Nisam siguran kako da shvatim tvoj arogantan i nadobudan komentar!? Neka moderatori slobodno obrisu moje gore postavljene postove. Ja sam samo naveo moja iskustva u vezi obrade nekih materijala ukljucujuci i plexiglas a ni pod tackom razno nisam hteo da se reklamiram sto sam i naglasio u poslednjem postu. Ne znam koliko puta si sekao plexi na cnc-u ali cim si naveo da je 700mm/min malo za plexy bez obzira na plunge rate sve mi je jasno. Druga stvar, od toga kako je kompajliran g kod NE zavisi da li ces da citas novine ili ne vec od vrste materijala koji obradjujes. Lim koji je kriv moras pridrzavati/pritiskati/podmazivati dok plexy koji je ravan i krut ne moras. Naravno, svaki materijal moras pridrzavati u poslednjem prolazu glodala. Ja zaista nisam uspeo da isecem plexy kako treba uz pomoc rucnih alata i da to izgleda kako treba e sad siguran sam da ima mnogo boljih majstora od mene koji imaju vise iskustva. Ako je ovo forum (a valjda jeste) mislim da mogu da diskutujem i iznosim neka misljenja jer sam upucen u tematiku. NHF
Ocigledno si shvatio pogresno...
🙂...nije bio arogantan niti nadobudan, meni je razgovor o CNC-u normalna stvar, ali na mestima gde ucestvuju strucnjaci za to, a ne ovde. Mogu da se kladim da barem 50% ljudi sa ovog foruma ne zna sta je to feedrate (a vrlo verovatno vise).
Nisam napisao da "se reklamiras" vec da reklamiras CNC obradu, a velika vecina ljudi sa foruma nema uslova za to (ili ne bi davala novac za to).
Za CNC glodalicu i CNC strug sam napisao podosta G-code-ova (ustvari, kao sto se obicno i radi, postprocesorima ih izveo iz APT-a dobijenog na osnovu masinskog procesa definisanog u CATIA) kako za Plexi, tako i za acetalne smole (Delrin) i druge nemetale i metale i nikada (ali niti jedan jedini put) nisam imao problema, osim u slucaju kada su korisceni isuvise pohabani alati malih precnika (a da to nisam znao).
Posto sam stekao utisak (mozda pogresan) da prema onome sto sam napisao zakljucujes da sam nedovoljno strucan, navescu ti jednu ilustraciju: radio sam deo od Delrina (OK, on je zilaviji od Plexia, ali nije bas lak za obradu kao mesing) koji sadrzi veliki broj jet-ova duzine 6mm, unutrasnjeg precnika .8mm i spoljnog 1.3mm endmillom precnika 2mm sa predvidjenim fedrate-om od 300 in/min (dakle nekih 760mm/min) koji je masinista dizao na preko 400 in/min tokom obrade (plunge jednak precniku alata, stepover polovina precnika alata, plunge rate jednak machining feedrate-u, spindle na 7500RPM) i sve je ispalo perfektno, bez ijednog loma majusnih cevi cija je debljina zida samo .25mm. Bilo je vise nego ocigledno da sam mogao da predvidim mnogo "labavije" parametre i da bi sve ispalo kako treba.
Sto se tice citanja novina za vreme rada masine sa G-code-ovima koje sam pisao...uvek je moglo, cak i kada je strug na svaka 2 minuta izbacivao po jedan deo od Inox-a...samo je masinista morao s vremena na vreme da ustane i pokupi delove i povremeno doda neku sipku ili cev u feeder. Doduse, nikada nisam radio sa nepravilnim obratkom (pominjao si krive limove), te tu ne bih komentarisao.
Na kraju, poenta je da ljudima koji nemaju pristup CNC masinama (a to je sigurno velika vecina) pomognemo da pristupacnim rucnim alatima urade najbolje sto mogu. Pretpostavljam da niko od njih nece praviti waterblockove, vec ce Plexi koristiti uglavnom za delove kucista, sto podrazumeva ne-bas-preveliku preciznost obrade.
Posto sam ovim postom zestoko udavio, izvinjavam se svima koji su citali jer sam podosta skrenuo sa teme, a tebi se izvinjavam sto moj prethodni post nije bio dovoljno jasan i izazvao ovakvu tvoju reakciju.