Šta je novo?

SBB kablovski net -> čudan problem

copycat

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2005
Poena
319
Pre neki dan prijatelj koji koristi SBB kablovski i nstalira DU metar da bi nešto proverili i tada provalimo non stop protok u DL od oko 3-4kB/s a nijedna aplikacija nije na netu, znači ugašeni torenti, skype, internet explorer, nema nikakvo updejtovanja a 3-4 kilobajta se valja kroz mrežu.

Pomislim čovek skoro uveo broadbend, neiskusan na netu, misli sve sto leti se jede, jedno celo vece surfovo :type: po ko zna kakvim sajtovima, pa i ako je AV bio aktivan ko zna šta je pokupio. Iskeniram sve, sve čisto, protok i dalje konstantan.

J'ga naoruzam se strpljenjem spremim kocu, grickalice i pregazim OS instaliram sav software, prikljucim se da pokupim apdejte kad ono opet, čim sam se konektovao crveni se dumetar i to opet onih 3-4kB/s.

Tu ja :mad::mad: i par puta :wall::wall:, :smoke::smoke: par cigareta i ako sam pušenje ostavio pre par godina pregledam i sve aktivne procese i iskljucim skoro sve prisutne aplikacije, pogledam na dumetar situacija ista, crveno, crveno volim te crveno. Napakujem razne adver spajver i ostale tragače prekontrolišem sve i nigde ni traga od prisutnih konja, crva i ostale gamadi.

Dok sam sve to radi pogledam povremeno na onaj kršni WebStar i provalim da se povremeno gasi diodica "PC"!!!! (prestaje da treperi), a net radi.

Pozovem SBB-ovu tehničku i tamo mi tip kaže da je to normalno da se gasi ta lampica i da dumetar ništa nevalja i da prikazuje falš!!!!

Posle toga sam još jedanput oborio sistem, uradio pun format HDD, instalirao nazad vistu a stanje je ostalo isto. Računar sam preneo kod mene povezao na ikomov kabl i gle dumetar ništa ne detektuje.

Ima li ideja šta je to i kako to da rešim? (predloge tipa "baci bombu na SBB" neću uzimati u razmatranje)

Kada si pomenuo tih 3-4k isto se desava i kod mene a na SBB sam i ne radi samo kada apsolutno nema neta. Opet, proveravao sam stanje na racunu i kada je samo tako nemam novih potrosenih kB ili MB ali i dalje stoji da nesto ide a ne znam sta je to.

ARP.

Malo je mnogo tih 3-4 kB/s, al' ništa nećeš moći da uradiš.

Nije do tebe a liči na ARP poisoning... prijavi pa nek traže.

Poslednja izmena:
ARP.

Malo je mnogo tih 3-4 kB/s, al' ništa nećeš moći da uradiš.

Nije do tebe a liči na ARP poisoning... prijavi pa nek traže.

Zar nije to bila pojava iz ranih dana sbb-a koju su zbog zalbe brojnih prepaid korisnika ipak resili?

Zar nije to bila pojava iz ranih dana sbb-a koju su zbog zalbe brojnih prepaid korisnika ipak resili?

Sa njima je sve moguće, mada, ruku na srce, taj saobraćaj ne računaju.

Ili barem do sada nisu... :d

Ko hoće da bude siguran, arpwatch je mislim ime programa (*nix only).

Listao sam malo po firewall i video da je tih 3-4kB vezano za java program koji kontrolise moj ups i da se saobracaj obavlja u loop adresi, znaci ne iznazi na net ali ga ipak vidi kao protok.

Kod mene nepostoji UPS.

Takodje primetio sam i ovo kada se instalira vista ona po defaultu postavlja "Local Area Connection", medjutim cim prikacim kablovski ovo se preimenuje u "Local Area Connection 2". Kada iskljucim modem i kada resetujem racunar ponovo se vraća na default vrednost.

Danas sam zvao tehničku podršku i oni i dalje negiraju postojanje bilo kakvog problema.

@Dagger: možeš li da mi malo bliže objsniš šta je tačno to "ARP poisoning" .

@Dagger: možeš li da mi malo bliže objsniš šta je tačno to "ARP poisoning" .

:d

Ukratko, neko nije onaj za koga se izdaje (ili barem pokušava da se lažno predstavi "dovikivanjem") ! :p

Za detaljan opis kao i načine "trovanja" konsultovati Google.

U međuvremenu ako si korisnik Win platforme, probaj sa antiarp programom. Možda je neko na tvom subnetu popasao malware koji pokušava DoS (ili flood, man in middle) mada bi sve to trebalo da rešava njihov IOS. Navedeni antiarp, za razliku od arpwatcha, nisam koristio ali bi trebalo da ti pomogne da ustanoviš da li je arp u pitanju ili nešto na tvom računaru pokušava da zove "kući" (127.0.0.1), što ne bi trebalo da te plaši.

Da li antiarp otkriva sve načine "trovanja" ne znam ali i za to će ti pomoći Google.

A možda je samo SBB toliko narastao preko noći (stotine 'iljada sklekova, ovaj, korisnika :-devil-:) da im je broadcast ogroman.

Otkucaj u dos promptu: netstat -a -b
pa vidi ima li nekih sumnjivih procesa na spisku.

Nazad
Vrh Dno