Šta je novo?

Desktop masina vs laptop

bandit

Slavan
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
319
Imam masinu iz potpisa moze li neko ko se razume , da mi kaze koji bi laptop bio zamena za nju . Posto mi je vise muka davati pare za graficke, memorije,procesore hocu da uzmem laptop negde u toj konfiguraciji i da se smirim. Do sad koliko sam para dao na delove i racunare mogao sam da vozim audia i ne dam vise .:)

Laptop sa slicnom konfiguracijom (intel C2D, 17'', 2GB rama, 8600 ... ) dosta kosta, pogledaj na www.itsvet.com, imas dosta modela koji odgovaraju (AcerTraverMate 7720G-302G16Mn... )
Cene su dosta visoke, a, po meni, nemoze da ti zameni desktop. Ja imam Acer 7250 laptop, koristi mi za posao, ali desktpo ne bih menjao. Veliki problem kod laptopa predstavlja spor hard (5200rpm)

Tesko si pitanje postavio,morao bi biti malo konkretniji,pocni od toga za sta ti treba,zatim do koje cifre,zatim reci jel imas neku omiljenu marku...?
Pozdrav ,)

Desktop racunar je nezamenljiv! Ja sam prvo hteo da uzmem FSC Esprimo Mobile V5505 (Santa Rosa), 15.4" WXGA, 965GM, C2D T7300, 2.00GHz, 2x1GB, 250GB, DVDRW, BT, WIFI... Ali sam shvatio da ne moze da zameni desktop racunar pa sam kupio v5515 koji sluzi iskljucivo za posao

Uh vecita tema i dilema ja sam uvek za desk sve zavisi od toga sta zelis kao i kod desktop konfiguracija ako mislis da igras najnovije igre spremi vise kesha!Ali po meni glupost je igrati igre na laptopu pogotovo sto je neki prosek trajanja baterije do 3sata koriscenja!

HP 8710w:
T7700 @ 2.4Ghz,
2GB RAM,
NVidia Quadro 1600M (8600GTS) sa 512M VRAM,
120GB hdd,
DVD RW,
1920x1200 wide 17" TFT
LAN
WLAN
Bluetooth
6xUSB
HDMI
Firewire
ext. VGA izlaz

Cena je oko ~1950e kod nas (sa PDV-om)

Uh vecita tema i dilema ja sam uvek za desk sve zavisi od toga sta zelis kao i kod desktop konfiguracija ako mislis da igras najnovije igre spremi vise kesha!Ali po meni glupost je igrati igre na laptopu pogotovo sto je neki prosek trajanja baterije do 3sata koriscenja!

Nemoj tako ima punjac :) A sto se baterije tice, to samo pise da moze da traje 3 sata,
koristio sam dosta NB-ova i ni jedan nije izdrzao preko 1h30min, Moj FSC drzi 35-50min :D

Desktop racunar je nezamenljiv!

Nije tacno.
Evo, ja sam desktop Athlon konfiguraciju zamenio ovim laptopom iz potpisa, i to bas iz razloga zbog kojih je covek pokrenuo temu.
Ovaj laptop mi pruza i vise mogucnosti nego sto mi trebaju...

Marka mi je nebitna znam da laptop ne moze da zameni desktop . Bitno mi je da ima 8600gt grafiku ili u tom rangu ne znam kakva je 2600xt jel se ne razumem uopse u laptopove . Znaci best bay do nekih 1300e . Zamenu gledam kao odvikavanje od zavisnosti menjanja komponenti na desktop racunarima . Inace to su filmovi za gledanje ,igre, photoshop amaterski pa dajte neki konkretan predlog .

Zamenu gledam kao odvikavanje od zavisnosti menjanja komponenti na desktop racunarima .

Puno srece u odvikavanju, nesto slicno sam i ja uradio da bi u roku od godinu dana u laptopu zamenio memoriju (umesto 1x512 stavio sam 2x1GB), zamenio sam wifi karicu i vec par meseci sam u velikom iskusenju da zamenim procesor i hdd (realno mi je ovo sasvim dovoljno ali groznica ne popusta). Veruj mi da je menjanje komponenti u laptopu jos skuplje od menjanja na desktopu ...

Nije tacno.
Evo, ja sam desktop Athlon konfiguraciju zamenio ovim laptopom iz potpisa, i to bas iz razloga zbog kojih je covek pokrenuo temu
Ovaj laptop mi pruza i vise mogucnosti nego sto mi trebaju...

Ok. Ti si mislio u drugom smislu, tebi je ta konfiguracije dovoljna i ne treba ti bolja to je ok, ali nekome nije. Covek trazi 8600gt, znaci da bi voleo i da odigra nesto ko covek bez da mu secka, pregreva se i sl. A sta cemo kad i tvoja i njegova konfiguracija malo ostari? Milion puta je lakse i naci i zameniti neki deo na desktopu, a da ne zaboravimo koliko su skupi delovi za laptop... Znaci desktop je desktop. Pozdrav

Cekaj malo drugar,ti vec predje na upgrade kompa kao adut za tu foru"desktop je nezamenljiv",sto kao prvo nije u redu jer se i laptop moze nadograditi u skoro svakom smislu (jedino je recimo ploca nezamenljiva,a kod integrisanih laptopova i graficka) i naravno da je skuplje kad pogledas velicinu komponenti koje moraju biti isto tako slozene kao kod desktopova ali mnogo (nekad i MNOGO) manje od desktop varijanti!!
Ja sam jos jedan od onih kome je laptop uspesno zamenio desktop,i nisam se pokajao i jos ne razmisljam da menjam laptop iako ga imam vec 14 meseci jer konfiguracija ni izdaleka nije zastarela,tako da ne zastare oni tako brzo kao sto se misli,a i kad zastare pa lako ga je prodati!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Ja sam jos jedan koji je laptopom uspesno zamenio desktop, a doticne sam koristio zadnjih 15 godina:) Nedostaje mi pomalo to capkanje po komponentama, ali onog momenta kad ga zaklopim i ponesem sa sobom zaboravim na to momentalno. Sve zavisi od toga sta covek zeli i sta mu je potrebno.
U tom cenovnom rangu ti je recimo Msi GX700PX-003EU! U Itsvetu ne pise ali sam 90% siguran da graficka ima 512mb rama. A sto se hd2600 sa 256mb tice ja sam zadovoljan, u xp-u tera Oblivion na high podesavanjima (da znam da je to stara igra:p) tako da mozes i malo da se poigras:type:
Pogledaj malo po Pcberzi i Itsvetu i sve ce ti se samo kazati.

Ma ljudi komponente za laptop su nenormalno skupe... Npr. tastatura u beloj boji za mog siemensa je 60e, procesor intel c2d je 597e, baterija 6cell 110e, lcd panel je 250-300e...ime firme u kojoj sam gledao necu spominjati ime..... Moze da zameni desktop ako se ne traze neke ekstra performanse...ali, ne pije prica vodu, bar meni... Pozdrav ljudi:wave:

Ljudi sta se prepirete dajte mi model laptopa sa kojim bih mogao da ga zamenim . Ne pada mi vise na pamet da menjam komponente ni u desktom masini a pogotovu u laptopu znam da su extra skupe . Zato dajte sta vredi do 1200/1300e

Kao sto rekoh malo pre:
Msi GX700PX-003EU

I vise nego dovoljno jak racunar, zadovoljava sve potrebe koje prosecan korisnik ima!
Imas jos puno laptopova koji bi ti vrsili posao, pogledaj na Itsvetu.

Sto se same zamene tice, prica drzi vodu itekako ako ti nije primarno da igras najnovije igre u high setovanjima, a kome je to bitno neka zaobidje temu u sto sirem luku.

Puno srece u odvikavanju, nesto slicno sam i ja uradio da bi u roku od godinu dana u laptopu zamenio memoriju (umesto 1x512 stavio sam 2x1GB), zamenio sam wifi karicu i vec par meseci sam u velikom iskusenju da zamenim procesor i hdd (realno mi je ovo sasvim dovoljno ali groznica ne popusta). Veruj mi da je menjanje komponenti u laptopu jos skuplje od menjanja na desktopu ...
Pa tako to obicno ide ako se gleda da se ustedi na pocetku, na kraju ispadne skuplje ;)
Kupuje se ono sto ce da radi duze vreme i dobro se razmislja pre bilo koje kupovine, bar bi tako trebalo. Na trzistu ima i te kako dobrih zamena za desktop ;) Imam Toshibu iz potpisa gajbi i prezadovoljan sam.

Poslednja izmena:
Prošle nedelje sam definitivno rešio da zamenim desktop lapom i nisam se pokajao.
Ne igram više igrice kao nekad i to je to :)

Ljudi sta se prepirete dajte mi model laptopa sa kojim bih mogao da ga zamenim . Ne pada mi vise na pamet da menjam komponente ni u desktom masini a pogotovu u laptopu znam da su extra skupe . Zato dajte sta vredi do 1200/1300e

Toshiba P200-10C. Mislim da je cena oko 1300 eur.

Laptop moze da veoma uspesno zameni desktop. To vam govorim iz licnog iskustva. Ipak ako se laptop uzima za tu namenu, mora da ima najmanje 17' ekran (sto veca rezolucija to bolje), procesor sa dva jezgra (bilo Inte ili AMD), jaku grafiku (go 7600/79008600 ili x1600/1900/2600), 2 GB rama i HDD od bar 100 GB. Sve ostalo je manje bitno !

Eno ona Toshiba sto se pominje u sekciji Vesti za oko 71k dindzi je izgleda odlican izbor,dobar ekran,veliki kapacitet RAM-a i HDD-a,super grafika... da imam lovu i potrebu za laptopom boljim od sadasnjeg odmah sad bih je kupio!!
Pozdrav ,)

pitanje potreba..ali ipak je bolje laptop. kome je potrebna mobilnost onda treba u startu da otpise ekrane vece od 15.4 jer ce posle 10x nosenja doci do istog zakljucka. za 1000e se moze uzeti dobra masina. razlika izmdju laptopa i desktopa nije vise tako izrazena.necu nikog da reklamiram ali sa malo googlanja mozes naci povoljnije cene kod nas. takodje i na oglasima ima sta da se probere.
Iz visegodisnjeg iskustva(vise desetina komada!!) preporucujem Toshibu, Hp, Sony, i mogu da kazem da je Acer sve bolji. Ni pod razno Gericom, MSI....
I nemojte padati na placene testove, ocene i sugestije....

Ne mora da znaci da velicina ekrana odredjuje i prenosivost,ranije sam imao Compaq Presario X1000 (HP nx7000) koji je bio truncicu ispod 3kg a ovaj sada 17" HP nx9420 ima 3,3kg i apsolutno nemam problema pri prenosenju istog,ionako je to na neka kraca rastojanja do kilometar-dva,za dalje idem autom i nema brige!
A Gericom je valjda davno ugasio,nisu nikakva marka ni bili,dok je recimo MSI dosta napredovao,posebno mi se svidja njihova Gemstone serija,a narocito sto kod nas imaju standardno 2 godine garancije i 72 hour service i za najjeftinije laptopove,dok je kod drugih to misaona imenica i za neke skuplje modele (dao sam mnoooogo preko kile eura za laptop i dobio samo 1 godinu garancije koja je istekla pre par meseci,sramota za toliku cenu)!!
Pozdrav ,)

Ne mora da znaci da velicina ekrana odredjuje i prenosivost,ranije sam imao Compaq Presario X1000 (HP nx7000) koji je bio truncicu ispod 3kg a ovaj sada 17" HP nx9420 ima 3,3kg i apsolutno nemam problema pri prenosenju istog,ionako je to na neka kraca rastojanja do kilometar-dva,za dalje idem autom i nema brige!

Eee, nisu svi snagatori pa da im nosenje 3,3kg tereta kilometar dva ne predstavlja problem, razliku primetis tek kada takav laptop zamenis s nekim teskim oko 2kg. Milina ... :,,:

@bandit

Sinko ne daj da ti niko soli koji laptop da uzmes... ta tema je vec bila pokretana ovde na forumu vise puta i svi imaju svoja licna iskustva i misljenja. JAKO zavisi od toga sta se tebi svidja i sta tebi odgovara... licno iskustvo. Kad pazaris na duze uzmi DOBRU marku jer je to jako bitno. Mani se tih jeftinih sto na papiru imaju strasne delove unutra a kad pocnes da ga koristis a on ******... i postane ****** za koji mesec!

Druga stvar malo mi je glupo da nemos da se obuzdas da guras nove delova pa zato uzimas laptop. Skupa ti je bre to igracka ako ti ne treba za poso itd. Drugo racunaj da ce da crkava ko i desktop ako ne i vise sto znaci ne gine ti zamena delova kad tad... naravno sem ako ti ne bude stojao na stolu u radnoj sobi i ako ga budes koristio jednom nedeljno i mazio i pazio i zvao ga djole!!! A kad dodje zamena onda ce da boli po dzepu!

Znaci na duze staze nisam siguran da je laptop resenje... ja imam oba (i desk i lap) i svaki ima svoju svrhu al jedan drugog u nekim stvarima nemos da zamenis...

ako ti je problem da se kontrolises lakse ti je da odneses svoj desk kod varioca i da ti lepo zavari kuciste da nemos da ga otvaras :d

Veliki problem kod laptopa predstavlja spor hard (5200rpm)

Nije 5200, nego 5400 RPM, a postoje i laptop diskovi od 7200 RPM, ja bas imam jedan u svom laptopu.

Eee, nisu svi snagatori pa da im nosenje 3,3kg tereta kilometar dva ne predstavlja problem, razliku primetis tek kada takav laptop zamenis s nekim teskim oko 2kg. Milina ... :,,:

E da sam bar neki snagator,na 190cm imam 88-90kg,znaci prosecno gradjen i prosecne snage i nemam problema da nosim laptop na pomenutim rastojanjima,a verujem da se ovde prica ipak o laptopu koji posteno moze da zameni desktop,a ti laptopovi od 2kg koje pominjes spadaju i mini notebook-ove,ne verujem da ijedan 15" ili 15.4" a tek 16" ili 17" laptop spada u tu tezinsku kategoriju,a smor je (da ne pricam o prakticnosti) zameniti desktop nekim ultra prenosnim laptopcicem od 12" samo da ne bi nosili vise od 2kg na ledjima u slucaju potrebe!!
Pozdrav ,)

smoke je dobro rekao. Kupovina laptopa da bi se sprecila zelja za nadogradnjom desktopa je sumanuta. Kontrolisi se.

Smislis lepo za sta ti laptop treba s tim sto treba biti svestan cinjenice da NE MOZE biti zamena za dobar desktop racunar (citaj za igre) pa makar ga platio i preko 1200 eur (neka se samo javi neki pametnjakovic i kaze kako to i nisu neke pare za laptop). Budimo posteni sasvim: svako ko se odlucio za graficku karticu koja nije integrisana a u rangu je recimo 7600Go i jace varijante ili recimo HD2600 ima na umu da se igrai svakako ocekuje da to bude dosta kvalitetna zabava. Smem sasvim mirno da kazem da ce biti razocaran performansama za dati novac.

Prenosivost? pa nije 17 inca nesto previse veliki laptop. prenosivost zavisi vise od tezine a i dzabe i da je i lagan lap ako mu je vreme rada pomocu baterije sat vremena - dzabe ga samo cimas bio veliki ili mali.

Ljudi uglavnom nisu iskreni prema sebi kada zele da kupe robu (o psihopatologiji kupca sire mozda drugi put) i tako daju novac uzalud pokusavajuci da podignu osecaj samopostovanja sebi. Istina je da se kupovinom nesto skupljeg modela dobija duza upotrebna vrednost proizvoda ali to ne znaci da se kvalitativno ta vrednost odrzava - naprotiv. Upotrebna vrednost laptopa pada jos brze nego desktop racunara ako je vrednost orijentisana ka igranju.Bez ikakve je sumnje medjutim da skuplji laptopovi bas kao i svaka skuplja tehnicka roba vrlo brzo gube na trzisnoj vrednosti.
Ne zelim da kazem da su svi ljudi koji kupuju skup laptop budale naravno. I skup laptop moze naci neku opravdanu (poslovnu) primenu mada zaista retko. Ko se bavi grafickim dizajnom i/ili nekom slicnom delatnoscu svakako nece izabrati laptop za osnovnu masinu.. Kome je do igara neka se zadrzi na desktop racunarima ili neka kupi sebi konzolu. Za novac koji bi izdvojio za igracki orijentisan laptop potencijalni kupac moze dobiti vrlo pristojan desktop racunar i jednu od modernijih konzola pride..
Desktop racunari pruzaju daleko bolji odnos cena-performanse a neko ko daje 1000 i vise eur kupujuci latop kao zamenu za desktop racunar s ciljem igranja na istom....??? pa taj neko je ili neinformisan ili zapravo dokon ili ima jako mali stan pa mu treba mesta... u tom slucaju mu je zaista pametnije da stedi za veci stan ;).

pozdrav,

M

Poslednja izmena:
Na predhodnu poruku se moze samo reci jedno: Amin :)

Lepo vidi sta ti stvarno treba, ja ne bih nikada zamenio moj desktop da mi ne treba mobilnost.

Poslednja izmena:
Vrh Dno