Šta je novo?

Cvrkutanje iz naponske

moca87

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600G & Noctua NH-U9S
Matična ploča
Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI
RAM
Kingston Renegade 2x16Gb 3600MHz
Storage
Corsair MP510 240Gb & WD RED 4Tb
PSU
FSP Hexa 350W
Kućište
HP 490 G2
Miš & tastatura
Xiaomi & Logitech K360 wireless
Dok radi SuperPi,Orthos,poneka igra,TV karta,cuje se iz naponske na ploci neko cvrkutanje,bez obzira da li je OC ili nije.
Cuje se i kad otvorim neki PDF i samo drzim levi klik prisitisnut,a i dok drzim klik CPU usage ode na 50%.
Zasto se to desava,u cemu je problem?

Ja sam imao isti problem, ali sam promenio plocu.
Svaki put kad bi se zauzece cpu-a povecalo culo se "cvrkutanje" (npr. otvaranje videa u mpclassicu).

Poslednja izmena:
Mislim da su se olabavila jezgra kalemova, sad ne znam da li to moze da se zalije necim, recimo kap nekog super lepka...
U svakom slucaju nije stetno ali nervira :)

Znam da nije stetno,rekao mi je Cika Pera da je u zazoru problem,moze to na servis bez problema,ali kad vec imam garanciju....
Ali ta garancija je u HG Spotu,tako da,bice tu malo cimanja....

To se i meni desilo (posle nekih 10 minuta rada OCCT-a, ili pri duzem radu orthos-a), otishao sam do druga, stavio njegovo napajanje (ista marka, isto vati) i sve normalno, pa sam vratio svoje napajanje na garnaciju i sada cekam da mi daju drugo.

Meni se to sa promenom frekvencije zvuka iz kucista i CPU % desavalo sa starim napajanjem i Windows-om 98SE.

BTW, I am the STIG :p

Meni se cuje cim je neko vece opterecenje ili u nekim izuzetcima,ne bitno,mozda cu da probam da zamenim,ali s' obzirom da HG spot ne radi i da moram da cimam jednu drugu firmu,ne znam kako bi to ispalo...
@Kamikaze
Some say that he sleeps upside down, like a bat and that he is wanted by the CIA. All we know is... he's called The Stig.

Poslednja izmena:
Meni se cuje cim je neko vece opterecenje ili u nekim izuzetcima,ne bitno,mozda cu da probam da zamenim,ali s' obzirom da HG spot ne radi i da moram da cimam jednu drugu firmu,ne znam kako bi to ispalo...
@Kamikaze
Some say that he sleeps upside down, like a bat and that he is wanted by the CIA. All we know is... he's called The Stig.

Neces znati kako ce ispasti dok ne probas. Mozda i ima prodavaca sa obrazom, ali ako su voltaze u redu, i ako se kompjuter ne gasi nasumicno, 99.999% ce ti reci da umisljas zvuk, cak i ako ga cuju.

BTW - Some say that his scrotum has its own small gravity field... And, that because our producer rigged a phone vote, he now has a new name... All we know is - he's called 'Cuddles'.

Dzabe ti avatar - I am the Stig :p (jedan od)

Ja necu doziveti da vidim takav TV program a da je Made In Serbia :(

Ma najvise se plasim, da ako odnesem plocu, budem bez nje nedelju ili vise dana, a to mi nikako ne odgovara. A voltaze...pa za CPU pri load-u padne za ~0.25V, jedino pri bas velikom opterecenju, sto mi se i nije desavalo, padne voltaza za RAM ali odmah se vrati na normalu.

Ma najvise se plasim, da ako odnesem plocu, budem bez nje nedelju ili vise dana, a to mi nikako ne odgovara.

Ne odgovara nikome, ali kad se mora - mora se.

A voltaze...pa za CPU pri load-u padne za ~0.25V, jedino pri bas velikom opterecenju, sto mi se i nije desavalo, padne voltaza za RAM ali odmah se vrati na normalu.

Ne veruj tim brojkama ako ih pratis iz nekog programa u Windows-u.

Svaki program koji imam, a da meri napon za CPU pri load-u izmeri pad od ~0.2V.

Sad imam novi problem vezan opet za naponsku.
Sad ploca overvoltuje, ako je default 1.25V, onda radi na 1.26V,a pri load-u padne na 1.24V, to i nije problem.....ali kad OC na ovo sto mi stoji u potpisu, sa 1.425V u leru stalno radi na 1.45V, probao sam flesh biosa, ali opet isto.
Jel ovo znaci da cu morati da menjam plocu ili na servis?

I ja imam to cvrkutanje, ali to se dešava retko, samo sa nekim screen saverima i ponekom igrom. Tamo gde se dešava da cvrkuće, cvrkuće uvek. Nije dovoljan full load, mogu da uključim Prime i ništa neće cvrkutati, mora još nešto da se potrefi, valjda neka frekvencija.

Ma nije problem sto cvrkuce, bas me briga za to, nego sto overvoltuje toliko, mnogo mi se greje proc u leru, to je problem.

Sad imam novi problem vezan opet za naponsku.
Sad ploca overvoltuje, ako je default 1.25V, onda radi na 1.26V,a pri load-u padne na 1.24V, to i nije problem.....ali kad OC na ovo sto mi stoji u potpisu, sa 1.425V u leru stalno radi na 1.45V, probao sam flesh biosa, ali opet isto.
Jel ovo znaci da cu morati da menjam plocu ili na servis?

U cemu si merio V u win-u ? jel to ocitavanje iz cpu-z ?

Meni je ploca cvrkutala (cvilela,zavijala) ko da imam kanarinca u kucistu posle 30min orthosovanja, posle ugradnje GeminII-a cvrkutanje je nestalo, sto znaci da se naponska manje greje.
Inace i dalje imam veoma sitan tih zvuk pri nekim operacijama u win-u al samo kad se usredsredim da ga cujem i obavezno je povezan sa pomeranjem misa.

U cemu si merio V u win-u ? jel to ocitavanje iz cpu-z ?

Meni je ploca cvrkutala (cvilela,zavijala) ko da imam kanarinca u kucistu posle 30min orthosovanja, posle ugradnje GeminII-a cvrkutanje je nestalo, sto znaci da se naponska manje greje.
Inace i dalje imam veoma sitan tih zvuk pri nekim operacijama u win-u al samo kad se usredsredim da ga cujem i obavezno je povezan sa pomeranjem misa.

Poslednja verzija CPUZ, Everest, Smart Guardian, svi pokazuju isto, cak mi se cini da sam i u biosu video da je veci napon od postavljenog.
Meni cvrkuce i kad duva jedna 12-ca preko naponske...
Meni je HDD najglasniji, tako da cvrkutanje cujem bez problema, ali da ponovim sebe, to nije problem.

Ako ce te utesiti i moja ploca posle Vmod-a daje veci napon u win-u nego sto je setovano u bios-u na idle i to za nekih 0.04V, nemoj to tolko da te brine kao ni mali pad pri load-u.
Pitanje je jel si kupio novu plocu ili polovnu, ako je polovna mozda si je dobio modovanu.
A i mozda bi mogao da probas sa poslednjom verzijom bios-a.

Probao sam zadnji bios tj to je ovaj koji koristim vec duze vreme, ali nista.
Nova je ploca. Problem je sto je razlika 10C posle 12h Orthos-a i u leru, ranije je bilo vise.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno