overdrive-u.
Srecan put i srecno u resavanju problema kada se vratis.

...Medjutim, kada ti psole mog "trolovanja" napises ovako koristan info, onda i moj post prestaje da bude trol 😉

elem, poenta i dalje stoji kad su krajnji korisnici u pitanju i to nije trolovanje vec cinjenica.

Pa sta ja to nisam napisao korisno??Zar nije korisna informacija da MSI BIOSi pate od TLB patch nedostatka??Ja sam u ovom threadu dao toliko korisnih informacija koliko si ti dao u svojih zadnjih ,pa ko zna koliko postova.
Mislim ti car..jedino sto mogu da zakljucim.10K postova a toliko korisnih informacija da ce bench forum baza da implodira!

koji ti je djavo ?! :trust: Reko sam da si napisao koristan info, citas li ti ?

Eh koji je meni djavo?
...Medjutim, kada ti psole mog "trolovanja" napises ovako koristan info, onda i moj post prestaje da bude trol 😉
Ja sam protumacio da je moj post (nakog tvog posta) takodje imao isto trolerski karakter...Izvini ako sam pogresio.

Ali pretpostavljam da si mislio da je tvoj post bio razlog za moj koristan post 🙂.News flash :d,pogledaj ceo thread i sta je sve ispisano,taj moj post je kao malo dete u proedjenju sa celim thread-om 😉.

Poslednja izmena:
E bre Ivane :smash: pa nisam ja gargamel 😛 Naravno da su i ostali postovi bili informativni, nisam ni rekao drugacije, koja si ti picajzla *** 😀 Od sad striknto moram da naglasavam svaki detalj kad pricam sa tobom 🙂

Ma jok opusti se,nesto sam nadrndan(bate :d) danas 🙂.Bese to kasno kad sam pisao,prosla je bila ponoc pa sam bio manje vise kao undead :d.

Evo sta je MSI BIOS "podrska" porucila jednom liku na XS posto ih je pitao za TLB patch opciju u BIOSu:
MSI Tech. 02/21/2008 The answer is no... Will there be an official release bios that allows you to enable and disable the TLB fix? No, since it need to have it enable all the time.

Da je covek lepo pitao sta da kupi, sad se ne bi mi zahebavali sa ovim kuckanjem i trolovanjem 😀 ovuda, da je uleteo neki quad pa da znje samo 😀

Ma jok opusti se,nesto sam nadrndan(bate :d) danas 🙂.Bese to kasno kad sam pisao,prosla je bila ponoc pa sam bio manje vise kao undead :d.

Evo sta je MSI BIOS "podrska" porucila jednom liku na XS posto ih je pitao za TLB patch opciju u BIOSu:

Pa oni nisu normalni ! :zgran: Pa izaci ce revizija CPU bez TLB bug-a i sta onda ? Onda ce svejedno morati da izdaju bios...

CPU sa bug-om lol, jel' ovo neka zeabancija 😀

Nije 😀 Ali nije ni prvi, i intelu se to desilo, do duse sa PentiJum kecom pre 10 i kusur godina...

Pozdrav, prvo da se zahvalim sto niste odustali od pokusaja da resimo moj problem. Ja sam vec na granici i razmisljam da sve ostavim neka radi ovako kako jeste. Stigao sam sa puta oko 20.00 i palo mi je na pamet da probam jos nesto. Posto vec nije htelo lepo da radi sa Vista64 kao ni na Win XP, resio sam da probam i Vista 86 OS. Instalirao sam Vistu, sredio drajvere, lupio nove cataliste za ATI-ja i instalirao verziju AOD sa fabrickog diska. Verzija je stara (mislim da je 2.01 jos iz septembra 2007). Instalacija je prosla glatko i AOD se pokrenuo bez problema ali opet bez Turbo dugmeta. Probao sam sva podesavanja, kako u basic, tako i u advanced modu ali turba nigde. Onda resim da probam najnoviju verziju, instaliram 2.14, pokrenem je i racunar se zakuca posle 10-tak sekundi po kliku na ikonicu programa. Onda resim da skinem malo stariju verziju 2.10, instaliram je i pokrenem i dobijem obavestenje "AMD Ovredrive cannot detect AMD R700 chipset on this computer" !!!!. Ne mogu da verujem. U Bios-u mi je podesen fsb kao pre na 224, mnozilac na 11, CPUZ kaze kada se pokrene da racunar radi na tom fsb i sa tim mnoziocem. Na 2500MHz. Sistem properties u Visti kaze da radim na 1980MHz (ispod default vrednosti) sto potvrdjuje i everest???? Mislim pocinjem se osecati kao Alisa u zemlji cuda.

Ovo sve SIGURNO nema veze sa napajanjem, ono jeste slabo i planiram ga sto pre zameniti, ali pre 4 dana ovaj proc i ostatak konfiguracije su radili bez problema na GA M57SL-S4. Od momenta prelaska na ovu plocu pocela je mora. Posto nisam imao neku kintu uzeo sam ovu jeftiniju varijantu ploce ali opet AM2+ podnozje, AMD cipset i spider, ocekivao sam da to radi bar za nijansu bolje. Na karju krajeva i GA je bila iz iste klase.

Pustio sam everset da malo istestira ponovo memoriju i evo sadasnjih rez:

Pristup memoriji: 73.7 ns

Test brzine zapisivanja memorije: 5932 MB/s

Test brzine kopiranja u memoriju: 7085 MB/s

Test brzine citanja iz memorije: 5832 MB/s

CPU Queen: 15044

Winrar se i dalje pati sa nekih 5xx KB/s

Nemam pojma sta se desava, idem spavati umoran sam od puta - mozda ce novi dan doneti svetlo...

Poslednja izmena:
A zasto se ti ne ostavis ovog MSI-a i uzmes Asus M3A i resis sve probleme.Naravno ako imas kinte.Ona ti je negde oko 6000 din.a takodje je Am2+ i ima sve novotarije i sto je najvaznije dobro podnosi OC.pozdrav

A zasto se ti ne ostavis ovog MSI-a i uzmes Asus M3A i resis sve probleme.Naravno ako imas kinte.Ona ti je negde oko 6000 din.a takodje je Am2+ i ima sve novotarije i sto je najvaznije dobro podnosi OC.pozdrav

Pa iskreno to ce sada tesko ici, jer sam plocu uzeo pre 3 dana, tesko da je mogu zameniti odmah, mozda za mesec, dva...

U Bios-u mi je podesen fsb kao pre na 224, mnozilac na 11, CPUZ kaze kada se pokrene da racunar radi na tom fsb i sa tim mnoziocem. Na 2500MHz. Sistem properties u Visti kaze da radim na 1980MHz (ispod default vrednosti) sto potvrdjuje i everest???? Mislim pocinjem se osecati kao Alisa u zemlji cuda.

Pazi, i meni je se ovo desavalo sa Athlon-om64 i sa DFI nf4x-x, a do toga je dolazilo samo kad sam preteravao sa klokom memorije ili procesrora, tipa def. je 2000Mhz, a ja ga cepam @# 2.8GHz 😀, i brljavilo je na isti nacin.... I meni je spustalo klok isto kao tebi.... Ili ti je memorija bash djubre, ili si naleteo na krs procesor, MoBo je MSI ipak....
Ako nece, nemoj ga muciti ili sacekaj da dodje neko ko to zna da radi, pa nek proba....
Ti si vec probao cini mi se sve zivo, doduse mozda ne kako treba.... Meni non-stop smrdi na problem sa memorijom.... :wave:

Poslednja izmena:
Zaboravio sam jos da ti napomenem da i kod mene u system properties prijavljuje ispod def. vrednosti.Stvarna vrednost ti je ona koju prijavljuje CPUz.

Evo napokon radi "kako treba". Fantom je apsolutno u pravu, kada sam vratio sve postavke na default vrednosti sve je proradilo normalno. Sa default vrednostima CPU i grafike dobio sam 10400 poena u 3dmark 2006. Kada sam kloknuo karticu na 850x1250 rez je skocio na 11030 poena. To je za 5% bolji rez nego sto sam imao sa GG M57SLI-S4. Svi rez u everestu su na potrebnom nivou. Samo Winrar test i dalje nije dobar. Nemam pojma zbog cega ali ok, verovatno je ipak losa memorija. Znaci buduci projekat je zamena napajanja i prelazak na ddr800 sa nekim malo boljim mem modulima. To ce malo da saceka dok se ne pojavi kakva varijanta. Za sada klok otpada jer to ovo napajanje i memorija izgleda ne mogu da prate.

Zasto nove verzije AOM nece da rade to ostaje tajna, verovatno neke MSI igrarije.

U svakom slucaju - hvala svima na pomoci, pored svog mog IT iskustva OC mi je jos uvek slaba tacka jer se tim nisam stizao baviti. Nije mi vezano za posao, radim kao Sistem Admin. u firmi sa 90 racunara, imam MCP i MCSA (i jos gomilu drugih sertifikata), ali ovo se u skolama ne uci. Veliki pozdrav...

Nazad
Vrh Dno