Šta je novo?

Overklok Phenom 9500

markonirs

Čuven
Učlanjen(a)
01.08.2003
Poena
619
Do sada nisam nikada imao problema sa klokom procesora. Sada sam pokusao da malo kloknem mog novog Phenom 9500 ali bez uspeha. Naime zadrzao sam mnozioc 11 a magistralu sam povecao na 220, 230 i 240 MHz. Ni u jednom slucaju se nije desilo nista. Naime procesor radi i dalje na svojih 2200MHz i pokazuje magistralu 200 (200x11). Pokusao sam da podignem i voltazu sa default 1200 na 1300 ali se racunar zakucao. Frekvenciju proveravam sa CPUZ naravno. Maticna ploca je Gigabyte M57SLI-S4, memorija Kingston 667, grafika ATI3870 512mb. Da li treba jos nesto da se ukljuci posto ovakav problem nisam imao ranije na starom C2D 6300 koji se lepo klokovao samo pomeranjem magistrale (sa istom ovom memorijom). Da li ima neki praktican alat za overklok Phenoma 9500 da to pojednostavim malo. Ne planiram neki veliki klok, mozda 10-15%...

Pa de se *****a da kupis taj procesor?

Ne bih ulazio u raspravu oko kupovine, ja sam veoma zadovoljan ovom kombinacijom. Dobio sam za relativno malo ulaganje Q procesor koji mi inzvaredno radi u svom aplikacijama kao i u igricama. Pre toga sam naravno procitao tonu razlicitih nasih i stranih foruma sa gomilom razloga za i protiv. Ja mislim da je ovo inzvaredna kupovina.Pre Phenom-a sam imao AM2 6000+ i razlika je zaista primetna u radu, bez obzira na nizu frekvenciju. Moja iskustva za sada su samo pozitivna. Videcemo dalje. Dakle pitanje ostaje...

Ne bih ulazio u raspravu oko kupovine, ja sam veoma zadovoljan ovom kombinacijom. Dobio sam za relativno malo ulaganje Q procesor koji mi inzvaredno radi u svom aplikacijama kao i u igricama. Pre toga sam naravno procitao tonu razlicitih nasih i stranih foruma sa gomilom razloga za i protiv. Ja mislim da je ovo inzvaredna kupovina.Pre Phenom-a sam imao AM2 6000+ i razlika je zaista primetna u radu, bez obzira na nizu frekvenciju. Moja iskustva za sada su samo pozitivna. Videcemo dalje. Dakle pitanje ostaje...

Cekaj malo..... u prvom postu si rekao da si imao C2D E6300 pre Phenoma-a:trust:

Poslednja izmena:
Zar nije bilo lakse ne menjati sve i samo doplatiti za Q6600?

i uzeti neko napjanje uz racunar umesto drzanja na ovom "aparatu za disanje", trebalo bi da probas ida zamenis PSU (pozajmi od nekog), ako ti dizanje napona zakucava masinu onda je definitivno nesto na relaciji PSU->ploca, cisto sumnjam da bi se CPU bunio zbog malo dodatnog napona.

Poslednja izmena:
Cekaj malo..... u prvom postu si rekao da si imao C2D E6300 pre Phenoma-a:trust:

Da, imao sam C2D 6300 koji je kupljen jos u decembru 2006. godine, 2007. godine sam presao na AM2 6000+, a kada se pojavio Phenom uzeo sam njega. Nisam znao da moze biti slaba tacka napajanje. Mislio sam da dual Codegen 500w moze bez problema da sve ovo gura. Moje razmisljanje je da problem verovatno lezi u biosu ploce koji ne dozvoljava da se podize mnozioc i magistrala. Probacu sa novijim biosom da resim problem posto sam sada video da je bio iz novembra 2007. godine.

A sto se tice pitanja u vezi q6600 - odgovor je veoma jednostavan, q6600 - oko 17.000 dinara + ploca (cirka 6 - 16000 dinara), a moja varijanta je: Phenom - 15.000 + 0 (plocu imam). Ponavljam, znam koliko je q6600 jaci ali ovo je za sada najpovoljnija varijanta za mene sa AM2 plocom.

Ljudi, odlutasmo, odosmo opet na vekovnu raspravu AMD vs Intel, sve se vec zna, elem ima li ko ideju kako malo kloknuti ovo cudo...

Poslednja izmena:
Da, imao sam C2D 6300 koji je kupljen jos u decembru 2006. godine, 2007. godine sam presao na AM2 6000+, a kada se pojavio Phenom uzeo sam njega. Nisam znao da moze biti slaba tacka napajanje. Mislio sam da dual Codegen 500w moze bez problema da sve ovo gura. Moje razmisljanje je da problem verovatno lezi u biosu ploce koji ne dozvoljava da se podize mnozioc i magistrala. Probacu sa novijim biosom da resim problem posto sam sada video da je bio iz novembra 2007. godine.

A sto se tice pitanja u vezi q6600 - odgovor je veoma jednostavan, q6600 - oko 17.000 dinara + ploca (cirka 6 - 16000 dinara), a moja varijanta je: Phenom - 15.000 + 0 (plocu imam). Ponavljam, znam koliko je q6600 jaci ali ovo je za sada najpovoljnija varijanta za mene sa AM2 plocom.

Ljudi, odlutasmo, odosmo opet na vekovnu raspravu AMD vs Intel, sve se vec zna, elem ima li ko ideju kako malo kloknuti ovo cudo...
Nije to vekovna rasprava. Taj E6300 kada se overklokuje, osim u programima koji zaista koriste 4 jezgra (3Dstudio npr.), naprosto "odvaljuje" Phenom.

Nije to vekovna rasprava. Taj E6300 kada se overklokuje, osim u programima koji zaista koriste 4 jezgra (3Dstudio npr.), naprosto "odvaljuje" Phenom.

Nisam citao tako mnogo testova da mogu da se slozim ili ne slozim sa tobom. Moje iskustvo sa 6300 nije bilo tako dobro. Imao sam ga vise od 6 meseci, max overklok koji sam postigao je bio 2200MHz, vec na 2300 je bio nestabilan i resetovao racunar. Mozda je do ploce, mozda do memorije ili do cega vec, uglavnom vec prelazak na 6000+ je bio sa nekih 25% vise snage (opet ne pricam o testovima koje je radio neko na net-u nego o mom iskustvu, igrice, photoshop i sl.). Sada otprilike sa Phenom 9500 imam oko 10-20% bolje rez nego sa 6000+. I sama Vista je sa 5.3 koliko je bio ocenjen 6000+ kao i moja memorija podigao ocenu proc-a na 5.9 i memorije na 5.9. Ocigledno da Visti Phenom vise odgovara. Iskljucivo se vodim onim sto ja radim a ne testovima sa ovog ili onog foruma (koje volim da citam, naravno informativno, cisto da stgvorim neku predstavu - ali dok ne probam...). Bacio sam pogled na Toms Hard, CPU listu i po njoj sam dobio sliku da su od Phenom-a brzi samo IntelQ, a to mi je (ponavljam) bila velika investicija. Evo i linka:

http://www23.tomshardware.com/cpu_2007.html?modelx=33&model1=946&model2=882&chart=418

Naravno da su mi najbitnije default vrednosti, je overklok me interesuje cisto rekreativno ali nebih nikada ostavljao masinu da radi konstantno sa nekim vecim klokom. Jednostavno ne zelim bucne kulere i stalno pracenje temperature.

Nisam citao tako mnogo testova da mogu da se slozim ili ne slozim sa tobom. Moje iskustvo sa 6300 nije bilo tako dobro. Imao sam ga vise od 6 meseci, max overklok koji sam postigao je bio 2200MHz, vec na 2300 je bio nestabilan i resetovao racunar. Mozda je do ploce, mozda do memorije ili do cega vec, uglavnom vec prelazak na 6000+ je bio sa nekih 25% vise snage (opet ne pricam o testovima koje je radio neko na net-u nego o mom iskustvu, igrice, photoshop i sl.). Sada otprilike sa Phenom 9500 imam oko 10-20% bolje rez nego sa 6000+. I sama Vista je sa 5.3 koliko je bio ocenjen 6000+ kao i moja memorija podigao ocenu proc-a na 5.9 i memorije na 5.9. Ocigledno da Visti Phenom vise odgovara. Iskljucivo se vodim onim sto ja radim a ne testovima sa ovog ili onog foruma (koje volim da citam, naravno informativno, cisto da stgvorim neku predstavu - ali dok ne probam...). Bacio sam pogled na Toms Hard, CPU listu i po njoj sam dobio sliku da su od Phenom-a brzi samo IntelQ, a to mi je (ponavljam) bila velika investicija. Evo i linka:

http://www23.tomshardware.com/cpu_2007.html?modelx=33&model1=946&model2=882&chart=418

Naravno da su mi najbitnije default vrednosti, je overklok me interesuje cisto rekreativno ali nebih nikada ostavljao masinu da radi konstantno sa nekim vecim klokom. Jednostavno ne zelim bucne kulere i stalno pracenje temperature.
kako god bilo ovo moje "govance" od procesora na 3.4Ghz dobija taj Phenom svuda osim u recimo 3DStudiu ili slicnim aplikacijama koje zaista "vide" 4 jezgra. Mogu tek da zamislim sta radi jedan Q6600 na 3.6GHz :-devil-:

kako god bilo ovo moje "govance" od procesora na 3.4Ghz dobija taj Phenom svuda osim u recimo 3DStudiu ili slicnim aplikacijama koje zaista "vide" 4 jezgra. Mogu tek da zamislim sta radi jedan Q6600 na 3.6GHz :-devil-:

Verovatno ce nas neki admin banovati zbog ovakvog "dopisivanja" a i moja molba je bila mala pomoc oko OC-a ali ajde da razmenimo par reci. Ako sam te dobro razumeo ti upalis tvoju masinu sa C2D 4500 na default vrednostima, ja upalim moju masinu sa Phenom 9500 i ti me pometes u svim testovima. Ili mislis na kolokovanje procesora koje me opet ti kazem ne interesuje u prevelikoj meri nego cisto nekad za zabavu. Ili si mislio na nesto drugo??? Neverovatno, pa ovi na Toms Hard nemaju - pojma al me izradise. Nista dajem oglas da prodam ovo pa uzimam i ja C2D 4500. Hvala na savetu...

Zasto uvek jedno pitanje u kome se trazi neka pomoc ili savet neko pretvori u nesto drugo, zar ne moze covek da dobije odgovor na svoje pitanje. Nisam trazio pomoc pri kupovini ili nesto drugo. Pitanje je prosto...

Poslednja izmena:
Verovatno ce nas neki admin banovati zbog ovakvog "dopisivanja" a i moja molba je bila mala pomoc oko OC-a ali ajde da razmenimo par reci. Ako sam te dobro razumeo ti upalis tvoju masinu sa C2D 4500 na default vrednostima, ja upalim moju masinu sa Phenom 9500 i ti me pometes u svim testovima. Ili mislis na kolokovanje procesora koje me opet ti kazem ne interesuje u prevelikoj meri nego cisto nekad za zabavu. Ili si mislio na nesto drugo??? Neverovatno, pa ovi na Toms Hard nemaju - pojma al me izradise. Nista dajem oglas da prodam ovo pa uzimam i ja C2D 4500. Hvala na savetu...

Zasto uvek jedno pitanje u kome se trazi neka pomoc ili savet neko pretvori u nesto drugo, zar ne moze covek da dobije odgovor na svoje pitanje. Nisam trazio pomoc pri kupovini ili nesto drugo. Pitanje je prosto...
Naravno da mislim na overklokovan procesor. ko jos danas drzi CPU na def.???

Koji savet ocekujes? Neko cudo? Svi se slazu da je Phenom losiji overkloker od AMD Athlon X2 serije. Sta onda ocekivati? Jel to ta nova tehnologija, briga o kupcima, bolje performanse? Mozda to sve dodje na svoje za 6 meseci, ali sada je daleko od dobrog. Zasto AMD sa svakom novom generaciom kuburi sa overklokom? C2D se odmah u startu OC na 3GHz+.
Ne bi me cudilo da jedan dobro OC X2 6000+ lako "otrese" overklokovani Phenom. X2 6000+ ima da ide na 3.5GHz, a Phenom vrlo cesto nece preko 2.7GHz, ako i toliko.
Znam ja da vecina ne overklokuje, ali bar sto se tice ovog foruma 80% clanova to cini (bila je anketa).
Pamet u glavu i ne dozvoli da te testovi i opisi "kroje" kao kupca, po njihovom. 😉

Poslednja izmena:
i uzeti neko napjanje uz racunar umesto drzanja na ovom "aparatu za disanje", trebalo bi da probas ida zamenis PSU (pozajmi od nekog), ako ti dizanje napona zakucava masinu onda je definitivno nesto na relaciji PSU->ploca, cisto sumnjam da bi se CPU bunio zbog malo dodatnog napona.

Slažem se, držati ovakvu konfu na kanti od napajanja je nerazumno.
markonirs, bez ljutnje, ali prvo ubaci normalno napajanje, pa se onda zezaj sa oc-om.

pa to sto sam rekao i dalje stoji ali mozda i nije napajanje, mozda jeste do ploce, rekoh, relacija PSU-MB . Elem, kaze covek da mu mu je pre e6300 resetovo komp i nije hteo preko 2.4GHz, sto je bizarno.
Markonirs, jel i u toj masini u paru sa e6300 bio taj codegen 500W ? Sta jos imas od zajednickih komponenti sada i onda ? (sta ti je sad u racunaru sto je bilo i kad si imao e6300) Tu nesto nije bilo u redu ni sa e6300.

Tada i sada je bilo isto napajanje i memorija. Ostale komponente su menjane. Dodao sam i malo RAM-a ali to je to. Medjutim problem je malo drugaciji pa ajde da ponovim. Znaci ja odem na podesavanja bios-a zadrzim mnozioc 11 koji vec stoji, podignem magistralu na vise od 200, probao sam 220, 230. Snimim promene i one stoje u bios-u kao takve. Medjutim kada podignem OS (Vista64-ultim.) i pokrenem CPUZ i dalje mi stoji da racunar radi na standardnih 2200MHz a magistrala koju prikazuje u CPUZ je i dalje 200 (kao da nisam nista ni uradio u bios-u). Nekako mi bar u ovoj situaciji ne izgleda da je do PSU. Mislim bilo bi logicno ako je napajanje u pitanju da se resetuje ili ne podize OS, ili nesto slicno. Mislim da nesto ne radim kako treba na samim podesavanjima bios-a na ploci.

Poslednja izmena:
Naravno da može svašta da bude - ne mora da znači da je do napajanja. Ali valjda je na prvom mestu obezbediti uslove za OC i stabilan rad ? To je moja poenta. Osim toga - ovo je stvarno nesrazmeran odnos cene cele konfe (i njene potrošnje) u odnosu na napajanje.

Naravno da može svašta da bude - ne mora da znači da je do napajanja. Ali valjda je na prvom mestu obezbediti uslove za OC i stabilan rad ? To je moja poenta. Osim toga - ovo je stvarno nesrazmeran odnos cene cele konfe (i njene potrošnje) u odnosu na napajanje.

OK, hvala na savetu, cim bude malo kinte menjam napajanje. Ali moram opet malo da se nadovezem na pricu gore. Bavim se racunarima 21 godinu, od svoje 16-te sa ZX81 sa 1KB memorije, pa preko spectruma 48K, amstrada 6128 pa na dalje. Odrzavam preko 100 racunara redovno, sto u firmi sto privatno. Za 1 ili 2 znam da ih klokuju - mislim na tvrdnju ko jos radi na default. Pa vecina korisnika zeli racunar koji ce raditi na fabrickim vrednostima, stabilno i dobro. To sto ja i vecina nas ovde na forumu zelimo da izvucemo i neki dodatni deo snage ne znaci da smo mi "normalni" a ostatak nije. Kad sam bio klinja video sam i ficu sa podignutom haubom i nabudzenim motorom za koji je vlasnik tvrdio da je brzi od novog keca. I jeste bio, terao ga je po ulici napred, nazad, obilazio zastave, fiate pa i poneku mecku ali na kraju se zapalio pa su morali vatrogasci da ga ugase i odnet je na otpad. OK, sve ima svoju brzinu ali i trajnost. Prozvodjaci garantuju trajnost pri normalnom koriscenju pa gledam da ne preterujem mnogo. To je moj stav, ali nemam nista protiv ni da se fica budzi.

Ah da , moze li mala preporuka, koje napajanje, da nije previse skupo a da zavrsava posao....

Poslednja izmena:
Ja sam poprilicno siguran da tvoj OC prob nema veze sa napajanjem, ali posto vec vidim da je na neki nacin i odluceno a i licno bi i ja uzeo drugo, tu su ti, za 50-60e, CM,TT,Chief, ~ 500-550W, skuplja i kvalitetnije opcija je tu negde ~80-100e, tipa Corsair, neki TT i tako neka.
OC uvek, i ovako se sve menja za 2god 🙂

OK, hvala na savetu, cim bude malo kinte menjam napajanje. Ali moram opet malo da se nadovezem na pricu gore. Bavim se racunarima 21 godinu, od svoje 16-te sa ZX81 sa 1KB memorije, pa preko spectruma 48K, amstrada 6128 pa na dalje. Odrzavam preko 100 racunara redovno, sto u firmi sto privatno. Za 1 ili 2 znam da ih klokuju - mislim na tvrdnju ko jos radi na default. Pa vecina korisnika zeli racunar koji ce raditi na fabrickim vrednostima, stabilno i dobro. To sto ja i vecina nas ovde na forumu zelimo da izvucemo i neki dodatni deo snage ne znaci da smo mi "normalni" a ostatak nije. Kad sam bio klinja video sam i ficu sa podignutom haubom i nabudzenim motorom za koji je vlasnik tvrdio da je brzi od novog keca. I jeste bio, terao ga je po ulici napred, nazad, obilazio zastave, fiate pa i poneku mecku ali na kraju se zapalio pa su morali vatrogasci da ga ugase i odnet je na otpad. OK, sve ima svoju brzinu ali i trajnost. Prozvodjaci garantuju trajnost pri normalnom koriscenju pa gledam da ne preterujem mnogo. To je moj stav, ali nemam nista protiv ni da se fica budzi.

Onda ti ploca ne da overklokujes preko nekih vrednosti, kao sto MSI i ASUS za 754 platformu ne daju da klokujes semprona preko 240FSB iz biosa...

Ah da , moze li mala preporuka, koje napajanje, da nije previse skupo a da zavrsava posao....

http://www.newegg.com/product/product.aspx?item=N82E16817139003

ovo uzmi. Ako imas vise para, uzmi neko CWT bazirano napajanje, recimo thermal take tough power 600W i navise (nema slabije), ili LC metatron series (ako nadjes) recimo hyperion bi ti zavrsio posao za narednih par godina sigurno. (mislim da bi sve sto sam naveo zavrsilo posao, cak i onaj corsair od 450W (koji ima suludih 33A, tolko recimo ima chiftec AB series od 600+ W)

Poslednja izmena:
Onda ti ploca ne da overklokujes preko nekih vrednosti, kao sto MSI i ASUS za 754 platformu ne daju da klokujes semprona preko 240FSB iz biosa...

http://www.newegg.com/product/product.aspx?item=N82E16817139003

ovo uzmi. Ako imas vise para, uzmi neko CWT bazirano napajanje, recimo thermal take tough power 600W i navise (nema slabije), ili LC metatron series (ako nadjes) recimo hyperion bi ti zavrsio posao za narednih par godina sigurno. (mislim da bi sve sto sam naveo zavrsilo posao, cak i onaj corsair od 450W (koji ima suludih 33A, tolko recimo ima chiftec AB series od 600+ W)

Hvala na savetima Cat, OCz, gx-x, spemam pare za napajanje. Inace nisam znao da mi je napajanje tako slabo, kupio sam ga pre nekih 7,8 meseci. Nosi oznaku Codegen 500WATX, V2(p4), MODEL 300XX, 5A/10A. Inace pomislio sam da je u pitanju ploca pa sam sinoc odradio update ploce sa verzijom od 28.01. koji je inace bas za Phenom proc pa cu veceras malo da istrazujem. U svakom slucaju hvala svima i do sledeceg problema...

Poslednja izmena:
da ne tupim mnogo dalje, voleo bih da gosn. Fantom X (user odavde) postuje svoje iskustvo sa codegen, pa da se to nakaci kao sticky jednom za svagda da se zna da to nije kvalitetno napajanje, naprotiv. Lepo mi covek rece imao je problema, a PSU je bio codegen 600W. Covek uzeo najgori moguci LC (ko moj) i kaze "problmea nema, CPU hladniji za 10C" a vi se tesite i igrajte kolko ocete, mene bas briga. Sto se mene tice i LC je krsh...

edit: suma sumarum : codegen je krsh kineski i nije nicemu i nemojte se tesiti time sto ste to nabavili. To je samo solidna zamena za ono styo zapravo treba da kupite...Codegen = bluebery ili sta gog, krsh kao i sve sto niko ovde nije hvalio :d

Poslednja izmena:
da ne tupim mnogo dalje, voleo bih da gosn. Fantom X (user odavde) postuje svoje iskustvo sa codegen, pa da se to nakaci kao sticky jednom za svagda da se zna da to nije kvalitetno napajanje, naprotiv. Lepo mi covek rece imao je problema, a PSU je bio codegen 600W. Covek uzeo najgori moguci LC (ko moj) i kaze "problmea nema, CPU hladniji za 10C" a vi se tesite i igrajte kolko ocete, mene bas briga. Sto se mene tice i LC je krsh...

edit: suma sumarum : codegen je krsh kineski i nije nicemu i nemojte se tesiti time sto ste to nabavili. To je samo solidna zamena za ono styo zapravo treba da kupite...Codegen = bluebery ili sta gog, krsh kao i sve sto niko ovde nije hvalio :d

Pa izgleda da je tacno, sinoc sam probao sa novim biosom, podigao sam magistralu samo na 210, racunar se upalio nakratko, pokazao frekvenciju na 23xx i nakon 30 sekundi se smrznuo. Svaka veca magistrala koji sam pokusao odmah pri podizanju bios-a donio sam upozorenje "Post error" i predlog da idem u safe mod. Ako ne prihvatim racunar se smrzne jos pri podizanju OS-a. Sada razmisljam da je ili napajanje ili mozda cak i memorija jer imam "sarene" module. Naime dva modula su Kingstone 667 (modeli PC2-5300), a jedan modul je Transcend 667. Svi su od po 1GB. Zadnji sam ubacio ovaj Transcend modul. Mozda memorija ne dopusta vece magistrale i koci racunar.

Poslednja izmena:
Probaj ti sa nekim kvalitetnim napajanjem prvo. Memoriju mozes uvek da stavis u biosu na nizu frekvenciju ako hoces da oc...mislim da nije ona jer meni npr ovaj kingston ide na 840 mhz za svaki dan sa latencijama 4 4 4 12 (doduse uz napon od 2.2v).

Izgleda da je bilo samo moje (ne) snalazenje sa plocom ili jednostavno Phenom nije hteo da radi sa njom kako treba. Juce mi je stigao MSI SAM2 K9A2 CF-F/790X i sada sam kompletirao tog " AMD spajdera". Medjutim klok sa odradio iz same ploce, klok proc-a na 2600 MHz sa malo podignutom voltazom. Temperatura ne ide preko 40 u mirovanju a pri maltretiranju do 55. Dalje nisam isao sa klokom - dane riskiram ostecenje proc-a. Medjutim mislim da sam nesto propustio pri kloku (verovatno sa memorijom) jer sam dobio isti rez. u 3D Marku sa 2200 (default vrednost) i sa 2600 Mhz, mozda je rez. bio cak za nijansu losiji pri kloku. Na ploci se podesava i odnos memorije prema fsb-u (neki odnosi 1:1.33 - nesto slicno, na poslu sam pa neznam tacno vrednosti). Gledao sam da podesim odnos da memorija ne ide mnogo od njenih vrednosti 667 (mislim da sam stavio negde 750 ili 800). Verovatno tu negde gresim.

Da napomenem i to da sam sada rezultate merio sa OS WinXP, a prvi put sa OS Vista64. Ispada da je bolje radilo na Visti nego sada. Kazem verovatno moja greska pri podesavanjima klok-a. Primetio sam da mi skor fps-a sada ide na vece vrednosti nego ranije ali u momentima padne za 50% pa opet skoci. Krajnji rez. bude losiji nego pre. Znaci u testu sa brodom vrednost fps u sceni sa zmajem ide na preko 70fps a onda u momentu padne na 19 pa se vrati na recimo 40-50. Kazem to se nije desavalo pre kloka. Padovi se desavaju na svakih 10-20 sekundi i traju 2-3 sekunde pa se opet normalise (znaci u 3D Mark-u 2006). Cini mi se da i Crisys radi za 10-tak % losije nego u Visti.

Poslednja izmena:
Hmm,lici na throttle video kartice(na nize taktove).Probaj da instaliras najnovije drajvere i iskluci PowerPlay ako imas tu opciju u Catalyst-ima.

Poslednja izmena:
Hmm,lici na throttle video kartice(na nize taktove).Probao da instaliras najnovije drajvere i iskluci PowerPlay ako imas tu opciju u Catalyst-ima.

Vidi, mislim da nije nista od podesavanja na grafici jer to nisam dirao, a ista podesavanja sam imao na Visti. Ono sto sam izmenio u biosu ploce je fsb i smanjio sam u biosu odnos prema memoriji jer na auto je isla na preko 1000 (to je ona prica 1:1.33 - ili kako vec).

Pazi ako ti tako drasticno pada broj frejmova (na momente) to ne be trebalo da ima veze sa podesavanjima za CPU ili OCom.Mozda karta ne dobija dovoljno struje od napajanja pa se spusta u 2D mod.Vec je bila prica u ovom thread-u da ti je napajanje malcice slabije za ovako jaku konfiguraciju.
Inace,klok od 2.6Ghz uopste nije naivan,svaka cast za to 🙂.Mozes da nam okacis ovde rezultate na default i na 2.6Ghz da vidimo da je sve u redu i da je OC stabilan.Mozes da testiras u WinRar-u,Everestu(ima CPU i Mem. testove),Cinebench9.5 i R10,3DMark06(pusti samo CPU testove ako zelis da uporedis OCovan rezultat sa default 2.2GHz taktom).Takodje pusti ovaj Prime95 da radi ( Blend test) jedno 6 sati minimum preko noci da bi se uverio da je 100% stabilan pri OCu.

Inace jos jedna stvar koju bi mogao da proveris je da TLB patch u BIOSu.Potrazi ga pod DRAM config. ili pod CPU Config. i ako ga nadjes stavi ga na Disable.AKo ga nema u BIOSu,proveri da li je aktiviran inace tako sto ces provrteti Winrar 3.7(ili koji nadjes od novijih verzija).Pusti Multithreaded i singlethreaded test(stikliraj samo za mutithread. onaj kvadratic).
Rezultati bi trebalo da budu u liniji sa 9900 Phenomom(oko 1900 "poena"), posto tvoj sada radi na 2.6Ghz:
Winrar%20-%20Multithreaded.png

Pogledaj 2.3Ghz Phenom na dnu grafikona koliki ima pad sa ukljucenim TLB patch-om.

Moram da naglasim da u 3DMark06 TLB patch izaziva minimalni pad rezultata ako je aktivan!Znaci ovo mozes da iskljucis kao uzrok pada frejmova u ovom testu(ostaje PowerPlay u Catalyst-ima,slabo napajanje ili nesto trece).

Poz

Poslednja izmena:
Posto vec ima dobre volje da mi pomognete u resavanju problema rada mog primerka, evo malo dodatnog infa. Na zalost ipak pri radnom taktu od 2600Mhz posle malo duzeg rada dolazi do smrzavanja, evo sada sam malo potkresao podesavanja i radim na 2500MHz i svi testovi idu bez problema, mislim da je granica jos malo veca negdena 2560 MHz ali za sada ovoliko. EVvo podataka na ove dve slicice da pogledate mozda neko nadje nesto u ovim ciframa sto se moze popraviti. Voltaza je na 1.29. Temp proca je u stanju mirovanja 38 stepeni a pod testovima ide na 57/59 stepeni. Znaci moze savet sta eventualno promeniti i da li su ove postavke bezbedne (napon/temp.). Ipak ne bih zeleo da ga spalim bez obzira na garanciju.

Prilozi

• CPU Queen.webp
    CPU Queen.webp
    105 KB · Pregleda: 48
  • Citanje iz memorije.webp
    Citanje iz memorije.webp
    107.2 KB · Pregleda: 47
Odradi ako mozes u Everestu "Pristup memoriji" test(tzv. latency test).Ne moras da kacis slicicu,samo napisi koliko dobijas ns.Takodje onaj Winrar je potreban isto 🙂.
Ova dva testa su na zalost nedovoljna za bilo kakav zakljucak(deluju malo nizi nego sto bi trebalo za 2.5Ghz na Phenomu).
Napon od 1.29V je sasvim ok .Probaj da zategnes memoriju jos malo(drugi divider izaberi za visi takt ili probaj sa manjim CAS setovanjem).

Poslednja izmena:
Odradi ako mozes u Everestu "Pristup memoriji" test(tzv. latency test).Ne moras da kacis slicicu,samo napisi koliko dobijas ns.Takodje onaj Winrar je potreban isto 🙂.
Ova dva testa su na zalost nedovoljna za bilo kakav zakljucak(deluju malo nizi nego sto bi trebalo za 2.5Ghz na Phenomu).
Napon od 1.29V je sasvim ok .Probaj da zategnes memoriju jos malo(drugi divider izaberi za visi takt ili probaj sa manjim CAS setovanjem).

Pristup memoriji: 102.6

Kako da zavrsim ovaj test Winrar, radio je pola sata pa sam ga prekinuo ali nista nije dao od izvestaja....

Nazad
Vrh Dno