Šta je novo?

Uticaj procesora na framerate...

OK, moze onda konkretno misljenje: koristim integrusu X1250, 2 GB rama i 690g chipset. Imam Semprona LE1100, 1900@2500, i X1250 je malko kloknuta (samo Core sa default 443 na 601). Igram Crysis, sve na low of course i ...ide.

Pitanje je, ako bi kupio X2 3800+ il X2 4000+ i ubo u comp - koliko % poboljsanja bi dobio?

Evo ja da dodam da crysisu mnogo znace dva jezgra,razlika je kao da sam ubacio novu graficku :D,na mestima gde je fps bio 20-25 sada je 35,ovde poredim c2d sa single core p4.

Poslednja izmena:

Objasni sta je smesno ako si dovoljno pametan. Opste je poznato ono sto sam naveo a ako sada mislite da odnos cpu i gpu sa rezolucijama nema veze .....ok. Na manjim rezolucijama graficka odradi sve perfektno i broj FPS zavisice od snage procesora kao sto su velike rezolucije ipak krupniji zalogaj pa to zavisi od snage same graficke.

Evo ja da dodam da crysisu mnogo znace dva jezgra,razlika je kao da sam ubacio novu graficku :D,na mestima gde je fps bio 20-25 sada je 35,ovde poredim c2d sa single core p4.

C2D vs P4 =>50% bolji jezgro/jezgro i clock za clock pa pomnozi to sa 2x zbog 2 jezgra i videces koliko je zapravo prvi brzi :).Poenta je da je normalno da ferrari ide 250km/h a fica jedva 80:)

@gvlada, ali to danas nema prakticnu primenu, to sto si ti naveo, kao sto sam objasnio gore.

OK, moze onda konkretno misljenje: koristim integrusu X1250, 2 GB rama i 690g chipset. Imam Semprona LE1100, 1900@2500, i X1250 je malko kloknuta (samo Core sa default 443 na 601). Igram Crysis, sve na low of course i ...ide.

Pitanje je, ako bi kupio X2 3800+ il X2 4000+ i ubo u comp - koliko % poboljsanja bi dobio?

Dobio bi mnogo... Ja imam semprona 2800+ a drug athlona 3800+ x2 i razlika je ogromna... Uskoro cu, nadam se da ubodem 4400+x2 pa cu javiti razliku :D

Ali, čoveče, ti imaš Semprona na 1,6 GHz sa jednim jezgrom, a tvoj drug ima dva jezgra na 2.0 GHz i veći keš. Nebo i zemlja.

X2 4000+ i 4400+ se razlikuju za 200 MHz što ne da se ne primećuje, nego se verovatno i identično overklokuju pa mu dođe na isto.

Ali, čoveče, ti imaš Semprona na 1,6 GHz sa jednim jezgrom, a tvoj drug ima dva jezgra na 2.0 GHz i veći keš. Nebo i zemlja.

X2 4000+ i 4400+ se razlikuju za 200 MHz što ne da se ne primećuje, nego se verovatno i identično overklokuju pa mu dođe na isto.

Pa i Nagy ima semprona i pita koliko bi bilo poboljshanje ako bi stavio Athlona X2... Ja sam mu rekao isto shto i ti meni... Ne razumem u chemu je problem onda???

Nisam video da je i Nagy u kombinaciji...

da li da kupim bolji procesor(C2D) i slabiju graficku ili obrnuto?Kako bi mi igrice radile?

hoce moci ASUS 8800GT na maticnu ASUS P5B jer je od graficke pci-e 2.0?

Da eto i ja sam u kombinaciji :p
@C4in - aj javi ovde cisto da znam - kupicu verovatno jos 1 konfiguraciju pa da znam sta mi je ciniti - ova radi super pa ako se isplati X2...super - jos bolje! :)

:wave:

jel zna neko kakvo napajanje treba za ovu masinu:ASUS 8800GT,1gb ddr2 800MHz,C2D e6320,PIONEER dvd/cd,wd250gb?

Sve je to lepo ali ipak na manjim rezolucijama usko grlo jeste cpu a na vecim gpu. Ako bi se igrao na 1024x768 sto bolji cpu, a vec od 1680x1050 gpu je vazniji.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/98982-25-increase-resolutions-1024x768-vs1900x1200

"Trialsking wrote :

Well at 1024x768 I believe that the game is really running off the CPU and not so much the GPU. I cant explain the tech. behind it, but that is what I have read.

Not exactly...
What happens is that at low resolutions, a high-end graphics card pulls so many frames that the CPU cannot keep up. This is why they usually benchmark CPUs in games with an 8800GTX for example and at low resolutions, because it shows how well CPUs can keep up with the frame rendering.
However, on higher resolutions, and especially in Crysis, the CPU is not a bottleneck. The only thing holding Crysis back is the GPU so far, as even the best can't handle it well enough to have the CPU be a bottleneck."

drzacu se ovog objasnjenja dok me neko ne ubedi u suprotno :wave:

pa to i jeste dobro objasnjenje :)

PS. @ivanboo2003:

secenje kesha kod c2d obara performanse ali je celeron bas extremno sasecen i zato je onako znatan pad performansi. E2xxx ne pati toliko od tog secenja kad ga poredis sa e6xxx serijom. U igrama nije toliko velika razlika, pogotovo u novijim optimizovanijim za MT tj dual-core.
Kolko se moze videti, u proseku, razlika u performansama takt-za-takt izmedju e6xxx DC i e2xxx DC je ~10% u igrama (negde je i 20, negde je nema, svi jedemo sarmu itd :D)

pa to i jeste dobro objasnjenje :)

PS. @ivanboo2003:

secenje kesha kod c2d obara performanse ali je celeron bas extremno sasecen i zato je onako znatan pad performansi. E2xxx ne pati toliko od tog secenja kad ga poredis sa e6xxx serijom. U igrama nije toliko velika razlika, pogotovo u novijim optimizovanijim za MT tj dual-core.
Kolko se moze videti, u proseku, razlika u performansama takt-za-takt izmedju e6xxx DC i e2xxx DC je ~10% u igrama (negde je i 20, negde je nema, svi jedemo sarmu itd :D)

Sro ce reci da je e2xxx nekih 10% brzi od Brisbane-a clock/clock.

pa da, tako nekako ispadne u proseku (pricamo o igrama, za ostalo ne znam, ne bavim se kompresijama i folding@home :)

Poslednja izmena:
pa da, tako nekako ispadne u proseku (pricamo o igrama, za ostalo ne znam, ne bavim se kompresijama i folding@home :)

U F@H su vrlo slicni clock/clock,slicno je i u WCG.
U A/V obradi gde je SSE2/3 zastupljen,e2xxx je solidno brzi zahvaljujuci znatno unapredjenim SSE jedinicama(sto je i ujedno i najveca prednost conroe-a nad K8)

Crysisu neznace nista dva jezgra niti veliki klok procesora, iskljucivanjem jednog jezgra u rezoluciji 1280x1024 high podesavanja prosecni broj freimova je isti mereno testom koji se dobija uz samu igru, sto znaci da je to samo marketing a to sto si ti primetio odnosi se samo na razliku u arhitekturi procesora P4 nasparam C2D, kolicina kesa na procesoru u pomenutoj igri isto tako neigra nikakvu ulogo kao sto sam to vec pomenu a mislim iskljucivo sto se tice igara i to opet zavisi od igre do igre, to jes kako je uradjena odredjena igra, jedan od savrsenijih engina je Doom3 koji jednostavno reaguje na sva podesavanja u sistemu pa cak i na iskljucivanje jednog jezgra procesora u tim uslovima daje 5% losije performanse. Crysis je fenomenalna igra ali je steta sto nekoristi performanse.

Crysisu neznace nista dva jezgra niti veliki klok procesora, iskljucivanjem jednog jezgra u rezoluciji 1280x1024 high podesavanja prosecni broj freimova je isti mereno testom koji se dobija uz samu igru, sto znaci da je to samo marketing a to sto si ti primetio odnosi se samo na razliku u arhitekturi procesora P4 nasparam C2D, kolicina kesa na procesoru u pomenutoj igri isto tako neigra nikakvu ulogo kao sto sam to vec pomenu a mislim iskljucivo sto se tice igara i to opet zavisi od igre do igre, to jes kako je uradjena odredjena igra, jedan od savrsenijih engina je Doom3 koji jednostavno reaguje na sva podesavanja u sistemu pa cak i na iskljucivanje jednog jezgra procesora u tim uslovima daje 5% losije performanse. Crysis je fenomenalna igra ali je steta sto nekoristi performanse.

lol :D Dakle Levat Ceril je stvarno kralj neoptimizacije. Nije ni cudo sto se igra vugli ko prebijeni pas...

prosto neverovatno da Crysis nema koristi od 2. jezgra :trust:

Nazad
Vrh Dno