Šta je novo?

oficijelni GeForce 9600 GT thread

Po ovom testu 9600GT izgleda da ce u narednom periodu biti prilicno tumbanja u svetu grafike, sto se tice AMD-a, 3850 ide u niski segment ispod 100 eur, dok ce mainstream biti 3870, verovatno ce izbaciti nesto jace da bi smanjili gap izmedju X2 graficke, a sto se tice Nvidije pa to ce biti zaista veselo, 8800gt se verovatno povlaci, od 8xxx serije ostace samo GTS 512 model, sa 9600gt kao mainsteam karticom i onim novim cudovistem 9800GX2X2+2 ili kako se vec zove to ce biti high end ponuda, ostalo ide na niski segmenat.

Dobro™. Koliko su onda oštećeni oni koji su kupovali high end AMDa tokom tog perioda? Ili oni nemaju razloga da se osećaju prevarenim, jer ih je malo?
mislis na 2900XT? on je dosao dosta kasnije i kostao je dosta manje i kao konkurent 8800GTS sa 640MB VRama je bio dobra kupovina.

Zanimljivo kako izbegavate da primenite sopstveni kriterijum iz slične diskusije o tome da li je 3850 karta isplativa pored 3870 i ima li šta da traži pored nje. Da sve bude još gore po taj vaš kriterijum, razlike u performansama između 3870 i 3850 su po svemu sudeći veće od razlike između 8800 GT i 9600 GT, a razlika je isto 20-30 evra.
3850 i 3870 su manje vise dobro odmerene po ceni i performansama ako se porede jedna sa drugom. da kazemo da je ta razlika u proseku 20% (i cene i performansi).
da sacekamo da se pojavi kod nas 9600GT, pa da vidimo koliko ce biti jeftinija od 8800GT, a i uopste, a i da sacekamo jos koji test. ako kazu da je 9600GT u rangu 3870, za koga kazu da je osetno sporiji od 8800GT (15-20%) onda i cena nove karte mora da bude u skladu sa time. videcemo.
na stranu sto se od nove karte ocekuje da donese veci bang for buck, a ne da se izbaci nesto sto je vec postojalo u tom smislu...kao sto je 7600GT doneo mnogo bolji bang for buck od stare 6800GT (dakle iste performanse ali po 100+ evra nizoj ceni) tako se ocekuje i od nove karte da donese bolji odnos cena/performanse od stare generacije, a ne da bude 10% sporija i 10% jeftinija. to je pucanj u prazno. zasto bi neko sa odusevljenjem ocekivao 9600GT?! to vec i sada ima. za 10% vise para ima 8800GT, za 10% manje ima 8800GS, i ATI ima solidnu ponudu i to je to. igracka zajednica nece nista biti na gubitku i ako se 9600GT ne pojavi uopste :) nvidiji se naravno isplati da glomazni G92 zameni jeftinijim i kompaktnijim G94, ali sta to average Joe-a briga? :)

Poslednja izmena:
@Stormwatch,Chinaski

Prilozi

• action-smiley-033.gif
    action-smiley-033.gif
    1.7 KB · Pregleda: 410
Lepo sam rekao Nedjo katanac :d

I cemu ta potreba da izigravas 'vidijinog drvenog advokata i da od svake rasprave pravis ATi vs. 'vidija flame war?

Ne pravim ja nikakav flame war,nego ti uvek pravis dramu od mojih krajnje realnih zakljucaka
Ajmo ovako,poredimo 8800GT i 9600GT:

8800GT: 112*1500 = 168000
9600GT: 64 *1625 = 104000
Znaci teoretski 8800GT je u shader operacijama brzi od 9600GT-a za vise od 60%.Kako onda,Nedjo,nije cudno to sto je u Crysis 8800GT brzi od 9600GT-a za samo 16%:

http://www.tweaktown.com/reviews/1293/10/page_10_benchmarks_crysis/index.html

To vama nije cudno? Sta je u pitanju,ne znam.Moja prva pretpostavka je da su radjene neke optimizacije,ne znam,samo nagadjam.

Meni nije jasno sta vama nije jasno u vezi pozicije 9600GT-a? Jel ste se svi slozili kako nVidia nema odgovor na 3850? E pa tu upada 9600GT. I nece biti samo 20 evra jeftiniji od 8800GT-a nego znatno vise,sacekajte i videcete.U pitanju je mnogo manji chip i verujem da iako je veci od RV670 i dalje je lakse da se proizvede jer je jednostavniji(manje tranzistora).
Takodje ne razumem sta fali 256 rama na 9600GT-u i njegovih 64 SP-a?

@Chinaski: Zasto ubacujes konzole u ovu pricu i dovodis u pitanju isplativost kupovine grafickih karti? Jasno je da zastarevaju brzo,ali reci da je 8800GTX bio promasaj je ludost.Pazi ta kartica i dalje nema adekvatnu zamenu(8800GT je ipak solidno sporiji),kazi mi koja je kartica u istoriji GPU-ova toliko trajala? I jos kazes da je 2900XT bio ok,ma daj! 2900XT je najveci promasaj po meni,pa trajao je 3-4 meseca i odmah se pojavljuje 3870 malo brzi a duplo jeftiniji.Jel to ok od strane Ati-ja prema svojim musterijama?

Alo, ljudi, prodato je 2 miliona ovih karti,

Ma daj Filipenko,sta to pricas? Pitaj Nedju,nema nigde da se kupi 8800GT ;)

Poslednja izmena:
@fantomX & yooyo:
ok, ajde da zaboravimo ovo o GTX-u. kao sto rekoh, meni ne bi bilo svejedno, ali ko se ne oseca prevaren - super :)
sto se tice 9600GT, zaista mislim da je pored 8800GT neisplativa, ali to je samo moje misljenje, a svakako na njega imam pravo :)
:wave:

ok, ja zaboravio, bolje nego da ti odgovorim u smislu kako i dalje ne vidim kako je neko ko 16 meseci sve igre igra u full i max sa 8xAA odjednom biva ostecen kartom koja je losija od njegove i izasla je posle 16 meseci...

edit: 2900xt je bio dobra kupovina samo za ATI zilote i ni a koga vise. Ko god tvrdi suprotno je ati zilot.
Na zalost, jedan moj dobar i cenjen prijatelj je kupio 2900xt verovaci u cistotu i dobru nameru revirew-a i Nedje, i prodao 8800gtx da bi nabavio 2900xt i na kraju je i sam precutno priznao da se 2aj3b0.

Poslednja izmena:
Dobar je 2900XT.. sve dok ne upalis AA. Onda vise nije dobar... onda je zesce s**nje.

Sta ce ti AA? Poenta je uzivati u igri a ne u grafici :D

Meni nije jasno sta vama nije jasno u vezi pozicije 9600GT-a?
poenta je da on nece doneti nista novo zajednici, jer za malo manje para ima 8800GS a za malo vise 8800GT. zasto bi neko bio presrecan izlaskom ove karte kada nesto slicno vec postoji i kod konkurencije i kod maticne firme?
Jel ste se svi slozili kako nVidia nema odgovor na 3850? E pa tu upada 9600GT
tu je vec upao 8800GS koji konkurise 3850...
I nece biti samo 20 evra jeftiniji od 8800GT-a nego znatno vise,sacekajte i videcete.
naravno da ce za pola godine biti jeftiniji. ja sam govorio o trenutku kada 9600GT dodje na police. tada bih bas voleo da vidim ko ce je pazariti pored 8800GT. pola godine kasnije, naravno da ce imati rezona kupiti tu kartu kada 8800GT nestane sa lagera i kada 9600GT padne cena.
Takodje ne razumem sta fali 256 rama na 9600GT-u i njegovih 64 SP-a?
jesi li video koliko umeju da opadnu performanse 8800GT sa 256MB rama? ako njemu opadaju, ne znam zasto ne bi i 9600GT, za koga tvrdis da je tek malo sporiji?
Zasto ubacujes konzole u ovu pricu i dovodis u pitanju isplativost kupovine grafickih karti?
haha, nisam ih ja ubacio, ubacili su ih vlasnici GTX-a. MaX je presao na konzolu (pitam se zasto?) i od tada je postao veliki zagovornik igranja na istim, a citajuci postove ostalih vlasnika pomente karte, moze se doci do zakljucka da ce uskoro i oni preci jer nemaju nameru vise da kupuju papreno skupe karte na kojima nece moci da igraju hitove koje cekaju (mislim na Crysis)...
Pazi ta kartica i dalje nema adekvatnu zamenu(8800GT je ipak solidno sporiji),
definisi solidno? u 12x10 nije sporija vise od 10% u globalu, mozda u ponekoj igri i do 15%. sada ces mi reci kako GTX sluzi za igranje u visim rezolucijama, ali on ne tera Crysis preko 12x10.
kazi mi koja je kartica u istoriji GPU-ova toliko trajala?
a koliko je to 8800GTX trajao? trajao je godinu dana, od novembra do novembra kada je Crytek-ovo cedo izaslo :)
I jos kazes da je 2900XT bio ok,ma daj!
cinjenica je da je lose radio AA (negde i ne tako lose), ali je isto tako cinjenica da je u igrama sa U3 motorom dolazio na korak do 8800GTX i debelo tukao 8800GTS 640, a kostao je u rangu njega. ne kazem, karta je imala i prednosti i mana, ali je allaround bila ok resenje sa cenom sa kojom je dolazila :)
2900XT je najveci promasaj po meni,pa trajao je 3-4 meseca i odmah se pojavljuje 3870 malo brzi a duplo jeftiniji.Jel to ok od strane Ati-ja prema svojim musterijama?
2900XT je dosta kasnio i zato je kratko trajao. ne treba imati dvostruke standarde, pa mogu da se slozim da je nefer izbacivanje 3870 tek malo posle 2900XT sa 100e nizom cenom, mnogo manjom potrosnjom, zagrevanjem i bukom...ali on makar nije kostao 600e :p

bolje nego da ti odgovorim u smislu kako i dalje ne vidim kako je neko ko 16 meseci sve igre igra u full i max sa 8xAA odjednom biva ostecen kartom koja je losija od njegove i izasla je posle 16 meseci...
16 meseci? a sta je Crysis-om? nemoj da mi kazes da je to samo jedna igra, jer je ona najiscekivanija igra godine. kako radi ova igra na GTX-u? ima tema u podforumu o performansama u ovoj igri. clan BOX85 je izvukao sa klokovanom 8800GTX prosecnih 48fps u 12x10, sve high (dakle ne very high) i AA=0x. ako je to full onda super. a koliko je samo bilo nagadjanja oko Crysis-a u smislu sta ce zahtevati od HW-a, te bice dovoljan 8800GTX, te nece biti, te SLI, te 10800GTX, pa onda izlazi multiplayer beta, pa se ljudi opet loze, pa demo, pa opet lozenje, pa na kraju i igra i koliko sam video vlasnici GTX nisu bili previse zadovoljni. sam je Goranstein priznao da lose radi, a covek ima masinu u vrednosti solidnog polovnog auta.

nemojte pogresno da me razumete svi, nije da ja likujem sto skupe graficke brzo zastarevaju, upravo suprotno. ja bih prvi voleo da traju dosta duze jer nemam para na bacanje, i da se covek i sa jeftinijom kartom fino naigra, ali to ocigledno nije slucaj :( tako je kako je. nije ni cudo sto konzole idu kao alva...

16 meseci? a sta je Crysis-om? nemoj da mi kazes da je to samo jedna igra, jer je ona najiscekivanija igra godine. kako radi ova igra na GTX-u? ima tema u podforumu o performansama u ovoj igri. clan BOX85 je izvukao sa klokovanom 8800GTX prosecnih 48fps u 12x10, sve high (dakle ne very high) i AA=0x. ako je to full onda super. a koliko je samo bilo nagadjanja oko Crysis-a u smislu sta ce zahtevati od HW-a, te bice dovoljan 8800GTX, te nece biti, te SLI, te 10800GTX, pa onda izlazi multiplayer beta, pa se ljudi opet loze, pa demo, pa opet lozenje, pa na kraju i igra i koliko sam video vlasnici GTX nisu bili previse zadovoljni. sam je Goranstein priznao da lose radi, a covek ima masinu u vrednosti solidnog polovnog auta.

Tacno to je samo jedna igra, i to klasicna pucacina s odlicnom grafikom. I nije ti Nvidia niti GTX kriv sto lose radi, vec Crytek. Znas prvo se pojavio GTX, pa tek onda Kriza.

nemojte pogresno da me razumete svi, nije da ja likujem sto skupe graficke brzo zastarevaju, upravo suprotno. ja bih prvi voleo da traju dosta duze jer nemam para na bacanje, i da se covek i sa jeftinijom kartom fino naigra, ali to ocigledno nije slucaj :( tako je kako je. nije ni cudo sto konzole idu kao alva...

Svasta! It i uopste elektronska industrija napreduje skokovito, i jedna generacija zamenjuje drugu, sa dramaticnim padom cena. Tako je u svim oblastima i to je ono sto pokrece napredak. Tvoj nacin razmisljanja ide linijom, da bi najbolje bilo da svi jos uvek teramo 386tice jer bi tada morali da optimizuju softver za tu platformu i ne bi morali da kupujemo nove racunare a najsrecniji bi bili oni koji su kupili racunar pre 10 godina jer bi prezadovoljno gledali kako i danas za iste pare ljudi kupuju isti racunar.... mani se pracenja harvdera ako te te stvari nerviraju, tako je uvek bilo i bice, a kako ti je to "promaklo" samo ti znas...

@Chinaski: E kolega,razocarao si me :) (a ja zapravo ne poznajem coveka licno :) ),u retko cemu bih se slozio sa svim sto si napisao.Reci cu samo ovo:mnogo gledas stvari iz ugla Crysis-a,ja gledam ovako:ako ne postoji bolja karta onda je ta najbolja,kraj price.
I kako ti nije jasno to izmedju 9600GT-a i 8800GS-a? Pa upravo ce 9600GT zameniti 8800GS jer je mnogo jeftiniji nVidia-i da ga napravi.To se desavalo koliko outa ranije,nije tu nista novo(npr. X1900GT i X1950PRO).Dakle 8800GS je privremeno resenje sa solidno osakacenim chipom i kao takvo nije bas isplativo nVidia-i pa ga ubrzo menja sa mnogo manjim GPU-om i sa kartom koja ce verovatno biti i brza od 8800GS-a a ima perspektivu da bude i jeftinija.Bilo je toga uvek ,seti se.
I ne govorim o pojeftinjenju posle pola godine,nego posle dva meseca.

@MrSa:
nisam to nigde rekao, nemoj mi stavljati u usta ono sto nisam rekao :)
@DAS:
pa rekoh ja da se to isplati nvidiji, ali da li se isplati krajnjem korisniku? to je kljucno. on vec ima islicno (isto) resenje za iste pare, danas, odmah, dakle pare u dzep pa sa njima u firmu "dobar dan - dobar dan, dajete mi recimo 3870, evo 180e, hvala, dovidjenja"...i kako 8800GS nije isplativ nvidiji? umesto da baca skart cipve, ona jos malo sasece magistralu i prodaje ih :)
9600GT me pomalo podseca na 8600GTS koji nije doneo nista novo u poredjenju sa performansama koje je imao recimo 7900GS a kostao je tu negde, ako ne i bio skuplji. zato je i dobio mlake review-ove po netu. dakle, nije doneo bolji "bang 4 buck" u odnosu na prethodnu generaciju. to je kljucno. isto je i sa 9600GT: nece doneti nista bitno novo. sve u svemu, zacin C...
ok, ljudi, izneli smo svoja misljenja i mislim da nema potrebe da ih ponavljamo do beskonacnosti. kapiram da ima dosta ljudi koji gledaju iz vaseg ugla, ali i iz moga. sve u svemu, bilo mi je drago da smo malo razmenili misljenja o novoj karti i nema potrebe za jos vecim off-om. pozdrav svima :)
:wave:

Poslednja izmena:
9600GT kod nas 25/26 feb.
Veci izbor tek pocetkom marta...

Jel ce biti neke dobre ponude kao sto je bio Palit 8800GT ?

Meni nije jasno sta vama nije jasno u vezi pozicije 9600GT-a? Jel ste se svi slozili kako nVidia nema odgovor na 3850? E pa tu upada 9600GT.
da si ti meni ziv i zdrav 3850 u Srbiji moze da se kupi za 135eura, a 8800GS za 165eura. Ovo su maloprodajne cene u NS, a moguce je da ih ima i za jedno 5% manje po BG (VP cene nesmem ni da spominjem). Koliko to onda 9600GT treba da kosta? 120-130eura?

Poslednja izmena:
Gorane 8800GS ima i za 138e :).9600GT bi trebala da je tu negde,5% od 3850 i 8800GS.

A jel neko video ovu vest?

Dajte ljudi budite samo malo realni. nVidia ulozi u razvoj novog cipa odredenji budzet. Napravi kartu i baci je u prodaju. Cene tih kartica su poprilicno skupe. Uz odlican marketing ( dovoljan nam je i benchmark) sve ce da se rasproda i za njih je ta prica zavrena. Posle par meseci se ulazi u novi projekat i tako u krug, sto je i normalno, jer sta bi radili inzenjeri i ostali u razvoju. Znaci, oni su vec u startu prodaje kartica zaradili lovu, bas zbog nas koji zelimo da imamo prvi u selu tu karticu.
Sto rece moj drug "kupio si 8800gts", a za 6 meseci nece nista vredeti i neces moci da igras Bioshock na njoj". Nije bila zastarela za 6, vec za 12 meseci.
Iso se desava i sa mobilnim telefonima.
Sve sto se sada kupi, vec je zastarelo i to je prica koja se stalno ponavlja. Sa druge strane, ako toliko zelim nesto, kupicu SADA, a ne za 6 meseci i kraj.

@GoranM: GPU u 45nm??? Koji to?

pih, za te pare vec sada ima 3870...a i 8800GT ide od 190e sudeci po pc berzi...

Sto rece moj drug "kupio si 8800gts", a za 6 meseci nece nista vredeti i neces moci da igras Bioshock na njoj". Nije bila zastarela za 6, vec za 12 meseci.
Iso se desava i sa mobilnim telefonima.
Sve sto se sada kupi, vec je zastarelo i to je prica koja se stalno ponavlja. Sa druge strane, ako toliko zelim nesto, kupicu SADA, a ne za 6 meseci i kraj.

Da stvar bude još gora, ATI i NV su trenutno "out of Sync" što otprilike znači da novi/bolji model u klasi izlazi svaki kvartal. Da nadoknade sušnu godinu vladavine G80 :D.

Poslednja izmena:
Jednostavno je ljudi, ko jos nije nista kupovao sada ce imati jos jednu kartu u izboru. 9600GT 512 je blizi 3870 nego 3850. Ostalo sve zavisi od cene primarno. Meni ce izbor zavisiti dosta i od buke koju proizvodi kuler. Meni recimo single slot 8800GT ne pada na pamet da kupujem jer je to za mene previse bucno, a dual slot resenja su dobrano preko 190e koje pominjete. 8800gs je jako sakata karta i ne svidjaju mi se rezultati (ni kolicina vRAM-a), dakle u klasi do 200e ostaju mi 3870 512 i 9600GT 512. Obe su tihe i lepo rade. Cenim da ce 9600 biti za nijansu jeftiniji. Videcemo. Trenutno mi je 3870 najblizi dzepu.

^:
ako ti je referentni 8800GT glasan, neces ni sa 9600GT biti mnogo zadovoljniji:
gal96gt_g_22.gif

za ATI si rekao da ga vise neces staviti u kuciste a i mislis da je R600 promasen cip, a RV670 ti je jako slican (ako ne racunas zagrevanje i potrosnju), tako da nema za Marka kapa :d :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno