Šta je novo?

oficijelni GeForce 9600 GT thread

Čini se više nego OK s obzirom na 64 SPa, ako ih zaista ima samo toliko. PCB izgleda jednostavniji od 3850.

Pokazala se kao dostojan protivnik ATI 3850 karti. Svaak cast. Da vidimo cenu i dostupnost, pa da bitka otpocne. Eto nama brzo obe karte na ~120eura :D

Fine performanse ima (po ovom testu). Čak je malo i brži od 8800GS-a u nekoliko igara što je malo čudno al ajde.

Fine performanse ima (po ovom testu). Čak je malo i brži od 8800GS-a u nekoliko igara što je malo čudno al ajde.
pa sto je to cudno!
1. Igrama koje nisu previse shader zahtevne vise ce znaciti veci klok, nego veci broj SP'ova.
2. GS-ovih 384 MB je za gotovo sve igre samo 256MB, sto u rezolucijama od 1600, pa na vise znaci rezultuje padom performansi.
3. 512MB, je 512MB, narocito u visim rezovima.

pa sto je to cudno!
1. Igrama koje nisu previse shader zahtevne vise ce znaciti veci klok, nego veci broj SP'ova.
2. GS-ovih 384 MB je za gotovo sve igre samo 256MB, sto u rezolucijama od 1600, pa na vise znaci rezultuje padom performansi.
3. 512MB, je 512MB, narocito u visim rezovima.

Hmm..da, najverovatnije si u pravu. Uglavnom, skroz ok performanse ima i biće ovo pristojna karta srednje klase. Ako bude koštala otprilike kao 3850 biće popularna sigurno. Ono što me zanima još kod ove i 8800GS je oc domet pa da vidimo koji je tada bolji po perf/$ ;)

treba videti i kako se ponasa pod DX9 i XP-om. ako se ove cifre ispostave kao tacne, ne verujem da ce je prodavati u startu ispod 170-180e...

A da li se neko zapitao glavnu stvar: da li je ovo nova tehnologija ili stara? Kartica nosi naziv 9600GT,medjutim to ne mora nista da znaci obzirom na skorasnje nVidia-ino imenovanje.
Medjutim,nemoguce je da kartica sa istom tehnologijom kao i G80/G92 daje tako dobre rezultate sa samo 64 SP-a.Ovo Nedjino objasnjenje ne pije vodu-sve testirane igre jesu shader intenzivne.A iz testova 8800GT pokazalo se da se povecavanjem brzine SP-ova vise dobija na performansama nego povecavanjem core-a,iako 8800GT pre ima manjak ROP-ova nego SP-ova.

dok ona dodje do nas 8800GT ce uveliko biti 180e, tako da zaista ne vidim ko ce normalan kupiti ovu kartu :)
nvidia sa 8800GT ne samo sto je obesmislila matori 8800GTS i sto je bukvalno napravila budalama vlasnike 8800GTX i Ultra kartica nego ce sahraniti i buducu genereaciju svojih mainstream karti. naravno, G92 se nece doveka proizvoditi, ali dokle god ima 8800GT da se kupi, ja ne vidim zasto bi bilo ko kupio sporiju kartu za iste pare? :) a kada 8800GT iscezne sa polica onda ce ljudi za iste pare dobijati sporiju kartu. the way it's meant to be played :D

dok ona dodje do nas 8800GT ce uveliko biti 180e, tako da zaista ne vidim ko ce normalan kupiti ovu kartu :)
nvidia sa 8800GT ne samo sto je obesmislila matori 8800GTS i sto je bukvalno napravila budalama vlasnike 8800GTX i Ultra kartica nego ce sahraniti i buducu genereaciju svojih mainstream karti. naravno, G92 se nece doveka proizvoditi, ali dokle god ima 8800GT da se kupi, ja ne vidim zasto bi bilo ko kupio sporiju kartu za iste pare? :) a kada 8800GT iscezne sa polica onda ce ljudi za iste pare dobijati sporiju kartu. the way it's meant to be played :D
slazem se da je 'vidija sa 8800GT-om pucala sebi u nogu. Ne samo da su momentalno pokopali GTS 320 i 640, vwc au doveli u pitanje i egzistenciju GTX-a i Ultre, mnogo pre njihovog planiranog penzionisanja.

Sto je najgore sa ovom cenovnom politikom su doveli u pitanje i trzisno prihvatanje 9600GT-a.

Do 8800GTa- njihov zastitni znak je bio jasan red i poredk u proizvodnom portfoliju, a po izlasku ove, sad vec cuvene kartice, kompletno cenovno rangiranje je izgubilo smisao.

Pa ne bih se bas slozio.Pazi 8800GT kad se pojavio bilo ga je i za 260,a sada ga ima za 180,a neverujem da moze mnogo nize. S druge strane 9600GT vidim izlistan za 169e i to sam 512 rama.Znaci za 2 meseca eto ga sigurno za 120 neka verzija sa 256 rama,jel to po tebi lose?
Drugo,ne smatram da su vlasnici 8800GTX-a ispali budale,naprotiv,ta kartica je i dalje extra posle 16 meseci....

nema tu nikakvih neverovatnoca!

Pogledaj klokove koje ocitava GPU-Z: 675 MHz core(ROPs), 1625 MHz SPs, 2000 MHz memory!

Pa?!
Default je cini mi se 650/1625/1800Mhz,nije to veliki oc.

Bolje pogledaj clockovo za 3870 - ceo GPU,ukljucujuci 320SP-a na skoro 800Mhz! Sramota,nista drugo!

SP klok ima veliku ulogu kod NV-a i ne mozes da poredis AMD-ovih 64 vec. stream procesora na 800MHz sa G94 na taj nacin([email protected])

Bolje pogledaj clockovo za 3870 - ceo GPU,ukljucujuci 320SP-a na skoro 800Mhz! Sramota,nista drugo!
Pobogu, cemu ova detinjasta opaska? O kojoj sramoti ti pricas?

I cemu ta potreba da izigravas 'vidijinog drvenog advokata i da od svake rasprave pravis ATi vs. 'vidija flame war?

Poenta je da se ti iscudjavas oko gluposti! Do sada smo vec ukapirali da je 'vidija sa 112 SP-ova na 600/1500 MHz (ROP/SP) ~30-ak odsto brza od RV670 na 777MHz (ili kako ti zaokruzujes "skoro 800").

Ako sve to znamo, cemu iscudjavanje sto je cip sa 64 SP-a i 675/1625 MHz (ROP/SP) i sa nesto vecim mem. BW-om, u rangu sa RV670 na 777 MHz??

U ostalo, onaj kineski test je pokazao da je ovaj chip sa 64SP-a, brzi od istog takvog cipa sa 96 SP-ova, ali sa nizim frekvencijama (575/1438 MHz), tako da sama brojka SP-ova nije jedini faktor koji utice na performanse, te je tvoje forsiranje ove brojke u prvi plan totalno besmisleno.

Meni je ipak najdetinjastija opaska da je Nvidia sa 8800 GT pucala sebi u nogu :d Mislim da odavno nije veća budalaština rečena na ovom forumu, izuzmemo li promovisanje HD DVD-a :) Ispada da je Nvidia loša što izbacuje karte odličnih performansi po sve manjoj ceni. Ko je hteo 8800 GTX ili stari GTS imao je godinu i kusur fore da ih kupi. Ne mogu i ne trebaju u kompaniji da podilaze sujeti tih korisnika, već trebaju da donose superiorne karte odličnih performansi po sve nižim cenama, što i rade.

Alo, ljudi, prodato je 2 miliona ovih karti, a Nvidia je ostvarila rekordnu zaradu upravo u tromesečju kada je bila nestašica istih i kada ih se nije moglo dovoljno prodati, odnosno kada je bila potražnja tolika da bi se prodalo još 3 puta toliko. I sada su oni time pucali sebi u nogu? :d

Pa ne bih se bas slozio.Pazi 8800GT kad se pojavio bilo ga je i za 260,a sada ga ima za 180,a neverujem da moze mnogo nize. S druge strane 9600GT vidim izlistan za 169e i to sam 512 rama.
kakve veze ima koliko je bio kada se pojavio? ja pricam o ceni po kojoj ce se prodavati kada se 9600GT pojavi na policama. cak i da ne ode ni cent ispod 180e (slazem se da nema jos mnogo lufta za pojeftinjenje) opet, ko ce da kupi 9600GT za 10e manje?
Znaci za 2 meseca eto ga sigurno za 120 neka verzija sa 256 rama,jel to po tebi lose?
ah, pusti te verzije sa pola memorije. zna se koliko one skidaju na performansama u igrama koje cene veci vram. sve u svemu, ja ne vidim zasto bi neko kupio 9600GT pored 8800GT koji je dostupan za iste ili pak za nijansu vece pare.
Drugo,ne smatram da su vlasnici 8800GTX-a ispali budale,naprotiv,ta kartica je i dalje extra posle 16 meseci...
ja to posmatram iz ovog ugla: ko je kupio pre 16 meseci 8800GTX platio ga je 600e, a danas realno takav polovan jedva da vredi 200e. dakle pala mu je cena 3x...ali dobro, ko kupuje high end cim se pojavi taj ima dubok dzep pa ga u principu bas briga sto ce debelo izgubiti od vrednosti karte...ali da ne mucim ja tudju brigu...

...mada, i 8600GTS je kostao 200e kada se pojavio, a zna se kakve je performanse doneo, pa se ipak prodavao, cak i na ovom forumu su ga kupovali, a prosecan clan ovog foruma ima vecu svest o isplativosti kupovine odredjenog parceta HW-a nego prosecan potrosac...

Poslednja izmena:
Nek' joj je i pala cena toliko, ali su se njeni vlasnici pošteno naigrali za to vreme i još će se odlično igrati sve do pojave novog high-enda iz nV :). A vlasnici 8800GT sada igraju igre od pre godinu dana pa naovamo. ;)

pitanje je kada ce novi nvidia high end (osim ako ne racunas ovaj novi GX2), a sto se tice postenog igranja, pitaj ljude koji su dali pravo malo bogatstvo za 8800GTX kako su zadovoljni kako im radi Crysis. kapiram da je pola njih vec preslo na konzolu od muke, a i kako i ne bi kada su dali gomilu para da bi im se igra vukla, te je logicno da se osecaju pokradeni...svaki normalan covek (sa izuzetkom da mora da mu ne smeta igranje fps igara sa gamepad-om) ce pre kupiti konzolu nego 1 graficku koja ima upotrebni rok godinu dana...
ali da ne idemo u dalji offtopic...

Ja jedino ne razumem zasto nV uopste pravi ovu kartu umesto da stancuje ovu 8800gt i spusti jos malo cenu, oni se zamlacuju,
dokoni kinezi koliko su brzi, moraju da smisljaju nesto novo da bez posla ne bi ostali, i da bi jel' te uvek nesto novo bilo.... Ja u inat Nv-u ne bih ni otvarao ovaj thread, i upustao se u raspravu sa ljudima bzw....
Najmanje ce se pricati o samoj karti, iskreno, nema sta mnogo ni da se kaze.... Nedjo udri katanac :D

Poslednja izmena:
ne kontam kako je to vlasnik 8800gtx-a, koji je doticni kupio pre 16 meseci a 600e, ostecen 8800GT-om posto mu Crysis ne radi kako treba ? :trust: Ne uspevam da vidim bilo kakvu vezu.

I ne vidim kakve sve ovo ima veze sa 9600GT? 9600GT je manji od 8800GT, manje trosi, manje se greje, a slicno radi i kostace 20e manje. Sta je problem ? 8800GT je ~200e, ovaj 9600 ce biti 160-170e, za iste te pare i mozda malo manje sad vec imate 8800GS (stigao pre neki dan u jednu nasu renomiranu firmu), pa izvolite, birajte.

ne kontam kako je to vlasnik 8800gtx-a, koji je doticni kupio pre 16 meseci a 600e, ostecen 8800GT-om posto mu Crysis ne radi kako treba ? Ne uspevam da vidim bilo kakvu vezu.
ostecen je sto je platio gomilu para za kartu prvenstveno da bi igrao Crysis, a i ostale igre naravno, a igra mu se vuce u svakoj rez vecoj od 12x10. a onda nvidia izbacuje 8800GT po jako povoljnoj ceni i tera kupca 8800GTX da je daje maltene u bescenje. ali kao sto rekoh, da ne brinem ja tudje brige, recimo samo da bih se ja osecao opljackan...
da ne idemo u dalji offtopic, ja se izvinjavam ali sam morao ovo da napisem :)

Poslednja izmena:
ostecen je sto je platio gomilu para za kartu prvenstveno da bi igrao Crysis, a i ostale igre naravno, a igra mu se vuce u svakoj rez vecoj od 12x10. a onda nvidia izbacuje 8800GT po jako povoljnoj ceni i tera kupca 8800GTX da je daje maltene u bescenje. ali kao sto rekoh, da ne mucim ja tudje brige, recimo samo da bih se ja osecao opljackan...
da ne idemo u dalji offtopic, ja se izvinjavam ali sam morao ovo da napisem :)

Ja ne vidim zasto je bilo ko ostecen za bilo sta, meni npr. crysis ide sasvim glatko @ 1680*1050 na high, i opet treba neko da ponavlja da 768 ram-a koje imaju i gtx i ultra imaju svoju prednost u odredjenim situacijama, kao i to da su se iste pojavile pre xxx vremena, a nV ***, napreduje pa daje bolje za manje pare... Ruku na srce, gtx i ultru su kupovali oni koji su mogli i koji ce uvek moci da priuste sebi parce dobrog hw-a, tako da bi bilo lepo da se ljudi uzdrze od poredjenja ovakve vrste, i price o tome kako su svi kauboji gay ili sta vec... Nova tehnologija, novo vreme, marketing, a mi jadni nosimo busne patike, pusimo drinu, i svaki dinar dajemo za nesto novo, cccccccc....

Nedjo.... jednostavno nisi u pravu.
Chinaski... iz kog ti ugla posmatras situaciju? Ti si jedno cudo!!!

@fantomX & yooyo:
ok, ajde da zaboravimo ovo o GTX-u. kao sto rekoh, meni ne bi bilo svejedno, ali ko se ne oseca prevaren - super :)
sto se tice 9600GT, zaista mislim da je pored 8800GT neisplativa, ali to je samo moje misljenje, a svakako na njega imam pravo :)
:wave:

pitanje je kada ce novi nvidia high end (osim ako ne racunas ovaj novi GX2), a sto se tice postenog igranja, pitaj ljude koji su dali pravo malo bogatstvo za 8800GTX kako su zadovoljni kako im radi Crysis. kapiram da je pola njih vec preslo na konzolu od muke, a i kako i ne bi kada su dali gomilu para da bi im se igra vukla, te je logicno da se osecaju pokradeni...svaki normalan covek (sa izuzetkom da mora da mu ne smeta igranje fps igara sa gamepad-om) ce pre kupiti konzolu nego 1 graficku koja ima upotrebni rok godinu dana...
ali da ne idemo u dalji offtopic...
Dobro™. Koliko su onda oštećeni oni koji su kupovali high end AMDa tokom tog perioda? Ili oni nemaju razloga da se osećaju prevarenim, jer ih je malo?

sto se tice 9600GT, zaista mislim da je pored 8800GT neisplativa, ali to je samo moje misljenje, a svakako na njega imam pravo :)
Zanimljivo kako izbegavate da primenite sopstveni kriterijum iz slične diskusije o tome da li je 3850 karta isplativa pored 3870 i ima li šta da traži pored nje. Da sve bude još gore po taj vaš kriterijum, razlike u performansama između 3870 i 3850 su po svemu sudeći veće od razlike između 8800 GT i 9600 GT, a razlika je isto 20-30 evra.

Poslednja izmena:
Vrh Dno