Šta je novo?

Koji AP i zašto?

ivan l

Slavan
Učlanjen(a)
11.08.2007
Poena
304
Planiram da pazarim AP... Pre svega mi treba za wireless internet, tj za kačenje na AP udaljen par stotina metara... Ne traba mi za neku kućnu mrežu, tj na njega neće biti povezani još neki destkrop/laptop u kući. Za AP sam se odlučio da bi smanjio gubitke u kablu do antene, pošto mi je kuća oružena drvećem, tako da samo sa tavana imam vezu bez fizičkih prepreka i to na suprotnoj strani kuće od one gde mi stoji računar. Razmak od računara do fasade na koju će biti nakačena antena je oko 15m... Tako da će mi sa unutrašnje strane fasade biti AP a sa spoljašnje antena, sa koaksijalnim kablom ne većim od 1m, dok će ostalih 15m biti povezano mrežnim kablom koji koliko sam ja upućen nama gubitaka. Sad sporedno pitanje je dali mala antena na AP iza prozora može da odradi posao ili mi treba spoljna (k)antena... razdaljina je cirka 250-300m bez fizičkih prepreka. Takođe zanima me dali će AP imati problema da radi na niskim temperaturama (oko 0 celzijusa) pošto mi je tavan negrejan.

E sad glavno pitanje je koji AP odbrati. Spremio sam 50 evra za ovo, ali pošto volim da racionalno trošim novce, svaka ušteda je dobrodošla, pa me zato i interesuje da li je TP-Link TL-WR340G (34e) mnogo losiji (i ako jeste po čemu) za ovo sto meni treba od recimo D-Link DI-524 (52e) ili OvisLink WL-5460 AP (54e), i dali opravdano Linksys sa istim karakteristikam kao gore pomenuti TP-Link košta duplo skuplje???

Hvala unapred

Poslednja izmena:
mislim da WR340 ne radi u klijent modu koji je tebi potreban da bi se zakacio na wireless internet. Trebace ti 501 ili 543 ili tako nesto...
Sto se tice antene, pretpostavljam da ce ti najprostija kantena ili biquad zavrsiti posao na par stotina metara.

uzmi TP-LINK TL-WA 501G slobodno,ima atheros chipset za razliku od ostalih koje si naveo,ovislink nikako (cak su ih i u netiksu izbacili iz prodaje zbog problematicnosti )

Poslednja izmena:
Hvala na odgovrima... sad su mi neki stvari jasnije, bar oko toh modova...

Elem videh na oglasima D-Link DI-524 sa povoljnom cenom pa samo da pitam da li on radi u ovom client modu ili ne?

I interesuje me još koja je prednost i kolika tog Atheros chipset? Videh još da se pominje na nekim uređajima i Marvel chipset pa me interesuje ako neko ima iskustva sa njim?

wireless provajderi uglavnom koriste mikrotik rutere u kojima se nalaze kartice sa Atheros ili prism chipsetom,sva ozbiljnija wireless oprema (kartice) su bazirane na ta 2 chipseta (Wistron,Senao,Ubiquiti...) marvel znam da koristi planet (a i oni su znali da budu prilcno problematicni) susreo sam se do sada sa par stotina ap-a,od ovih jeftinijih tp link je stvarno najbolji,koliko se secam od par stotina nijedan nije bagovao,zaglupljivao se i sl a bila je tona crknutih planeta i nesretnih ovislinkova.

Poslednja izmena:
Elem moze li mi neko odgovoriti na pitanje dali D-Link DI-524 moze da radi u client modu??? Gledao sam sepecifikacije i tamo se pominje neki client mod, ali ja stvarno nisam siguran dali je to ono sto meni treba

Evo kop-pejst specifakcija sa d-link-ovog sajta:

Specifications
Standards • IEEE 802.11g
• IEEE 802.11b
• IEEE 802.3
• IEEE 802.3u

Wireless Signal Rates* with Automatic Fallback • 54Mbps
• 48Mbps
• 36Mbps
• 24Mbps
• 18Mbps
• 12Mbps
• 11Mbps
• 9Mbps
• 6Mbps
• 5.5Mbps
• 2Mbps
• 1Mbps

Security • 802.1X
• 64-, 128-bit WEP
• WPA — Wi-Fi Protected Access (WEP with TKIP, MIC, IV Expansion, Shared Key Authentication)

Modulation Technology • Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM)

Receiver Sensitivity* • 54Mbps OFDM, 10% PER,-68dBm)
• 48Mbps OFDM, 10% PER,-68dBm)
• 36Mbps OFDM, 10% PER,-75dBm)
• 24Mbps OFDM, 10% PER,-79dBm)
• 18Mbps OFDM, 10% PER,-82dBm)
• 12Mbps OFDM, 10% PER,-84dBm)
• 11Mbps CCK, 8% PER,-82dBm)
• 9Mbps OFDM, 10% PER,-87dBm)
• 6Mbps OFDM, 10% PER,-88dBm)
• 5.5Mbps CCK, 8% PER,-85dBm)
• 2Mbps QPSK, 8% PER,-86dBm)
• 1Mbps BPSK, 8% PER,-89dBm)

VPN Pass Through/Multi-Sessions • PPTP
• L2TP
• IPSec

Device Management • Web-Based – Internet Explorer v6 or later; Netscape Navigator v6 or later; or other Java- enabled browsers.
DHCP Server and Client

Advanced Firewall Features • NAT with VPN Pass-through (Network Address Translation)
• MAC Filtering
• IP Filtering
• URL Filtering
• Domain Blocking
• Scheduling

Wireless Signal Range* • Indoors: Up to 328 ft (100 meters)
• Outdoors: Up to 1312 ft (400 meters)

Wireless Frequency Range • 2.4GHz to 2.462GHz

Wireless Transmit Power • 15dBm ± 2dBm

External Antenna Type • Single detachable reverse SMA

Operating Temperature • 32°F to 131°F (0°C to 55°C)

Humidity • 95% maximum (non-condensing)

Safety & Emissions • FCC

LEDs • Power
• Status
• WAN
• WLAN (Wireless Connection)
• LAN (10/100)

Dimensions • L = 5.6 inches (142mm)
• W = 4.3 inches (109mm)
• H = 1.2 inches (31mm)

Weight • 0.49lbs (22g)

Warranty • 3 Year

@ivan l

Nema potrebe da dupliras temu
http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=150609

Ako si vec resio da kupis AP uredjaj,onda kupi i "normalnu" antenu ( sa losom antenom mozes izgubiti vise nego na 10-ak metara kabla )
Ja bih ti ipak preporucio da za iste pare ( cenu uredjaja ) kupis WLAN karticu i "sabacki" grid.Ta kombinacija provereno radi i sa 15m obicnog kabla.

Sta bre radi sa 15m... evo ja sam imao 12m kabla+ap+sabacki grid 24db i imao sam dosta problema... veza je pucala, ping ocajan... i kada sam smanjio na 9m sve je poletelo... i ping je postao dosta stabilniji i manji...

Dlink di524 nema client mod... evo ja ga koristim kao ruter za kucnu upotrebu... ovislink 5460 ima malih problema oko resetovanja... nece svaki put... barem ovaj kod mene...

Meni je kabl duzine 20 m i sve radi kao podmazano. Hocu da kazem da sve to nema nikakve veze sa duzinom kabla, vec sa nivoom signala na izlasku iz antene, odnosno sa slabljenjem kabla. Nekome ce i 100 metara kabla da vrsi posao, ako je spreman da mu kabl "pojede" antenu. (sto ne znaci da ovo treba raditi).

Meni je kabl duzine 20 m i sve radi kao podmazano. Hocu da kazem da sve to nema nikakve veze sa duzinom kabla, vec sa nivoom signala na izlasku iz antene, odnosno sa slabljenjem kabla. Nekome ce i 100 metara kabla da vrsi posao, ako je spreman da mu kabl "pojede" antenu. (sto ne znaci da ovo treba raditi).

Pa dobro, al zavisi koji si kabal stavio, nije isto hdf200 i hdf400... ja neverujem da ti sve radi kao podmazano... jedino ako si na 100m od glavnog ap-a, al ako vec covek hoce da uzme ap zasto ne bi stavio 1m kabla od njega do antene a od ap-a do kompa da ide lan kabal... tako ce imati najmanje gubljenje signala... a i izadje jeftinije...

@ivan l
Da li si nabavio opremu ?

Sta bre radi sa 15m... evo ja sam imao 12m kabla+ap+sabacki grid 24db i imao sam dosta problema... veza je pucala, ping ocajan... i kada sam smanjio na 9m sve je poletelo... i ping je postao dosta stabilniji i manji...

Najverovatnije je bio problem u kablu ili spojevima.
Ja imam antenu sa 15-ak m kabla i PCI WLAN karticu.
Znam 10-ak korisnika koji imaju sabacke gridove sa po 15m kabla i razlicite PCI WLAN kartice kojima net prilicno dobro funkcionise.Udaljenost od AP-a je od 50m do oko 1km.Problemi se javljaju jedino kada je bas lose vreme ( jaka kisa i/ili sneg ).

@ivan l

Najverovatnije je bio problem u kablu ili spojevima.
Ja imam antenu sa 15-ak m kabla i PCI WLAN karticu.
Znam 10-ak korisnika koji imaju sabacke gridove sa po 15m kabla i razlicite PCI WLAN kartice kojima net prilicno dobro funkcionise.Udaljenost od AP-a je od 50m do oko 1km.Problemi se javljaju jedino kada je bas lose vreme ( jaka kisa i/ili sneg ).

Nije bio problem u spojevima niti u kablu... kabal sam skratio sa 12m na 9m i radi odlicno... A kazes da se javljaju problemi kada pada jaka kisa ili sneg... pa kako to onda moze da bude stabilno... meni bilo padala kisa, sneg... uvek je dobar signal.. od ap-a sam daleko jedno 1.5km... a od drugog neta sam udaljen 500m sa biqadom+30cm kabla+ap imam nenormalno dobar signal... odziv do ap-a mi je 2ms... a do ovog na 1.5km je 15ms... bez request time out-a...

@ivan l

Nisam još... planirao sam sutra (ponedeljak) da pazarim taj tp-link sa atheros chipsetom i kabl i da napravim kantenu za početak, pa ću posle videti da li mi treba neka bolja antena. Elem, imam još jedno pitanjece... Da li moram da bušim zid ili mogu da kantenu stavim iza prozora sa dvostukim staklom??? Da li onda ima gubitaka?

hvala svima na odgovrima :)

Kabl duzine 3m (onaj najgori RG58) ima slabljenje od oko 2.5 dB. Toliko dB ne moze da pravi razliku izmedju odlicno i "dosta problema". Pre ce biti da tu jos nesto nije valjalo ;)

Pa na 1.5km i te kako moze da znaci i to slabljenje... a objasni mi kako onda... sad radi odlicno kada nisam menjao konektor... samo sam skratio kabal....

TP LINK tl-wr340g

Kupio sam pre par dana ovaj ruter i nisam ga još instalirao.Video sam da pominjete da nema klijent mod-bridge.
Da li može neko da mi bliže objasni šta to znači, jer sam laik.
Hvala i pozdrav...

Kupio sam pre par dana ovaj ruter i nisam ga još instalirao.Video sam da pominjete da nema klijent mod-bridge.
Da li može neko da mi bliže objasni šta to znači, jer sam laik.
Hvala i pozdrav...

i mene ovo interesuje :)

hteo bih da kupim wireless router , da povezem sa postojecim ruterom koji sam dobio u sezam pro-u . i da time mogu lap da setam po kuci :)

Postojanje klijent moda znaci da taj uredjaj moze da se poveze na mrezu kao klijent (kao kad bi imao bezicnu mreznu karticu).
U Bridge modu uredjaj radi kao repetitor signala. Slicno kao kod TV-a: kad negde nema signala onda se postavi repetitor koji "vidi" i predajnik i lokaciju koja nema pokrivanje.

Vrh Dno