Šta je novo?

Vlada Srbije podrzava open source...

shmeksi

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
320
Ne znam da li je neko video na sajtu Vlade, ali ima neka vest o lokalizaciji open-source programa itd. nego da ne tupim ja dalje evo linka

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=80698

Од почетка 2008. године бесплатни основни рачунарски програми на српском језику

Београд, 26. децембар 2007. године – Министарство за телекомуникације и информатичко друштво Владе Републике Србије саопштило је да ће већ почетком наредне године свакоме у Србији бити омогућено да бесплатно користи основне рачунарске програме, и то на српском језику.

У саопштењу се наводи да су у припреми бесплатни оперативни систем и основни програми на српском језику, који могу да покрију велики део потреба обичних корисника и малих предузећа.

У току је рад на пројектима који се финансирају из буџетских средстава овог министарства, а представљају локализације софтвера у домену отвореног кода, при чему ће бити формирана и српска дистрибуција Линукс оперативног система, популарни ОпенОфис пакет, Мозила претраживач и имејл клијент.

Тренутно се локализују две верзије Линукс оперативног система зато што није извесно која је боља и која ће дуже да опстане (Убунту и Федора), при чему комплетно превођење документације треба да омогући повећање нивоа знања и онима који нису учили енглески језик.

Њима ће бити омогућено не само да користе, већ и да разумеју како ти системи раде и да пронађу одговарајућа упутства како да реше евентуални проблем.

Локализује се и софтверски пакет ОпенОфис, који пружа већи део могућности Мајкрософтовог пакета за канцеларијско пословање (процесор текста веома сличан МС Ворд програму, програм за табеларне калкулације налик Екселу, програм за презентације као што је Пауер Поинт и програм за мале базе података).

Ови програми покривају комплетне потребе појединаца и мањих предузећа у погледу припреме текстова, многих израчунавања и презентација. Програми су компатибилни са Мајкрософтовим Офис пакетом у смислу коришћења постојећих докумената и памћења докумената у форматима разумљивим Мајкрософту.

Програми за приступ Интернету (Фајерфокс) и електронској пошти (Тандербирд), који пружају основне комуникационе функције, такође ће бити преведени на српски.

Коришћењем ових система може се постићи значајна уштеда у увозу софтвера по сваком рачунару, за онолико за колико би требало платити софтвер код Мајкрософта, наводи се у саопштењу и додаје да се код нас у кућној употреби углавном користе пиратске верзије софтвера.

Министарство за телекомуникације и информатичко друштво залагаће се за легализацију софтвера, не само због притисака из света и моралних аспеката проблема, већ и због наше софтверске индустрије, чију интелектуалну својину треба да штитимо, а такво залагање добија смисао у условима животног стандарда у Србији, јер ће сада свакоме бити доступна и бесплатна легална решења.

Електротехнички факултет и Факултет организационих наука у Београду раде за српску дистрибуцију Линукса и Федоре, Математички факултет за ОпенОфис, док Електронски факултет у Нишу ради локализацију на српски за Мозилу.

Планирано је да прве верзије буду завршене до краја фебруара идуће године, када ће бити представљене јавности, а већ почетком следеће године биће расписан тендер за локализацију и других важних софтверских пакета заснованих на отвореном коду, објашњава се у саопштењу.

samo mi nije jasan ovaj poslednji deo oko raspisivanja tendera, se to samo meni cini ili su takve stvari malo glupe za open-source programe.

Lokalizacija softvera je nešto slično kao zvanični prevod nekog teksta od strane sudskog tumača, po analogiji, s tim što lokalizaciju ne može da uradi jedan čovek već ceo tim.
Po meni, ovo je super korak pod uslovom da je napravljen s nekim normalnim razlogom a ne sa nekom pozadinom, i još pod uslovom da se istera do kraja. Možda udela u svemu tome imaju i govorkanja oko isteka MS licenci na državnim računarima.

"Електротехнички факултет и Факултет организационих наука у Београду раде за српску дистрибуцију Линукса и Федоре" I am zbunjen officially

A ja pre par minuta od kolega iz Beograda čuo da smo opet potpisali ugovor sa M$-om za M$ Office za sve računare. Eto ti pa ne pukni od muke! :S:

Sve je to super.. ali kako naterati banke da omoguce elektronsko placanje sa racunare koji nema Windows + IE? Koliko je meni poznato, Pexim i Halcom (koji rade bankarski sw i koji su radili bankarski software za veliku vecinu domacih banaka) nemaju nameru da podrze bilo sta osim Windows+IE kombinacije, sto automatski znaci da svaka firma MORA da ima Windows masinu. Bilo bi lepo da Vlada donese neku uredbu koaj bi regulisala ovu situaciju.

Zanimljivo.

cak sta vise windows i IE 6, ne znam da li se nesto tu menjalo :D

Moze i IE7.

Sve je to super.. ali kako naterati banke da omoguce elektronsko placanje sa racunare koji nema Windows + IE? Koliko je meni poznato, Pexim i Halcom (koji rade bankarski sw i koji su radili bankarski software za veliku vecinu domacih banaka) nemaju nameru da podrze bilo sta osim Windows+IE kombinacije, sto automatski znaci da svaka firma MORA da ima Windows masinu. Bilo bi lepo da Vlada donese neku uredbu koaj bi regulisala ovu situaciju.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=145358

preko erste bank vec oko godinu dana vrsim prebacivanje sredstava sa racuna na racun i pogotovo vrsim placanje elektronskim putem i to preko opere, firefox ili ie, sve radi savrseno, nisam probo preko linuxa i recimo firefoxa ali sam nabacio 6 beplatnih linux distribucija od 700MB (tipa live cd - sam, open suse, knoppix, vine, pclinuxos i ubuntu) i probacu ovih dana i e-banking jer me interesuje kako to radi bez upotrebe hdd-a, ako radi :)

slazem se sa incijativom vlade i open suorce projekta sa lokalizacijama na srpski jezik mada nema sanse se naviknem na prevode tipa фајерфокс или пауер поинт :laugh: jedino mi nije jasno kako misle da odrade ovo sa obicnim korisnicima, mislim fizikim licima, ako sam dobro razumeo i uspeju da nateraju obicne korsnike da predju na linux varijantu
jasno je da 90% obicnih korisnika koristi windows iz zabavnih pobuda, tako da opet, nije mi jasno kako ce da montiraju linux da radi ko windows zbog takve vrste software koja se pravi iskljucivo za windows, mozda nas ceka neka vrsta emulatora za windows (na cirilici of course) sa kojim cemo da koristimo zabavni software u linuxu opet lokalizovanim na cirilici, ma neko je tu, mada iz dobre namere, u vladi, pobrko loncice definitivno :)

Poslednja izmena:
Procitah ovo isto u novinama i to negde sa strane u nekoj koloni, zajedno sa cenama sira i kajmaka ...

Cini mi se kao dobar potez. Mozda ne toliko za kucne korisnike kojima legalnost softvera nije toliko bitna i ne prelazi im se na Linux jer ne moraju ni ovako nista da placaju, ali za ljude koji rade posao sa nekim ofice programom, a pucaju pare za win+office licence, ovo ce vrlo dobro doci.

Mozda bi i benchmark sa svojim statusom kao i pozamasnom kolicinom informacija i korisnika, mogao uzeti ucesca u ovom projektu ... Ako nista drugo, tj. ako komunikacija sa ljudima odgovornim za to ne moze biti dvosmerna, onda barem da uradite intervju sa njima, da znamo sta prave i kako. Da ne bude na kraju da oni naprave distibuciju samo sa cirilicom i osude distribuciju na propast pre samog pocetka ... Dosta radikalan primer, ali nije iskljucena mogucnost da se nesto takvo desi ... Na kraju krajeva, dve glave su pametnije od jedne ...

Da, ovo je katastrofalno... mada mislim da IE moze da se pokrene sa Wine-om samo ne znam da li bi radilo e. bankarstvo... mada tesko ako postoji i hardwerski deo (Raiffeisen radi samo sa user i passom i naravno zahteva ActiveX odnosno IE).

Za pravna lica imas i smart karticu... Nema sansi. Mora Win + IE!

evo upravo sam procitao thread na koji je kutija ostavio link http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=145358
... u sustini ne mora Win + IE - najverovatnije bi radio i Paralels i VMWare pod Mac OS X (USB radi najnormalnije) ali opet bi morao da kupujes i VM software i licencu za windows...
ovako sam pomislio da se sve to preskoci sa Wine-om posto je besplatan kao i IE ali ne moze :(

EDIT:

hahaha! ni IE nije besplatan u kombinaciji sa Wine-om!

"Ako pogledaš EULA-u IE-a, videćeš da se program stavlja na korišćenje samo vlasnicima Windows operativnog sistema,"

Poslednja izmena:
ne, zato sto Operi fali ActiveX ...a i dosta drugih stvari :D

ja cu ovih dana morati da probam ProCredit elektronski paket na Mac-u + VMWare ili Parallels pa jawljam sta sam uradio (ali u drugoj temi) :)

Poslednja izmena:
Ovo je super potez vlade, nesto sto treba da ima nesebicnu podrsku, a od velikog je nacionalnog znacaja.
Bilo bi mozda dobro da vlada formira neku agenciju za razvoj open source softwera koja bi trajno postojala, a nebi kostala mnogo drzavu (verovatno ne vise od par miliona evra godisnje), takva institucija bi privredi ove zemlje mnogo toga mogla da ponudi za dzabe tako da bi pare ulozene u to mogle da se visestruko isplate u gledano u siroj perspektivi.
Vecina drzavnih institucija bi mogla da koristi Linux posto u vecini slucajeva radnici koriste kompijutere za par automatizovanih radnji koje je lako nauciti bilo da je u pitanju Linux ili Windows.
No to je politicka odluka koja bi mogla da bude doneta ako korupcija ne umesa svoje prste pa neko ne odluci da od onog sto je besplatno ne moze da se uzme % .

Ovo je super potez vlade, nesto sto treba da ima nesebicnu podrsku, a od velikog je nacionalnog znacaja.
Bilo bi mozda dobro da vlada formira neku agenciju za razvoj open source softwera koja bi trajno postojala, a nebi kostala mnogo drzavu (verovatno ne vise od par miliona evra godisnje), takva institucija bi privredi ove zemlje mnogo toga mogla da ponudi za dzabe tako da bi pare ulozene u to mogle da se visestruko isplate u gledano u siroj perspektivi.
Vecina drzavnih institucija bi mogla da koristi Linux posto u vecini slucajeva radnici koriste kompijutere za par automatizovanih radnji koje je lako nauciti bilo da je u pitanju Linux ili Windows.
No to je politicka odluka koja bi mogla da bude doneta ako korupcija ne umesa svoje prste pa neko ne odluci da od onog sto je besplatno ne moze da se uzme % .

E, da je srece i pameti.....

Ovde nista nije sigurno, mozda se uskoro vratimo abakusu.

Vrh Dno