Šta je novo?

Jeftinija napajanja

psycho84

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Thermalright Assain King 90
Matična ploča
MSI B550M Pro-VDH Wifi
RAM
2x16GB 3000MHz G.Skill Aegis
GPU
RX6800 16GB Powercolor Reaper
Storage
WD SN550 1TB + Toshiba Canvio Basics external 3TB
Zvuk
Integrated + EIDA 9038D
PSU
Seasonic SGX 500W SFX-L
Kućište
SKTC HX Box 100
Monitor
Lenovo ThinkVision T24v 24"
Miš & tastatura
Drevo Gramr full RGB 75% mechanical Gateron Brown, Logitech Triathlon + MS IMO 1.1a
Ostale periferije
HifiMan Sundara CB
Mobilni telefon
iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Imam pitanje vezano za izbor napajanja za otprilike sledecu konfiguraciju:

AMD Athlon 64 x2 4000+ 2.1 GHz
Biostar TF560 A2+
1GB Transcend DDR2 800MHz JetRam (u pocetku,posle bih mjenjao na 2x1GB Geil Ultra,kad nabavim novaca)
160 GB Seagate/Maxtor 8MB SATA2
Palit 2600Pro 256MB DDR3
Samsung S203 SATA DVD/RW

kuciste bih uzeo neko obicno (Frontier,KME,Codegen),ali ne znam koje napajanje.Htio bih da malo o/c procesor (na nekih 2.5 GHz) i graficku i htio bih posle nekog vremena da ubacim i DVD ROM.Nemam para za neku zvjer od napajanja,dao bih mozda negdje do 40E za napajanje.Gledao sam na netu i razmisljao sam o sledecim napajanjima: MS PRO 550W,TRUST 570 W ili 520W...Ili ako neko mozda zna je li ima negdje ovo napajanje da se kod nas kupi: http://www.hardware.info/productdb/bGpka5iVmA/viewproductprices/QTec_PSU_650W_Triple_Fan/
Q-teca vec sad imam (450W) i skroz dobro radi pa bi ga mozda opet uzeo.
Ukoliko neko ima bolji predlog za neko napajanje do 40E (to je apsolutna gornja granica,eventualno mozda euro vise 😀) neka napise.

Poslednja izmena:
Biće dovoljno ali je malo skupo.
Ili idi na Frontier za 10€ ili na LC Power / Thermatake za 50€, gledaj da izbegneš te "indijance".
A imaš i ASUS kućišta sa sve 400W napajanjima za ~35€...

Poslednja izmena:
Biće dovoljno ali je malo skupo.
Ili idi na Frontier za 10€ ili na LC Power / Thermatake za 50€, gledaj da izbegneš te "indijance".
A imaš i ASUS kućišta sa sve 400W napajanjima za ~35€...

Koliko sam vidio Frontier su mnogi opljuvali ovdje,a i obicno kad ljudi traze predlog za napajanja svi im predlazu Antec,Enermax itd...Sve neka preko 50-60E,a ja sigurno necu imati toliko kesha.A sta mislite o ovom LC power sto sam naveo?I koje "indijance treba da izbjegavam? 😀

Izgleda da jeste,onda izbor #2 je LC Power 6550GP

P.S. : A da ti ga uzme neko u Eurolinku sa Bench-Klub popustom !!! Think of that !

Poslednja izmena:
Sto ne bi uzeo cooler master 430W, meni ovo moje od 380w tera konfiguraciju iz potpisa + jos jedan hard od 160 vec godinu dana bez problema. Moj drugar je uzeo pre mesec dva i za sada nema problema, a i ne cuje se..

Taj thermaltake nema PFC tako da mislim da i nije najbolje resenje.
Za sitne novce moze da se nadje FSP (Fortron) od 350w, cena mu je 38e, eventualno model od 400w za 52e.

Covek ima Q-teca 450W,razmislja o ovome : MS PRO 550W,TRUST 570W ili 520W... a ti mu nudis Fortron 350W,najmanje smesno 😛
Hoces i Active PFC za tu kintu jel te ? :smash:

Malo sam neupucen(zapravo malo vise 😀),ali sta je PFC?
@djolez
Sta je to Bench-Klub popust!?I koliki je?😀 Koliko je taj LC Power 6550GT u Eurolinku?A jel taj LC Power 6550GT vrijedi tih para(42-43Eura,po itsvet.com) i hoce li mi davati ok stabilne napone sa o/c procesorom i grafikom.I je li ima neke od onih zastita(overvoltage, itd.)?

Korekcija faktora snage.. U principu imas reaktivnu i aktivnu snagu u kolima sa naizmenicnom strujemo, aktivnu mozes da koristis a reaktivnu ne mozes, ali ona se "trosi" i naplacuje. E sad posto reaktivni deo moze da ide u plus ili minus, znaci da ako imas jedan element koji ima reaktivni otpor +j2 OMa i jos jedan koji je -J 2 OMa dobices 0. Rasprica se ja u supstini kada ima tu korekciju dobices manji racun za struju 🙂

Hehe,do decembra sledece godine ne brinem o racunu za struju,jer sam u studentskom domu.😀 A posle decembra ce me taj komp sluziti oko pola godine-godinu,pa cu onda da se fino isprsim sa 1000+ Eura pa cu uzeti sve da valja.🙂 Hvala na prilicno dobrom objasnjenju!Koliko otprilike napajanja vuku ventilatori kucista(planiram ili 1 od 12cm i jedan od 9 ili po dva od oba)?

A taj LC Power 6550Gp nije Cwt?

LC Power 6550GP, Shenzhen Chi Yuan Industrial tj. Huntkey kao OEM nije na nivou FSPa i CWT ali napajanje je skroz OK.Solidan finish, 14cm vent, tiho, dobra efikasnost, jedino shto u realnosti ima ~400-450W

To nije "realna" snaga već efikasnost.
Zvučite kao da druga napajanja imaju 100%-tnu efikasnost.
Tako nešto ne postoji.

LC Power 6550GP je odlično za pare koje treba izdvojiti za njega.

Covek ima Q-teca 450W,razmislja o ovome : MS PRO 550W,TRUST 570W ili 520W... a ti mu nudis Fortron 350W,najmanje smesno 😛
Hoces i Active PFC za tu kintu jel te ? :smash:

Ne znam sta je tebi smesno ali DO 40e, koliko je coveku maximum ja ne vidim da kod nas ima da se nadje bolje napajanje. Logikom "dodaj jos 10e", moze lako da se dodje do "jos 20e" pa onda nije tesko biti pametan.
I da, taj Fortron ima Active PFC, za sve 38e 😉 U stvari, jedino od bitnih stavki po cemu je thermaltake kojeg preporucujes bolji od doticnog je sto daje "citavih" 4ampera vise na 12V (29 naspram 25A). U ostalim stvarima na papiru je losiji. 70% Eff. naspram 85% kod Fortrona, nema pfc, i kosta 10e vise, iliti probija budzet:smash:
A samo 4e vise od tog thermaltakea je isti fortron od 400w koji je po svim stavkama bolji.
Da ne bude zabune, nisam probao ni jedno od ovih napajanja, samo citam specifikacije koje bar kod ovih proizvodjaca, ne bi trebale da lazu.

inace mislio sam na ovo napajanje
http://www.fsplifestyle.com/en/booster_a.asp?pro_catId=8&categoryId=1&productId=13

Hm a zna li ko koliko izvlaci ovaj MS PRO 550W jer je deklarisan kao i LC Power,i po cemu je LC Power bolji,s tim da im je cjenovna razlika oko 20E(sto mi nije malo)?Mislim ako je sigurno da ce mi LC Power pokriti o/c i da ce mi u tom slucaju masina biti stabilna,onda ce on vjerovatno biti moj izbor.Samo me zanima po cemu je bolji od gore navedenog MS.I je li mi pomaze sta kod zastite racunara moje Sweex produzno sa Sourge(valjda sam spelovao dobro) protection i nekim osiguracem(koji bi valjda trebao da iskoci pri prevelikom naponu)?Hvala svima do sada na savjetima!

Hm a zna li ko koliko izvlaci ovaj MS PRO 550W jer je deklarisan kao i LC Power,i po cemu je LC Power bolji,s tim da im je cjenovna razlika oko 20E(sto mi nije malo)?Mislim ako je sigurno da ce mi LC Power pokriti o/c i da ce mi u tom slucaju masina biti stabilna,onda ce on vjerovatno biti moj izbor.Samo me zanima po cemu je bolji od gore navedenog MS.I je li mi pomaze sta kod zastite racunara moje Sweex produzno sa Sourge(valjda sam spelovao dobro) protection i nekim osiguracem(koji bi valjda trebao da iskoci pri prevelikom naponu)?Hvala svima do sada na savjetima!

To je ono sa čima djolez sva zbunjuje, iste su snaga ali je LC Power daleko napred u efikasnosti.
Znači taj MS može da da 550W ali na -15°C dok LC to može na +25°C.
Ne mogu tačno da izračunam ali od prilike da bi taj MS na 30°C mogao najviše da isporuču 250W dok je kod tog LC-a (6550GP) efikasnost nekih 400-450W.
Nadam se da ti je sada jasno.

Ne znam sta je tebi smesno ali DO 40e, koliko je coveku maximum ja ne vidim da kod nas ima da se nadje bolje napajanje. Logikom "dodaj jos 10e", moze lako da se dodje do "jos 20e" pa onda nije tesko biti pametan.
I da, taj Fortron ima Active PFC, za sve 38e 😉 U stvari, jedino od bitnih stavki po cemu je thermaltake kojeg preporucujes bolji od doticnog je sto daje "citavih" 4ampera vise na 12V (29 naspram 25A). U ostalim stvarima na papiru je losiji. 70% Eff. naspram 85% kod Fortrona, nema pfc, i kosta 10e vise, iliti probija budzet:smash:
A samo 4e vise od tog thermaltakea je isti fortron od 400w koji je po svim stavkama bolji.
Ali tog (verovatno nikad čuo :d) fortron-a nema tamo na forumu SK-a!!! 😀

Iskreno te nisam bas razumeo, narocito ovaj deo o SK forumu...
A evo vidim da ima nekih koji su kupili ta Fortron napajanja (doduse jaci model) pa mozes da ih pitas iz prve ruke...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=147204

A inace na tom "malom" 350w fsp-u su poterali quadcore sa 8800ultrom, mozes naci ako potrazis na prethodnom linku koji sam ostavio...

Poslednja izmena:
Nemoram nikog ništa da pitam, imao sam FSP Epsilon 600W i da sam imao još 1 mašinu teško da bih ga uposlio 100%... Zato je otišlo kod nekog kome treba a meni je i ovaj LC i više nego dovoljan.

A što se tiče foruma SK-a, ako te ne mrzi pročitaj šta se piše tamo pa ćeš shvatiti onda, tamo nema ni reči o FSP-u ali ima zato CoolerMaster-a i tako nekih "strašnih" brendova... :smoke:

Nemoram nikog ništa da pitam, imao sam FSP Epsilon 600W i da sam imao još 1 mašinu teško da bih ga uposlio 100%... Zato je otišlo kod nekog kome treba a meni je i ovaj LC i više nego dovoljan.

A što se tiče foruma SK-a, ako te ne mrzi pročitaj šta se piše tamo pa ćeš shvatiti onda, tamo nema ni reči o FSP-u ali ima zato CoolerMaster-a i tako nekih "strašnih" brendova... :smoke:
Sve je to lepo, ali FSP zaostaje za CWT napajanjima kojih kod nas sada ima na svakom cosku i to za svega 100e (za napajanje od 700W). Taj FSP je oko 88e kod nas sa 1 god garancije, dok je npr. Thermaltake Toughpower 700W oko 100e, modularan je, kvalitetniji i ima 2 god garancije.😉
A shto se SKa tice, o FSPu nema puno reci jer tih napajanja kod nas nema, sem kod zvekija.

Poslednja izmena:
Da, shvatili smo odavno šta se u toj kući reklamira, zato imaju čitalaca kao Politika, sve manje i manje... :smoke:

Nazad
Vrh Dno