Šta je novo?

Konfa za OC

cyberdude

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
630
Naravno da mi nije cilj da kupim kompjuter koji bi služio za oc, već da kupim komponente koje će izvući 3.6 GHz iz Q6600, a da sve to bude "rock solid".

Znači ovako:

1. Procesor: Intel Core 2 Quad 6600
2. Grafika: Nvidia 8800GT 512 (ne nameravam da je oc, proizvođač?)

Od slećedih stvari pojma nemam šta da uzmem :d

3. Ploča (da ima bar jednu IDE granu)
4. Memorija
5. Napajanje
6. Kuler (da nije vodeni)

I najvažniji uslov je da cena ovih 6 stvarčica ne pređe 800€, bar ne puno.

Bilo koja ploca sa P35 chipom pa i losijim/starijim ce da ti da 3.6GHz od Q6600 posto se CPU klokuje poprilicno lako na 3.6GHz, memoriju GeIL Ultra/Black Dragon jer je jeftina a ne treba ti za neki klok.
Napajanje, nekih 550W Thermaltake,LC Power,Chieftec,CoolerMaster u rangu od 50-65e
Ili za vece pare Corsair 520W za 100e ali vrh od napajanja.

mi (SerbianXtremeTeam) smo upravo napravili listu konfiguracija za 600/800/1000/1200/1400 eura sa namenom za OC (najbolje komponente za to)...ali nam je trenuntno forum offline, tako da cim budemo dostupni svratite na http://sx-team.com/forum/ i pogledajte...

ne mogu da se setim svih komponenti, ali obavesticu vas kad budemo online ponovo ;)...

:wave:

Poslednja izmena:
U ovoj temi sam našao veoma sličnu konf.

1. Core 2 Quad 6600 -- 220€
2. ASUS P5K Premium/WiFi-AP -- 150€
3. GEIL 4GB (4x1GB) 800MHz DDR2 Black Dragon Quad -- 110€
4. ASUS EN8800GT -- 220€
5. CORSAIR CMPSU-520HXEU -- 100€

6. još kuler (suvi, bez vode :p)

U istoj temi sam video da preporučuju ploču GigaByte GA-X38-DS5.
Šta mislite o navedenim komp. i ovoj GB ploči???

Bilo koja ploca sa P35 chipom pa i losijim/starijim ce da ti da 3.6GHz od Q6600 posto se CPU klokuje poprilicno lako na 3.6GHz, memoriju GeIL Ultra/Black Dragon jer je jeftina a ne treba ti za neki klok.
Napajanje, nekih 550W Thermaltake,LC Power,Chieftec,CoolerMaster u rangu od 50-65e
Ili za vece pare Corsair 520W za 100e ali vrh od napajanja.

Q6600 se klokuje na 3.6Ghz prilicno tesko, ako govorimo o apsolutno stabilnim konfiguracijama pri maksimalnim opterecenjima, za svakodnevnu upotrebu. Mi smo probali gomilu procesora (za potrebe izrade nasih ruDAW XTM). E sad, ako nekome OC sluzi za igranje i slikanje, onda ni 4Ghz nije limit (da se udje u windows na voltazama od 1.6v i da se rade razne nezahtjevne stvari).

Prije ce biti da se lako klokuju na oko 3.3 do 3.4Ghz, mada je i tu cesto potrebno manje dizanje napona (1.4v)...

Poslednja izmena:
Mozda smo uboli dobar G0 ;)
Ali eto moj na ovoj ploci nece preko 3.6GHz ni da cuje, znaci komp se ne pali uopste a kamoli da udjem u win, sad sam na neki nacin u potrazi za plocom :p
Ali kazem 3.6GHz prosao 2 sata orthosa, 3dmark naravno, i u igrama radi isto tik-tak bez problema, za sada nema BSODa :D

a zasto??? I ja svoj teram 3.6ghz na 1.4V bez problema

Zato sto sam licno probao 10-15 Q6600 G0, iz 4 razlicite nedelje proizvodnje (u toku zadnjih 4 mjeseca) i nije bilo nijednog jedinog primjerka koji bi radio na 3.6Ghz na 1.4v (samo jedan 3.5Ghz na 1.415v).

Ako vama rade na 3.6Ghz, svaka cast, ali procesor je rock solid stabilan za svaki dan, samo ukoliko stabilno odradi 24 sata minimum, quadprime (orthos ili klasicanx4) bez ijedne greske, pod maksimalnim opterecenjima napajanja koje imate (5-6 HDDova prikacite, zahtjevniju graficku, jednostavno simulirate najgori scenario). Takodje, kada mu pronadjete granicnu voltazu, potrebno je da podignete istu za barem jos 1/4 od 0.1v (ako radi na 1.4 , onda podignete na 1.425, ukoliko zelite da isti stabilno radi i narednih mjeseci/godina i ukoliko zelite da eventualne fluktuacije mreznog napona ne utice na stabilnost istog. Takodje, neki poluprovodnicki elementi jednostavno nisu imuni na efekat "zamora materijala" kao sto su kondenzatori (koliko god ih reklamirali kao durable), pa je i ovo razlog.

Ako ste se pridrzavali gore navedenih principa, onda mozete da pricate o apsolutnoj stabilnosti rada i tek onda mozete da kazete da vam procesor radi na 3.6Ghz stabilno. Princip dizem voltazu dok mi procesor na 3.6Ghz ne proradi stabilno u 3D igrama ne vazi u slucajevima kada se zahtjeva apsolutna/besprijekorna stabilnost sistema uopste (jer kada proc na toj i toj voltazi proradi u igrama i u slicnim relativno manjim zahtjevnim aplikacijama, obavezno puca u renderingu, pomenutom quadprime-u i drugim jako zahtjevnim stvarima).

Hm...ne znam, mozda mi ipak jednostavno nismo imali srece (10-15 puta) :( ...

Poslednja izmena:
lol, ja ne radim svaki dan stvari koje radi ORTHOS/PRIME itd i necu da se zaludjujem time. Probao sam 1 sat Everesta FULL BURN test, nije zaboo komp, igram Crysis 4 sata, Gears of War takodje... Sve radi besprekorno vec mesec dana!!!! I jos pored toga kazes da moram da mu nabacim 4-5 HDD-ova itd... Kao sto rekoh, necu toliko da se ZALUDJUJEM. A apsolutna stabilnost rada se vidi vec mesec dana, tako da nema problema!!!! Cak mi nije PC zaboo bez razloga, izasao iz igre sa "DONT SEND" porukom, itd.

^ ista stvar, verovatno, ustvari po tome sigurno nije stabilan 100%.
Ali sta ce mene da optereti vise od 4 sata orthosa koje je prosao ;)
Za rad kakav ja koristim, Igre,Filmovi,Net,PhotoShop za clan i te dzidzabidze ( kako interesantno izgleda rec kad se napise :d ) je sasvim stabilan :)

Pa bravo...to je to.

Ja ne znam sto gubim bespotrebno vrijeme ovdje pricajuci nesto sto niko ne slusa (odavno sam prestao da se mjesam u ovakve strucne rasprave, a toga cu se drzati i ubuduce...ne znam sta mi sada bi, iskreno).

Isto je bilo i sa Core 2 Duo procesorima: gomila njih sa tvrdnjom da im rade procesori na 4Ghz. Licno probao preko 100nu (30ak je zavrsilo u nasim masinama, oni najbolji primjerci), od kojih je svakome pojedinacno utvrdjena granicna ucestanost i voltaza, popisana oznaka, serijski broj, nedelja proizvodnje, i nazalost jedva nalazio one koji bi htjeli raditi na tim ucestanostima, ali sa ludackim voltazama (sa takvom voltazom nijedan vazdusno hladjen komp, a da isto nije bucnije nego usisivac, nije ni blizu pojmu apsolutno stabilan).

Da na kraju ponovim: jedno su apsolutno stabilni , iliti rock solid stabilni (kako je autor threada napisao) procesori i racunari, a drugo su masine koje rade na svojim granicnim ucestanostima (ne bih da zalazim u to koliko su vjerodostojni ti vasi iskazi o visecasovnom radu orthosa, jer bih vjerovatno uvrijedio vase persone takvim pitanjima, a iskreno, uopste me i ne interesuje, niti imam vremena za tipska prepucavanja tipa: ti ce mi kazes). Svoje izlaganje sam napisao na osnovu iskustva koje je steceno ne probom jedne masine (kao sto je kod vas slucaj) bazirane na pomenutim procesorima, vec 10ak, tako da imam informaciju iz prve ruke. Ako imate takve primjerke procesora, svaka cast, imali ste ludu srecu, a ako nemate, onda lazete sami sebe. Ja sam tu potpuno nebitan u cijeloj prici. NHF

@Northwood:
Nigde na forumu nisam mogao da nađem tu temu o kojoj pričaš.

sorry, bili smo offline neko vreme :(
sad smo ponovo online :D
colt je okacio link i tu mozes pronaci odredjene konfe...

Nvidia-in čipset jer on jedini trenutno podržava SLI na Intel platformi, a CM napajanje verovatno zbog što niže cene.

tacno tako; Corsair je malo precenjen, a ovaj CM ce odlicno gurati pomenutu konfiguraciju...

Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno