Šta je novo?

cooler problem???

webmaster

Slavan
Učlanjen(a)
19.01.2008
Poena
301
Uzeo sam komp:
Intel C2D E8200 2,66
gigabyte p35-ds3p
Antec Sonata III sa 500w napajanja
itd.....
donesem kuci kom sve ok radi, otvorim kuciste da vidim kako to sve izgelda iznutra
kad cooler na procesoru se ne okrece.
Meni tu nesto sumnjivo,instaliram ja speed fan koji mi ocita temperaturu na defoltu
48 stepeni jednog jezgra i 38 drugog,pokrenem ja dirt i posle minut ga isklucim speed fan pokazuje tem. 90 .
Otovrim ja ponovo kuciste i rucno zarotiram coller i on pocne normalno da radi i spusti tem. na 25 stepeni ali posle par minuta ponovo stane .
Pa me zanima da li je to slabo napajanje ili je to do coolera?

Uzeo sam komp:
Intel C2D E8200 2,66
gigabyte p35-ds3p
Antec Sonata III sa 500w napajanja
itd.....
donesem kuci kom sve ok radi, otvorim kuciste da vidim kako to sve izgelda iznutra
kad cooler na procesoru se ne okrece.
Meni tu nesto sumnjivo,instaliram ja speed fan koji mi ocita temperaturu na defoltu
48 stepeni jednog jezgra i 38 drugog,pokrenem ja dirt i posle minut ga isklucim speed fan pokazuje tem. 90 .
Otovrim ja ponovo kuciste i rucno zarotiram coller i on pocne normalno da radi i spusti tem. na 25 stepeni ali posle par minuta ponovo stane .
Pa me zanima da li je to slabo napajanje ili je to do coolera?

Imas u biosu podesavanja za brzinu i rad ventilatora.Ali pre toga iskljuci C1E i EIST. U pc healt statusu ili tako nesto imas da stavis fan control na disable i uvek ce da se okrece punom brzinom i nece doci do zaglavljivanja.

Poslednja izmena:
Da li je normalno da temperatura procesora na grafickoj prelazi 50 stepeni?

Imas u biosu podesavanja za brzinu i rad ventilatora.Ali pre toga iskljuci C1E i EIST. U pc healt statusu ili tako nesto imas da stavis fan control na disable i uvek ce da se okrece punom brzinom i nece doci do zaglavljivanja.

C1E i EIST nema nikakve veze sa brznom obrtanja ventilatora, nadji opcije za fan control i tu podesi da se ventilator uvek obrce maksimalno a sto se tice C1E i EIST po meni ih ne treba iskljucivati osim ako ne juris neki rekord u OC-u.

Da li je normalno da temperatura procesora na grafickoj prelazi 50 stepeni?

Normalno je, previse se opterecujes temperaturam komponenata, tek ako primetis neku neregularnost u radu racunara kreni u istrazivanje sta nije u redu a ovako stvarno nema smisla ako ti sve radi kako treba.

Hvaka na odgovorima.
U biosu sam iskljucio fan control i sad sve radi super. :)

Da ne otvaram novu temu, pitaću ovde:
Procesor C2D E8200 sa box coolerom, na default vrednostima, idle ....
a u biosu pokazuje 25-27 stepeni. Kome verovati - biosu ili coretempu?

Prilozi

• coretemp.jpg
    coretemp.jpg
    36.8 KB · Pregleda: 82
Bios pokazuje temp procesora, a CoreTemp, temperature jezgra ( a one su i bitne )
Znaci gledaj CoreTemp i nek ti to bude orijentacija a ne Bios.

A kako je moguće da na tako malom prostoru kao što je procesor u dve fizički veoma bliske tačke bude tolika razlika u temperaturi - 20 stepeni?

Temperatura procesora ne moze ni na koji nacin da bude veca od temperature jezgra kao ni obrnuto.

Kao prvo temperatura u BIOS-u je uvek za par stepeni veca nego na desktopu jer se procesor vise greje tako da to sto ti coretemp pokazuje ne moze nikako da bude moguce.

Drugo Coretemp ima problem sa Quad core i Dual core 45nm procesorima a problem je sto pokazuje uvek temperaturu +15C. Imas u opcijama na coretemp da podesis offset ukucaj -15 i pokazivace ti normalne temperature.

Ako ne verujes meni potrazi o tom problemu malo na google videces da je tacno.

Temperatura procesora ne moze ni na koji nacin da bude veca od temperature jezgra kao ni obrnuto.

Interesantno..

Kao prvo temperatura u BIOS-u je uvek za par stepeni veca nego na desktopu jer se procesor vise greje tako da to sto ti coretemp pokazuje ne moze nikako da bude moguce.

Kako je ova temp ne logicna za box kuler ?

Drugo Coretemp ima problem sa Quad core i Dual core 45nm procesorima a problem je sto pokazuje uvek temperaturu +15C. Imas u opcijama na coretemp da podesis offset ukucaj -15 i pokazivace ti normalne temperature.

Pricas o SpeedFan-u ? :)

pretpostavljam da mozda mislite na to da spedfan meri temp na povrsini cpu a da coretemp kao meri onu u svakom jezgru pojedinacno... i gde se to nalazi taj senzor koji meri temp (u samom jezgru?! ili to ovaj coretemp racuna neku temperaturu na osnovu nekih drugih senzora)?

Poslednja izmena:
Ne znam tacan odgovor na pitanje, vidi na google verovatno ima neka naucna fantastika o toj teoriji :rtfm:
Ali, uglavom tako je.
Zar je realno bitno gde su senzori i zasto i kako ako znamo da je tako i kraj ? :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno