Šta je novo?

Uticaj procesora na framerate...

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 1600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kolika bi razlika bila u framerate-u na 4400+ (g2 65nm) i na 5000+ ako se stave 3870 ili 88ooGT??? Po meni razlika ne bi bila veca od par frame-a ali to je odokativno recheno... Mislim, jel je moguce da 4400+ bude usko grlo za grafichku???
Jel moze neko to da proveri (ne moraju da budu bash ovi procesori, neka budu priblizni)???

P.S. Ako ova tema treba da stoji u PROCESORI I KULERI prebacite je tamo... Hvala :)

Uzmes taj 4400+ pa ka overklokujes za jedno 400 mhz, i ne brines.

Nije ni to pitao...

Razlika između ta dva procesora u igrama će biti neznatna. U većini slučajeva grafika je ta koja predstavlja "usko grlo". Jedino ako imaš neku igru koja ide na 200+ FPS pa da kažeš da CPU ne može da postigne.

Poslednja izmena:
Nije ni to pitao...

Razlika između ta dva procesora u igrama će biti neznatna. U većini slučajeva grafika je ta koja predstavlja "usko grlo". Jedino ako imaš neku igru koja ide na 200+ FPS pa da kažeš da CPU ne može da postigne.

Napokon da mi neko da pravi odgovor :D Danas me ljudi uopshte ne razumeju... U 2 posta mi ceo dan daju odgovore koji me ne interesuju...

Ta neznatna razlika je verovatno 2-5 framea, zar ne? Poshto bih igrao na res 1680x1050, tu definitivno framerate nece ici 200+ :)

Procesor UTICHE, ali graficka je NAJUTICAJNIJA ;)

Evo npr iz mog iskustva mogu da ti kazem gde je procesor xtra presudan. Kada igras colin mcrae DiRT, ali stazu sa vise kola. SUPREME COMMANDER!

Procesor UTICHE, ali graficka je NAJUTICAJNIJA ;)

Evo npr iz mog iskustva mogu da ti kazem gde je procesor xtra presudan. Kada igras colin mcrae DiRT, ali stazu sa vise kola. SUPREME COMMANDER!

Ma Colin je bolesno zahtevna i neoptimizovana igra pa samim tim mozda i nije bash najbolje suditi po Colinu... Posebno ne za procesore tipa 4400+... Ali crysis ili Bioshock ili neshto drugo bi bilo relevantnije...

Dirt je multicore optimizovana igra i 4400+ ce sasvim lepo da radi u njoj(2 jezgra),pod uslovom i da je graficka na nivou zadatka(>7600GT).Bilo koji single core CPU ce se namuciti sa Dirt-om.

PS 4400+ (G2) se nevidjeno dobro klokuje takodje,mozes da ocekujes ~2.9-3Ghz na stock hladjenju.

Poslednja izmena:
Mozes da kupis i najobicniji 4000+ G1 kod mene readi na 3.1GHz bez ijednog problema.

To je vec lutrija, a ti si ubo dobar primjerak. Ovaj moj nece preko 2.9 ma koju voltazu da mu dam. Hoce on i na 3GHz a mozda moze i vise ali nije stabilan.

Procesor ce biti drasticno usko grlo samo ako je u pitanju stara generacija jednojezgrenih Athlona. Npr. 8800GT na platformi NForce4 S939 Athlon 3000+ dace u 3D Marku06 oko 9000 max.! Kod dvojezgrenih procesora nove generacije nece biti uskog grla, a razlike u frejmovima nisu velike kod dva pomenuta modela.

Mnogo si naporan sa ovakvim odgovorima, mozda nisi pitao ali se neko potrudio da ti da neki odgovor ili ti skrene paznju na nesto sto bi ti bilo od koristi, zapazio sam tvoje odgovore i u nekim drugim temama drzak si i bezobrazan prema ljudima, neide to tako.
Nemoj da me svatis pogresno ali zvucis bahato i bezobrazno a to ume da nervira ljude narocito ako za to nema razloga, mene naravno ne, samo ti prijateljski skrecem paznju pa bi voleo da to na taj nacin i prihvatis.

A sad odgovor na tvoje pitanje, procesor igra ulogu ali ne tako veliku kao dobra graficka karta a narocito ako se uzme u obzir da procesori iz iste generacije i kategorije mogu da se klokuju na slicne maksimalne klokove, tako je za C2D recimo neka gornja granica 3400mhz bez obzira dali se radi o E2160 E4400 ili E6600 a da se pritom hlade box kulerom, bilo koji od ovih procesora da kloknes recimo na 3200mhz razlika u performansama sto se tice igara konkretno bice mala u korist jacih modela ali zato ako uzmes brzu graficku kartu razlika je osetno velika.

Konkretno u graficki najzahtevnijim igrama procesor je zaduzen uglavnom za izracunavanje fizike (to sve naravno zavisi kako je optimizovan softver to jes igra) sto znaci u najzahtevnijim scenama gde ima dosta borbe i eksplozije svaki megaherc je bitan. Pa sad sam izvedi zakljucak kolko ces dobiti sa tih 300-400mhz vise, konkretno kod AMD procesora.

Hvala na odgovoru... To je odgovor koji mi je bio potreban... Chovek mi je gore rekao da kupim 4400+ shto uopshte nije bio odgovor na moje pitanje i samo sam lepo rekao da ponovo prochita post i odgovori mi ako zna... To nije drskost... Ali dobro...

Hvala josh jednom ;)

Poslednja izmena:
Nisam siguran. Ali mislim da sve zavisi od igre. Tacno je da je najbitnija graficka kartica, ali nije isto da li imao procesor sa 1MB kesha ili 4MB, ili da li je AMD ili Intel. i sigurno da sve to u mnogome zavisi od chipseta kao i od same maticne ploce. U prevodu bolje je dati vise para za jacu graficku nego za jaci procesor. Samo je bitno da procesor ima dva jezgra... (za sada :) )

P.S. U Crysis-u mislim da bilo koji dvojezgarni procesor da koristis imaces isti framerate...

Poslednja izmena:
Iskljuchi jedno jezgro pa probaj ;)
Upravo tako, vecina igara 99% nekoristi 2jezgra vec jedno, trenutno je Intel daleko bolja kupovina od AMD procesora, jednostavno arhitektura u C2D procesorima je daleko bolja od onoga sto amd ima da ponudi a megabajti kesa na procesoru neigraju neku presudnu ulogu u krajnjim performansam sto se tice igara.

Upravo tako, vecina igara 99% nekoristi 2jezgra vec jedno, trenutno je Intel daleko bolja kupovina od AMD procesora, jednostavno arhitektura u C2D procesorima je daleko bolja od onoga sto amd ima da ponudi a megabajti kesa na procesoru neigraju neku presudnu ulogu u krajnjim performansam sto se tice igara.

Ma nikako,evo ga novi Celeron ima "samo" do ~40% clock/clock nize perf. u igrama od Conroe 4M lol.Pogledaj xbit labs test,sve ce ti se samo kazati.Conroe je odlican dizajn ali se nenormalno oslanja na deljeni L2 kes,posebno u singlethread aplikacijama.Oduzmi mu kes i posustaje ko' da ide u trecoj(najvise primetno u MT aplikacijama).Ono sto Conroe i derivati stvarno imaju izvanredno je SSE izvedba i onaj ko radi sa "SSE aware" softverom moze bez razmisljanja da kupi C2D.K10 je izjednacio stvari i sada samo fali novi Athlon X2(K10 baziran) i SSE izvedba vise nece biti prednost intela(bar ne na def).
C2D jeste CPU koji se generalno svuda dobro snalazi,ali ima i mane."Odseci" mu kes drasticno(kao primer Celeron i e2xxx serije) i efekti kad su igre u pitanju su vrlo osetni,dok render i a/v obrada nije toliko pogodjena.

Poslednja izmena:

Slazem se ali to je u top segmentu... Kako bi se nosili 4400+ x2 i recimo e2160 ili e4300? Mislim da tu i nema neke preterane razlike...

Poslednja izmena:
@*******i, zaboravljas da AMD i Intel nisu iste cene, tako da nije najbolji izbor intel dvojezgarni za 50 eura, ako po toj ceni ne postoji, vec AMD, a izmedju X2 AMD i Intel 21xx nema bas neke preterane razlike u performansama, ali ima u ceni. Doduse sada je pojeftinio i Intel svoje procesore, tako da se najvise razlika u ceni sada tu izmedju njih ogleda u maticnim plocama.

Poslednja izmena:
Cena AMD 4xxx+ i 21xx procesora je maltene jednaka, bolje intel ploce su 30-tak E skuplje od odgovarajucih AMD, tako da se u toj najjeftinijoj dual core varijanti intel neisplati cak i kada se uzme u obzir i occ CPU-a.

Chak i occ AMD-a nije losh i Chesto se probije granica od 3Ghz...

@*******i, zaboravljas da AMD i Intel nisu iste cene, tako da nije najbolji izbor intel dvojezgarni za 50 eura, ako po toj ceni ne postoji, vec AMD, a izmedju X2 AMD i Intel 21xx nema bas neke preterane razlike u performansama, ali ima u ceni. Doduse sada je pojeftinio i Intel svoje procesore, tako da se najvise razlika u ceni sada tu izmedju njih ogleda u maticnim plocama.

Brate moj just do it !!!cheers

@sasamil, ne znam koliko sada moze da se ustedi(ako kazes 30 ni to nije lose), ja sam kada sam kupovao pre tri meseca, ustedeo oko 40 eura minimum, ali nek bude 40-45 eura, uzeo odlicnu plocu, i sada mi procesor za svaki dan 100% stabilno radi na 2,9ghz, sto je vise nego dovoljno za ono za sta meni treba, 'ajde neka sam imao srece sa primerkom, malo i iskustva, mada vidim da nekima se cak zapali primerci koji maltene bez povecavanja voltaze i sa najgorim plocama idu na 3,1 ili 3ghz, ali su dosta redji, vise je onih do 2,7ghz.

@for everyone
Poenta za tu razliku od 40-45 eura, ja sam kupio novo napajanje, meni je to mnogo znacilo, znaci jos neko ce videti prednost u kupovini 3 komponente umesto dve, ako je razlika jos uvek bar 40 eura (pa i 30 kao sto rekoh nije losa razlika).

@Integra032, pa ja sam ti vise za RBK, ali moze cheers
Dopuna: Auuu, tek sada vidim da imas G2 reviziju, sto bih voleo da poteram taj procesor, da vidimo sta ce da kaze! :)

Poslednja izmena:
Ma nikako,evo ga novi Celeron ima "samo" do ~40% clock/clock nize perf. u igrama od Conroe 4M lol.Pogledaj xbit labs test,sve ce ti se samo kazati.Conroe je odlican dizajn ali se nenormalno oslanja na deljeni L2 kes,posebno u singlethread aplikacijama.Oduzmi mu kes i posustaje ko' da ide u trecoj(najvise primetno u MT aplikacijama).Ono sto Conroe i derivati stvarno imaju izvanredno je SSE izvedba i onaj ko radi sa "SSE aware" softverom moze bez razmisljanja da kupi C2D.K10 je izjednacio stvari i sada samo fali novi Athlon X2(K10 baziran) i SSE izvedba vise nece biti prednost intela(bar ne na def).
C2D jeste CPU koji se generalno svuda dobro snalazi,ali ima i mane."Odseci" mu kes drasticno(kao primer Celeron i e2xxx serije) i efekti kad su igre u pitanju su vrlo osetni,dok render i a/v obrada nije toliko pogodjena.

Imao sam prilike licno da se uverim i isprobam nekoliko razlicitih konfiguracija sa istim grafickim kartama a razlicitim sistemima Intel AMD tako da sva ova pisanija padaju u vodu ja vise verujem svojim ocima nego bilo kom saitu, to sto sam reko licno sam se uverio e sad dolaskom novih graficki daleko zahtevnijih igara prica o procesorskoj snazi postaje nebitna, grafika preuzima glavni deo posla na sebe, to tako i tereba da bude a ne da kupujemo skupe ploce i procesore pored vec preskupih karti.

Sve je to lepo ali ipak na manjim rezolucijama usko grlo jeste cpu a na vecim gpu. Ako bi se igrao na 1024x768 sto bolji cpu, a vec od 1680x1050 gpu je vazniji.

Gde je tu logika? Na manjim rezolucijama CPU može da ti bude "usko grlo" ako ti igre furaju u 100+ FPS. To što CPU radi na granici izdržljivosti ne znači da je usko grlo, jer prosto tebi igra leti.

Gde je tu logika? Na manjim rezolucijama CPU može da ti bude "usko grlo" ako ti igre furaju u 100+ FPS. To što CPU radi na granici izdržljivosti ne znači da je usko grlo, jer prosto tebi igra leti.

naravno. problem bi bio jedino ako istovremeno u pozadini radis neku video kompresiju npr...
a opet malo ko tako nesto radi dok se igra na racunaru:type:

Ako igra radi 100+ FPS onda nema uskog grla sve radi kako treba i bolje. Ovo se odnosi na dosta zahtevnije igre koje se muce sa brojem FPS.

@gvlada, pa kada se govori o uskom grlu, najcesce se govorio grafickim kartama tipa 8800GT, jer ako neko ima slabu kartu nece se zanimati pricama o uskom grlu, vec onaj cija graficka tera igre u visokim rezolucijama, tako da ovo sto si rekao prakticne logike stvarno nema.

Vrh Dno