Šta je novo?

Pomoc u odluci

PaniqsTT

Slavan
Učlanjen(a)
23.09.2007
Poena
301
Posto se realno nista ne razumem u digitalce molim pomozite pri odabiru.
Citao sam forum par dana i nakupio se gomile informacija, ali izgleda da svako ima nekog svog favorita. Tu sam negde oko 200-250 €, mozda nekako koj € gore dole :d
I kao suzen je izbor na neke modele koje ste najcesce pominjali, a to su:
Canon PowerShot A570is
Canon PowerShot A720is
Canon SX100 IS
Slobodno preporucite nesto drugo...Bitno je da ne bude ipak glomazan

Tnx:)

U ovom izboru ja bih se dvoumio između 720 IS i SX100 IS. Pri čemu imaj na umu da je SX100 glomazniji i da se testovi prilično razlikuju, po nekima daje solidnu sliku, po nekima je ispod proseka.

kako god, ali Canon A570 IS je a piece of crap, oni koji tvrde suprotno kanda su nešto loše pojeli/popili. Uporedite samo ove dve fotke, sa A570 IS i A720 IS:

http://www.steves-digicams.com/2007_reviews/a570/samples/img_0106.jpg

http://www.steves-digicams.com/2007_reviews/canon_a720is/samples/img_0052.jpg

Uz respektovanje boljeg svetla u slučaju A720 fotke, ovde je ipak razlika u kvalitetu stravična (pogledajte cigle, pogledajte pukotine na trotoaru u prednjem planu), A570 jedva da daje bolje slike od mobilnog.

Uzgred budi rečeno, moj primerak ima kvalitetniju sliku od ovog sa testa. Čisto da se vidi do koje mere Canon fušeri, tako da se ne bih iznenadio da postoje i A720 IS sa groznom slikom.

Poslednja izmena:
Znaci 570 otpada. I sad isplati li se dati tih 40ak evra i uzeti SX100 IS ili je su te razlike nedovoljne? Mada ja i nisam nikakav pro i verujem da bih se zadovoljio i nekim losijim modelima i od ovih :D ali kad vec uzimam da uzmem kako treba za te pare sto imam.

I 720IS je odlican aparat ali kao vec imas novac uzmi SX100, aparat se ne kupuje svaki dan. Takav aparat, pre godinu dana kostao je preko 300e.

Poslednja izmena:
Koliko vidim ti trazis neki kompakt aparat do 300 eura.
Pitanje je samo koliki zum hoces.
Ako hoces zum do 3x gledaj Fuji F20/30/40/50. Prednost daj F20/30/31.
Ako hoces zum od 3x do 6x gledaj Canon A6xx/7xx seriju sa IS-om
Ako hoces zum 10x tu imas 2 opcije Pana TZ1/2/3 ili Canon SX100. Mislim da ti je Pana TZ3 bolji od Canona SX100, jer mu objektiv krece od 28mm.
Inace ako gledas aparat sa sto manje shuma (kao Fuji F ili S serije), 10x i vecim zumom, optickom stabilizacijom u kompakt kucistu, takav neces naci.
Pana TZ3 ti je najbolji kompromis, ako ti ne smeta da ga drzis na ISO50.

I 720IS je odlican aparat ali kao vec imas novac uzmi SX100, aparat se ne kupuje svaki dan. Takav aparat, pre godinu dana kostao je preko 300e.
Ja tu nisam pametan. Razmatram SX100 i ja kao neku buduću opciju, ali po bezmalo svemu što sam našao on daje lošiju sliku od A720 IS. Pritom, mnogi sajtovi još nisu ni uradili test, slika na netu koje bi mogle poslužiti kao orijentir je malo... 10x optički zum je primamljiv, ali meni je glupo da dam tolike pare da bih možda dobio nešto što daje sliku kakvu već ima A570.

Inace ako gledas aparat sa sto manje shuma (kao Fuji F ili S serije), 10x i vecim zumom, optickom stabilizacijom u kompakt kucistu, takav neces naci.
Tja... Nešto na nivou Fuji s6500fd u pakovanju SX100 vredelo bi svake fuckin' pare. Da, znam da nema, eli eto malo maštam.

@preciouss
E stvarno, mene to isto cudi. Imaju isti chip, a po primerima koje sam skidao sa neta 720 bas ima bolju sliku. Inace sam imao 710is, bio zadovoljan sa kvalitetom, pa kad sam video sx100 malo se razocarao. U cemu je fora...

Poslednja izmena:
Ne znam u čemu je fora...

ako pogledaš malo, videćeš da sam se lomio oko nekih modela aparata i pre nego što sam došao do 720IS, i SX100 je bio u opticaju.
Kasnije sam otkrio ovaj sajt:
http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=1&ma1=1&mo1=379&p1=2426&ma2=1&mo2=474&p2=2801&ph=2
(Možda već viđeno...)

I pomoglo mi je da eliminišem SX100 iz bilo koje kombinacije.

Taman sam vec mislio da pazarim SX kad eto ti ovo me skroz odvrati.Po ovom sajtu stvarno ispadaju bolje slike sa 720IS. Jel za verovati ovom sajtu? Jel ima jos neki sajt sa slicnim uporedjivanjem?

Sve je to pitanje ... kod nas dolaze Kinezi pa ... moze biti bolje i ono prvo ali i ono drugo :) Tek kad doneses kuci i isprobas, znaces sta si kupio.

Upravo je izasao review za A720
http://www.dpreview.com/reviews/canona720IS/
Kod:
Detail Rating (out of 10) 
Build quality 8.0 
Ergonomics & handling 8.5 
Features 8.5 
Image quality 8.0 
Optics 8.0 
Performance (speed) 8.0 
Value 9.0

a za SX100
http://www.dpreview.com/reviews/canonsx100is/

Kod:
Detail Rating (out of 10) 
Build quality 7.5 
Ergonomics & handling 8.0
Features 8.0 
Image quality 8.0 
Optics 8.0 
Performance (speed) 7.5 
Value 8.5

720 je bolje ocenjen ... izgleda da je ipak bolji aparat 720.
Za 200e daje stvarno mnogo.

Poslednja izmena:
Za 200e daje stvarno mnogo.

Posto kazes da za 200e daje puno, reci mi molim te gde to za 200e ima? Posto verovatno ne sme da se reklamira ovde reci na pm. Jel svuda garancija godinu dana? Nisam primetio nigde da daju vise. I nasao sam na par mesta kao u paketu sa 4 baterije i punjacem, kartica 2GB, stativ... Sad ko zna kakve su to baterije... Jel da trazim nesto posebno od baterija?

Posto kazes da za 200e daje puno, reci mi molim te gde to za 200e ima? Posto verovatno ne sme da se reklamira ovde reci na pm. Jel svuda garancija godinu dana? Nisam primetio nigde da daju vise. I nasao sam na par mesta kao u paketu sa 4 baterije i punjacem, kartica 2GB, stativ... Sad ko zna kakve su to baterije... Jel da trazim nesto posebno od baterija?

Poslato ... za baterije ... sto bolje, duze ce trajati pa ... kazu da one nove Sanyo ENELEOPE nisu lose iako su "samo" 2000 mAH. Ja bih gledao da su "firma" Varta, Sanyo, GT, ... i ne manje od 2500 mAH, 2800 na pr.

Punjac ... mislim da imas posebne teme vezane za punjace, i to je citava nauka :)
Ja imam neki Varta (10ak eura zuti) i puni po 12-15h, ako hoces brzi, bolji, treba platiti preko 30e ... http://www.elitesecurity.org/t53061-Baterije-punjaci

Taman sam vec mislio da pazarim SX kad eto ti ovo me skroz odvrati. Po ovom sajtu stvarno ispadaju bolje slike sa 720IS.
To se moglo i očekivati, jer u tako malo pakovanje spakovati 10x zoom nije ni malo jednostavno. No, bitno pitanje je i koliko su lošije slike. Pazite, 10x zoom, to ne daje na svakoj poziciji isti kvalitet. Da li je ono na digitalversus minimalan ili maksimalan kvalitet SX100? kakav je kvalitet slike na različitim pozicijama zooma? Kakva su izobličenja na različitim pozicijama zooma, kako blenda utiče na to? Za 10x zoom ja bih žrtvovao izvestan kvalitet.

Nazad
Vrh Dno