Šta je novo?

Dupli L2 cache kod Amd cpu...vredi 10EU?

• Začetnik teme Začetnik teme yugo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yugo

Slavan
Učlanjen(a)
12.05.2007
Poena
319
Obzirom da mi 8800GT radi kao 8600GT zbog slabog procesora iz potpisa skupih 100EU za cpu...

Razmisljam izmedju 5000 black i 5200 koji ima 2MB L2 cache...a samo 10EU razlike...

Naravno da ne znam zasto je bitan taj L2 cache i cemu sluzi a pretragom sam uspeo samo da dodjem do objasnjenja da "neke igrice znaju da cene 2MB cache"...

Obzirom da mi je Flight Simulator X primarna igrica kojoj nijedan komp nije dovoljan sta bi bilo dobro za mene?Iako nisam clocker vidim da to lako ide sa 5000 black pa pitam da li je bolje za moju konfiguraciju veci radni takt sa 1MB cache ili ipak 5200 sa 2MB cache sa OC koliko moze sa box...
Kada na sve to dodam onih 90n i 65n nista mi nije vise jasno...

Moze li neko da pojasni taj L2 cache u odnosu na 90n i 65n procesore i da mi da savet sta da uzmem?

hvala

Ja bih prvo pokušao da overklokujem taj 3600+. Video sam da su ljudi na forumu uspevali da ga poteraju da radi na 2.6 GHz (možda čak i 2.8 GHz).
Ukoliko ne planiraš da se zezaš sa overklokovanjem uzmi taj sa 2 MB keša. Ukoliko hoćeš da overklokuješ, bolje uzmi Black Edition jer on ima otključan množilac i predviđen je za overklokovanje.

Zbog krajnje jednostavnog i laganog OC-a znam da bi moj izbor bio 5000+ BE.
Mislim da razliku u L2 kešu procesora nećeš primetiti. Vidiš da su učestale rasprave koliko uopšte takt procesora utiče na frame rate u igrama (sa 8800GT verovatno igraš na max rezoluciji), a sigurno je da je sekudarni keš još manje važnosti.

Verovatno znaš da sa BE ne dobijaš kuler u kutiji, već samo proc. Mislim da nećeš pogrešiti ako uzmeš bilo koji od ta dva, što si naveo.:wave:

Ah probao sam jednostavno sa 3600+ da OC dizuci fsb i najvise sam uspeo da sa 200 podignem na 214 sto je bas malo tako da njega ostavljam za deciji comp...
Da,da,rezultati u 3dmark su mi jedva mrvicu bolji nego sa 8600gt i svi ovde ste rekli u drugoj temi da nemam sta da trazim sa tim procesorom...kod kuma sam probao sa obicnim 5000+ i bilo je mnogo bolje(14000-05 i 9700-06) a meni je 11000 i 7400...

Mada se slazem da se 3dmark ne igra,FSX mi sa 8800GT nije dobio ama nijedan frame ali neka bude da je dobio jedan sto je ocajno...

Da nema tog hebenog FSX, 8600GT bi me zadovoljio obzirom da ne igram te oblivone i crisise ali sada nema nazad...mislio sam da kada ubodem 8800GT da cu dobiti duplo fremova pa sada nema nazad...zato pitam koliko je direktno za igrice bitan taj L2 a za ostalo me ne interesuje ili je ipak bitniji veci radni takt cpu...

Kako bre samo 214!? Kad sam ja ovaj moj digao na 2.4, može i tvoj bar toliko. Da li si dublje ušao u problematiku OC-a ili si samo podigao FSB i tu se zakucao?:trust:
Bitniji je radni takt od L2 keša, kad su AMD X2 procesori u pitanju. Uostalom imaš testove po netu na tu temu pa se sam uveri.
Slabiji rezultati u 3D marku su mi potpuno jasni, ali da nisi dobio ubrzanje u igrama, to nikako. Da imaš Semprona ili sl. pa još nekako.
Evo jedan stariji test tvog procesora: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/athlon64-x2-3600_7.html#sect0
I nije tako loš kad se malo oc-je (jeste da su i igre starije, slabija grafa....).😛

Yugo,a koje napajanje koristish?MOzda se tu krije problem a ne u "slabom"procesoru.
U svakom slucaju procitaj malo o OC-u,moze on lepo da se potera...Pogledaj samo kako ga je Ivanbo2003 vozio,cini mi sa na oko 2.8GHz a to je u rangu sa 5200+!

Poslednja izmena:
Yugo ima kod OCa jos promenljivih osim dizanja HTT-a...Najbolje otvori temu u OC sobi i pitaj da ti ljudi pomognu.3600+ moze barem na 2.5GHz da ide(pa makar i sa podignutim naponom,poenta je da moze).Meni sve ovo lici da nisi iskljucio spread spectrum-e,da nisi smanjio mem. divider i da memorija udara u maksimum,da nisi spustio HT mnozilac ispod 5x pa chispet udara u plafon kad je clock HTT-a u pitanju itd.

Poslednja izmena:
Da,da ljudi,apsolutno nisam ulazio u memoriju i ostalo jer mi nista tu nije jasno kod tih 5-5-5-12 i slicno iako sam pokusao da proucim te tutorijale ali kada pogledam u biosu nema tih opcija iz tutorijala i onda odustanem...

Elem,neko daje lovu na alkohol,neko na pecanje,neko na pranje i poliranje auta a ja toga nemam nego dajem na upgrade tako da mi nije zao stotinak EU na svakih 2-3 meseca...napajanje je corsair 450w i da, samo sam podigao fsb na 215 i komp se vise ne pali a i iskreno me ne interesuje OC...usput,detetu planiram upgrade intela 2,0 pa ce joj dobro doci ovaj CPU i uzecu neku naj jeftiniju AM2 plocu i recimo 7300GT(sada ima gf4)...tako da me OC 3600 ama bas ne interesuje...

Kazem,problem je taj FSX a od ostalih mi je trebao TW golf,PES,VT3 i neke tycoon igrice sto mi je perfektno radilo i sa 8600GT tako da stvarno ne primecujem razliku sa 8800GT a verovatno je ima,naravno...kazem sam-sam kriv sto sam se upalio da ce sve poleteti kada gurnem 8800GT i sada nema nazad...naravno da idu nove igre i da ce trebati grafike tako da nije dzabe...

Problem na svim forumima je sto su o-clockeri bas zagrizli i njima OC izgleda jednostavan...pa ja bih se pre ubio nego da blokiram komp 24h sa nekim testovima da vidim da li mi je stabilan clock...a gde su silni restarti i kompletno vreme dok to sve postane stabilno...
Mislim, ja razumem te ljude ali sam zato skeptik kad kazete 5000BE i kloknes...vama je to "kloknes" a nama ostalima puno vremena i razmisljanja...eto,cerkin intel 2,0 sam podigao mnozioc i sada radi na 2,3 i to je trajalo 5 minuta uz proveru temperature...da li je i sa x2 BE tako jer memoriju nikada nisam dirao ni "zatezao" i nemam nameru...ako me shvatate,meni je mnogo vrednije da provedem par sati sa detetom nego da natezem clockove...za natezanje OC izvadim pare iz dzepa i gotovo i stabilno...,)...ne plivam u parama,ali da ce me 20 ili 50eu izvaditi tako sto cu da natezem clock,nece...

Malo sam OT ali shvatate poentu...i dalje ne mogu da nadjem testove za FSX ili druge zahtevne igre u odnosu na boljitak veci L2 ili veci takt...sve sam blizi 5200 i 2MB pa ako ga vi OC 20% ja cu 10%...to mi nekako razumno mada zavisi-koliko otprilike procenata OC moze 5200 a koliko 5000BE?

Neko je već rekao da je samo stabilan OC dobar OC. Tako da ako ne želiš i nećeš da odvojiš vreme za tako nešto, onda i ne treba to da radiš.
Izdvojili smo BE verziju, zato što se "klokne" baš kao što si ti poterao tog Intela, uz možda povećanje napona (zavisi koliko daleko želiš da ideš), što su 2 vrednosti u biosu koje menjaš.
Nisam nikada probao tu igru, samo sam negde pročitao da se vuče i na snažnim multi GPU mašinama, sa duplo više memorije nego što imamo nas dvojica.
Skeptik sam po pitanju toga da ćeš ubacivanjem jačeg DC procesora u toj igri, od neprihvatljivog broja fps dobiti tečno igranje, odnosno da je DC X2 procesor na 2GHz sa 2x256kb L2 keša usko grlo u igrama i da 5200+ pravi toliku razliku, u kombinaciji sa 8800GT.:trust:
Ubaci taj 5200+ i vozi dalje, bez pipanja. Biće poboljšanja, a da li će to biti dovoljno to ćeš ti reći nama.😛

Mislim da si potpuno u pravu i to mi nekako zvuci fer...naravno da nisam siguran za FSX i dobro si procitao da se vuce jer je microsoft sjebao engine i navodno cekaju dx10 koji ce napraviti od tog fsx nesto...memorija mi je najmanje ulaganje ali nece pomoci...

Nikako da nabavim taj vas crisis a po kome se svi ravnate pa sam od tezih igara uspeo da nadjem samo test drive unlimited i r6 vegas i probao ih nekoliko sati i sve je tecno bez problema na high...moguce da i nije CPU bas toliki problem...

Elem,obzirom da sam na low LG monitoru 10x7 mozda bi bolje bilo dodam para i da kupim neki TFT...dobro,evo sada cu ponovo da studiram OC da jer vidim da neki izvlace i 2,5 sa ovim CPU pa ako izvucem 2,3 ostavicu ako ne kupujem 5200...daleko sam od pocetnika i nisam glup, samo mi to sa obaranjem memorije zbog OC nikako ne ide u glavu...hvala...

Elem,obzirom da sam na low LG monitoru 10x7 mozda bi bolje bilo dodam para i da kupim neki TFT...dobro,evo sada cu ponovo da studiram OC da jer vidim da neki izvlace i 2,5 sa ovim CPU pa ako izvucem 2,3 ostavicu ako ne kupujem 5200...daleko sam od pocetnika i nisam glup, samo mi to sa obaranjem memorije zbog OC nikako ne ide u glavu...hvala...

Evo ja sam izvukao 2.7Ghz rock stabilno,65nm,RevG1,X2 3600+,1.9Ghz.

Nisam razumeo ovo za monitor, 10x7 beše 1024x768? Na toj rezoluciji igraš navedene igre ili...?
Tako dobru grafiku bilo bi šteta ne upariti sa nekim monitorom veće dijagonale (20-22"). Ako imaš neki 17" CRT, to bi bio logičniji upgrade od kupovine novog procesora.
Čini mi se da ipak više ljudi igra FPS naslove od simulacija letenja. 😛 Poređenja u Cysis-u zato što je jako zahtevan (slično kao FSX), a pošto sam ga prešao ništa mi ne znači, a ne znači ni tebi. Bitne su igre koje ti igraš.
Pregledaj malo teme u OC sekciji vezane za AMD AM2 procesore, kad negde zapne tu smo.😉

Odlicno si razumeo za 10x7 i 17 crt...😀...i svasta moze da se desi jer sam uzasno nepredvidiv sa HW kada se nadjem u ovakvoj situaciji odnosno kada se upalim...uzmem sebi asus m3a i 5200+,detetu dam moju m55 i 3600+ a na karticu na rate jedan 20' monitor...skroz sam lud,HW je bure bez dna...:smash:

Znam da su sasvim dobro napisani tutorijali pa cu sada opet da probam da dignem CPU bar na 2,3 i hvala,ako zapnem pitacu u drugoj temi...

Odlicno si razumeo za 10x7 i 17 crt...😀...i svasta moze da se desi jer sam uzasno nepredvidiv sa HW kada se nadjem u ovakvoj situaciji odnosno kada se upalim...uzmem sebi asus m3a i 5200+,detetu dam moju m55 i 3600+ a na karticu na rate jedan 20' monitor...skroz sam lud,HW je bure bez dna...:smash:

Kad već imaš volje da proučiš tajne OC-a, predlažem ti da u trenucima napada upgrade ludila razmisliš i o Intel varijanti. 😉
Ako ništa drugo, oc-a Intel platforma (sa GT-om) postići će poprilično veći rezultati u 3D mark-u i pružiti ti snažan osećaj zadovoljstva, već viđen kod mnogih članova ovog foruma.😀

Istina jeste da si mi otvorio malo oci...celu noc sam se zezao sa OC i bez problema sam na 2,4 a cak sam i cpu fan(box) vratio na auto...tu mi se nekako poklopilo da je HT 1000 i memorija 822...i 3d mark je bas skocio...

******* sport taj OC,plasim se da sam se upalio i ja bi to dizao dok ne izgori...😛...
Cak sam se usudio da i napone dizem doduse sa 1,2 do 1,3,dalje se plasim a i ne znam kako osetite da mu treba napona...a najvise ne znam cemu silna prica o kulerima kada meni u svakoj situaciji uvek pre dodje blu screen ili ne butuje nego problem sa temperaturom...jasno je da mi fali jos citanja...bio si u pravu,sa prostim dizanjem FSB sam brzo zakucao memoriju...znam da je intel mnogo bolja kupovina nego ako uzmem AM2+ za godinu ce mozda phenomi biti bolja kupovina...ko to zna,ne ide mi se na intel,bas nista ne znam o njemu vec 5 godina i ne citam postove o intelu...hvala jos jednom,naravno da imam pitanja ali su za OC temu...

Nazad
Vrh Dno