Šta je novo?

AMD vs. Intel (ako ima zainteresovanih)

KAMIKAZE

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
380
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14896

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=155998

Mislim da je vecina vas procitala ovaj CPU roundup i raspravu koja je usledila. Gotovo svi sinteticki testovi ukazuju da je u istom cenovnom rangu Intel bolji od AMD-a.

Uz svo duzno postovanje programerima koji su ih pravili, za mene su sinteticki testovi "neopipljivi", da ne kazem nepouzdani.

Zato sam ja sa stopericom lepo izmerio koliko mom kompu treba da odradi neke radnje, pa ako neko ima bolju ideju, mozda cu je i probati. DOKON POP I JARICE KRSTI :)

cpuzoz5.th.jpg

ASUS M2N-SLI Deluxe
AMD Athlon 64 X2 4000+ (smanjen mnozilac sa 10.5 na 10)
2x1GB PC6400 Geil Value Dual Channel Kit
WD3200AAKS (17% free space)
Windows XP Pro SP2

U "testu" je koriscen PAL video fajl od 10 minuta (15000 frejmova, 2.11GB).

VIDI SLIKE ,)

Da predupredim saljivdzije - 08:17 (minuti:sekunde) :D

VirtualDub 1.6.18 / Lame MP3 128kbps CBR / DivX 6.6.1 1000kbps = 08:17

WinRAR 3.30 ga je spakovao na 1.66GB za 36:23, a raspakovao za 02:08

Premiere 6.5 - skracen video na 1 min i stavljen Emboss efekat cije je renderovanje trajalo 06:59

Premiere CS3, koji mi je totalno stran, je isti efekat odradio za 03:03

Sound Forge 8.0 je *.wav fajl iz PAL videa sacuvao kao *.mp3 za 00:14

Nisam expert za softver, pa ne znam da li je sve bilo optimalno podeseno. CPU Usage je za vreme VirtualDub "testa" bio 79-86%, pa me interesuje da li je to zbog toga sto nesto nije bilo optimizovano, ili zbog toga sto je ustrojeni 4000+ previse jak za taj zadatak :d

Ipak, najvise me interesuje za koliko bi vremena E2160 odradio ove, ili slicne stvari, pa ako ima neko voljan da odradi neki "opipljiv" test, nek' postavi rezultate. Minuti i sekunde su nesto sto razumem, a xyz rezultati sintetickog testa su samo nagovestaj, IMHO.

Dobro bi dosao i cenovnik iz arhive, jer znam da je recimo AMD sa 100MHz FSB bio isplatljiviji nego Intel sa 66MHz FSB.

Prilozi

• VirtualDub - Audio.jpg
    VirtualDub - Audio.jpg
    198.8 KB · Pregleda: 129
  • VirtualDub - Video.jpg
    VirtualDub - Video.jpg
    297.5 KB · Pregleda: 117
  • WinRAR.jpg
    WinRAR.jpg
    106.8 KB · Pregleda: 105
  • 1 min Emboss 65.jpg
    1 min Emboss 65.jpg
    231.3 KB · Pregleda: 94
  • 1 min Emboss CS3.jpg
    1 min Emboss CS3.jpg
    214.7 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
@Kamikaze, verovatno ti se niko nce javiti sa testovima, ali stvarno ne bi bilo lose videti, a i takve stvari su dobre za ovaj forum, da ljudi nesto prakticno rade, a ne cisto razglabanje.

Daj sta das, samo da das

@Kamikaze, verovatno ti se niko nce javiti sa testovima, ali stvarno ne bi bilo lose videti, a i takve stvari su dobre za ovaj forum, da ljudi nesto prakticno rade, a ne cisto razglabanje.

Kontao sam ja da ce to otprilike tako biti. Ja sam temu postavio jer mi minute i sekunde vise znace nego neki sinteticki dobijen broj. E sad, da li su ljudi ravnodusni i nedovoljno radoznali, ili ih mrzi, ili nemaju stopericu, ili su imali losije rezultate koje nece da postave... stvarno ne znam.

OK, ne mora da bude samo AMD vs. Intel, a ne mora ni 4000+ vs E2160. Nek' da neko bilo kakav podatak o vremenu koje bilo koji PC iskoristi za bilo kakvu radnju. Vreme je novac, pa da vidimo koliko minuta i sekundi ustedi 200-300€ skuplji hardver.

Ovakvi testovi se meni svidjaju - http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1332

Lik je na istom hardveru testirao dva operativna sistema, i dosao do jasnog zakljucka.

Kasno paljenje

@Kamikaze: mislim da fali informacija da bi se dobili koliko toliko realni rezultati. Trebalo bi koristiti identicne fajlove, pa ne bi bilo lose da napises malo vise detalja o tom video fajlu koji si koristio...

Sinoc sam se dosetio kako da napravim verziju 2.0 testa, pa sam planirao da danas probam sa Color Bars koje su valjda kod svih iste :D

Za WinRAR valjda nije bitno kakav je snimak u pitanju, ali za DivX i Premiere jeste (bar ja tako mislim).

Znaci, ocekujte nove podatke ASAP :type:

Njegov pocetni fajl je 2,11 GB ili tako nesto.

C2D E4500 na 3.33Ghz, mem 1000

Kod mene sam divx film od 700MB pakovao za 5min i 11s. Spakovao se na 680 ili tako nesto. U glavnom lose se pakovao. Ipak je to DivX.

Matematika kaze 2,11GB=2160MB

2160MB/700MB=3.086x

5min i 11s puta 3.086x = ravno 16min

Jos samo da je tip fajla isti, da moze i da se nesto uporedi. Ovak se iz aviona vidi da ne moze. Njegov se zapakovao na 78.6% od pocetnog, a moj na 97%.

Kada bi ti overklokovao CPU na 3.33Ghz vreme bi ti u najboljem slucaju bilo 1.665x krace, dakle 21min i 51s

C2D je na istom taktu 36,56% brzi u ovoj operaciji.

Poslednja izmena:
A koju verziju winrar-a koristite?

Cini mi se da je KAMIKAZE napisao da je koristio verziju 3.30.
Kod mene winrar 3.71 kompresuje divx film od 700 MB na 468 MB za 5:48.
Masina iz potpisa na def. taktovima.

Poslednja izmena:
Cini mi se da je KAMIKAZE napisao da je koristio verziju 3.30.

Pa? Sad treba da stavljam stariju. Evo bila je poruka neko je probao sa 3.70 sa E2160 na 3Ghz, pa je obrisano. Najvaznije je da i 3.30 i 3.71 i 3.71 podrzavaju multi core.

Poredjenja radi bas sam sada na mojoj masini iz potpisa spakovao neki image fajl od 6.5Gb na dva fajla do 4.5Gb, da bih mogao da narezem na 2 DVD diska.
Operacija je trajala oko 11min, koriscena fastest kompresija i WinRAR 3.42

Inace meni deluje da su i sinteticki testovi u nekim stvarima skroz merodavni:
- Stara masina (AMD Sempron 2800+@2600MHz,2x512DDR 520MHz, SATA1 hdd...) mi je kompresovala DVD video disk u DivX za recimo 2h po disku, ili nesto cak i vise od toga.
- Trenutna masina (kao iz potpisa) isti posao odradi za manje od 1h

Prethodna masina je imala u SPi testu oko 33-34sec na 1M, nova ima oko 17sec na 1M.
Znaci skoro duplo bolji SPi skor je i skoro duplo brza video kompresija.
Meni su po tome sinteticki testovi skroz ok.

Poslednja izmena:
Pa? Sad treba da stavljam stariju. Evo bila je poruka neko je probao sa 3.70 sa E2160 na 3Ghz, pa je obrisano. Najvaznije je da i 3.30 i 3.71 i 3.71 podrzavaju multi core.

Naravno da ne treba da stavljas stariju verziju ali mislim da treba naglasiti o kojoj verziji se radi, a kod mene sa verzijom 3.62 dobijem duplo manji skor na testu u odnosu na verziju 3.71 pa mi se cini da nema multithreadinga sa ver 3.62. Mozda i gresim.

evo jednog starog testa...

1GB ram, 6600GT AGP i PCI-e, Lame 3.93, DIVX 5.0.1 i XVID 1.1...

Prilozi

• tab.gif
    tab.gif
    24.7 KB · Pregleda: 140
Poslednja izmena:
ccc...

Cim sam video da su komentari stigli do druge strane, znao sam da je krenulo neko prepucavanje. Poenta je da ja ne znam kako da preracunam poene iz sintetickog testa u minute i sekunde...

Color Bars je svuda isti. Probacu noviji WinRAR. Dajte konstruktivne predloge i rezultate, slike itd. Nemojte samo da tema bude zakljucana ili da ode na 30+ strana, a da pri tom nema ni 10 testova.

Evo ovako... Premiere -> File -> New -> Bars and Tone - 10 minuta PAL = 2.11GB

Bars and Tone iz verzije 6.5 ce u daljem tekstu biti A, a iz verzije CS3 B. Razlicit je ton u pitanju.

Ove novije komponente su meni komplikovanije za overclock nego Duron, ali sam ipak uradio blagi OC za 20% - CPU sa 2000MHz na 2400, RAM sa 800MHz na 960, i HT sa 1000 na 1200MHz, sto sam ispravio odmah posle bootovanja na 960, jer svi govore da HT ne bi trebao da ide iznad 1000MHz. Razlika u rezultatima je primetna, i sad otprilike imam predstavu kakva je ustvari moj PC igracka za neki Quad Core, i koliko je jadan ako je taj QC overklokovan.

***, ne pada mi na pamet nista vise sto bi' mogao da koristim za testiranje u kucnoj radinosti, a da i drugi mogu da ponove isto. Ako imate neki zgodan link za skidanje mamutskih fotki, video materijala, velikih audio fajlova, javite, pa da smislim(o) nesto drugo - recimo neke efekte u Photoshop-u, Sound Forge-u i slicno. Nisam nikad koristio 3D animation programe, pa ne mogu nista bez instrukcija.

Ovaj OS je instaliran otkad sam kupio ovu konfiguraciju, pa se dosta zagadio jerbo sam instalirao i uninstalirao sve moguce programe i igrice koje su me interesovale. Nisam instalirao nikakav zastitni softver, jerbo masina nije konektovana na Internet, ali se zato maximalno zagusila jer imam visak procesa posle bootovanja. Desni klik i properties na neki fajl mi cesto ne pokaze nista, ili mi Windows Explorer postane potpuno neupotrebljiv...

Elem, ovo su rezultati, (da ne postavljam opet slike, sve je isto kao i iz prvog posta, osim Emboss testova gde sam umesto parceta od 1 min, stavio ceo fajl od 10 minuta, i slobodnog prostora na particiji koji je iznosio 22%)...

VirtualDub 1.6.18 CPU Usage oko 75%
A 2.11GB na 13.2MB za 03:21
B 2.11GB na 13.2MB za 03:20

OC B 2.11GB na 13.2MB za 02:48

WinRAR 3.30 CPU Usage oko 50%
A 2.11GB na 7.42MB za 05:53
B 2.11GB na 1.14MB za 05:32

OC B 2.11GB na 1.14MB za 04:36

Premiere 6.5 CPU Usage oko 50%
A 2.11GB Emboss za 31:10
B 2.11GB Emboss za 30:00

OC B 2.11GB Emboss za 25:00

Premiere CS3 CPU Usage oko 100%
A 2.11GB Emboss za 21:53
B 2.11GB Emboss za 21:47

OC B 2.11GB Emboss za 18:18

Znam da ovakvo testiranje i poredjenje nije perfektno, ali bar na neki nacin pojasnjava koliko bi se vremena ustedelo ako bi se ulozilo xyz € vise. Primer testa koji je po meni OK je http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1332

Bilo bi interesantno videti i rezultate iz nekog 64-bit OS-a, ali s tim cu da se zamajavam neki drugi put. Mozda cu jednog dana probati i bez 1GB statickog swap fajla.

Rezultati sa bilo koje platforme i konstruktivni predlozi i komentari su dobro dosli, s obzirom da slabije poznajem softver od prosecnog clana BENCH-a.

WinRAR 3.70

Isprobao sam i WinRAR 3.70. Zapakovao je brze, ali je *.rar veci nego sto je bio u verziji 3.30, iako je isto podesavanje u pitanju - RAR, Best, Create solid archive.

WinRAR 3.70 CPU Usage oko 85%
B 2.11 GB na 3.68 MB za 04:53
OC B 2.11GB na 3.68MB za 04:07

Poceo je Windows da me tovari kako ne moze da obrise fajl, jer ga neki program koristi, a zaista nema niceg sto bi licilo na to. Onda ide restart pa Shift+Delete... ***.

OC podesavanje iz slike vazi i za post iznad. Morcu da nabavim AS5 :(

Prilozi

• OC Info.jpg
    OC Info.jpg
    367.3 KB · Pregleda: 87
Nazalost ima dosta problema sa optimizacijom, tamo u starim testovima mozes videti da LAME npr. jako zavisi od takta procesora (isto je i sa poslednjom verzijom)...

To sa koriscenjem fajlova se desi kada iz totalcmd-a pustis kompresiju, iz nekog razloga ostane zakljucan fajl, probaj iz WExp to da radis...

Poslednja izmena:
Jadan mi OC na Auto podesavanjima

To sa koriscenjem fajlova se desi kada iz totalcmd-a pustis kompresiju, iz nekog razloga ostane zakljucan fajl, probaj iz WExp to da radis...

Ma samo WE i koristim :lupko:

Mora tu da padne jedan format c:

A evo jednog od razloga zbog cega ne verujem sintetickim testovima. Priznajem da ne poznajem taj hardver, ali van pameti je da je nForce4 DDR400 varijanta, brza od DDR800... Slike sve kazu, a ako je to u realnom zivotu moguce, molim da mi neko objasni kako.

Prilozi

• Everest 1.jpg
    Everest 1.jpg
    434.5 KB · Pregleda: 88
  • Everest 2.jpg
    Everest 2.jpg
    441 KB · Pregleda: 90
Kod mene je memorija na 640 mhz (5-5-5-15).i score je 5780. (memory write benchmark)
a u ovom drugom (cpu-zlib) 42165KB/s

Poslednja izmena:
Ma samo WE i koristim :lupko:

Mora tu da padne jedan format c:

A evo jednog od razloga zbog cega ne verujem sintetickim testovima. Priznajem da ne poznajem taj hardver, ali van pameti je da je nForce4 DDR400 varijanta, brza od DDR800... Slike sve kazu, a ako je to u realnom zivotu moguce, molim da mi neko objasni kako.

Moguce je druze. Ja u Aquamarku3 nikao nisam mogao sa Athlonom 3500+ AM2 (DDR2800) OC na 2.8Ghz da dohvatim Athlona 3000+ OC na 2.65Ghz na NF4 sa DDR500 memorijom. Ja sam dobijao oko 93000, a drugar 98000 bodova. Grafike su bile iste, tj. probali smo obe masine sa istom kartom, 7600GT, da bi eliminisali tu mogucnost. isti OS. AM2 masina je imala 2GB rama, a S939 masina 1GB. U ostalim testovima, 3Dmark, igrama i tako tome slicnom (sto ovo glupo zvuci) ja sam bio brzi za 5-20%. Zanimljivo, ispada da je za Aquamark latencija memorije bila presudna, a ne maximalni protok.

Poslednja izmena:

nije van pameti pogledaj svoje i pogledaj latencije na ddr (1) pa bi sve trebalo da ti bude jasno :)

Jesam li ja ovde jedini "besposlen"?

Ajd' da podelim ove informacije sa vama...

Novi BIOS, novi OC, novi broj0vi :d

VirtualDub 1.6.18 - 02:42

WinRAR 3.71 - 04:02

Premiere 6.5 - 23:54

Premiere CS3 - 17:34

Kad jednog lepog dana instaliram 64bit XP, opet ce raditi stoperica :D

Prilozi

• New OC.jpg
    New OC.jpg
    371.3 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
Ajd' da podelim ove informacije sa vama...

Novi BIOS, novi OC, novi broj0vi :d

VirtualDub 1.6.18 - 02:42

WinRAR 3.71 - 04:02

Premiere 6.5 - 23:54

Premiere CS3 - 17:34

Kad jednog lepog dana instaliram 64bit XP, opet ce raditi stoperica :D

Ja bi odradio testove, al od programa imam samo virtual dub i to 1.7 verziju i winrar mislim da je ista verzija kao tvoja, ali nemam taj osnovni fajl koji ti konvertujesh.
:type:

:wave:

Bars and Tone is Premiere CS3 (PAL video color bars, 10 minuta, 2.11GB). To je ono sto je kod svih isto. Ako imas neku bolju ideju, kazi, pa da probamo, jer me bas interesuje real time dobit. Ovo moje samo nagovestava koliko OC moze da ustedi vremena, ali me vise interesuje kakva vremena postize Intelov pandan :)

Bars and Tone is Premiere CS3 (PAL video color bars, 10 minuta, 2.11GB). To je ono sto je kod svih isto. Ako imas neku bolju ideju, kazi, pa da probamo, jer me bas interesuje real time dobit. Ovo moje samo nagovestava koliko OC moze da ustedi vremena, ali me vise interesuje kakva vremena postize Intelov pandan :)

Tebi je vec jednom sa moje strane objasnjeno da test koji predlazes moze da s eodradi samo pod istim uslovima. Okaci taj PAL fajl pa da ga svi imaju na "izvolte", recimo Rapidshare.

Nemojte samo da trazite torrent

Tebi je vec jednom sa moje strane objasnjeno da test koji predlazes moze da s eodradi samo pod istim uslovima. Okaci taj PAL fajl pa da ga svi imaju na "izvolte", recimo Rapidshare.

Pa zar nije jednostavnije da se otvori nov projekat u Premiere CS3, da se klikne na File, pa New, pa Bars and Tone i da se napravi PAL video fajl od 10 minuta koji zauzima 2.11GB? To je kod svih valjda isto...

Ali 'ajde, videcu kakva je procedura sa Rapidshare-om, pa da ostavim Color Bars.rar koji je relativno mali.

Pa zar nije jednostavnije da se otvori nov projekat u Premiere CS3, da se klikne na File, pa New, pa Bars and Tone i da se napravi PAL video fajl od 10 minuta koji zauzima 2.11GB? To je kod svih valjda isto...

Ali 'ajde, videcu kakva je procedura sa Rapidshare-om, pa da ostavim Color Bars.rar koji je relativno mali.

Bilo bi lakshe, da imamo svi Premiere :D

Sve za Somborce

Bilo bi lakshe, da imamo svi Premiere :D

Nije ni ovaj RapidShare bio los, jerbo nije trazio nikakvu registraciju - http://rapidshare.com/files/96967468/Color_Bars.rar.html

Kad raspakujete 3.68MB, dobicete 2.11GB, onda ko sta ima od programa (slike sa podesavanjima par postova iznad) :type:

Napravio sam gresku u proslim rezultatima, jer nije u pitanju WinRAR 3.71, vec 3.70. Ako treba, instaliracu i noviji.

Rekli su mi da zbog garancije ne smem da menjam "zvaku" na box hladnjaku, pa sam uradio zadnji OC za sada (otprilike default 5000+). Kad preracunam koliko se samo sa ovim ubrzanjem moze ustedeti vremena ako vam masina nesto renderuje 24/7, I'm nursing a semi pri pomisli koliko brze radi Quad Core. Ali kad pomislim koliko € treba... :S:

Elem...

VirtualDub 1.6.18 - 02:37

WinRAR 3.70 - 03:50

Premiere 6.5 - 22:59

Premiere CS3 - 16:52

Prilozi

• 250MHz.jpg
    250MHz.jpg
    368.3 KB · Pregleda: 73
C2D T7250 (Laptop 2.0GHz)

Poterao sam samo test ColorBars.avi (ostavljeno show input/output video) i dobio sledece:

VirtualDub 1.6.18 - 02:36

Poslednja izmena:
C2D T7250 (Laptop 2.0GHz)

Poterao sam samo test ColorBars.avi (ostavljeno show input/output video) i dobio sledece:

VirtualDub 1.6.18 - 02:36

A ja sam jos pakovao bez show input/output video.

Znaci definitvno 1 Intel MHz vredi vise od 1 AMD MHz :wall: :wall: :wall:

Kud ne uradise onaj uporedni test prosle godine! :mad:

A ja sam jos pakovao bez show input/output video.

Znaci definitvno 1 Intel MHz vredi vise od 1 AMD MHz :wall: :wall: :wall:

Kud ne uradise onaj uporedni test prosle godine! :mad:

Domacine, polako razbices glavu o taj zid! :D
Pa covek ima C2D na lapu topu, poredis sa necim sto je mnogo skuplje i bolje.

Bez show je

VirtualDub 1.6.18 - 02:28

AMD vs. Intel ima i drugi deo price koji se zove optimizacija softvera, pogledaj rezultate koje sam okacio na prethodnoj strani. Intel dere AMD u svemu osim u igrama? LAME ne konta uopste sta mu se stavi od procesora, AMD AM2 3800+ (2.4GHz single core) daje 32 sekunde u tom istom testu... Ali sto se encodinga tice u Vdub i Divx i Lame - Intel je svakako brzi od AMD-a

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno