Šta je novo?

8800GT loš 3DMark05 score

dukeStepa

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2004
Poena
309
Sinoć sam zamenio napajanje i grafiku. Ljudi mi u servisu sve lepo povezali, pustimo 3DMark05... score 7500!!! Na staroj 7900GTO sam imao preko 10000, ako se dobro sećam.
Jureći po net-u vidim da je dosta ljudi imalo slične probleme i da je glavni krivac procesor, koji je usko grlo. OK... da li je moguće da je TOLIKO usko grlo i da sa boljim napajanjem i bržom grafikom imam GORI rezultat?
Probao sam COD4, ali imam utisak da radi bolje nego ranije. Da li to znači da samo 3DMark daje gori rezultat, a da komp radi brže ili ...?

Drajveri su poslednji oficijalni sa nVidijinog sajta. Ploči nisam flešovao BIOS, ali sumnjam da bi i to pomoglo.
Možda ću ipak morati da menjam ploču, procesor i memoriju, pa bih i tu molio za mišljenje o sledećem:

Procesor - Intel C2D 8400
Ploča - Gigabyte GA-P35-DS3
Memorija - Geil Black Dragon 2 x 1Gb

Ne interesuje me overclock bilo koje komponente, samo stabilan rad.

Unapred hvala svima 😉

Poslednja izmena:
Procesor ti je usko grlo definitvno,taj P4 530 ne tera ni 50% snage tvoje graficke,ja imam slicnih problema sa mojim P4 650. samo C2D nam moze pomoci ...!!!

pozz :smash:

Poslednja izmena:
Sinoć sam zamenio napajanje i grafiku. Ljudi mi u servisu sve lepo povezali, pustimo 3DMark05... score 7500!!! Na staroj 7900GTO sam imao preko 10000, ako se dobro sećam.
Jureći po net-u vidim da je dosta ljudi imalo slične probleme i da je glavni krivac procesor, koji je usko grlo. OK... da li je moguće da je TOLIKO usko grlo i da sa boljim napajanjem i bržom grafikom imam GORI rezultat?
Probao sam COD4, ali imam utisak da radi bolje nego ranije. Da li to znači da samo 3DMark daje gori rezultat, a da komp radi brže ili ...?

Drajveri su poslednji oficijalni sa nVidijinog sajta. Ploči nisam flešovao BIOS, ali sumnjam da bi i to pomoglo.
Možda ću ipak morati da menjam ploču, procesor i memoriju, pa bih i tu molio za mišljenje o sledećem:

Procesor - Intel C2D 8400
Ploča - Gigabyte GA-P35-DS3
Memorija - Geil Black Dragon 2 x 1Gb

Ne interesuje me overclock bilo koje komponente, samo stabilan rad.

Unapred hvala svima 😉

Imao sam slicne probleme kao ti sa 3850 i p641 @ 4.6 a pre toga sam imao 8600gt,neke igre su radile isto a neke 30-50% brze sa 3850,kada sam promenio procesor razlika je postala mnogo veca,dobio sam jos 50-tak % ubrzanja.
Dobro si izabrao sve tako da ce ti 8800gt poleteti kada zamenis komponente.

Poslednja izmena:
To usko grlo koje predstavlja tvoj CPU se mnogo vise manifestuje u testovima nego u realnoj upotrebi. Igre ce ti sigurno mnogo bolje raditi nego na 7900gto, pa neka ti to bude glavni pokazatelj da li ti je neophodna zamena sistema ili ne. Osim ako ne zelis da juris poene u 3DMark-ovima. Sa ovakvim procesorom ja bih upario malo bolju plocu. Ja licno ne volim Geil zbog njihovog velikog nominalnog napona. Pogledaj Transcend AxeRAM, po meni jako dobra memorija

Ma bice i u igrama ogromna razlika kao kod mene,naravno radice igre brze nego na 7900gto,ali opet daleko slabije nego kako bi radile sa E8400,taj prescott je isuvise slab (za igranje)

Poslednja izmena:
Naravno da ce biti razlike. Pitanje je da li zeli da plati tu razliku ~300€. Aku mu novac nije problem, neka kupuje i ne razmislja 🙂

Mogao bi umesto ove ploce da uzmes GA-EP35-DS3. Ova je iz nove serije i ima dosta poboljsanja za istu cenu. FSB 1600mhz, DDR2 1200mhz i ima neki novi sistem za ustedu energije. Tempratura ploce u idle je 15-tak stepeni.

Poslednja izmena:
Sad sam probao i Witcher-a (sinoć i COD4), dve jedine igre koje imam na compu, a da su iole zahtevnije. Imam utisak da obe rade bolje...
Ništa mi tek sad nije jasno :smash:
Koliko je uopšte 3DMark realan za pravu brzinu u nekom gejmu?
Extra mi nije jasno kako je uopšte moguće sa boljim komponentama imati lošiji score u 3DMark-u?

Novije graficke karte su zahtevnije sto se tice procesora i to se najvise primeti u testovima. Realno je malo drugacije. I sam vidis da imas manje poena u 3DMark-u, a igre ti bolje rade.

Novije graficke karte su zahtevnije sto se tice procesora i to se najvise primeti u testovima. Realno je malo drugacije. I sam vidis da imas manje poena u 3DMark-u, a igre ti bolje rade.

Ma, daj bre covece, to i ptice na grani znaju da te stare platforme jednostavno ne mogu da nahrane 8800GT i bilo koju noviju karticu, jer konkretno njegov procesor, je mnogo slabji i od najjeftinijeg dual core-a na default-u, plus memorija, plus sve ostalo, on rezultate u igrama ima kao neko sa dual core jeftinim i 8600GT( i to sporom GT), i to jos da bude srecan ako je i toliko uspela da izvuce ta kartica, pitanje je...

Naravno da ce biti razlike. Pitanje je da li zeli da plati tu razliku ~300€. Aku mu novac nije problem, neka kupuje i ne razmislja
Ovde se radi o sledecem: on je dao 200 € za karticu, koja sada kod njega radi sa max 50% snage, da li se to isplati, sta mislis?

@dukeStepa, morao si da se raspitas pre kupovine te graficke, dzaba ti 8800GT, kada na toj masini mozes da iskoristis 50% njene snage, treba ti odgovarajuca ploca, bilo koji dual core procesor, i DDR2 memorija, da bi ta kartica radila sa 100% snage.

Poslednja izmena:
Ja znam sta mislim, pitanje si uputio na pogresnu adresu. Pitaj coveka sta misli.... Predpostavljam da bi odmah zamenio ceo sistem da nije imao nekih prepreka.
@Flight Otkrio si vrucu vodu u bojleru 🙂

Poslednja izmena:
Evo ovako...JA posto sam prodao moju 8800GT i odneli kod coveka da testiramo kad smo pustili 3dmark 06 ja nisam mogao da verujem ocima u stvari koliko jedan C2D 6600 utice na celokupne performanse...

znaci covek je imao 12800 poena u 06 a ja na mom 3800+ X2 11500 u 05 a sta tek decko da ocekuje sa starim Prescot

Znaci ja vise nikad necu uzeti AMD procesor to tek sad vidim i shvatam...Znaci dacu i 200e za procesor Intel ali ocu da znam da mi procesor nece gusiti grafu...Inace nije bash da svaki DualCore bidne dovoljan...Ja sam ziv primer...

MAda mnogo su bolji cak i AMD X2 od tog preskotija tako da...

Znaci samo napred i menjaj za C2D

Evo ovako...JA posto sam prodao moju 8800GT i odneli kod coveka da testiramo kad smo pustili 3dmark 06 ja nisam mogao da verujem ocima u stvari koliko jedan C2D 6600 utice na celokupne performanse...

znaci covek je imao 12800 poena u 06 a ja na mom 3800+ X2 11500 u 05 a sta tek decko da ocekuje sa starim Prescot

Znaci ja vise nikad necu uzeti AMD procesor to tek sad vidim i shvatam...Znaci dacu i 200e za procesor Intel ali ocu da znam da mi procesor nece gusiti grafu...Inace nije bash da svaki DualCore bidne dovoljan...Ja sam ziv primer...

MAda mnogo su bolji cak i AMD X2 od tog preskotija tako da...

Znaci samo napred i menjaj za C2D

Znaci ti si igrao neku igru i osetio pad framerate-a i pritom utvrdio da je za to kriv procesor? Ako si takav zakljucak izveo samo na osnovu 3dmarka onda si najblaze receno u zabludi!
Uostalom taj E6600 radi na 2.4 dok tvoj na 2ghz nije ni cudo sto ima bolji rez.

Znaci ti si igrao neku igru i osetio pad framerate-a i pritom utvrdio da je za to kriv procesor? Ako si takav zakljucak izveo samo na osnovu 3dmarka onda si najblaze receno u zabludi!
Uostalom taj E6600 radi na 2.4 dok tvoj na 2ghz nije ni cudo sto ima bolji rez.

Vec je covek pisao da je imao i u igrama slabiji fps (Oblivion) a C2d u 3 dmarkovima na istom taktu kao amd daje bar 1k poena vise.

JEdnostavno sam skontao da za Oblivion nije vazno bilo sam sto jaca grafa i rama...Ocigledno je i CPU zahtevan...Jednostavno me je kupio Intel sada i to je to...Video sam na delu masinu slicnu mojoj sa 6600 C2D i P35 chipsetom...ja sam imao TA770 kontam da su po kvalitetu iste...

Ne pokusavam nikog da ubedim ali sebe jesam...Promenio sam 3 8800GT(tj pokusao tri puta i sa svezim sistemima) jednostavno ono sto sam ja zeleo da igram u skromnim detaljima(citaj skromnim nista ULTRA HIGH TWEAK i tako to) je padalo FPS na iritirajuce ne na neigrivo...

A npr cisto da se zna....decko je imao FPS u 2006 sa mojom grafom i njegovim procesorom u GPU testovima duplo veci FPS nego ja u 2005 na X2 klokovanom na 2.5GHZ...

Toliko od mene...Intel i Intel chipset su sigurno moja sledeca investicija jednog dana...AMD je zavrsio pricu kod mene...

Ne zaleci se pre nego sto ne probas i igre na drugom kompu jer 3dmark je jedno a igre ipak nesto drugo.

Da to sigurno...Znam al eto igra koja me je najvise interesovala nije radila kako sam ocekivao...dok druge jesu...Ono solidno ne bash kao na jacim procesorima ali nije bila toliko vidljiva razlika kao u Oblivionu...

Naravno da cu debelo razmisliti sledeci put kad budem uzimao konfu...A bice to negde u julu...Za sad se pare ostavljaju po strani...

JEdnostavno sam skontao da za Oblivion nije vazno bilo sam sto jaca grafa i rama...Ocigledno je i CPU zahtevan...Jednostavno me je kupio Intel sada i to je to...Video sam na delu masinu slicnu mojoj sa 6600 C2D i P35 chipsetom...ja sam imao TA770 kontam da su po kvalitetu iste...

Ne pokusavam nikog da ubedim ali sebe jesam...Promenio sam 3 8800GT(tj pokusao tri puta i sa svezim sistemima) jednostavno ono sto sam ja zeleo da igram u skromnim detaljima(citaj skromnim nista ULTRA HIGH TWEAK i tako to) je padalo FPS na iritirajuce ne na neigrivo...

A npr cisto da se zna....decko je imao FPS u 2006 sa mojom grafom i njegovim procesorom u GPU testovima duplo veci FPS nego ja u 2005 na X2 klokovanom na 2.5GHZ...

Toliko od mene...Intel i Intel chipset su sigurno moja sledeca investicija jednog dana...AMD je zavrsio pricu kod mene...

Katastrofa jezim se od ovakvih zakljucaka i postupaka, obratiti paznju na boldirano: decko je promenio 3 komada 8800GT, misleci da prvo ne valja graficka 8800GT, to jest da kod svih radi dobro, ali kod njega eto graficka ga ne voli, pa je onda razmisljao da kupi ATI 3850 koja je slabija od 8800GT, sa nadom da ce ona bolje raditi u Oblivionu od 8800GT, ipak je ponovo kupio 8800GT, zatim je okrivio procesor, ne znam sta je sledece, za ovakve ljude na Zapadu i prodaju XBox360 i PS3, bas zato da se ne bi bespotrebno mucili sa necim sto ne mogu da savladaju. Mada nije on u potpunosti kriv, ima takvih ovde na forumu sto mu kazu "ej kolje te procesor vidi koliko ja imam vise 3dmarkova".

Jonesba, dosta puta sam odgovorio na tvoja pitanja ovde, i kao mnogi drugi i ja sam dosta toga naucio upravo na ovom forumu ovde, ali imam utisak da tebi ma koliko covek pricao, da ti nista ne uspes da naucis niti da shvatis... Moj finalni savet ti je da prodas taj PC, uzmes neki stari, polovan PC za internet, a za ostatak para kupis Xbox360, tu ce tvoje muke biti resene.

Ja znam sta mislim, pitanje si uputio na pogresnu adresu. Pitaj coveka sta misli.... Predpostavljam da bi odmah zamenio ceo sistem da nije imao nekih prepreka.
@Flight Otkrio si vrucu vodu u bojleru
@warrior, da ja sam otkrio toplu vodu u bojleru, a ti ni u bojleru ne bi uspeo da otkrijes toplu vodu, a taj isti covek nije bio sprecen da plati graficku 200€, a da se pre toga ne raspita da li ce i kako ce to da radi. On je sa prodajom svog PC-ja i doplatom od 200€ mogao da predje na Dual Core platformu, ono sto ti ocigledno ne razumes i ne shvatas. I dajes coveku pogresne savete i informacije, ti sada mozes da budes uporan koliko hoces, ali nisi u pravu.

Poslednja izmena:
@Flight, nemoj da se nerviras, lose ti to utice na zdravlje. Ja sam siguran da ga nisam nista lose posavetovao, vec sam mu ostavio da sam vidi sta mu je potrebno. To sto si otkrio toplu vodu u bojleru ne znaci da si sad najpametniji. Uvek se nadje neki pametnjakovic koji ne zna da iskaze svoje razlicito misljenje na normalan nacin. Za mene je ova diskusija zavrsena

Ok Flight ovo je malo i vredjanje ali ok ja nisam zlopamtilo i necu da odgovaram...Shvatam ja MNOGO stvari i dosta sam naucio na forumu sto se tice hardwera i zato i smatram da ne postoji bolji forum u zemlji a i sire koji se bavi IT temama...

E sad reci da ne shvatam nesto i tako dalje...Da kupim Xbox i tako dalje...

Pa zar nije realno da covek ocekuje da slusajuci ovde na forumu kupi bilo koji Dual Core procesor,8800GT malo klokne procesor i da ocekuje da se lepo igra cak i jedne igre koja se zove Oblivion i izasla je davne 2006 u doba kada je najjaca grafa bila 7800GTX(mislim)

E sad ja mislim da je ovaj sistem koji sam ja imao sasvim dovoljan po vasim NARAVOUCENIJAMA i POUKAMA(koje i dalje smatram VEOMA KVALITETNIM cak i od nekih ljudi koji imaju Diplome informaticara(like me)) za igranje igre star 2 godine...

Nisam totalni ****** pa da ne znam da instaliram najnovije Drivere za grafu,podesim detalje u sveze instaliranoj igri na sveze instaliranom sistemu bez ikakvih virusa,defragmentiranom hard disku zarad boljih performansi...i da igra secka i framerate opada i na 10-15 da stuca na jadnim setovanjima na 1280*1024 bez AA i AF...Dok na testovima po netu citam kako minimalan FPS sa ukljucenim HDR i AA I AF ne pada ispod 35-40 a Average je 60-65 bash za 8800GT

E a ti testovi na netu su sa Quad Core 6800 a u dosta slucajeva je i bilo skromnijih 6300 procesora i tako dalje...

A za oblivion kazu da je GPU zahtevan a ne CPU...

E sad...zar ja sa 3800 X2 klokovanim na 2.5ghz(znaci skroz solidan klok) po tvojoj prici ne bi trebao da se ponasa bolje...sa 8800GT

Ja sam samo rekao da sad shvatam 80% ljudi sta su pricali o C2D i njegovoj superiornosti nad AMD ovim resenjima...

I ja nek budem noob i neznalica i zaostao ali zar nije realno da sam ocekivao i zasluzio dostojnije igranje eto te jedne doticne igre...

Evo jednog dana cu uzeti konfu ko sa bench testa 8800GT odradicu Oblivion test u tim rezolucijama i ako ne dobijem 60 prosek FPS u igri mozesh reci i ja cu sam staviti da sam ****** i nesposoban da shvatim neke osnovne principe kompjuterskog sistema koji koristim...a na koji sam dao vise od 1000e...

Nemojte se osecati uvredjenim cak ni ti Flight jer ovo nije upuceno tebi ovo je samo jedno generalno shvatanje i poruka i nadam se smernica svim prosecnim korisnicima koji su dosli na ovaj forum da cuju neki dobar savet...

ja sam coveku savetovao iz mog iskustva da uzme jaci procesor i to Intel i da bi trebao da dobije brojke iz testa ovde na benchu sa 8800Gt...To je moj savet iz icnog iskustva na njemu je dal ce uopste procitati moj post i savet a na

Moderatorima da li ce obrisati ovaj offtopic...izvinjavam se

Samo mogu da iznesem svoje iskustvo - uzeo sam e2160 i 8800gt jos nisam kloknuo procesor a witcher leti na maximumu 🙂

Prvo, iskreno hvala svima na savetima 🙂
Drugo... žao mi je što je tema otišla malo u off-topic i (možda nepotrebnu) raspravu. Svi smo mi na Bench-u ipak zbog razmene iskustava i/ili druženja...

btw, JEDINI razlog što nisam uzeo i ostatak odgovarajućih komponenti je taj što sam hteo da vidim kako će ovo da radi sa postojećom konfiguracijom. Zayeb je bio što sam prvu informaciju posle nekih 300+evra upgrade-a dobio iz 3DMark-a i nije mi baš bilo sve jedno.

btw n°2, uz comp sam od Spectrum-a do sad, pratim više stranih i domaćih foruma, može se reći da poznajem materiju... ipak uvek volim da čujem REALNA iskustva drugih ljudi, posebno domaćih. Za kintu mi nije neka frka, hteo sam samo da vidim da li da dam još nekih 300 evra za ploču, proc i mem, jer mi se pare ne bacaju na nepotrebne stvari 😉

Again, hvala svima na savetima, verovatno naručujem za par dana ostatak hardvera.

p.s. igre DEFINITIVNO bolje rade, bez obzira na fu..in 3DMark

@jonesba

Ne znam da li sam ovo vec negde rekao, ali "krivac" za lose performanse u Oblivionu je verovatno sam 3d engine koji tera igru, sto vuce korene jos iz vremena Morrowinda. Recimo Morrowind ni na ovoj mojoj konfi iz potpisa u Balmori ne daje neki veliki fps sto je apsurdno i ne verujem da je do hardware-a. Radi sporije od obliviona kada se nalazis u gorepomenutom gradu. Inace Oblivion sam terao sve na high i isao je odlicno na ovom setupu sa povremenim seckanjima, ali ponavljam uglavnom je FPS bio zadovoljavajuci za nesmetano igranje tj. oko 50, a vrlo cesto i preko toga.

P.S. Jedna mala OffTopic zanimljivost. Jel ste primetili da jedna relativno stara igra Morrowind, koristi oba jezgra?

ma ne mora uvek da bude sve CRNO kao što izgleda ...

evo ja sam uzeo e2160 - hyper tx2, ga-p35-ds3l , palit 8800gt , lc6550gp , sastavio sve lepo , dakle sve default sa takođe default postavkama u biosu ... i reko , ajde baš da vidim šta će da izbaci 3dm05 ... nisam mogao da verujem , nešto malo preko 10.000 poena ...

e sad , to je sasvim druga priča kad se sve lepo "naštela" kako treba ...

Ajde kad smo vec kod AMD vs Intel:

neko na ovom forumu je pominjao neshto kao dodavanje snipera u Call of Duty 2 sa AMD-a na Intel 😛
Situacija je ovakva:

Taj shto je to pomenuo igra sa drugarom COD2 online na istom serveru, s tim da on ima neki ubogi AMD X2 sa jeftinom meorijom i jeftinom plochom a drugar ultra klokovan E6x00 sa ultra mega giga klokovanom skupom memorijom i skupom plochom... Plus to ovaj sa AMD-om ima veci ping od ovog sa Intel-om ali i dalje prvi udje u igru...

Sad poshto igraju na serveru gde je dozvoljen samo jedan sniper u team-u ovaj shto ima AMD X2 uvek prvi udje u igru ( prilikom promene mape ) i uzme taj jedan sniper pa drugaru kasnije kad loaduje igru prepushta taj sniper...😀 Ko igra COD2 na slichnom serveru shvatice... 🙂

Mogu da kazem da je ovo glupost:
-E4300 @ 3.0 GHz
-2 x 1 GB 667 MHz sa opushtenim laterancijama na 5-5-5-15 @ DC
-FSB / DRAM = 1:1 ( 333 MHz )
-Hdd od 320 GB defragmentisan
-Ping od 100 + ms

Call of Duty 2 loading: ,)

Onaj jedan je ushao tik iza mene i tu josh dodajte njegov ping od 26 ms ( moj je 126 ms ) i vreme dok sam pritisnuo tab i print screen 😛

Call of Duty 4 loading: ,)

:wave:

Nazad
Vrh Dno