Šta je novo?

Veoma čudan problem sa "optikom"?!

• Začetnik teme Začetnik teme B@K@
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

B@K@

Čuven
Učlanjen(a)
02.10.2005
Poena
715
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Legion Y540-15IRH
Mobilni telefon
Samsung A52s
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sve je počelo odavno. Dadoh sestri stari komp, MoBo GA-7VRX, AMD Athlon 1800+, Codegen 400w itd + WinXP Pro. U konfiguraciji su bila i dva "drajva", CD-RW Teac540W i DVD-RW NEC4550. Sve je radilo normalno. Onda sam poneo NEC-a da radi u mojoj makini dok ne nabavim SATA rezač i radio je on tako jedno vreme normalno, kad odjednom naprasno više nije hteo da radi u DMA modu, ma šta da ja činio (a znam gomilu stvari koje je činiti u PIO-DMA problematičnoj situaciji)... OK, odneo sam ga kod drugara i kod njega je radio bez ikakvog problema, mesecima...
Pre neki dan, odlučih da ga lepo vratim sestri... Naravno, u međuvremenu je Teac radio bez ikakvih problema (osim što je pri butovanju uvek pisalo otprilike "system ATAPI incompatible, press F1 to resume" - naknadno skontah da je trebalo da resetujem BIOS na default vrednosti da bi ovo nestalo)...
Dakle, doneh ja NEC-a, stavih da na njegovo staro mesto i - cvrc! Win nije hteo ni da se digne, zaboo je vrteći one crtice ispod logoa... Isključim komp, valjda prevežem napajanje (stavim drugi molex, mada nisam siguran, znam da sam čačkao i napajanje i magistralu), i kao digne WIN, sve vreme u BIOSu vidi uređaje, vidi ih i u WINu, sve deluje normalno, ALI - ni jedan uređaj ne čita diskove.
Tačnije, Teac proguta CD i ponaša se kao da je prazan, a NEC po zatvaranju vrata počne kontinuirano da klikće i tako sve dok se disk ne izbaci iz uređaja...

Inače, prvobitna kombinacija, koja je radila, je bila
Primary Master * Samsung HDD
Primary Slave * Teac CDRW
Secondary Master * NEC DVDRW
Secondary Slave * Maxtor HDD

Naravno, naknadno sam isprobavao sve druge kombinacije i apsolutno svaki ponaosob, HDDovi rade bez problema, optički uređaji se uglavnom vide (ponekad da, ponekad i ne baš) i u BIOSu i u WINu, rade u DMA modu, brisao sam i IDE grane, ulazio u safe mod (imao sam problem sa DaemonTools-om i IDE granama, ali sam ga rešio), menjao magistrale (ove postojeće permutovao, a uzeo sam i druge), isprobavao redom molexe, ništa. U najboljem slučaju, digne Win i tamo prepozna normalno oba uređaja, ali ne čitaju diskove, tj. ponašaju se kao što sam već opisao...

U međuvremenu dadoh i Teac i NEC onom istom drugaru da isproba kod sebe i, ne lezi vraže, sad se isto ponašaju i kod njega. Dakle, zaključak bi bio da su oba uređaja neispravna. Ipak, do pomenutog vraćanja NEC-a mojoj sestri, NEC je bez problema radio kod druga, a Teac u sestrinom kompu.
Zanima me šta ih je to moglo tako pokondiriti? Ima li neko kakav savet, ideju, saučešće (znači žasu, tebra😀)?

p.s. posle nebrojeno pokušaja da dokučim "tajnu jogunaste optike" živci su mi u gorem stanju nego magistrale koje sam prvo (nepravedno) optuživao za ovu pobunu... otprilike, hronološki, 🙂:type::whip::trust:😡:wall::banana:...OK, odavde već postaje gadno... :d

Ma mnogo si ti to iskomplikovao... 🙂 Ovde sam već naslutio da se neće dobro završiti:
a znam gomilu stvari koje je činiti u PIO-DMA problematičnoj situaciji
:d:d:d

Pazi, može da bude čista koincidencija... Isprljala se optika ili se prosto rascentriralo sočivo od tolikog akanja tamo-amo. To pak ne bi trebalo da bude nepopravljivo. Drugo... jedno glupo pitanje, ali sve jedno... da li si se svaki put setio da pravilno džamperišeš sve uređaje prema konektoru na kablu? Iako bi BIOS i firmver trebalo da mormalno skapiraju opciju "cable select" po mom iskustvu to se ne dešava tako često.

Jedini siguran način da eliminišeš sam Windows iz cele priče je da probaš da butuješ sistem preko tih uređaja sa nekim CD-om. Linux, Windows, Hiren... Probaj pa javi šta uradi. :wave:

Poslednja izmena:
Od skora je i moj NEC poceo da se ponasa cudno: 3 dvda koje ja nisam rezao (ranije ih je citao bez problema), kao sto B@K@ rece, prepoznaje kao prazne, tj otvorim ih i na njima nema nista. Potom sam uzeo Bad copy pro i uspeo sa njih da povratim sve podatke bez problema?! U cemu je fora?

Ma mnogo si ti to iskomplikovao... 🙂 Ovde sam već naslutio da se neće dobro završiti: :d:d:d

Pazi, može da bude čista koincidencija... Isprljala se optika ili se prosto rascentriralo sočivo od tolikog akanja tamo-amo. To pak ne bi trebalo da bude nepopravljivo. Drugo... jedno glupo pitanje, ali sve jedno... da li si se svaki put setio da pravilno džamperišeš sve uređaje prema konektoru na kablu? Iako bi BIOS i firmver trebalo da mormalno skapiraju opciju "cable select" po mom iskustvu to se ne dešava tako često.

Jedini siguran način da eliminišeš sam Windows iz cele priče je da probaš da butuješ sistem preko tih uređaja sa nekim CD-om. Linux, Windows, Hiren... Probaj pa javi šta uradi. :wave:

Hehe, možda sam tako napisao, ali zaista je duga priča, pokušavao sam trista čuda, a pokušao sam da vam dam kompletni (zbrkani) preview...
Nego, šta hoćeš da kažeš, da ne znam kako da nateram drajv da radi u DMA modu?😡 ... 😉 ma, znam, veruj mi... i rade u DMA...
I da, bili su pravilno džamperisani, isprobavao sam sve MASTER, SLAVE, CS kombinacije... i naravno da sam pokušao sa Live Ubuntu i Hiren's boot-om, ali ni jedan drajv neće da butuje, kao da u drajvovima nema (a ima) butabilnih diskova... Naravno, u BIOSu je podešeno da butuje sa CD-ROMa...
Ne verujem da se ovaj problem odnosi na isprljano sočivo, ali na šta misliš kad kažeš da se "rascentriralo sočivo"? Kako to može da utiče i kako se rešava?

Mislim, celu ovu komplikaciju od teme postavih da vas pitam kako je moguće (i da li je moguće) da su istovremeno riknula oba do tada ispravna uređaja?
:wave:

Nego, šta hoćeš da kažeš, da ne znam kako da nateram drajv da radi u DMA modu?😡 ... 😉
Ne, nego da ne znaš kako da nateraš drajv da uopšte radi. :d

Šalu na stranu, ako uređaj neće da butuje onda to već nema nikakve veze sa Windows-om, drajverima i.t.d. Da li možeš da butuješ pošto u BIOS-u selektuješ neki PIO režim?

Da li se situacija pogoršala, tj da li uređaji i dalje rade ikako i na jednoj mašini? Da li si probao sa drugim kablovima?

Pazi, moraš biti jako strpljiv i temeljan ako hoćeš da isteraš te gremline. Nemoj mešati babe i žabe. Pusti sada Windows, daj da vidimo da li diskovi uopšte rade kako treba... Ako neće da butuju onda tu nešto nije u redu... Ili ih BIOS ne vidi kako treba (uđi u setup pa vidi šta tamo piše) ili im se zaista rascentrirala/isprljala optika. Kako to utiče na uređaj? Pa eto, upravo tako... neće da čita uopšte ili jako loše/sporo po neki disk.

Ako si u celoj situaciji još i petljao sa CS džamperom, moglo je da se desi da BIOS loše dodeli Master/Slave uloge disku i optici na nekoj od grana pa da zato zabode, a ti to povezao sa simptomima lošeg čitanja.

Zašto je taj NEC kod tebe odjednom počeo da radi u PIO režimu iz čista mira, a kod ortaka nastavio normalno da šljaka je misterija. Ali opet, ni tu nisi proverio iz nekog drugog OS-a, da li je broblem bio samog hardvera (uređaja/ploče) ili je pak bio softverski (Windows).

Ja bih u svakom slučaju pokušao još jednom na nekoj starijoj Intel ploči (ICH 1/2/3/4), sa novim 80-pinskim kablom i to jedan po jedan kao "Master", pa da vidim kako ih BIOS prepoznaje. Da li BIOS hoće NEC-a da inicijalizuje kao ATAPI-5, odnosno UDMA-4 uređaj, a Teac-a kao ATAPI-4, odnosno UDMA-2?

Na kraju balade ni flešovanje firmvera ne bi odmoglo, mada ja tipujem da te zeza optika. Čim on neće ni da butuje sa diska, to znači da ne može da ga pročita. Ili je zbrljan firmver (manje verovatno) ili je otišla optika? Šta se tu može? Servis! :smash:

Poslednja izmena:
OK, ali se sve desilo naprasno?! Jednostavno, NEC radi kod drugara skroz OK (i pod Win-om i pod LIN-om), a Teac bez problema kod seke... I dođem ja, ubacim NEC kod seke i ne rade ni jedan ni drugi...
Inače, da je samo zaprljana optika, pokušavao bi da pročita disk. Ovde NEC i nešto kao pokušava, tj. samo klikće, ali Teac uopšte ne seek-uje disk, čak ni onako kao da utvrdi da po zatvaranju tray-a nisam ubacio CD...
Probao sam druge kablove (nisu novi, ali rade sa drugim optikama), CS džamperisanje sam probao na samom kraju, a ni to nije pomoglo. Uređaji probani kod drugara na Intelovoj ploči, opet ništa.
BIOS ih prepoznaje normalno, jedino nisam pokušao da forsiram PIO mod iz BIOSa... I ne znam da li BIOS hoće da ih inicijalizuje kao UDMA-4 i UDMA-2, ali znam da ih Win vidi tako...
Ništa, ostaje mi da se zezam sa njima. Ili da ih bacim...

Hvala na pomoći! :wave:

Za Teac ne znam ali kada Nec počne da klikće to mu je kraj. To je poznat problem. Dešava se da ništa ne čita, da čita samo DVD ili samo CD. Ovaj moj 3540A je završio u DVD modu. Batali i pazari nešto novo. Bio bi red posle tolikog cimanja🙂

I biće tako, al' da ovaj maso(v)ni pomor optike liči na gremline, liči... :d

Nazad
Vrh Dno