Šta je novo?

Intel vs. AMD: analiza performansi i isplativosti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@byMax, Ovo jeste test procesora, koji se odnosi na isplativost procesora, koja ne moze da se obracunava, ako tu nije ploca prisutna, ovo je bar jasno. Da nisi racunao sta se vise isplati onda ne bi bilo greske, ovako je ima.

Makso, ako si ovaj test namenio iskljucivo sirokoj narodnoj masi u redu, onda vise necu da stavim ni jednu zamerku, ako si ga namenio overklokerima i benchmarkovcima, pa i ostalim ljudima, onda mislim da sve sto sam rekao stoji, Kako moze da se uporedjuje isplativost procesora i overklokerske sposobnosti, ako se ne zna cena ploce za njega?
Po meni onaj zakljucak tipa, -eto vidi se na kraju da je Intel isplativiji bolji, daleko ispred-, za koga za 2 kupca od 20 njih. Za ostalih 18, ce bez ikakve pristrasnosti, sasvim realno AMD biti bolja kupovina jer dobijaju isto za manje para.

Za Intel ima ploce za 60€, ali kakve i sta s njom mozes da uradis? Dok za 60€ ti imas visu klasu ploce za AMD, na kojoj mozes da oludis procesor od overkloka, i plus da imas uslovno receno kvalitetan zvucni cip, dovoljno SATA, USB prikljucaka, kvalitetne elektrolite i sve ostalo...
Da ne pricamo sto za 70-80€ ima da se bira vrlo kvalitetna ploca za AMD procesor sa SLI-Crossfire konfiguracijom.
Za Intel za 40€ nema ploce kao sto je NF520, na kojoj moze da se klokne AMD, ili A690 za koji euro vise.

Sto bi neko uzeo amd-a kada za 110-120E(e2160+p31) ima performanse koje ni najjaci amd nema kada se klokuje.(x2 6400, pa cak ni phenom 9500)

Jedino ima smisla neka low budget konfiguracija da bi se sto vise ustedelo, a ako se ide na performanse za ulozen novac nema sta amd da trazi. Naravno uz overclock...

Poslednja izmena:
Izvni Flight, ali mnogo navijački postavlja stvari. Ok, ni ja (više) ne radim OC da bi mi mašina na kojoj radim vršila posao, ali da tvrdiš da su tolike razlike u ceni i da je nepotrebno kupiti Intel kada imaš AMD, je u najmanju ruku nekorektno. Isto je moglo i da se postavi kada je Intel nudio one "dual core" 805, kada AMD nije imao šta da traži u tom cenovnom rangu, pa opet se nije povela priča o Intel je jedini i naš nasušni. Ako ju je neko i pokrenuo bio je to neki fanboy, a ovde ti izigravaš istog.
Zašto to tvrdim?
Prosto, imaš Biostar ploče sa integrisanom grafikom (nvidia 7025 čini mi se) koje su u € ista cena sa identičnim AMD modelom. Dobro se klokuju, podržavaju i najnovije 45nm procesore i koštaju oko 40€. Za oko 65€ imaš P35 ploču od istog proizvođača i to iz TP (jača klasa) serije, koja nudi još i više. I šta sada...
Ipak je Maxa u pravu, ovde se govori o razlici među CPU a ne među platoformama, jer kao što vidiš, čak i Intel ima dobre poloče do 65€, a da nisu SIS, Ali, VIA ;)
NHF i :)
Pozdrav :wave:

Nisam sacuvao cenovnike od prosle godine, ali mi se cini da su E2160 + ploca sa IEEE 1394 bili skuplji od 4000+ i ploce sa IEEE 1394.

Tacno je da ce najjeftini PC raditi posao vecini naroda, ali mene zanima test 1 na 1. Toliko sam radoznao da bih (kad bi imao za bacanje) dao 150 EUR za E2160 i plocu, i testirao Intel i AMD platformu sa istim hard diskom i istom memorijom i grafickom.

Ajd' ako je neko voljan da testira Intela sa stopericom u realnim stvarima poput WinRAR, VirtualDub, Sound Forge, Photoshop, Premiere, ja sam voljan da isto uradim sa AMD-om, samo da dogovorimo sta i koliko.

@Moorhurn - NVIDIA плоче са интегрисаном графиком за Intel нису идентичне моделима за AMD процесоре, и мало су скупље (а 40 евра може бити цена нискобуџетне варијанте, не модела TForce серије). Уз то, немају двоканални меморијски контролер због чега су перформансе ниже у односу на комбинацију са плочама које имају Intel чипсет. Али разлика у цени између платформи свакако није драстична.

Poslednja izmena:
Dobro zadojio vas je marketing division Intela, meni je to jasno, ja kada god me nesto zanima istestiram i uporedim, ne pricam ovde u nesves'.

A sta si ti sad' ovde rekao??? 'Ajde objasni, nista korisno:
Izvni Flight, ali mnogo navijački postavlja stvari. Ok, ni ja (više) ne radim OC da bi mi mašina na kojoj radim vršila posao, ali da tvrdiš da su tolike razlike u ceni i da je nepotrebno kupiti Intel kada imaš AMD, je u najmanju ruku nekorektno. Isto je moglo i da se postavi kada je Intel nudio one "dual core" 805, kada AMD nije imao šta da traži u tom cenovnom rangu, pa opet se nije povela priča o Intel je jedini i naš nasušni. Ako ju je neko i pokrenuo bio je to neki fanboy, a ovde ti izigravaš istog.
Zašto to tvrdim?
Prosto, imaš Biostar ploče sa integrisanom grafikom (nvidia 7025 čini mi se) koje su u € ista cena sa identičnim AMD modelom. Dobro se klokuju, podržavaju i najnovije 45nm procesore i koštaju oko 40€. Za oko 65€ imaš P35 ploču od istog proizvođača i to iz TP (jača klasa) serije, koja nudi još i više. I šta sada...
Ipak je Maxa u pravu, ovde se govori o razlici među CPU a ne među platoformama, jer kao što vidiš, čak i Intel ima dobre poloče do 65€, a da nisu SIS, Ali, VIA
NHF i
Pozdrav

Prijatelju da li si ti izracunao za koliko moze da se ispazari najjeftinije Intel platforma, a da to funkcionise, i to sto pises 65€ je opet skuplje od AMD i nista ti ne donosi vise od AMD-a, a za 60€ imas jos bolju od te Intelove ploce za AMD, ovo sto ja pisem nije pristrasno, vec je realno, svaka cast Intelu imaju odlican marketing, ovakvi testovi odozgo im samo jos pomazu, odnosno ne testovi jer iz testa moze da se vidi dosta toga, vec ovakvi zakljuchci na kraju testova, a ribe se pecaju na sve to i umesto za razliku da taj odvede drugare u kafanu na vesalice, on kupi Intela, koji u tome sto taj kupac radi, je brzi od AMD-a 0%.
AKo treba da crtam ljudima sa shvatanjima kao tvojim, onda cu rado i da vam crtam.

Kako ne govori o razlici u platformama, pa AMD ti je jedna platforma, Intel druga, navrati drugi put kada imas realne argumente.

Vidis na TV kada prave testove automobila oni kazu kosta toliko i toliko €€€ $$$$$$, ide do te i te brzine, pa kazu trosi dizel ili super ili bezolovni, i ti znas o isplativosti auta, a ovaj test ako nisi procitao naslov se zove "performanse i isplativost procesora", isplativost procesora ne moze bez ploce da se racuna, sta uzmes 2160 Intel, i ubodes ga u saksiju i on radi, samo ga dobro zalijes i kazes vise se isplati jer moze na 3ghz, nece moci. A i ta 3Ghz u odnosu na 2,7Ghz, ti bas ne nude neku veliku razliku.

@Moorhun, evo javi se Kamikazi pa istestirajte, pa da vidis jel' vredi ta razlika u ceni. Pozdrav!

Poslednja izmena:
80% ljudi sa bencha, se ne bavi time sto ti radis, vec stvarima kojima je svejedno dal' je Intel ili AMD u masini, u celoj zemlji 95% ljudi nema realnu potrebu za Intelom.

Sudeci prema rezultatima skorasnjih izbora skoro 50% stanovnistva ove zemlje nema potrebu za racunarom :).
Izvinjavam se za ovaj mali off top.
Ne radi se samo o isplatljivosti u bukvalnom smislu. Ja sam na pr. imao intela...pa amd...pa intela...pa amd...i tako nekoliko puta. Zakljucak je jednostavan...nemam problema na intel platformama sto nikako ne mogu da kazem za amd platforme. Ama bas uvek iskrsne neki problem...te ovo nece da radi...te ono nije optimizovano za amd...i tako dalje. Koliko sam samo zivaca pogubio...jednostavno ne pada mi napamet vise da se vracam na neku amd platformu.

U svakom slučaju da projektujem zgradu, brod, ili automobil to ne bih radio sa ni sa AMD-ovim najbržim procesorom. (Jeste da mi AMD simpatičniji - al džabe, kad nemam ništa od toga - AMD nema konkurentan CPU za najzahtevnije stvari) - ovo govorim iz prve ruke - kao neko ko se bavi 3D modelovanjem (i to radi na AMD-u).

Uskoro se ocekuje strajk u Ferarijevom timu, jednostavno ljudi ne mogu vise da podnesu rad na AMD masinama :d

p.s. samo vi nastavite
popcorn.gif

@WildBoy, dobar ti taj smajli! :D

Poslednja izmena:
Kao prvo, nema šta mene da zadoji marketing bilo čije firme. Imao sam i Intela i AMDa nebrojano puta. Sada mi je Intel bio bolja i isplativija investicija i tačka.
Ali eto imam AMD grafiku, da ne bude da sam fanboy jer nisam.;)
Činjenica je Flighta da se ti držiš cene ko pijan plota i prikazuješ je kao razliku od ne znam koliko desetina €, a ja sam ti samo gore naveo da je razlika taman tolika, nešto više od 10€ kod najjeftinije kombinacije. Onu sa 65€ za ploču sam ti naveo kao kontra argument za te malo bolje MB o kojima pričaš za AMD. I veruj mi ta ploča je dovoljno dobra za OC većih razmera, koji sam i primenjivao dok sam imao 2160 u mašini. Bez dizanja napona radio mi je na 3.0Ghz za svaki dan. U međuvremenu se skupilo novca pa sam prešao na bolje.
Btw Seth znam da te nVidia nisu iz Tforce serije, govorio sam za ovu moju ;)
I još nešto... Između ostalog firma mi se bavi prodajom i servisiranjem računara (koliko sam provalio pun nas je bench :D), tako da sam dobro upućen u cene. Prodaja mi je bila do prošle godine ubedljivo AMD, od 9. meseca 2007. ubedljivo Intel. Uvek sugeršem komercijali da nude i jednu i drugu varijantu, i uvek je cena tu negde...jedva preko 10€ više. Matorce nije briga, a klinci koji se lože na OC mahom biraju Intela. I šta sada... Svi su oni potpali pod reklamu, samo za rad propasti AMDa i sl. Ma daj... jednostavno svota novca o kojoj ti pričaš nije toliko bitna. Kada ljudi daju 400€ nije ih briga da li je Intel varijanta 410€ a AMD 395€.
To je moja poenta.
I namerno sam pominjao onaj "nesrećni" D805 koji si ti isto tako izgleda namerno prevideo... Tada je Intel imao ubedljivu prednost u ceni dual core CPUa nad AMDom...pa se niko (pa ni ja) nije polomio da objašnjava kako je to za te pare puna kapa i td...
Samo malo spustite loptu, lepo priznajte da Intel ima bolji CPU i isplati se dati novac za njega i sve će biti OK.
Isto tako je svojevremeno sugerisano nekim drugim članovima ove zajednice da se okanu Netbursta i da ja AMD64 za koplje bolji.
Nema razloga za ovoliku diskusiju, pogotovo što su se ljudi potrudili i odradili odličan i opširan test.

PS. Maxo,zaboravih malo pre,...
potpisujem za LE1620, računar mi je "poleteo" kada sam njime zamenio ubogi LE1100 na poslu. Ne znam zašto, ali je Vista u VELIKOJ meri osetila taj prelaz. Daleko više nego prelazak sa integrisane VGA na x1300pro. :)

Poslednja izmena:
Izvni Flight, ali mnogo navijački postavlja stvari.
Istina je da u proseku AMD ima nešto jeftinije ploče, ali ih ima i Intel. Drugo, kad bi stavili ploče u računicu, onda bi bilo logično da stavimo i celu konfiguraciju... Nije mi jasno kako neki ne mogu da shvate da je to uporedni prikaz cena i performansi za procesore

@byMax, Ovo jeste test procesora, koji se odnosi na isplativost procesora, koja ne moze da se obracunava, ako tu nije ploca prisutna, ovo je bar jasno. Da nisi racunao sta se vise isplati onda ne bi bilo greske, ovako je ima.

Realno, preteruješ! Pogotovo u delu vezanom za cene ploča!

Poslednja izmena:
Šta da kažem na sve ovo osim da sam srećan što sam u prilici da mi izbor platforme ne zavisi od 10-15 evra razlike među pločama, kao i da ne moram da kupujem nove preskupe ploče AMDa ako hoću da koristim u potpunosti mogućnosti njihovih četvorojezgarnih procesora. Koje tek treba zakrpiti, BTW :)

Šta da kažem na sve ovo osim da sam srećan što sam u prilici da mi izbor platforme ne zavisi od 10-15 evra razlike među pločama, kao i da ne moram da kupujem nove preskupe ploče AMDa ako hoću da koristim u potpunosti mogućnosti njihovih četvorojezgarnih procesora. Koje tek treba zakrpiti, BTW :)
Amin.

lol, potvrdjujem
prem da sam kupio amd-a, namerno sam to uradio iz cisto filozovskog pristupa kupovini.
ko nema isti pristup kupovini, vec potrosacki - naravno intel

Poslednja izmena:
Dobro, Intel se vise isplati, sto li se pa ja raspravljam?

Evo par pricica iz mog iskustva, vezano za nebuloze tipa AMD nije optimizovan, itd, itd, razlika od 10-15€(Filipenko nauci da racunas)...

@Filipenko,@By_Max, razlika izmedju overklokerske kombinacije procesor+ploca, posto drugacije ne moze da se kupuje, ostatak konfiguracije nema veze sa ovim, ali ako zelis da overklokujes procesor moras da juris i plocu odgovarajucu (sada ce te da kazete jeste i napajanje i memoriju, ali u najuzoj vezi su proc+ploca, pa onda sve ostalo), razlika sada je 30€ u korist AMD, ja kada sam kupovao bila je minimum 40€, za razliku sam uzeo napajanje, meni znaci novo napajanje, do sada sam uvek uzimao AMD(jednom Intel nekada davno), nisam mogao nikada da biram primerak, a ovaj poslednji mi je stigao postom, i uvek sam uspevao odlicno da overklokujem AMD procesor, nikada nikakvih ne slaganja sa memorijom ili slicno, kao sto se sada neki zale na Geil - nece sa Intelom. Ovu cenovnu razliku sam tada racunao da Intel ploca bude zadovoljavajuceg kvaliteta tipa DFI Blood Iron ili slicno.

Gde god sam za prijatelje, rodbinu, mesta gde sam radio, sastavljao racunar stavljao sam im AMD procesor i odgovarajucu plocu kao osnovu, zato sto je za poslednjih ne znam ni ja koliko godina ta kombinacija bila jeftinijia(po pitanju cena-performanse), i jos uvek je, to su najcesce racunari koji trpe razna maltretiranja, operativni sistemi prenatrpani, godinama bez reinstalacije, ne vodi se racuna od PC-ju, kao sto bi radio neki kompjuteras, i dan danas kada odem tamo kod tih ljudi, sve radi kako treba, a za manje para i ti ljudi se ne zale kako "nece 3D modeling da ima radi", jer ga i ne rade.

Vi svi pricate nesto, a niko se ne zamisli koji procenat korisnika u Srbiji je ovde na forumu, pitanje da li je i 1%, s obzirom na firme i pojedince koji koriste racunare za neke proste rabote sirom zemlje, njima i usteda od 10€ znaci, ako tim Intelom ne dobijaju nista vise jer ga koriste za bas te proste rabote, a razlika je veca u ceni kao sto gore rekoh.
AMD ima 3 godine garancije, ploce za njega takodje, i teraj, a o kvalitetu i izdrzljivosti AMD procesora moze puno ljudi ovde da posvedoci pozitivno.

Necu da ulazim dalje u raspravu, toliko od mene, ako bas neko insistira mogu da mu napravim obracun sta koliko kosta, i da time zavrsim.

Poslednja izmena:
AMD ima 3 godine garancije, ploce za njega takodje, i teraj, a o kvalitetu i izdrzljivosti AMD procesora moze puno ljudi ovde da posvedoci pozitivno.
A sta,Intel ima 6 meseci garancije?Kakav ti je to argument?Evo ja cu da posvedocim o kvalitetu i izdrzljivosti Intel procesora.
ASUS AM2 M2N-E
AMD ATHLON 64 4000+ X2 Dual-Core

vs

ASUS P5B
Pentium IV Core2Duo E2160

Kolika je razlika u ceni???

Poslednja izmena:
A zašto bi neko uzeo tog asusa kad biostar 560 a2+ za iste pare (ako ne i manje) radi isti posao?

A zašto bi neko uzeo tog asusa kad biostar 560 a2+ za iste pare (ako ne i manje) radi isti posao?
Ma lupio sam neku plocu za koju znam da se moze lako kloknuti.Ako taj biostar isto kosta,onda OK.A i taj Asus je svojevremeno bio najbolja kupovina za AMD,kao i P5B za Intel.

Poslednja izmena:
A sta,Intel ima 6 meseci garancije?Kakav ti je to argument?Evo ja cu da posvedocim o kvalitetu i izdrzljivosti Intel procesora.
ASUS AM2 M2N-E
AMD ATHLON 64 4000+ X2 Dual-Core

vs

ASUS P5B
Pentium IV Core2Duo E2160

Kolika je razlika u ceni???

@scouser, kako kakav mi je to argument navodim kolika je garancija, sta se lozis bez veze, jel' sam rekao nesto netacno?

Biostar NF520 A2 - 3471,52 din - ploca nije integrusa sto je po meni plus(solid capacitors)
AMD Athlon X2 4000+ - 4399,00 din
zbir: 7870,52din

vs

ASUS P5B-MX/WIFI-AP - 4218,00 din - ploca je integrusa
Asus P5B-SE - 5150,00din - nije integrusa
Pentium IV Core2Duo E2160 - 4980,00 din
zbir: sa prvom plocom 9198,00 din
zbir sa drugom plocom 10130,00 din

Razlika #1 je 1328,00 din, malo vise od 15€
Razlika #2 je 2259,48 din, nesto manje od 30€ (za 100 dinara)

Ako uzmemo da uporedimo single core ono sto ce svakom domacinstvu ili nekoj firmi biti dovoljno, onda je tu u velikoj prednosti AMD, jer za manje para daje mnogo vise, pogotovu sa ovim novim procesorom koji se pokazao dobro i na testu kod Makse, a kosta 36€. Mada i obican Sempron bi opet bio u velikoj prednosti.

Evo najnizi segment: AMD Sempron LE-1100 AM2 2324din. / 28€
AMD Sempron LE-1150 Sparta 2.0GHz HT1600 45W AM2 BOX 2573din. / 31€
AMD Athlon 64 LE-1600 2.2GHz 1MB 45w AM2 BOX 2988din. / 36€

Cime moze njima da konkurise Intel???

A zatim nesto jos gejmerskije, isti procesori (4000+ vs 2160), evo spisak ploca, pa mi ti nadji pandan ovim plocama po kvalitetu i ceni, izvoli:

Biostar TF520-A2 AM2 4,387.19
Biostar TF560 A2+ 4,819.87
Biostar TF570 SLI A2+ 5,383.36
Biostar TF570 SLI AM2 5,383.36
Biostar TF7025-M2 AM2 vga+PCI 4,618.62

Biostar TA770 socket AM2/AM2+ 5,846.23 ----- I novi Biostar TA770 koji je majka i tatko ploca za 70€ http://www.newegg.com/Product/ShowI...ription=BIOSTAR+TA770+A2++ATX+AMD+Motherboard
Biostar GF7050-M2 vga+PCI-E 3,401.08
Biostar TA690G AM2 vga X1250, PCI-E 4,699.12

Evo, ovo je samo biostarova ponuda, ostale nisam ni gledao.

Poslednja izmena:
CPU Pentium D E2160, 1.8 GHz, 1Mb L2 , 800MHz, S.775 =4.457,86
Biostar TP35D2-A7= 5000 din.
Bez problema ide na 3,3.2.GHz
9457 din.(Bolje nego bilo koji amd za te pare )

Poslednja izmena:
CPU Pentium D E2160, 1.8 GHz, 1Mb L2 , 800MHz, S.775 =4.457,86
Biostar TP35D2-A7= 5000 din.
Bez problema ide na 3,3.2.GHz
9457 din.(Bolje nego bilo koji amd za te pare )

Pa dobro onda cu i ja da stavim cenu 4000+ na 4000 dinara, jer ga ima i po toj ceni, kao sto vidis razlika je ista oko 500 din, zato sam stavio one vise cene jer ne menjaju nista, time sto si ti napisoa 4457, odnos je ostao isti.
Pa mi nadji kvalitetnu SLI/Crossfire plocu za Intel, za 70€

Mada kada smo kod igracke konfiguracije, ocigledno je da se izjednacavaju po cenu, dosta je manja razlika nego ranije.

'ajde nadji kombinaciju za ovo, kucna obicna masina ili kancelarijska, ono sto se u stvari najvise prodaje:

AMD Sempron LE-1100 AM2 2324din. / 28€
ili AMD Athlon 64 LE-1600 2.2GHz 1MB 45w AM2 BOX 2988din. / 36€
NF520 3470,00din
zbi#1r: 5794,00

Isto to moze verovatno da se stavi i u igracku konfiguraciju, ovaj procesor 'ladno ide na 3+Ghz.
NF520 3400,00din
Zbir: ~6400,00 (naspram 9457,00)

S tim sto ove cene nisam korigovao prema tvojoj jer su i dalje sa sajta gde je 2160 5900,00 din a 4000+ je 4400,00 din, pa su i ova dva procesora jeftinija na nekom drugom mestu Sempron i LE-1600.

Razlika moram priznati nije tolika kao do pre 4-5 meseci u da kazem igrackom segmentu, ali u narodnom segmentu u kome se najvise i prodaju racunari je AMD po kvalitetu ubedljivo bolji, a i po ceni.

Poslednja izmena:
Isto to moze verovatno da se stavi i u igracku konfiguraciju, ovaj procesor 'ladno ide na 3+Ghz.
NF520 3400,00din
Zbir: ~6400,00 (naspram 9457,00)

E ovde si preterao,Athlon 64 le je single core procesor i daleko je slabiji od E2160. (i nikako ne bih pristajao u igracku konfu)

'ajde nadji kombinaciju za ovo, kucna obicna masina ili kancelarijska, ono sto se u stvari najvise prodaje:
AMD Sempron LE-1100 AM2 2324din. / 28€
ili AMD Athlon 64 LE-1600 2.2GHz 1MB 45w AM2 BOX 2988din. / 36€
NF520 3470,00din
zbi#1r: 5794,00

Intel Celeron 420 / 1.6 GHz, S.775
512KB L2, Socket 775 =2.329,60 (27,82 Eur.) ( to je onaj celeron u core arhitekturi ali single)
Biostar 945GC-M7 TE (integrisana grafika) 2900 din.(34,64 Eur.)
=5229 :) (za kancelariju,filmove,internet...)

Poslednja izmena:
Od mene dosta u ovoj temi i pouka za kraj

E ovde si preterao,Athlon 64 le je single core procesor i daleko je slabiji od E2160. (i nikako ne bih pristajao u igracku konfu)

Intel Celeron 420 / 1.6 GHz, S.775
512KB L2, Socket 775 =2.329,60 (27,82 Eur.) ( to je onaj celeron u core arhitekturi ali single)
Biostar 945GC-M7 TE (integrisana grafika) 2900 din.(34,64 Eur.)
=5229 :) (za kancelariju,filmove,internet...)

Ima 1MB kesha LE(skovac) 1600, sta mu fali, ne verujem da je mnogo losiji od ovih jeftinih Dual Core, a taj Celeron, od samog imena mu se najezim, i to ne zato sto se dobrim delom podudara sa onim povrcem celerom, nego sto stvarno nema sta da trazi pored AMD ovih procesora iz te klase, pouzdanost, brzina, nabroj sta god hoces, AMD + odgovarajuca ploca su bolji.

Jos nesto Intel je pojeftinio svoje procesore, AMD nije, a kad tad ce i to uslediti.

1.Sve u svemu ono sto sam ja pokusao da objasnim, a da rezimiram za kraj jeste, narode ako vam je igranje igrica max tortura za PC, kupujte ili AMD 4xxx i LE 16xx i 5xxx seriju ili Intel 21xx seriju, nemate razloga da bacate pare na skupe 6xxx, C2D jer od toga necete videti nikakvu vajdu, samo ce Intel videti od vas i to dobru, ili eto jedino to da se pohvalite, tipa: "Ja imam C2D 6 'iljade i nesto, platio sam ga 150-200-800€", znaci to je ono bitno nemoj da vas vuku za nos!

2.Ko kupuje racunar za komsijino dete, rodjaka, strinu, neciju kancelariju, AMD je tu neprikosnoven jer omogucava, za te proste rabote brzu, stabilnu, pouzdanu i jeftinu masinu.

@ByMax, Makso i dalje pisi ovakve testove jer su mi ocigledno zanimljivi, i vuku na polemike. :D

Poslednja izmena:
Ja sam kupio E4600 umesto E2xxx samo sto ima veci multi,jer sa krs memorijom i 8x multiem tesko da bih izvukao 3.2Ghz.
a ovaj ubogi celeron nije uopste los za to za sta je namenjen (office i internet)
a kada se klokne sasvim je konkurentan svakom athlon/sempron le-u.

Poslednja izmena:
Ja sam kupio E4600 umesto E2xxx samo sto ima veci multi,jer sa krs memorijom i 8x multiem tesko da bih izvukao 3.2Ghz.
a ovaj ubogi celeron nije uopste los za to za sta je namenjen (office i internet)
a kada se klokne sasvim je konkurentan svakom athlon/sempron le-u.

Nije lose resenje ni ta 4xxx serija Intela, jeste da je oko stotke eura, malkice skuplje za moj ukus, ali je podnosljiva cena, serija 6xxx za obicnog korisnika je besmisao.
U onu moju konstataciju odozgo moze da se ubaci i 4xxx Intel serija, to sam zaboravio da pomenem.

Vrsi posao taj Celeron, ali u tom cenovnom rangu, stvarno nema sta da trazi pored AMD-a, nisu dobili Intel u najskupljem, ali odavno su bolji u najjeftinijem segmentu od Intela.

Poslednja izmena:
Evo, ovo je samo biostarova ponuda, ostale nisam ni gledao.

Veruj mi i ne treba da ideš dalje...:D:D:D
Biostar ima odličnu paletu proizvoda kako za AMD tako i za Intel. Veruj mi progledao sam kada sam MSI u ponudi zamenio njima (govorim o prodaji u firmi). Još kada su prvi pogurali Intel sa 7050 čip setom gde je KONAČNO i Intel dobio koliko toliko upotrebljivu grafiku (za razliku od raznih VM i MX baljezgarija) za 38€ +PDV :banana:
Sve u svemu ova priča je otišla predaleko.
Ono u čemu se slažem 100% je da Intel celeron 440 nema šta da traži pored bilo kog LE16x0 procesora...a cene su im bezobrazno blizu. ;)
Pozdrav. :wave:

Veruj mi i ne treba da ideš dalje...:D:D:D
Biostar ima odličnu paletu proizvoda kako za AMD tako i za Intel. Veruj mi progledao sam kada sam MSI u ponudi zamenio njima (govorim o prodaji u firmi). Još kada su prvi pogurali Intel sa 7050 čip setom gde je KONAČNO i Intel dobio koliko toliko upotrebljivu grafiku (za razliku od raznih VM i MX baljezgarija) za 38€ +PDV :banana:
Sve u svemu ova priča je otišla predaleko.
Ono u čemu se slažem 100% je da Intel celeron 440 nema šta da traži pored bilo kog LE16x0 procesora...a cene su im bezobrazno blizu. ;)
Pozdrav. :wave:

Otisla jeste predaleko ova prica, ali je bitno to sto je ovde izneseno dosta korisnih informacija i dosta pozadinskih informacija, koje samo mogu da koriste ljudima, cak i cene i ponude ploca, mogucnosti, kombinacije itd... Nije ova polemika bila uzaludna.

Najbitnija je sledeca stvar, opet kupci najvise dobijaju, cene procesora padaju, paleta istih se prosiruje, to je dobro, naravno to ne bi bilo moguce da igri nisu i jedni i drugi i AMD i Intel, kada bi se svelo na jednu firmu, mi bi nadrljali.

Biostar, ti ljudi jednostavno znaju posao i znaju sta rade, za malu cenu dobijes maltene vrhunski proizvod, pa nisam ni imao potrebe da idem dalje :D, po ceni+kvalitet, stvarno su najcesce izbor broj 1 za puno ljudi.

Ziv bio!:beer:

Poslednja izmena:
Kakvo nepoznavanje osnovnih kretanja na tržištu. Cene procesora ne padaju nimalo. One ostaju pozicionirane tačno tamo kakve su bile. Izađe jedna generacija, sa tačno određenim cenovnim rangovima, pojeftinjuje pomalo, pa onda dođe druga sa identičnim cenama. Tako sada Penrini imaju apsolutno iste cene koje su imali 65nm Core 2 Duo kada su se pojavili, samo što se spušta cena starijim modelima da se rasprodaju. Kod AMDa je to još očiglednije, jer samo spuštaju cene matorim krševima i zabagovanim procesorima, te vrše korekcije da bi parirali Intelu. Kome treba krš, bez obzira odakle dolazi - odlično. I tako u krug - izbacuju se novi modeli, po istim cenama, stari se rasprodaju dok ih ima i idemo Jovo nanovo...
Mislim, jednojezgarni procesori u 2008. godini...toga samo u Srbiji i Indiji ima...

filipenko je napisao(la):
Kakvo nepoznavanje osnovnih kretanja na tržištu. Cene procesora ne padaju nimalo.
Ne padaju nimalo???
Pa najjeftiniji DC procesor sada kosta jedva 50e seti se koliko je kostao pre godinu dana (da ne pominjemo ranije). Najjeftiniji QC kosta 170e seti se koliko je kostao pre godinu dana.
One ostaju pozicionirane tačno tamo kakve su bile. Izađe jedna generacija, sa tačno određenim cenovnim rangovima, pojeftinjuje pomalo, pa onda dođe druga sa identičnim cenama.
Tacno tako, da li je to nesto lose ???
Tako sada Penrini imaju apsolutno iste cene koje su imali 65nm Core 2 Duo kada su se pojavili, samo što se spušta cena starijim modelima da se rasprodaju.
Tacno tako, da li je to nesto lose???
Kod AMDa je to još očiglednije, jer samo spuštaju cene matorim krševima i zabagovanim procesorima (wtf), te vrše korekcije da bi parirali Intelu.
Tacno tako, da li je to nesto lose???
Kome treba krš, bez obzira odakle dolazi - odlično.
Kakav krs???
I tako u krug - izbacuju se novi modeli, po istim cenama, stari se rasprodaju dok ih ima i idemo Jovo nanovo...
Dobro i....
Mislim, jednojezgarni procesori u 2008. godini...toga samo u Srbiji i Indiji ima...
Svaka roba ima svog kupca, sta ce recimo u knjigovodstvu C2D i 3870 ?

p.s.
wikipedia je napisao(la):
The mainstream Core 2 Quad Q6600, clocked at 2.4 GHz, was launched on January 8, 2007 at US$851 (reduced to US$530 on April 7, 2007, and to US$266 on July 22, 2007)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno