Šta je novo?

[MON] Samsung 223BW

OK. Ušao sam u service menu. Što se tiče ove diode i kod mene svetle plavom bojom iz samog tartera Power, ali čini mi se da je pored toga postojala još jedna zelena koja je bila upaljena, a palila se i gasila kad je monitor bio u stanju mirovanja.Pozdrav.

Taj Samsung izgleda kao Zastava, koje delove imaju te ugradjuju :D

@Psaras, imao si srece, sta da ti kazem, s obzirom da su skuplji od konkurencije morali bi svi monitori da im tako rade, ali ocigledno da nije takav slucaj.

@Placebo, kako bre na svim siva, na onom je bila plava :) :wave:

Od pre par dana sam i ja vlasnik Samsung 223BW i vrlo sam zadovoljan.(ni zujanja, ni loših piksela, ni crna da je siva...). Ali da ne bude sve idealno nakon dva dana mi se ugasila zelena dioda pored dugmeta za Power, ali mi je bez veze da sada to reklamiram. Interesuje me i servis Meni pošto ulaskom u njega ništa ne dobijam osim malog kvadrata na kome piše Digital. Pozdrav.

hahaha ma mozda ti je to svetlucanje zelene ostalo urezano u glavi od starog monitora :d

Veruj mi da sam i ja već pomislio da sam to video na nekom drugom monitoru, ali sada gledam u ove papire što sam dobio sa monitorom gde je pod brojem 7. piše (citiram): "Indikator uključenosti - Ova lampica svetli zeleno za vreme normalnog rada ili trepće dok se monitor nalazi u Stand by režimu". Jedino ukoliko mi se i ovo ne priviđa.:wall:

Još jedno pitanje.Kad gledam programe (DVB kartica SS1) koji se emituju u formatu 16x9, po širini mi slika zauzima ceo ekran, ali sam po visini primetio da i gore i dole postoji taman prostor (oko 1.5 cm). Koristim rezoluciju 1680x1050.:D

Eto postadoh i ja vlasnik doticnog monitora 223bw . Do sada sam imao 960bf normalno bez ijednog dugmeta za podesavanje slike u sustini sve softverski.
Ovde dugmica za podesavanje koliko hoces . Primetio sam da se na 223bw slika u gornjem desnom uglu savija ka levoj strani pa me interesuje kako to resiti.
Koje osvezenje se koristi na max. rezoluciji.

Poslednja izmena:
Još jedno pitanje.Kad gledam programe (DVB kartica SS1) koji se emituju u formatu 16x9, po širini mi slika zauzima ceo ekran, ali sam po visini primetio da i gore i dole postoji taman prostor (oko 1.5 cm). Koristim rezoluciju 1680x1050.:D

Pa 1680:1050 je 16:10, tako da je to normalno.

Ja sam tek iz treceg pokusaja dobio korektan monitor, prvi je imao mrtve pod piksele, drugi probijanje pozadinskog osvetljenja i mrtav piksel. Moje zapazanje je da je matrica dosta sporija nego na mom predhodnom monitoru Samsung 930BF a to sam primetio igrajuci PES6 i PES2008, znaci duhovi su uocljivi za razliku od predhodnog monitora kada to nije imalo canse da uocim. Znaci cisto sumnjam da je ovde panel od 5ms.

Ja na svim TFT monitorima vidim duhove kad igram PES, u ostalim igrama i filmovima nemam problema. Meni licno ni ne smeta to minimalno kasnjenje slike, desava se iskljucivo kad kamera brzo zumira ekran i izgleda kao blagi blur. Brzo sam se navikao.

Meni se to ne svidja, napominjem kod 930BF toga nije bilo u to sam siguran posto sam ga koristio godinu dana i skoro ceo taj period sam na njemu igrao PES6, cim sam presao na 223BW to zamucenje sam uocio.

Poslednja izmena:
Postoji li neki programcic slican magic tunu posto sam ranijom grafikom mogao da koristim magic tune ali ovu novu ne podrzava a nije losa fora da mozes jednim klikom da menajs modove slike i ostale *******cije?!

Evo momci danas sam i ja dobio 223bw, i ekstra je. Zamislite kako je meni kada sam presao sa 15 incha CRT (i to jos pokvaren) na 22 wide... Imam samo jedan problem, nesto me mnogo bole oci a koristim ga tek 2 sata. Mnogo me peku. Dajte mi neka idealna podesavanja, da ne boli glava i oci. Mozda je to normalno posto mi 15 ica bila kvarna i mnogo tamna, pa sada kada sam presao na svetao monitor muci me glava i oci.

Sta da radim? :wall:

ja sam na 2232 ukljucio internet preset, koji drzi brightness na 17, sto mi je saaaasvim dovoljno (a i preporuka sa nekih sajtova). Sta ce im koji djavo default na 100??

Evo momci danas sam i ja dobio 223bw, i ekstra je. Zamislite kako je meni kada sam presao sa 15 incha CRT (i to jos pokvaren) na 22 wide... Imam samo jedan problem, nesto me mnogo bole oci a koristim ga tek 2 sata. Mnogo me peku. Dajte mi neka idealna podesavanja, da ne boli glava i oci. Mozda je to normalno posto mi 15 ica bila kvarna i mnogo tamna, pa sada kada sam presao na svetao monitor muci me glava i oci.

Sta da radim? :wall:

Smanji osvetljenje i contrast... posebno kad radish sa textom na beloj pozadini...

A shto se tiche crne boje... CRNA je stvarno CRNA... Nije mi jasno kako je neko video plavu umesto crne... Za sivu i mogu da poverujem (na jedan spliter povezano 30 monitora i neprilagodjeni contrast i brightness)...

evo sta bi za mene bila crna: zamracis sobu, postavis crnu pozadinu, onda ugasis monitor i ne vidi se razlika. S obzirom da to nije tako (not in a million years!) , onda i nije crna :p

Poslednja izmena:
za te pare i ne moze bolje ...

ali ovaj

za neku ozbiljniju graficku upotrebu ovaj monitor otpada lol

evo par prostih testova ... sacuvajte ovo , otvorite u fullscreenu , i gledajte normalno u monitor ... znaci u sredinu, pod uglom od 90 stepeni, kako bi vec i sedeli normalno ... jelte

plain red

http://www.lagom.nl/lcd-test/plain-red.png

plain purple
http://www.lagom.nl/lcd-test/plain-purple.png

plain gren
http://www.lagom.nl/lcd-test/plain-green.png

ostali testovi
http://www.lagom.nl/lcd-test/#

jacha strana mu je izgleda samo ta crna :p

Poslednja izmena:
@sniper

ni za 50-70e vece pare ne moze bolje
taj test po meni samo dokazuje kolko je ovaj monitor superiorniji od slicnih ili skuplljih monitora slicne klase, sto znaci da je poenta po meni prikaz naj realnijih boja po default bez kalibracije, znaci sve same drecave boje i najtopliji prikaz istih na tn matricama sto sam ja imao prilike da vidim
a ne bi sad vec nabrajao desetina modela razlicitih proizvodjaca

@jorig

daj bilo koji primer monitora nize ili slicne klase da daje jasniju crnu od 223bw a ne neke idealne varijante koje mogu zbuniti ljude pri izabiru monitora, a ja recimo sad da kupujem nekakav monitor od 20" ili 22" odma bi kao i ti zacrto idealu i naravno nikad ne bi kupio ni jedan

evo npr 223bw ne cveta po pitanju pozadinskog osvetljenja ali probaj ovu foru:
napravi jpg ofarban samo u crnu i u acdsee ga postavi u full screen gde ce ti doticni software staviti beli border i onda gasi svetlo i obrati paznju na crnu, sve to da bi se anulirao efekat pozadinskog osvetljenja, a slican primer imamo trenutno na ovoj strani ispod info panoa tj baner sa belim borderom od cooler mastera na crnoj pozadini
po meni jasno je da je to najaca crna koju sam ikad vido na bilo kom monitoru do sad

@moderatori

ne kapiram sta se ceka
ovo je jedan od 3 naj popularnija monitora u srbiji vec mesecima i konacno je red da se nadje na profi testu kod vas
dostupnost je sjajna i moze se naruci skoro u svakoj malo kvalitetnijoj komp radnji makar ovde u ns
:wave:

@placebo
nisam neki graficar ali definitivno mogu da razlikujem sta je crno sta je sivo, dakle, crna jeste crna, makar na ovom mom primerku, npr 2x je crnja od crt fs 19P i 3x je crnja od crt lg 700s studioworks koje ja jos posedujem, zatim crnja je od raznih modela tft monitora kojih sam imao prilike da vidim lg, viewsonic, benq i samsunga drugih velicina recimo 940b ili 206
za kriterijum crne uzeo sam postolje i okvir monitora 223bw i jasno je da je crna svakako, mozda i za 2 nijanse crnja od okvira monitora sto je za mene fantastino
dakle ukoliko vidis neku ultra tamnu nijasnu sive umesto crne predlazem da monitor odneses na reklamaciju

Ne postoji svetlija ili tamnija crna (sto bi ti rekao crnja crna) isto kao sto ne postoji tamno bela. Nisam rekao da je ovaj monitor los i da neko treba da baci pare na neki skuplji tn, bas naprotiv posto i najskuplji 226bw ima iste falinke, ali crna je daleko od crne i to smeta u tamnim scenama kad se desava da pikseli neke nijanse budu tamniji od piksela koji ne svetle. Te razlike o kojima pricas zavise od podesavanja brightness ili game. Da bude crna kao na crt-u nema teoretske sanse, ni na jednom tn panelu. I jos jedanput - ne postoje nijanse crne

@placebo

vidi, buraz, posmatram tematiku sa laicke strane i kapiram da mogu slobodno reci da je crna crnja na nekim modelima monitora od drugih, ali takodje mogu i reci da postoji varijanta "prljavo bele" gde ce mene kao laika svako razumeti, ali svakako ne mogu reci da crna nije crna vec siva
doduse mozda bi mogao sad reci da je nijansa crne tj zasicenje crne boje, ako uzmemo pozadinu jpg ofarbanu u crno, veca na 223bw nego na recimo 226cw i svako ce razumeti sta sam mislio pod tim

dalje se nikako ne razumem u funkcionisanje lcd monitora i televizora nego samo mogu da pretpostavim opet sa laicke strane kako funkcionisu, pa stoga i ne kapiram, da recimo ovaj monitor 223bw crnu boju prikazuje tako sto gasi piksele a ostale boje prikazuje tako sto propusta svetlost kroz kristale pod odredjenim uglom ili mozda i crnu prikaze tako sto propusti ili ne propusti svetlost i to odredjenim intenzitetom pod odredjenim uglom kroz kristal, sto bi mozda i objasnilo pozadinsko osvetljenje i probijanje istog, sto bi mozda onda i objasnilo pojam mrtvog ili neispravnog pixela na neki nacin i dalje da ne ulazim u tu temu posto nemam pojma,a ne bi bilo lose kad bi neko ko se razume pojasnio malo detaljnije u kojoj boji ce se pixel prikazati na tn matrici, kako ce se prikazati na pv matrici ili kako funkcionisu led diode u monitorima sa tom tehnologijom gde opet kapiram da to sto si rekao ima najvise veze sa tom tehnologijom

sve u svemu stoga iz tih razloga mogu da posmatram nijanse crne isto onoliko koliko mogu da posmatram nijanse crvene, zelene, plave...

@sniper

ni za 50-70e vece pare ne moze bolje
taj test po meni samo dokazuje kolko je ovaj monitor superiorniji od slicnih ili skuplljih monitora slicne klase, sto znaci da je poenta po meni prikaz naj realnijih boja po default bez kalibracije, znaci sve same drecave boje i najtopliji prikaz istih na tn matricama sto sam ja imao prilike da vidim
a ne bi sad vec nabrajao desetina modela razlicitih proizvodjaca

@jorig

daj bilo koji primer monitora nize ili slicne klase da daje jasniju crnu od 223bw a ne neke idealne varijante koje mogu zbuniti ljude pri izabiru monitora, a ja recimo sad da kupujem nekakav monitor od 20" ili 22" odma bi kao i ti zacrto idealu i naravno nikad ne bi kupio ni jedan

evo npr 223bw ne cveta po pitanju pozadinskog osvetljenja ali probaj ovu foru:
napravi jpg ofarban samo u crnu i u acdsee ga postavi u full screen gde ce ti doticni software staviti beli border i onda gasi svetlo i obrati paznju na crnu, sve to da bi se anulirao efekat pozadinskog osvetljenja, a slican primer imamo trenutno na ovoj strani ispod info panoa tj baner sa belim borderom od cooler mastera na crnoj pozadini
po meni jasno je da je to najaca crna koju sam ikad vido na bilo kom monitoru do sad

ja sam prije 5-6 dana presao sa 17" CRT na 2232BW, koji je svakako bolji nego 223BW, i mogu slobodno da kazem (na svoju stetu) da crna nije crna! Isto kao sto za moje auto u vozackoj stoji nesto tipa "metalik siva 06", iako je skoro potpuno crna u pitanju (mogu da postujem slike). Nije pitanje ima li za te pare bolje, pitanje je sta je crna, a ovo nije crna. I nisam "zacrtao idealu", to je ogranicenje tehnologije za sada, i to je to...

ja sam prije 5-6 dana presao sa 17" CRT na 2232BW, koji je svakako bolji nego 223BW, i mogu slobodno da kazem (na svoju stetu) da crna nije crna! Isto kao sto za moje auto u vozackoj stoji nesto tipa "metalik siva 06", iako je skoro potpuno crna u pitanju (mogu da postujem slike). Nije pitanje ima li za te pare bolje, pitanje je sta je crna, a ovo nije crna. I nisam "zacrtao idealu", to je ogranicenje tehnologije za sada, i to je to...

zateko si me, mislio sam da je 2232bw bolji monitor od 223bw i ako npr pozadinu, ovog cooler masterovog banera gde se pojavljuju i nestaju slicice komponenti ispod info panela ili onog testa sa jpg sto sam naveo nesto ranije, ne vidis kao totalno crnu kakvom je smatra 95% populacije na planeti zemlji onda predlazem da odma reklamiras monitor tj vratis ga i uzmes 223bw a jos ces ustedeti i oko 50e
i resis probleme sa bojama :wave:

@moderatori

ne kapiram sta se ceka
ovo je jedan od 3 naj popularnija monitora u srbiji vec mesecima i konacno je red da se nadje na profi testu kod vas
dostupnost je sjajna i moze se naruci skoro u svakoj malo kvalitetnijoj komp radnji makar ovde u ns

I ja se slažem, red bi bio. Sve pohvale monitoru, mogu da kažem da je monitor perverzija i da ne žalim ni jedan dinar koji sam dao za njega. Platio sam ga 21 990 din + dobio 1 GB flash drive na poklon! Imam ga 2 dana i stvarno..... zlo :banana:

Nakon ovakvih utisaka, kako da ne kupim sasvim analogan, asus vw222?
Pročitajte samo zadnju trenutno (10-tu) stranu sa iskustvima, i objektivno, ko to sad želi da kupi? Kao, nakon što su ispljunuli kintu, svi su zadovoljni sa bad pixelima, probijanjem i nedostatkom gimnastike... samo malo da se masira i miluški, on proradi. Moj novi kućni ljubimac (kao sa reklame, jel, za šmug-šmug monitore). Za te pare, nekako prečesto se ti bad pixeli pojavljuju. Bar za moj ukus... a, o ukusima ne vredi...

zateko si me, mislio sam da je 2232bw bolji monitor od 223bw i ako npr pozadinu, ovog cooler masterovog banera gde se pojavljuju i nestaju slicice komponenti ispod info panela ili onog testa sa jpg sto sam naveo nesto ranije, ne vidis kao totalno crnu kakvom je smatra 95% populacije na planeti zemlji onda predlazem da odma reklamiras monitor tj vratis ga i uzmes 223bw a jos ces ustedeti i oko 50e
i resis probleme sa bojama :wave:

mnogo mi daleko da ga vracem do BG :d Da rekapituliramo: crna je ono kad je ugasen monitor. Evo ti test: postavis crnu pozadinu full screen i gledas u monitor, pa ga palis i gasis, ako ne vidis debelu razliku izmedju crne i "crne", e onda stvarno!
A da, banere nemam, adblock ukljucen :)

Poslednja izmena:
mnogo mi daleko da ga vracem do BG :d Da rekapituliramo: crna je ono kad je ugasen monitor. Evo ti test: postavis crnu pozadinu full screen i gledas u monitor, pa ga palis i gasis, ako ne vidis debelu razliku izmedju crne i "crne", e onda stvarno!
A da, banere nemam, adblock ukljucen :)

ako ikako mozes ti ga vracaj mora biti crna a test sa iskljucenim monitorom je nebitan posto kod 223bw je panel veoma tamno sivi (ne znam kako da se sad tacno izjasnim) a nikako ne crni, sto ce reci da je okvir monitora 2x crnji od panela kad je monitor iskljucen pa ta prica kad ugasis monitor nikako ne pije vodu sto ce reci opet da je ta pozadina banera na ovoj strani takodje 2x crnja kao i primer sa crnim jpg nego kad se iskljuci monitor

@pisko
slobodno ti tvoj monitor masiraj, miluj i ljubi da bi korektno radio, ja sam dao nesto vece pare i ocekivao sam nesto vise od mazenja milovanja i ljubljenja da bi monitor radio kako valja i ispalo je da sam dobio i vise neg sto sam ocekivao za te novce :)

Poslednja izmena:
Pije vodu ali ti ne razlikujes ovu glossy povrsinu okvira od mat povrsine ekrana. Onda ovde kazes da je okvir tamniji od ekrana kad je ugasen a na prethodnoj strani si izvalio: "za kriterijum crne uzeo sam postolje i okvir monitora 223bw i jasno je da je crna svakako, mozda i za 2 nijanse crnja od okvira monitora sto je za mene fantastino" Idi na wikipediu pa vidi kako radi monitor i pogledaj malo o optickim varkama kad si nasao da ocenjujes crnu boju na crnom pravougaoniku na beloj pozadini.

@placebo

zao mi je sto si se nasao uvredjenim ovim mojim postovima u vezi monitora samsung 223bw i iznosenja licnih iskustava i primera iz svakodnevnog rada sa monitorom
ti sa tim moze da se slozis ili ne moras ali jednostavno ne kapiram sto dovodis u zabludu druge ljude ovde svojim besmislenim tvrdnjama u postu #267 i sad nekim fantazijama o nekakvim optickim varkama i izvrces moje reci iz posta #289 gde sam naveo primer crnog jpg sa belim borderom a ne belom pozadinom i nekakvim crnim pravougaonikom
zato sam i naveo ovaj banalan primer banera ispod info panela gde je crna boja pozadine crna a ne siva i kao takvu je verujem vidi svako normalan na ovom 223bw monitoru pa taman ona bila i opticka varka a isto tako verujem da u info panelu u 3. koloni gde je proizvod cm staker 832 vidi doticni proizvod u iskljucivo sivoj boji a ne opet u ko zna kakvim varijacijama crne, sive, plave itd
ovo je moje licno pravo da iskomentarisem i prilozim svoje vidjenje teme Samsung 223BW - amaterski review iz ličnog ugla

ovde sam kulturno zamolio ljude koji su kompetentni da napisu koju recenicu o funkcionisanju ovakvih i slicnih monitora jer ne znamo svi engleski jezik (jer se ni ja na wikipediji nisam snasao i nasao prevod na srpski pa mi nije bas bio najasniji tekst koji sam citao)

p.s. opticke varke i iluzije su mi inace opsesija i mogo bi o tome napisati enciklopediju ali o tome ne bih ovde, mozda samo da napisem, da ko zna mozda za svega par godina mozemo koristiti monitore koji iluzijom stvaraju pravi 3d efekat slike, a mi cemo posedovati takav monitor koji ce se npr zvati "samsung 223 black ilusion" :D

Poslednja izmena:
Na baner sam i mislio. Crni pravougaonik na svetloj pozadini. Nisam se nasao uvredjenim ali jednostavno nije u redu davati takve izjave jer objektivno nisu tacne, i ne mogu da poverujem da nisi bar malo svestan koliko preterujes. Nije posteno da neko procita to sto si ti napisao pa da na osnovu toga kupi monitor i ocekuje neko cudo koje ni PVA ne moze. Pa da posle pita ovde da li da ga reklamira jer nesto nije u redu. Nek se javi jos neko kome je crna na monitoru tamnija od ugasenog ekrana :) Ili mozda od okvira, iako su isti i ekran i okvir tj. crni.

Prilozi

• untitled.gif
    untitled.gif
    5 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
Vrh Dno