Šta je novo?

Mala pomoć - Biostar TF560, Geil Ultra...

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Već sam u nekoj temi pisao o tome kako nikako ne mogu ovu memoriju da nateram da radi kako treba... Probao sam je i na TA690G, ista stvar, neće, tada sam ustvari i zakucao onu jadnu pločicu kada sam pokušavao... Ova se još uvek ne da, ali...

Naime, sa Transcend 667 modulima imao sam 270x10, HT4X, DDR533, +0.1V CPU i ništa više od podešavanja, naravno, sve je radilo sjajno. E onda stiže Geil Ultra 800 CL4 i ništa više neće da radi overklokovano... Očekivao sam da ću samo podešavanje za RAM namestiti na DDR667, utegnuti latencije i terati, ali jooj, toliko sam daleko od toga da je to strašno... Pokušavao sam bukvalno sve, terao memoriju do 2.2V, smanjivao množilac da me (možda) ne koči CPU, smanjivao HT, ne vredi... Kako god pokušao, sve preko 700-720 Mhz rezultuje nestabilnošću, koliko god dodao napona i smanjio sve ostalo...

Pokušao sam i skroz da smanjim klok memorije, čini mi se da je bio oko 670Mhz (270x10, DDR533, znači kao što je bilo podešeno sa value Transcendom) i naravno, nije htelo da radi stabilno... Radilo je, ali je 3D Mark pucao... Strašno...

Evo okačiću i dva shota BIOS-a, nemojte gledati trenutni settings, tu sam bio u nekoj međuvarijanti pokušavanja, interesuje me samo šta ste vi podesili i kako, sigurno negde grešim? Pretpostavljam da NEŠTO treba disable ili enable tamo u memory podešavanjima, ali pojma nemam šta...

Evo shotova:

Ajd' sad, kako bi to trebalo da bude podešeno da mi memorija nekako radi bar blizu 800Mhz takta, koji joj je i default, a da CPU bude tu negde oko 2.5-2.7Ghz? Opet kažem, CPU mi je na staroj ploči radio na 2.7Ghz totalno stabilno jako jako dugo...

Mislim da član Flight ima istu kombinaciju kao ti.

Flight se javlja na duznost :D

Vule, uzeces lepo pa ces da ucitas difoltni bios, pa zatim iskljucis spread spectrume, cool& quiet., pa zatim ces da podignes procesor na koliko zelis, HT gledaj da bude na oko 1000 zbirno, pa ces onda da stavis K8<>NB 16 na oba, mada mislim da to nije toliko bitno, memaru na 2,2v, pa odes u meni za memaru pa promenis samo sledece:
-znaci stavljas tako kako ti ovde pisem, ostalo ne diras

-Max Mem Clock
-DDR 667

-CAS Latency: AUTO
-DRAM Command mode: 2T
-DDRII Timing Mode: Disabled

I tvoji problemi bi ovim morali da budu reseni, sad probaj pa javi.

PS/ Vidim da u opcijama kod memorije nemas opciju DSQ check, tu se stavlja Skip ta opcija hoce da zeza, ako se ne stavi na skip, nece ni da udje u win, ako ti je bios stari onda ubaci novi. Verzija biosa koju sam ja flesovao kod mene je od datuma 06/12/2007, taj je odlican bios, on nije najnoviji, mislim da je ovo 06=jun, znaci od 12 juna 2007, uglavnom ovim redosledom ide njegova oznaka kao ovaj datum odozgo pa ga nadji na internetu.

@Vule - proveri ti tu memoriju na def. podešavanjima sa Memtestom koji ti je integrisan u BIOS-u ploče, čisto da eliminišeš tu mogućnost - a pogotovo zato jer je zezala i na drugoj ploči.
Edit: Sad vidim da si podesio 1T za memoriju, probaj sa 2T. :wave:

Poslednja izmena:
Jao Flight, hvala puno! :banana:

Ovako... Flashovao sam onaj AA09 BIOS sa njihovog sajta pošto sam imao neki najnoviji, ne znam koja mu je oznaka, ima ga tamo, očigledno je bio shit...

Namestio sam na 250x10.5, DDR667, HT4x, 2.2V, onaj HT-NB na 16, a pojavila mi se i da DSQ check opcija koja izgleda i pravi problem, sa ovim BIOSom imam mogućnost da stavim skip... Naravno, sve je radilo ali je ovakav setup davao 375Mhz za memoriju, tj. 750 efektivno pa sam namestio na 260x10, DDR667, HT4x, 2.2V i sada imam 2.6Ghz, 1040Mhz HT Link i 433Mhz za memoriju, tj. 866Mhz efektivno. Sve preko toga, čak i 265FSB rezultuje resetovanjem BIOS-a, tj. neće ni da pomisli da se digne, ali nema veze, odlično je i ovako :)

Jedino su mi malo čmrljave latencije, CL5 je na 2T, pokušao sam naravno i CL4 i 1T i zajedno, ali neće, bar ne još, tako da sam ostavio ovako... :)

Probao sam SPi, malo sam izvrteo i onaj memtest iz BIOS-a, sve je radilo OK ali moram još to detaljno da istestiram da vidim da li je 1000% stabilno...

Još jednom, hvala puno Flight! :wave:

Molim Vule, i drugi put! Uzivaj tako, ako hoces vecu brzinu procesora moraces malo naponom da ga napojis. I nemoj da te zabrinjava 2T, CL5, ne bi se mnogo ufajdio sa manjom latencijom to je sve priblizno, istestiraj Orthosom, mada mislim da ce ti tako raditi bez problema.

Pozdrav!

OK, ostaviću ovako, sad samo da izvrtim malo testove stabilnosti...

A napona ne bih više davao, već sam stavio +0.1V, sad je oko 1.37-1.39V, sve zavisi kako šta očitava, a ovaj Hyper mi je na 5V totalno ultra tih, pa ne bi da moram da ga pojačavam da bi ohladio malo bolje... Mislim da je sad idealno :)

P.S. Pokušao sam opet na 265 da stavim i ladno je prošlo, sve radi normalno. Ne znam kako malopre nije htelo. Naravno, pokušao sam i 270, dva tri puta, ali ipak neće. Sada je 2.65Ghz, memorija na 880Mhz :)

Vule, kakav je taj 212?

Odličan, doduše illidan i ja smo ga "malo" ispolirali, fabrički nije baš idealna baza, tj. daleko je od idealne, ali ipak je to CoolerMaster, još uvek :)

Ja sam spustio ovaj fan na 5V, apsolutno totalno je nečujan, a hladi mi CPU i više nego dovoljno, senzorima baš ne verujem, ali na dodir je uvek hladan, kada se baš ultra optereti bude jedva jedva mlak, uvek hladan vazduh "izlazi" nazad, tako da sam zadovoljan :)

Mislim da na 5V ne bi mogao da ohladi nekog Intela, pogotovo ako je OC, ali je i više nego dovoljan za bilo koji AMD.

Vule zaboravi na 1T command rate,donosi samo nestabilnost memorije a ni 2% ubrzanja u realnom radu!Samo pojedini Micron-i(koliko ja znam,mozda i koji drugi IC) mogu da ga izdrze i to do odredjenog takta.

Znaci 2T obavezno za ram.Podesi sekundarne tajminge kao 4-4-18-21,napon za ram mozes do 2.3V da stavis jer Ultra ima garanciju da ce da radi do te vrednosti(ja moju drzim na 2.25V,DDR2-910,5-4-4-18-21).Cas ostavi na 5. Vdimm od 2.2V bi trebalo da bude OK za ddr2-900.

Poslednja izmena:
Pokušao sam opet na 265 da stavim i ladno je prošlo, sve radi normalno. Ne znam kako malopre nije htelo. Naravno, pokušao sam i 270, dva tri puta, ali ipak neće. Sada je 2.65Ghz, memorija na 880Mhz :)

To se i meni često dogadja kad menjam setup BIOS-a, ploči kao da treba malo "zaukavanja" pre nego što proradi kako treba. Dokle god posle ovoga lepo i stabilno radi ovo hvatanje zaleta mi ne smeta.

Hoće to sa Biostarom . . .

Neki put moram da ponovim IDENTIČAN setup u BIOS-u, ponovo ga snimim, zato što ploča neće odmah da "ga svari".

Poslednja izmena:
Izgleda je baš to i ovde "fora", to zaukavanje... Nema frke, samo jednom da mi prihvati, ionako resetujem možda jednom nedeljno ili kad eventualno neka instalacija zatraži pa baš moram :p

Ostaviću memoriju na 2T a probaću ona podešavanja 5-4-4-18-21 pa ćemo videti, merio sam sada sa Everestom i Sandrom protoke i sve ostalo pa ću taman da uporedim, da vidim kolika je razlika. Inače, memorija se na 2.2V toliko ugreje ako se prži neki benchmark da je to strašno, bukvalno počnu da svetle hladnjaci :d ali to me ne interesuje, ne sedim na njoj, nek se krčka kad već ima hladnjake... :D

Hvala svima na pomoći još jednom! :wave:

P.S. Evo sada sam došao kući, otišao sam kada sam onaj prošli post pisao i ostavio looping 3DM2001SE - naravno, sve radi savršeno, pustiću mu malo Orthos (iako sam ga danas pustio na 20-tak minuta i sve je radilo), možda izvrtim i onaj memtest iz BIOS-a preko noći, čisto da budem 100% siguran da je sve savršeno stabilno :)

Poslednja izmena:
N56bac21

Ubacio sam novi bios N56BAC21 iako nemam DSQ check opciju kod mene se ovaj bios pokazao bolje nego starije verzije. Posto bios imam nekih par sati zasad testiram, ranije verzije biosa su dovodile do zaglupljivanja, NEpokretanja sistema itd. tako da sam stalno setup biosa vracao na default.

inace imam x2 5600+(3.15GHz) i 4x1GB(900MHz) geil ultra 6400 trenutno radi kako treba(CPU MBO) mada vreme ce pokazati.

Meni baš taj BIOS nije hteo da radi... Ovaj je sjajan :)

malo po malo

evo slicice kratk testic, temp. 52

Prilozi

• slikaBIOS.jpg
    slikaBIOS.jpg
    149.4 KB · Pregleda: 77
Evo ja danas ponovo pokušao, izgleda se malo razradilo na 2.65 :d

Stavio sam 267 čisto bzv da probam i prođe, uđem odmah i namestim 270, prošlo... Bez ikakvih problema :) Eno ostavio sam mu 3DM2001 da vrti, videću kad dođem kući jel živ... Ono što mi se posebno sviđa kod ovog setupa je što su cifre okrugle :D tj. imam 2700Mhz i 900Mhz za memoriju, idealno :)

Neću više ništa ni da pokušavam, sve ostaje ovako, jako mi se sviđa :) Još jednom hvala Flight, da mi nisi ono rekao još uvek bi se ja mučio... :wave:

Pozdrav Vule!

Odradio 3DMark2001 jako puno sati, odradio MemTest nekoliko prolaza, odradio Orthos takođe, kao i Everest Stability Test... Igrao sam se, sve je savršeno, zaista sam prezadovoljan sada, neću ništa da prodajem :D

Evo i kod mene biostar radi OK ali prilikom restarta desi se CPU warning(ne kod prvog restarta ali jednostavno se desi) mada kod mene bolje lezi najnoviji bios.

Inace prilikom igranja, testova, dugotrajnog rada, nemam nikakvih problema.

Ima jos nesto (bilo koji bios da je u pitanju) kod prvog ukljucenja racunara bios mi ispise koji CPU imam ali posle svakog restara dobijam CPU0 da bih opet video koji je CPU moram uci i izaci iz bios-a.

PozZ

Meni se to ne dešava, čak mislim da mi se nikada ni sa tim BIOS-om nije desilo.

eto prodje malo vremena pa nadjoh sta je kod mene problem:

GEIL ddr800(4x1, 2x1G) ultra ne prolazi memtest(program iz bios-a) kad memorija radi na 900MHz.(mada je prolazila u prime95).
Trenutno radi na 860Mhz a CPU na 3000Mhz tako da nema vise poruka tipa CPU warning.

Ja sam pustio preko noći da vrti, prošao je bez problema. Morala bi da radi. Probaj neki drugi BIOS.

eto prodje malo vremena pa nadjoh sta je kod mene problem:

GEIL ddr800(4x1, 2x1G) ultra ne prolazi memtest(program iz bios-a) kad memorija radi na 900MHz.(mada je prolazila u prime95).
Trenutno radi na 860Mhz a CPU na 3000Mhz tako da nema vise poruka tipa CPU warning.

Na kom naponu ti radi Geil Ultra?Radni napon je izmedju 2.15-2.3V(na samom sajtu GEil-a).Mozes da dodas 0.05V i vidis da li prolazi testove na 900Mhz(gledaj da ostanes na <=2.3V).Takodje ako ovo ne prodje,digni cas na 5,ako nisi vec to uradio.

Probano vise verzija biosa, cas 5, napon 2.2 i 2.3V ali ne vredi.

Hvala & PozZ

Sa ovom memorijom treba imati sreće, po svemu sudeći. U BIOS-u je podešeno na 2.25V, dok očitavanja iz Win XP pokazuju 2.20 za memoriju.

Prilozi

• Clip_2.jpg
    Clip_2.jpg
    63.2 KB · Pregleda: 61
  • Clip.jpg
    Clip.jpg
    44.3 KB · Pregleda: 58
Čime očitavaš napon memorije u Windowsu? Mislim da je za ovu ploču normalno da uvek malo undervoltuje napon za memoriju, bar do sada se tako pokazalo...

Čime očitavaš napon memorije u Windowsu? Mislim da je za ovu ploču normalno da uvek malo undervoltuje napon za memoriju, bar do sada se tako pokazalo...

Everest Ultimate, a sasvim je normalna stvar za ovu ploču mali undervolt napona za memoriju (0.05V - u mom slučaju). Ovako podešena memorija prolazi Memtest iz BIOS-a, kao i Orthos.

Hm, ja ni u njemu ne vidim očitavanje napona za RAM... Koja je verzija u pitanju?

P.S. Jel postoji neki merodavan Win softver za očitavanje CPU temperature?

Izgleda je moja verzija bila starija, instalirao sam 4.20 i sada imam očitavanje... 2.18V, u BIOS-u namešteno na 2.2V, to je to :)

A izgleda da dobro očitava i CPU temperaturu, 30C idle, to je takođe taman kako treba :)

Nazad
Vrh Dno