Šta je novo?

Grrrrrrr 3870 Pomoc please

Napajanje je CoolerMaster 450 ACLY na njemu se ne vidi nikakvo opterecenje
a evo kompletne konfe:
MB:AsRock 4coredual-VSTA
CPU:C2D 4300
RAM:2x1gb Geil 667mhz
HDD:seagate 250gb i maxtor 40gb..

A zashto ti u profilu pishe:
CPU:
Intel QX6800
MoBo:
Abit IX38 QuadGT
RAM:
GEIL 8GB (4x2GB) 800MHz Black Dragon Quad
VGA:
2 x HiS Radeon 3870
....... itd
:wall:

A grafichka ti verovatno neradi zbog toga shto taj PCI-E slot radi na brzini od 4 x
a ovo je PCI-E 2.0 grafichka.... I jako glupo je stavljati takvu grafichku na takvu plochu....

EDIT:
preteche me activated1

Poslednja izmena:
A zashto ti u profilu pishe:
CPU:
Intel QX6800
MoBo:
Abit IX38 QuadGT
RAM:
GEIL 8GB (4x2GB) 800MHz Black Dragon Quad
VGA:
2 x HiS Radeon 3870
....... itd
:wall:

A grafichka ti verovatno neradi zbog toga shto taj PCI-E slot radi na brzini od 4 x
a ovo je PCI-E 2.0 grafichka.... I jako glupo je stavljati takvu grafichku na takvu plochu....

EDIT:
preteche me activated1

Mozda bi chovek voleo to da ima? :D

Sve u svemu menjaj matichnu ako mislish da ti komp proradi normalno. Ako necesh da pucash veliku lovu uzmi neku polovnu 965 plochu i resicesh probleme.
:wave:

Haha, odlična mašina u profilu, stvarno lepo sklopljeno :d

@magicius
Zadnja verzija BIOSa za tu poču (ver. 2.20) sadrži fix za 3850/3870

Reče da je flešovao, valjda je koristio najnoviji bios.
magicus-e probaj da "PCIE downstream pipeline" u BIOSu staviš na disable.

Mozda bi chovek voleo to da ima? :D

Sve u svemu menjaj matichnu ako mislish da ti komp proradi normalno. Ako necesh da pucash veliku lovu uzmi neku polovnu 965 plochu i resicesh probleme.

hehe u pravu si to je Dream Confa (koju cu tesko imati :))

to sto kazete da je glupo stavljati 3870 na ovu plocu ste upravu ali ja nema 400 evra da izdvojim od jedared...:d
Planiram uzeti P5E kad skrpim pare...

ne verujem da je do ploce... ako je do ploce sto onda radi sa XP-om? (sem ako nije neki driver za Vistu)
meni se Vista ucita ali je crn ekran i samo se vidi strelica od misa (cuje se log on zvuk)
Nosio sam je u radnju gde sam je pazario,i zamenili su mi je za novu medjutim oni nemaju pojma sta je,posto kod njih radi (i cim radi oni su svoj deo posla zavrsili)

Sve u svemu vrlo cudan problem,dok je kartica neinstalirana i nema drivere radi ali cim se instaliraju bilo koji driveri nastaju problemi....
Vista mi prijavljuje "Windows can not start this device error code 10" check for solutions blahblah

Probacu da odnesem kod ortaka hard i kartu pa da vidim da li radi,ako radi onda je ploca,ali ako ne bude radilo.....

sad na XP-u ko s'konja na magarca :d

Sve u svemu vrlo cudan problem,dok je kartica neinstalirana i nema drivere radi ali cim se instaliraju bilo koji driveri nastaju problemi....
Vista mi prijavljuje "Windows can not start this device error code 10" check for solutions blahblah

Idi na: My Computer>Manage>Device Maneger>Display Adapters>ATI 3870>Properties>Resources - shta ti ovde pishe ?? jel pishe This device isn't using any recourses ?? ( Valjda je tako i na Visti neznam... ) Ako to pishe onda kartici nije dodeljen IRQ

sad na XP-u ko s'konja na magarca :d

Pre bih rekao da je obrnuto :)

Poslednja izmena:
Idi na: My Computer>Manage>Device Maneger>Display Adapters>ATI 3870>Properties>Resources - shta ti ovde pishe ?? jel pishe This device isn't using any recourses ?? ( Valjda je tako i na Visti neznam... ) Ako to pishe onda kartici nije dodeljen IRQ

Pre bih rekao da je obrnuto :)

Jeste to pise This device isn't using any resourses, jel ima nacina da se opravi to?

Nije obrnuto,XP je em ruzniji,em nesigurniji,em mi nekako sporije radi...

Jeste to pise This device isn't using any resourses, jel ima nacina da se opravi to?

Kod mene je bio problem u BIOS-u ( BIOS FREATURES SETUP > ASSIGN IRQ FOR VGA > ENABLE ) e sad ako tebi radi na XP-u hmm... Mozda da predjesh na XP ?? :D

Nije obrnuto,XP je em ruzniji,em nesigurniji,em mi nekako sporije radi...

Po ovom zadnjem zvuchish ko neko ko koristi komp 2 meseca i jedino za chega je chuo je vista. Ajde da kazhemo da je na strani Viste novi vizuelni look (jeste da se neko ni sa tim ne bi slozio), ali sigurnost? sigurnost pod Windowsom je moguca? :d shalim se, ali ne vidim po chemu je Vista ishta sigurnija od XP-a, a ti si verovatno prvi ko kazhe da mu Vista radi brze od XP-a. Ja sam puno verovao da ce novi windows da bude neshto revolucionarno probao sam vishe 4xxx buildova, pa posle toga nekoliko 5xxx buildova, pa beta 1, pa beta 2, RC1 i final verziju viste i razocharao se, jer smo dobili nashminkani XP sa vecom zahtevnoshcu. Jedini razlog zashto cu prec na vistu je chinjenica da ce mi trebati neshto shto nece raditi pod XP-om (npr. DX10).

Po ovom zadnjem zvuchish ko neko ko koristi komp 2 meseca i jedino za chega je chuo je vista. Ajde da kazhemo da je na strani Viste novi vizuelni look (jeste da se neko ni sa tim ne bi slozio), ali sigurnost? sigurnost pod Windowsom je moguca? :d shalim se, ali ne vidim po chemu je Vista ishta sigurnija od XP-a, a ti si verovatno prvi ko kazhe da mu Vista radi brze od XP-a. Ja sam puno verovao da ce novi windows da bude neshto revolucionarno probao sam vishe 4xxx buildova, pa posle toga nekoliko 5xxx buildova, pa beta 1, pa beta 2, RC1 i final verziju viste i razocharao se, jer smo dobili nashminkani XP sa vecom zahtevnoshcu. Jedini razlog zashto cu prec na vistu je chinjenica da ce mi trebati neshto shto nece raditi pod XP-om (npr. DX10).

Prvo da kazem da sam kontaktirao :sapphire i Asrock...
Sapphire su se trudili,trudili i ustanovili da je chipset ploce kriv...:mad:
posle sa kontaktirao Asrock i oni prvo tuc-muc i na kraju mi kazu "3870 and Vista are not supported yet" i jos kazu da su Ati driveri krivac i da je na njima da to poprave... (sto cisto sumljam posto Vista ne prepoznaje 3870 i pre nego sto se instaliraju bilo kakvi driveri)

A sad da krenemo redom:
Koristio sam XP 1.5 do 2 godine...
za to vreme sam imao oko :3.456.978 blue screenova :mad:ludeo sam instalirao autopatcher probao sa nekim programima,nista nije pomagalo:cuss::crash:
a da spomenem da sam za te 2 godine instalirao fresh XP xxxx puta....
a pogodi koliko sam imao Plavih ekrana sa Vistom? Nijedan....:banana:

Mozda je ovo kod mene slucaj ali takav je,sto se tice brzine otvaranja programa,podizanja sistema i ostalo cini mi se da je Vista u prednosti...
jos kad uzmemo lep izgled i DX10....
sto se tice zahtevnosti i nije toliko zahtevna...
Ja sam furao Vistu sa Aerom sa :Sempron 2400+,radeon 1600pro i 768 rama... i radilo je super...

Tako da cim osposobim 3870 za Vistu vrcem se na nju...

Sve u svemu Bill Gates je lopovcina najteza :d

Poslednja izmena:
posle sa kontaktirao Asrock i oni prvo tuc-muc i na kraju mi kazu "3870 and Vista are not supported yet" i jos kazu da su Ati driveri krivac i da je na njima da to poprave... (sto cisto sumljam posto Vista ne prepoznaje 3870 i pre nego sto se instaliraju bilo kakvi driveri)

A sad da krenemo redom:
za to vreme sam imao oko :3.456.978 blue screenova :mad:ludeo sam instalirao autopatcher probao sa nekim programima,nista nije pomagalo:cuss::crash:

Mozda je ovo kod mene slucaj ali takav je,sto se tice brzine otvaranja programa,podizanja sistema i ostalo cini mi se da je Vista u prednosti...
Ja sam furao Vistu sa Aerom sa :Sempron 2400+,radeon 1600pro i 768 rama... i radilo je super...

Ko shto ti rekoh josh ranije VIA chipseti su obichno izvor muka :)

Stvarno ne znam odakle ti toliko BSOD-a. Ja XP koristim od 2002 prvo mi je bio dual boot sa 98icom, a od 2004 je preuzeo solo. Ne mogu reci da nisam ima plavih ekrana, ali ne krivicom XP-a vec krivicom softvera koji sam instalirao koji mi je pobrljavio OS, da napomenem da sam prve dve godine koristio XP bez sevice packova, a sad koristim klasichan SP2 bez i jednog update-a.

Shto se viste tiche, koristio sam je na duronu na 800 mhz, 512 rama i fx5200 sa aerom :)

ti si stvarno jedan od retkih koji govori da mu vista radi brze, poshto pogotovo u igricama se oseca pad performansi...

A sad da krenemo redom:

Prvo kupi iole kvalitetan hardwer pa onda opleti po OS-u. XP je najmanje kriv za to sto AsRock pravi maticne ploce...Ja sam blue screen video samo u slucajevima kad sam ga ja sam i izazvao necim, recimo nestabilan overklok neke komponente, ubacivanje neispravnog hdd isl.

Za nekog ko ne ume ni google da koristi (i da vidi da ASrock ima problem sa vistom generalno) suvise si smelo dao te izjave oko OS-a. ;)

to sam samo izneo moje misljenje i ono sto se meni desavalo,a i volim da mi OS bude lep...
Plave ekrane sam dobijao igrajuci warcraft3 ponajvise....
znaci cisto instaliran XP i war na njemu i nista vise i ,blue,blue,blue svakih 2-3 sata... uzasavajuce
a to sto se tice slabih performansi u igricama nisam od onih da gledam da li ima 45 ili 50 fps... dokle god ne sece dobro je... naravno nikad ne bih igrao ispod 1024x768 (do duse sad ne silazim ispod 1680x1050 :d)
sto se tice maticne nju sam kupio samo iz razloga sto sam imao DDR memoriju i AGP karticu.... a nisam imao para da zamenim i memoriju,i karticu i plocu i procesor...
mogu ti reci da nisam imao nikakvih problema sa ovim asrockom.
mada cim skrpim 170 eurica pravac po P5E...

to sam samo izneo moje misljenje i ono sto se meni desavalo,a i volim da mi OS bude lep...
Plave ekrane sam dobijao igrajuci warcraft3 ponajvise....
znaci cisto instaliran XP i war na njemu i nista vise i ,blue,blue,blue svakih 2-3 sata... uzasavajuce
a to sto se tice slabih performansi u igricama nisam od onih da gledam da li ima 45 ili 50 fps... dokle god ne sece dobro je... naravno nikad ne bih igrao ispod 1024x768 (do duse sad ne silazim ispod 1680x1050 :d)
sto se tice maticne nju sam kupio samo iz razloga sto sam imao DDR memoriju i AGP karticu.... a nisam imao para da zamenim i memoriju,i karticu i plocu i procesor...
mogu ti reci da nisam imao nikakvih problema sa ovim asrockom.
mada cim skrpim 170 eurica pravac po P5E...

Svasta. Kako nisi imao nikakvih problema ? Ceo topik si otvorio zato sto ti brljavi ASrock...Nisi objektivan uopste...

Ne treba ti 170e za dobru p35 plocu, imas ih za ~100e da biras, ta za 170e je 5% bolja i 50% skuplja...I tih 5% je diskutabilno ako ih neces koristiti, a najverovatnije neces.

Poslednja izmena:
Svasta. Kako nisi imao nikakvih problema ? Ceo topik si otvorio zato sto ti brljavi ASrock...Nisi objektivan uopste...

Ne treba ti 170e za dobru p35 plocu, imas ih za ~100e da biras, ta za 170e je 5% bolja i 50% skuplja...I tih 5% je diskutabilno ako ih neces koristiti, a najverovatnije neces.

To se podrazumeva da do sad nisam imao problema.... TJ dok nisam kupio 3870..
pre tog problema kojim sam i zapoceo thread radila je super...
a ne bih bas rekao da je X38 bolji od P35 za 5%

Znam, lose sam formulisao recenicu, radim 100 stvari trenutno...

@magicius:

da, u pravu si, zapravo X38 uopste nije bolji chipset od P35, u dosta stvari je i sporiji, brljavi itd. pa je ekspresno izbacen x48. O tome vec vredi diskutovati da li je bolje dati pare za to ili ostati/uzeti P35...U svakom slucaju, bolje da uzmes sad p35 koji provereno dobro radi nego da visis na tom ASRock-u ili uzimas novu generaciju chipseta preradjenu da podrzava ddr2...

FYI: "Asus P5E is a slightly faster mainboard, at least in nominal mode. The average performance advantage over the Asus P5K Premium is about 1.3%."

^^ imas test na linku koji je PABLO ostavio...

Poslednja izmena:
Znam, lose sam formulisao recenicu, radim 100 stvari trenutno...

@magicius:

da, u pravu si, zapravo X38 uopste nije bolji chipset od P35, u dosta stvari je i sporiji, brljavi itd. pa je ekspresno izbacen x48. O tome vec vredi diskutovati da li je bolje dati pare za to ili ostati/uzeti P35...U svakom slucaju, bolje da uzmes sad p35 koji provereno dobro radi nego da visis na tom ASRock-u ili uzimas novu generaciju chipseta preradjenu da podrzava ddr2...

FYI: "Asus P5E is a slightly faster mainboard, at least in nominal mode. The average performance advantage over the Asus P5K Premium is about 1.3%."

^^ imas test na linku koji je PABLO ostavio...

Sad me bunis :(
pazi ovako: planiram da kupim neki 45nm procesor 8200,8400 ne znam ni ja jos koji
i planiram da sastavim Crossfire sa 2 3870,e sad P35 podrzava 1x16 i 1x4 slot koliko se secam,a X38 2x16 (ispravi me ako nisam u pravu)
a ne planiram da kupujem ddr3

i sta sad da radim :D da cekam X48 ili da uzimam X38 (X38 sam gledao abit IX38,asus maximus i P5E,P5E je najjeftinija)

A shto da uzimash Crossfire 3870, zar nije lakshe uzeti 3870x2? Ide u jedan slot, manje prostora zauzme u kucishtu, manje struje troshi, manje se zagreva i chak neshto bolje performanse.... ne vidim zashto uzimati dve odvojene kartice...

A sad da krenemo redom:

Neznam kako si uspoeo da imash toliko BlueScreenova.... Na ovoj konfiguraciji shto sad imam koristim XP neshto manje od godinu dana i za to vreme sam imao 2 ( slovima: DVA ) BSD-a... Jednom sam neshto petljao oko SkyStar2 kartice a drugi put prilikom overclocka grafichke kartice iz RivaTuner-a....

A Vista mi se toliko vuche ( ovo vuche mislim u odnosu na XP koji leti ) da sam je batalio iako imam 2 GB RAM-a....

@ magicius:
Jel ti igre na XP-u rade bez problema ??
Poshto drugar ima ovu istu plochu ( ASRock Dual VSTA ) i planira da kupi bolju grafichku i neki C2D... Sad poshto u cenovnom rangu 3850 256MB nema nijedna nVidia grafichka sigurno cu mu preporuchiti ovu ( ili 2900 PRO 512MB ) i zanima me dali ce da rade ove grafichke na ovom chipsetu ?? Koristice Win XP poshto mu djubre od Viste netreba...

@magicus:

activated ti je sve reko sto se graficke tice. Ako ipak zelis crossfire (sobzirom da vec imas jednu 3870) ne mogu 100% da tvrdim, ali, po onome sto sam ja video, razlike u CF performansama izmedju 2x16x slota i 2x8x slotova neces primetiti tako da to ne treba da te brine. P35 koji ima dva PEG slota ima 16x i 8x, kad ubodes crossfire oba rade kao 8x. Kao sto rekoh, po testovima koje sam do sada gledao (a dosta sam ih gledao) nema nikakve razlike.

X48 jeste bolji chipset (kazu da je on ono sto je x38 trebao biti) ali je namenjen prvenstveno ddr3 memorijama (skupo) i kao nova tehnologija imace svoju cenu (skupo). Osetices dosta poboljsanja kad se preselis sa asrock na neki p35, veruj mi.

@magicus:

razlike u CF performansama izmedju 2x16x slota i 2x8x slotova neces primetiti tako da to ne treba da te brine. Kao sto rekoh, po testovima koje sam do sada gledao (a dosta sam ih gledao) nema nikakve razlike.

Probaj pa ces primetiti razliku...ja sam se bio iz*ebao i za ortaka narucio nekog krshnog Asus-a i provalio razliku kada smo ih uparili u x8 i posle u x16....

Ili uzmi da ti obe budu PCI-E 2.0 x16 ili zadrzi jednu na PCI-E 2.0 x16 slotu - jer dve da rade kao x8 je BACANJE PARA

Probaj pa ces primetiti razliku...ja sam se bio iz*ebao i za ortaka narucio nekog krshnog Asus-a i provalio razliku kada smo ih uparili u x8 i posle u x16....

Ili uzmi da ti obe budu PCI-E 2.0 x16 ili zadrzi jednu na PCI-E 2.0 x16 slotu - jer dve da rade kao x8 je BACANJE PARA

Chekaj polako... Razlike mozda ima ali nije toliko velika kao shto ti kazesh... Naprimer razlika izmedju jedne iste kartice u PCI-E 4x i PCI-E 16x je 10-15 %... A zasad razlika izmedju PCI-E 16 X i PCI-E 2.0 16 X nepostoji....

Ja sam hiljadu puta nesto procitao i negde i u praksi kada sam probao nije bilo tako...

Testiraj i probaj kako to radi i veruj mi da ces se razocarati...

Ja sam hiljadu puta nesto procitao i negde i u praksi kada sam probao nije bilo tako...

Testiraj i probaj kako to radi i veruj mi da ces se razocarati...

Nemoj da prichash bezveze... potkrepi svoju prichu nekim testom pa da vidimo da je su dve kartice u 8x rezimu bacanje para.... Mozda si se razocharao skaliranjem SLI-a ili CF-a a ne to da su kartice u PCI-E 8x rezimu...

E ovako prvo da odgovorim gx-u za ovo oko X48 :X38 vs X48
koliko ja vidim sve razlike su vezane za ddr3,tako da je to chipset koji podrzava neke nove DDR3 standarde,inace osim toga identicni su.al nema veze da ne sirimo ovu temu izvan granica... sve u svemu x38 je trenutno najbolji intel chipset,a p5e je jedna od najpovoljnijih ploca baziranih na ovom cipsetu.

@ Pablo: sigurno ce mu dobro raditi 3850 sa asrockom i XP-om,u AsRocku kazu da trenutno nemogu 4core i 3870 da rade pod vistom,i da ce to ati srediti kroz nove drivere...(sto ja jedva cekam)
Igre u XP-u rade savrseno,(barem ove koje ja igram)
CoD4 sve na max u 1680x1050
GTR2 takodje
LFS takodje
Race WTCC takodje
World in Conflict takodje

3870 je zaista vrh kartica

A shto da uzimash Crossfire 3870, zar nije lakshe uzeti 3870x2? Ide u jedan slot, manje prostora zauzme u kucishtu, manje struje troshi, manje se zagreva i chak neshto bolje performanse.... ne vidim zashto uzimati dve odvojene kartice...

Mozda zato sto sam vec dao 200e za jednu i lakse mi je da za mesec dva dam jos 160-170 e za drugu?

Mozda zato sto sam vec dao 200e za jednu i lakse mi je da za mesec dva dam jos 160-170 e za drugu?

Pa ok upravu si, ali mozda bi chak bilo bolje razmisliti o prodaji te jedne koju imash pa kupiti lepo 3870x2. Onda ne morash da se razmishljah dal ce plocha koju budesh kupio biti dovoljno dobra, jer ce te u tom sluchaju i najjeftinija p35 plocha zadovoljiti. Biostar i Gigabyte P35 ploche su oko 80 eura. A ona plocha shto si ti naveo je 100tinjak eura skuplja i kad bi prebio sve to josh bi ti ostalo kesha i imao bi i novu plochu i trenutno najjachu single slot grafichku.

I evo u attachu poredjenje ista grafika isti setup @16x i onda @4x.

Prilozi

• 16x.JPG
    16x.JPG
    220.5 KB · Pregleda: 89
  • 4x.JPG
    4x.JPG
    228.9 KB · Pregleda: 72
Nazad
Vrh Dno