Šta je novo?

HDD eksterno LAN kućište - podrška za 2x1 TB + RAID?

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Dakle, potrebno mi je eksterno kućište za najmanje 2 hard diska, pri čemu je potrebno da ista ima podršku za 1 TB SATA II hard diskove (dakle, da mogu da se smeste 2x1 TB hardovi), LAN GBit-ni interfejz, kao i RAID 0+1, tj. da mogu da biram kada u kućište stavim 2 harda hoću li da mi rade u stripe ili mirror varijanti.
LAN interfejz je uslov, a gigabitni protok je poželjan.
Da li ovako nešto može da se nađe kod nas, a ako može bio bih vam zahvalan na nekom kontaktu.
Hvala.

Poslednja izmena:
Slučajno listajući nepročitane teme, naiđem ovu, koja istina nije direktan odgovor na tvoje pitanje, ali može da ti posluži.

A, ti druže zapravo tražiš NAS (network attached storage). Imaš u Gigatron-u (LINKSYS NSS4000 Storage/ NAS chassis, up to 4 SATA HDDs, RAID 0/1/5, http and SNMP management,2 GB Ethernet Ports - 953.71 eura i LINKSYS NSS6000 Storage/NAS chassis, up to 4 SATA HDDs, RAID 0/1/5, http and SNMP management, 2 GB Ethernet ports - 1334.95 eura), Oktabit-u (LINKSYS NSS6000 NAS chassis, up to 4 SATA HDD s, RAID 0/1/5, http and SNMP management, 2 GB Ethernet ports - 1299.00 eura, tj. 109116.00 dinara) i DiFo Srbija (nema cijena).

Barem tako kaže Gugl o' majti. :d:d:d:d:d

Ako ćeš da uzimaš, javi se na pp, možda bi moglo da bude nešto jeftinije od ovih cijena...

Pozdrav.

Slučajno listajući nepročitane teme, naiđem ovu, koja istina nije direktan odgovor na tvoje pitanje, ali može da ti posluži.

A, ti druže zapravo tražiš NAS (network attached storage). Imaš u Gigatron-u (LINKSYS NSS4000 Storage/ NAS chassis, up to 4 SATA HDDs, RAID 0/1/5, http and SNMP management,2 GB Ethernet Ports - 953.71 eura i LINKSYS NSS6000 Storage/NAS chassis, up to 4 SATA HDDs, RAID 0/1/5, http and SNMP management, 2 GB Ethernet ports - 1334.95 eura), Oktabit-u (LINKSYS NSS6000 NAS chassis, up to 4 SATA HDD s, RAID 0/1/5, http and SNMP management, 2 GB Ethernet ports - 1299.00 eura, tj. 109116.00 dinara) i DiFo Srbija (nema cijena).

Barem tako kaže Gugl o' majti. :d:d:d:d:d

Ako ćeš da uzimaš, javi se na pp, možda bi moglo da bude nešto jeftinije od ovih cijena...

Pozdrav.

Hvala na odgovoru, ali za NAS znam i on mi nije baš potreban, tj. imam daleko jeftiniju i praktičniju alternativu njemu koja nije idealna (u pitanju je mrežni hard sa RAID funkcijom, GBit-nim ethernet-om i podrškom za 1 TB, ali u kompletu, dok je meni potreban samo oklop, bez hardova - http://www.broadcastsolutions.co.yu/lacie/network_2big.php), ali pošto mi nije potreban router ili file server, kao ni 2 GBit-ni transfer, već samo nešto u šta ću da bocnem dva harda od po 1 tera i koristim ih kao storage, potražiću nešto drugo.
Anyway, hvala na googlanju i ponudi.
Poz

Hvala na odgovoru, ali za NAS znam i on mi nije baš potreban, tj. imam daleko jeftiniju i praktičniju alternativu njemu koja nije idealna (u pitanju je mrežni hard sa RAID funkcijom, GBit-nim ethernet-om i podrškom za 1 TB, ali u kompletu, dok je meni potreban samo oklop, bez hardova - http://www.broadcastsolutions.co.yu/lacie/network_2big.php), ali pošto mi nije potreban router ili file server, kao ni 2 GBit-ni transfer, već samo nešto u šta ću da bocnem dva harda od po 1 tera i koristim ih kao storage, potražiću nešto drugo.
Anyway, hvala na googlanju i ponudi.
Poz

Kutija sa raid kontrolerom, gbit ethernetom i mestom za hardove koja se koristi za storage je NAS ... Tako da to sto ti trazis jeste NAS.
Pogledaj npr. od Western Digital, Seagate, Maxtor, LaCie, svi oni nude tako nesto i moze se naci i kod nas.

Kutija sa raid kontrolerom, gbit ethernetom i mestom za hardove koja se koristi za storage je NAS ... Tako da to sto ti trazis jeste NAS.
Pogledaj npr. od Western Digital, Seagate, Maxtor, LaCie, svi oni nude tako nesto i moze se naci i kod nas.
OK, malo neprecizno sam se izrazio.
Ono što ja tražim u suštini jeste network attached storage (NAS), ali ono što mi je castor ponudio je ultra-profi varijanta za koju i ja znam (u kompaniji u kojoj radim imamo par komada - LaCie).
Meni je potreban NAS za SAMO 2 hard diska, s obzirom da neću pravim lance hardova ili da kombinujem RAID 5 ili 10, već samo želim prost mirroring, ali i mogućnost da povežem ova dva diska u stripe.
Najpribližnije onome što želim je pomenuti LaCie NAS iz mog linka, ali on dolazi sa hardovima (meni oni ne trebaju) i zato je dosta skuplji.
Kao što sam već napisao, meni je potreban NAS bez diskova, jednostavna varijanta za 2 harda.
Što se tiče firmi koje si mi ponudio nijedna nema u ponudi ono što ja tražim (ako znaš da imaju, baci link) - da ponovim: Neću all-in-one rešenje, već samo oklop za hardove (btw, već imam jedan WD NetCenter 500).

p.s. kako stvari stoje nabliži sam kupovini upravo ovog LaCie NAS-a.

Poslednja izmena:
Eto ti sad, oće NAS, neće NAS, ma ipak oće NAS... :d:d::d

RingeR, :d vjerujem ja da se to što ti tražiš može naći, ali je pitanje da li se može naći u ovoj našoj zabiti...

Eto ti sad, oće NAS, neće NAS, ma ipak oće NAS... :d:d::d

RingeR, :d vjerujem ja da se to što ti tražiš može naći, ali je pitanje da li se može naći u ovoj našoj zabiti...
To mene i interesuje castore, zato sam i postovao.
Poznata su mi sva ova rešenja koja ste naveli, ali meni nije potrebno profi rešenje, već nešto jednostavno (i ne previše skupo) što će da mi vrši posao.
Anyway, thanks.

p.s. sve smo bliži LaCie 2big Network (2-disk RAID) - definitivno zadovoljava moje kriterijume

Poslednja izmena:
Jedno noob pitanje: zašto su SAMA NAS kućišta, bez hardova toliko skupa ?

Sama NAS/SFF i slična "embeded" kućišta imaju zavidnu cenu a i neophodna "elektronika" tog formata nije jeftina. Na sve to dodati i potražnju kao i ciljnu grupu korisnika.

Pri tome mislim na cene napolju, ne ovdašnje "delta maxi city" cene.

Zato sto NAS nije samo kutija sa LAN prikljuckom vec u sebi ima mini-racunar, specijalozovan softver, koji je jako siguran.

Zato sto NAS nije samo kutija sa LAN prikljuckom vec u sebi ima mini-racunar, specijalozovan softver, koji je jako siguran.
Tako je.;)
Odlučio sam, kupujem LaCie iz dva razloga:
1. Dobijam ga uz dva 500 MB hard diska
2. Mogu da unapređujem NAS (da zamenim hardove) do max. 2 TB, što je dugoročno mnogo bolje od WD My Book World Edition II
Definitivno mi je otvorenost ove opcije (mogućnost menjanja diskova) prednost koja me je osvojila.
Dakle, odluka je pala, LaCie, jeste drastično skuplji od npr. WD (100E više), ali je mogućnost upgrade-a prednost.

Poslednja izmena:
Super, a obzirom da su ti diskovi koji su unutra više nego malecni, daj ih meni... :d

Ti ionako planiraš 2TB unutra da naguraš... :wave:

Super, a obzirom da su ti diskovi koji su unutra više nego malecni, daj ih meni... :d

Ti ionako planiraš 2TB unutra da naguraš... :wave:
Za sada mi nisu malecni, ali mi se sviđa mogućnost da ih za neko vreme zamenim za 2x750 mb ili 2x1 tb, što kod WD-a ne mogu.
Ne vidim zašto ne bih nagurao i celih 2 tb za godinu dana, npr?

Ringe jesi proverio Intel resenje koje sam pomenuo?
Video sam i nije loše, ali mi je skuplje od ovog LaCie rešenja, s obzirom da je kod Intel-a moguće nagurati 4x400 mb, a kod LaCie-a 2x1 tb, a i jeftinije je, s obzirom da LaCie sa sve 1 tb diskova košta 440e, a Intel bez diskova 340e, ako mi je informacija tačna.
Anyway, hvala na informacijama, bile su korisne.

s obzirom da LaCie sa sve 1 tb diskova košta 440e, a Intel bez diskova 340e, ako mi je informacija tačna.

Samo nećeš se 'leba najesti od tog gigabitnog LANa...

Ni 100 MB/s neće stići da popuni. Upozorenje da se ne bi neprijatno iznenadio brzinom transfera.

A da ti ipak razmisliš o nekom SFF dedicated serveru ? ;)

Ma, jesu, malecni su ti, vjeruj mi.:d:d:d:d:d:d Ipak su to diskovi od 500MB ili 750MB... Barem kako si napisao...

Ma, jesu, malecni su ti, vjeruj mi.:d:d:d:d:d:d Ipak su to diskovi od 500MB ili 750MB... Barem kako si napisao...
E zbog ovoga mi ponekad i dođe da iskoristim i arsenal reči koji ne bi pristajao ovom forumu.
Šta da kažem, cepidlačiti zbog toga koja slova su upotrebljena (znam da se menja smisao, ali i ti dobro znaš ba nisu bitovi, već bajtovi) je malo dokono, zar ne?

***, RingeR, šta da ti kažem... Dešava se svima... Izvinjenje rado prihvaćeno...

Nego, jesi ti uspio da nađeš nešto a da nije klasičan NAS, onaj LaCie ili Intelija što je gore neko spomenuo? Pošto se nalazim, manje-više u maltene istoj situaciji... Imam zasad 3x 250GB HDDove, a nemam gdje da ih stavim...

***, RingeR, šta da ti kažem... Dešava se svima... Izvinjenje rado prihvaćeno...

Nego, jesi ti uspio da nađeš nešto a da nije klasičan NAS, onaj LaCie ili Intelija što je gore neko spomenuo? Pošto se nalazim, manje-više u maltene istoj situaciji... Imam zasad 3x 250GB HDDove, a nemam gdje da ih stavim...

LaCie se ozbiljno spremam da uzmem, jeste da je skuplji od npr. WD My Book World Edition II, ali kao što rekoh, ima mogućnost zamene hardova, pa mogu sistem da upgrade-jem do 2 TB. Ima RAID, stripe ili mirror, sofver za administriranje u mreži, 2xUSB za proširivanje,...
Jedini što košta, 440 evrija komad sa 2x500 GB, tj. 1 TB.
Od Intelija sam odustao pošto je skup, a meni 4 mesta nisu neophodna.

Vrh Dno