Šta je novo?

Obrada pleksiglas!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

I'm no good

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2007
Poena
309
Da da.
Vreme je doslo da se misli o letu i visokim
temperaturama.

Pa iz tog razloga resio sam da izbusim pleksiglas na stranici i da
stavim par kulera.

Problem je u tome sto sam kupio pleksiglas
probao da ga probusim sa busilicom kad ono puce.

E znaci ako neko ima iskustva sa secenjem i busenjem
pleksiglasa neka kaze.

Hvala 🙂.

P.S. kada budem imao vremena postavicu post sa mogucim nacinima
modovanjem kucista TT Kandalf pa da vas upitam jos nesto
u forumu mod kucista.

Da da.
Vreme je doslo da se misli o letu i visokim
temperaturama.

Pa iz tog razloga resio sam da izbusim pleksiglas na stranici i da
stavim par kulera.

Problem je u tome sto sam kupio pleksiglas
probao da ga probusim sa busilicom kad ono puce.

E znaci ako neko ima iskustva sa secenjem i busenjem
pleksiglasa neka kaze.

Hvala 🙂.

P.S. kada budem imao vremena postavicu post sa mogucim nacinima
modovanjem kucista TT Kandalf pa da vas upitam jos nesto
u forumu mod kucista.

Dobro je da sam video ovu temu! 😀
ja imam istu takvu ideju
imam coolermasterov plexi pa sam planirao da ga isecem i stavim 2 12cm fana
sad cu da sacekam odgovore da ne bi i meni puklo 😀

Ima neka firma u Bg, seku pleksi po meri ali i usluge bušenja i sve šta vam treba.
Na googlu ukucajte pleksiglas (akrilno staklo),pa će izbaČi 😉
To ne bi trebalo da je skupo a uštedite sebi rizik pucanja i sl.

Pleksiglas secem (najveca debljina koju sam do sada koristio bila je 10mm) klasicnom ubodnom testerom sa alatom za drvo, a rupe busim burgijama za metal ili simetricnim rotirajucim nozevima ukoliko su velike (negde do 140mm u precniku). Nikada mi nista nije puklo. Treba obratiti paznju kada se zabusuju rupe za urezivanje navoja da budu vece od standarda za metal.

Ja kad secem ubodnom testerom, burazer iz flase, na koju je montirana slamcica, tankim mlazom vode poliva plexi, da se ne topi. Bude bolji rez.

Ja kad secem ubodnom testerom, burazer iz flase, na koju je montirana slamcica, tankim mlazom vode poliva plexi, da se ne topi. Bude bolji rez.

Moze to...mada ako je testera ostra i ako imas dovoljno veliku brzinu rezanja (da ne kazem da "guras" testeru dovoljno brzo) nece se topiti i bez hladjenja.

Kako kad, ako je deblji lepi se :smash::smash:
Sa vodom nema brige.

Pa to ti je teorija obrade materijala...🙂...alat mora da bude perfektno ostar i zupci moraju da budu dovoljno razmaknuti naizmenicno u stranu (da telo testere ne bi imalo frikciju sa obratkom). Ako je brzina dovoljno velika, nece biti vremena da se materijal obratka zagreje do temperature topljenja. Naravno, ovo vazi samo do doredjene granice i za odredjene materijale...naravno, hladjenje ne moze da skodi, samo sam rekao da nije neophodno ako se parametri dovedu na potreban nivo. Doduse, rukom to nije lako, ali meni nekako ide...🙂

Ja sam u početku sekao skalperom (tako mi rekoše ljudi koji prodaju pleksiglas).
Urade se dva seka po istoj liniji i onda se prelomi kao staklo.

Ovo je dobro za spoljašnje ivice pleksiglasa jer je dužina veća
pa ne može da se prelomi u neželjnom smeru.

Problem se javlja kada treba seći otvore za kulere (npr. od 12cm)
pošto je površina mala i postoji veliki rizik da se prelomi u neželjnom
pravcu.

Tada na scenu stupa ubodna testera, njome se lako uz dobro učvršćeni
pleksiglas (da bi se smaljile vibracije a samim tim i mogućnost pucanja).

Dobro je da sam video ovu temu! 😀
ja imam istu takvu ideju
imam coolermasterov plexi pa sam planirao da ga isecem i stavim 2 12cm fana
sad cu da sacekam odgovore da ne bi i meni puklo 😀

Čovek nikako nemoj na originalnom pleksiglasu da eksperimentišeš.
Uvek može da se desi da pukne iz bilo kog razloga,
bolje kupi drugi do 1000din (50x50cm tabla pleksiglasa) pa sa njim se igraj.

Glavni problem (barem meni) je bušenje rupa malih prečnika.

Kada sam bušio prvu tablu pleksiglasa pukla mi je zato što sam
previše pritiskao pleksiglas.

Moje pitanje glasi da li bih mogao burgiom za drvo
(ako neko ima iskustva sa njom neka javi) ili neka
druga vrsta burgije (neka se navede primer).

Ja sam u početku sekao skalperom (tako mi rekoše ljudi koji prodaju pleksiglas).
Urade se dva seka po istoj liniji i onda se prelomi kao staklo.

Ovo je dobro za spoljašnje ivice pleksiglasa jer je dužina veća
pa ne može da se prelomi u neželjnom smeru.

Problem se javlja kada treba seći otvore za kulere (npr. od 12cm)
pošto je površina mala i postoji veliki rizik da se prelomi u neželjnom
pravcu.

Tada na scenu stupa ubodna testera, njome se lako uz dobro učvršćeni
pleksiglas (da bi se smaljile vibracije a samim tim i mogućnost pucanja).

pa i ovaj plexi je 1000 (cela stranica kosta toliko) a i ima rupe za srafove tako da ako pukne lako se montira novi

Vec je napisano gore, koristi burgije za metal, dobro naostrene (nove).

Uopste mi nije jasno kako vam puca plexi, ja kad god ga busim povucem rucku busilice k'o nenormalan, broj obrtaja (otprilike) srednji na elektronskom regulatoru (radi se o klasicnoj busilici montiranoj na stalak) sa prenosom 1:2, burgija ulazi u plexi kao u buter, nikada mi pukao nije.

Extra je što sad ima plexi svih boja da se uzme, ja merkam jedan crveni(2100din/m2)...pošto imam 7 crvenih led ventova...a novogodišnji praznici se bliže.:smoke:

Potvrdjujem textove navode, bitan je ostar alat i ne silovati plexi.
Ja koristim testericu sa sitnim zubcima kao sa slike (sto rece text "Kao u puter")
Pozdrav.

Prilozi

• testerice.webp
    testerice.webp
    59.8 KB · Pregleda: 702
Ja bash dosta radim sa plexiglasom na cnc glodalici. Ako imash mogucnosti da dash nekome da ti isece na laseru ili cnc-u onda uradi tako. Laser bash nije pogodan zato sto ostaju neravne ivice dok je na cnc-u besprekorno. Sekao sam (bolje reci grubo krojio) plexy i na einhellovoj "testerici", sa ubodnom, cak i cirkularom 😀 ali glodalica definitivno najlepse isece (i najpreciznije u 1/100 mm). Problem je sto se testere dosta greju dok seku tj. dok prolaze kroz plexy pa je kasnije dorada neophodna a i nikako nije moguce iseci bash bash pravo (veruj mi secem plexy skoro svaki dan). Ukoliko su prevelike brzine kod testere, plexy se tada topi. Kod glodanja je slicna stvar ali se koriste brzine do 5-6000 rpm, relativno mali stepdown (do 1mm), feedrate do nekih 700 mm/min. i dvopera glodala. Jeste malo sporije secenje na cnc glodalici ali je rezultat extra dobar. Sekao sam sve od prohroma do mediapana na cnc-u ali u plexiglasu obozavam da radim: ne mora da se podmazuje kao metali, ne ostavlja prasinu kao mediapan ili fiberglas a opiljci su krupni i lako usisaju 😀. Sto je josh vaznije, ne moras nesto posebno da pazis na materijal dok se obradjuje... ucitas .gc i citas novine dok ne zavrsi :d

mogu li kod tebe da donesem da mi iseces plexi 🙂

mogu li kod tebe da donesem da mi iseces plexi 🙂

Moze jedino je problem sto to ne mogu besplatno da uradim jer ja nisam vlasnik firme al' probacu da izboxujem neki bench-popust 🙂. U pitanju je 3D CNC centar u Petrovaradinu al' da se ne reklamiram mozes me kontaktirati na PM.

Ja bash dosta radim sa plexiglasom na cnc glodalici. Ako imash mogucnosti da dash nekome da ti isece na laseru ili cnc-u onda uradi tako. Laser bash nije pogodan zato sto ostaju neravne ivice dok je na cnc-u besprekorno. Sekao sam (bolje reci grubo krojio) plexy i na einhellovoj "testerici", sa ubodnom, cak i cirkularom 😀 ali glodalica definitivno najlepse isece (i najpreciznije u 1/100 mm). Problem je sto se testere dosta greju dok seku tj. dok prolaze kroz plexy pa je kasnije dorada neophodna a i nikako nije moguce iseci bash bash pravo (veruj mi secem plexy skoro svaki dan). Ukoliko su prevelike brzine kod testere, plexy se tada topi. Kod glodanja je slicna stvar ali se koriste brzine do 5-6000 rpm, relativno mali stepdown (do 1mm), feedrate do nekih 700 mm/min. i dvopera glodala. Jeste malo sporije secenje na cnc glodalici ali je rezultat extra dobar. Sekao sam sve od prohroma do mediapana na cnc-u ali u plexiglasu obozavam da radim: ne mora da se podmazuje kao metali, ne ostavlja prasinu kao mediapan ili fiberglas a opiljci su krupni i lako usisaju 😀. Sto je josh vaznije, ne moras nesto posebno da pazis na materijal dok se obradjuje... ucitas .gc i citas novine dok ne zavrsi :d

Nisam siguran da ti je ova reklama o CNC obradi raznih materijala bila potrebna, ovde se ljudi interesuju kako da najjednostavnije sa alatima i masinama koje imaju kod kuce iseku Plexiglass. Placati obicno rezanje rupa u Plexiu na CNC masinama tesko da se moze nazvati ekonomski opravdanim. Uz to, 700mm/min mi deluje malo za Plexi, bez obzira na koliki plunge mislis.

Ako je G-code uradjen kako treba UVEK mozes da citas novine dok se obrada ne zavrsi, bez obzira na materijal i masinu.

Brate, plexi ti puca prilikom bušenja zato što nije na apsolutno ravnoj podolozi, pa pri pritisku - kog mora biti inače će da glajza po površini i greje se - puca. To ti je. Ako se dešava kod rezanja, onda je isto problem u podlozi + ako ga ne pritisneš uz tu podlogu - da ga testera ne odiže u svom hodu i lomi... Ajd' u zdravlje. Naravno, tu je i Murphy u tim situacijama, krajnje neizbežan.... sve isečeš kako treba, napasuješ, i napraviš ogrebotinu slučajno i tako... kuc-kuc.

Nisam siguran da ti je ova reklama o CNC obradi raznih materijala bila potrebna, ovde se ljudi interesuju kako da najjednostavnije sa alatima i masinama koje imaju kod kuce iseku Plexiglass. Placati obicno rezanje rupa u Plexiu na CNC masinama tesko da se moze nazvati ekonomski opravdanim. Uz to, 700mm/min mi deluje malo za Plexi, bez obzira na koliki plunge mislis.

Ako je G-code uradjen kako treba UVEK mozes da citas novine dok se obrada ne zavrsi, bez obzira na materijal i masinu.

Nisam siguran kako da shvatim tvoj arogantan i nadobudan komentar!? Neka moderatori slobodno obrisu moje gore postavljene postove. Ja sam samo naveo moja iskustva u vezi obrade nekih materijala ukljucujuci i plexiglas a ni pod tackom razno nisam hteo da se reklamiram sto sam i naglasio u poslednjem postu. Ne znam koliko puta si sekao plexi na cnc-u ali cim si naveo da je 700mm/min malo za plexy bez obzira na plunge rate sve mi je jasno. Druga stvar, od toga kako je kompajliran g kod NE zavisi da li ces da citas novine ili ne vec od vrste materijala koji obradjujes. Lim koji je kriv moras pridrzavati/pritiskati/podmazivati dok plexy koji je ravan i krut ne moras. Naravno, svaki materijal moras pridrzavati u poslednjem prolazu glodala. Ja zaista nisam uspeo da isecem plexy kako treba uz pomoc rucnih alata i da to izgleda kako treba e sad siguran sam da ima mnogo boljih majstora od mene koji imaju vise iskustva. Ako je ovo forum (a valjda jeste) mislim da mogu da diskutujem i iznosim neka misljenja jer sam upucen u tematiku. NHF

Svako neka sece kako hoce.

Poslednja izmena:
Nisam siguran kako da shvatim tvoj arogantan i nadobudan komentar!? Neka moderatori slobodno obrisu moje gore postavljene postove. Ja sam samo naveo moja iskustva u vezi obrade nekih materijala ukljucujuci i plexiglas a ni pod tackom razno nisam hteo da se reklamiram sto sam i naglasio u poslednjem postu. Ne znam koliko puta si sekao plexi na cnc-u ali cim si naveo da je 700mm/min malo za plexy bez obzira na plunge rate sve mi je jasno. Druga stvar, od toga kako je kompajliran g kod NE zavisi da li ces da citas novine ili ne vec od vrste materijala koji obradjujes. Lim koji je kriv moras pridrzavati/pritiskati/podmazivati dok plexy koji je ravan i krut ne moras. Naravno, svaki materijal moras pridrzavati u poslednjem prolazu glodala. Ja zaista nisam uspeo da isecem plexy kako treba uz pomoc rucnih alata i da to izgleda kako treba e sad siguran sam da ima mnogo boljih majstora od mene koji imaju vise iskustva. Ako je ovo forum (a valjda jeste) mislim da mogu da diskutujem i iznosim neka misljenja jer sam upucen u tematiku. NHF

Ocigledno si shvatio pogresno...🙂...nije bio arogantan niti nadobudan, meni je razgovor o CNC-u normalna stvar, ali na mestima gde ucestvuju strucnjaci za to, a ne ovde. Mogu da se kladim da barem 50% ljudi sa ovog foruma ne zna sta je to feedrate (a vrlo verovatno vise).

Nisam napisao da "se reklamiras" vec da reklamiras CNC obradu, a velika vecina ljudi sa foruma nema uslova za to (ili ne bi davala novac za to).

Za CNC glodalicu i CNC strug sam napisao podosta G-code-ova (ustvari, kao sto se obicno i radi, postprocesorima ih izveo iz APT-a dobijenog na osnovu masinskog procesa definisanog u CATIA) kako za Plexi, tako i za acetalne smole (Delrin) i druge nemetale i metale i nikada (ali niti jedan jedini put) nisam imao problema, osim u slucaju kada su korisceni isuvise pohabani alati malih precnika (a da to nisam znao).

Posto sam stekao utisak (mozda pogresan) da prema onome sto sam napisao zakljucujes da sam nedovoljno strucan, navescu ti jednu ilustraciju: radio sam deo od Delrina (OK, on je zilaviji od Plexia, ali nije bas lak za obradu kao mesing) koji sadrzi veliki broj jet-ova duzine 6mm, unutrasnjeg precnika .8mm i spoljnog 1.3mm endmillom precnika 2mm sa predvidjenim fedrate-om od 300 in/min (dakle nekih 760mm/min) koji je masinista dizao na preko 400 in/min tokom obrade (plunge jednak precniku alata, stepover polovina precnika alata, plunge rate jednak machining feedrate-u, spindle na 7500RPM) i sve je ispalo perfektno, bez ijednog loma majusnih cevi cija je debljina zida samo .25mm. Bilo je vise nego ocigledno da sam mogao da predvidim mnogo "labavije" parametre i da bi sve ispalo kako treba.

Sto se tice citanja novina za vreme rada masine sa G-code-ovima koje sam pisao...uvek je moglo, cak i kada je strug na svaka 2 minuta izbacivao po jedan deo od Inox-a...samo je masinista morao s vremena na vreme da ustane i pokupi delove i povremeno doda neku sipku ili cev u feeder. Doduse, nikada nisam radio sa nepravilnim obratkom (pominjao si krive limove), te tu ne bih komentarisao.

Na kraju, poenta je da ljudima koji nemaju pristup CNC masinama (a to je sigurno velika vecina) pomognemo da pristupacnim rucnim alatima urade najbolje sto mogu. Pretpostavljam da niko od njih nece praviti waterblockove, vec ce Plexi koristiti uglavnom za delove kucista, sto podrazumeva ne-bas-preveliku preciznost obrade.

Posto sam ovim postom zestoko udavio, izvinjavam se svima koji su citali jer sam podosta skrenuo sa teme, a tebi se izvinjavam sto moj prethodni post nije bio dovoljno jasan i izazvao ovakvu tvoju reakciju.

eto nema covek za dzabe VIP titulu 😀

зашто пуца приликом бушења?
нису сви плексиглас материјали истог састава, има разних мешавина за разне употребе, од изузетно чврстих и кртих до еластичних на температурури употребе. У том распону налази се огромна палета производа од различитих материјала које се трговачки називају "плексиглас". Тако да постоји могућност да тај комад провидног материјала који си покушао пробушити заиста и неможе да се пробуши кућним алатима, и не потпада под искуства других који су успели да пробуше неки "плексиглас".
такође већина тих материјала изузетно је осетљива на температуру обраде, можда ако га мало загрејеш (на 30-50 степени) пре бушења бушење успе.

Poslednja izmena:
зашто пуца приликом бушења?
нису сви плексиглас материјали истог састава, има разних мешавина за разне употребе, од изузетно чврстих и кртих до еластичних на температурури употребе. У том распону налази се огромна палета производа од различитих материјала које се трговачки називају "плексиглас". Тако да постоји могућност да тај комад провидног материјала који си покушао пробушити заиста и неможе да се пробуши кућним алатима, и не потпада под искуства других који су успели да пробуше неки "плексиглас".
такође већина тих материјала изузетно је осетљива на температуру обраде, можда ако га мало загрејеш (на 30-50 степени) пре бушења бушење успе.

Vidis, ovo prvi put cujem...mislio sam da je Plexiglas trademark (zig) i da je kao takav jedinstven proizvod sa jedinstvenim sastavom...barem bi po zakonu o zigovima takav trebalo da bude (ako se dobro secam, naglasavam).

Vidis, ovo prvi put cujem...mislio sam da je Plexiglas trademark (zig) i da je kao takav jedinstven proizvod sa jedinstvenim sastavom...barem bi po zakonu o zigovima takav trebalo da bude (ako se dobro secam, naglasavam).
плексиглас је данас име за полимерне материјале који замењују стакло и имају знатно боље особине у неким случајевима од оригиналног материјала, то је како већ рекох трговачки назив за мноштво производа на бази полиметилметакрилата, у осталом погледати неки од сајтова великих произвођача, универзалног поступка производње како ни компонената додатака нема, већ зависе од намене и произвођача.
на пример http://www.plexiglas.com/acrylicsheet/acrylicsheetfamily а има их мноштво.

да банализујем кулер за процесор је кулер за процесор, али...
или АМД или Интел је "trademark"... где такође следи једно али...комад гвођжа је комад гвожђа али такође постоји мноштво различитих врста гвођжа у складу са наменом :wave:

Poslednja izmena:
Meni je jedan momak koji se bavi obradom materijala koje mi laici zovemo, pleksiglasom, kliritom i sl. dao slicno objasnjenje kao bit u postu iznad mog.

Sto se tice busenja klirita/pleksija i sl. rekao mi je da se koriste burgije za metal ali da je caka u ostrenju. Objasnio mi je na brzaka ali nisam razumeo.

OFFTopic

@Tex
1. Napisao si "700mm/min mi deluje malo za Plexi, bez obzira na koliki plunge mislis." Ne znam da li si mislio na plunge rate (brzinu kojom glodalo zaranja u materijal po Z) ili plunge tj. stepdown kako ga mi zovemo (koliko ce glodalo uci u materijal (mm) prilikom prvog zaranjanja). Plunge rate tu uopste nije bitan (moze da bude 100 a moze da bude i 1000), to je skoro nebitno. Ako si mislio na stepdown, to uopste nije svejedno. Stavi npr. 3mm glodalo i stepdown od npr 5mm pri brzini od svega 500-600. Puci ce u cauri ko' prut. Ako stavis npr 6mm glodalo, sa istim parametrima, to ce biti veliko opterecenje za step motore a mozda i za samu frezu i doci ce verovatno do pucanja plexija. Opet, ima vise vrsta plexija i razlicito se ponasaju u zavisnosti da li je Galenikin klirit ili bas Plexy, da li je "mlecan" ili providan itd.

2. Uopste ne sumnjam u tvoju strucnost i poznavanje tematike. U pravu si kada kazes da je CNC secenje uglavnom nedostupno ili ekonomski neopravdano. Ja sam samo hteo da dam komentar u vezi kvaliteta secenja a nikako da izazovem tvoju ili bilo ciju reakciju. Ja npr. ne znam da radim u CATIA softveru i nikada nisam radio sa Delrinom dok opet poznajem neke druge materijale jer sa njima cesto radim. Da budem iskren, kod nas se uglavnom radi 3D modelovanje tj. radimo 3d alate za pehrambenu industriju (modele pralina, cokolada i sl. u plexiju), 3d modele npr. tuba za kozmeticku industriju, klisee od mesinga i Al i takve stvari. Isecanje raznih materijala nam nije glavna delatnost.

ONTopic

Sto se tice pucanja plexija prilikom busenja rupa rucno (busilicom), na nekoliko stvari treba voditi racuna:
1. Stalak za busilicu je pozeljan zato sto burgija "napada" materijal pod pravim uglom i fixirana je sto omogucava mnogo bolju kontrolu nego kada se drzi u rukama.
2. Busiti po malo i ne na silu: Burgija se spusti da udje u plexy pa se dize (npr. po 1mm) i tako dok se ne probusi rupa , nikako sve iz cuga i na silu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno