Šta je novo?

UPS Koji?!

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Dakle treba da nam donesu u firmu dva desktop racunara koji ce sluziti kao database i test serveri. Konfe su sacinjene od sledecih komponenti...

Intel Core2Quad Q6600 (Quad)
Asus P5B-VM
2x2GB 800MHz kingstone
Cooler Master 520W Modularno
Seagate 250GB Barracuda S-ATA2 2kom u RAID-u
DVD_RW lite on
Cooler Master iTower 930

...znaci takve dve konfe, plus jedna sa Core2D procesorom i CM napajanjem od 380W. Sta bi nam radilo "posao" od UPS-eva. Bitno je da ih pri nestanku struje drzi neko vreme i po potrebi sigurno izgasi. Da li moze neki UPS od 300€ da odradi to bez bojazni da ce da podbaci...?

On je nekih 450+€ ako se ne varam. Samo da dodam, idu sva tri na video splitter, znaci sva tri ce koristiti jedan monitor, tastaturu i misa...znaci jedan monitor i tri konfe...ako to menja stvari nekim slucajem 🙂?

Jeste APS SmartUPS skuplji ali ima dobrih razloga zašto je to tako.

Inače, LCD monitori su mali potrošači, reda oko 50-tak W, tako da procena ostaje na mestu. Neka u proseku, svaka od tih mašina pod opterećenjem povuče iz mreže (računajući tu i oko 0.8 koeficijent iskorišćenja samog napajanja) oko 300W, plus monitor, pa ti sam vidi.

Ako uzmeš neki no-name "krš" (sa 2-3 puta puta nižom cenom po watt-u), veruj mi, pitanje je samo dana kada ćeš se zbog tog izbora pokajati. Moj savet ti je nemoj da štediš na UPS-u. To bi bilo slično kao kada bi dao 50k evra za dobar BMW a na njega stavio krš gume, da kao nešto uštediš...

Dobar UPS jednom kupiš i zaboraviš da ga imaš. Tj, podsetiš se svake 3-4 godine kad na red dođe zamena akumulatora.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno