Šta je novo?

Komp do 100.000 din

wolfonix

Slavan
Učlanjen(a)
12.12.2007
Poena
309
Uzimam novi komp...trebaju mi vasi komentari i predlozi sta da uzmem....

Komp ce biti koristen u sve svrhe(igre,audio i video obrada, zatim sto je vazno treba mi sto veca brzina kompiranja sa DVD-a na HDD i obrnuto...uglavnom za sve....

evo neke komponente koje sam ja izdvojio, a Vi me ispravite ako nesto treba drugo...znaci komp do 100.000 dinara....i da sa tom konfiguracijom budem zadovoljan barem 2 do 3 godine...znam da uvek nesto izlazi novo....ali sad da uzmem nesto kvalitetno i da budem miran....

1. Maticna Ploca - GA-X38-DQ6 - odlucio sa za tu plocu zbog toga sto ce mi kasnije u tekstu trebati 4 hdd-a i 2 dvd-rw, a ta plocha ima 8 komada SATA300 prikljucka...ako imate neki drugi predlog, naravno da je dobro dosao...bas mi se nesto ne daje 200 i kusur evra samo za plochu....

2. Procesor - Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz 8MB FSB1066 - mislim da ce ovo biti definitvno ono sto mi treba....

3. HDD - znaci trebaju mi 4 komada....2 komada ce ici u raid....trazio sam sto manje tj. hteo sam da uzmem 2*160...ali posto je mala cena do 250...odlucio sam da to bude 2*250 gb.....druga 2 hdd trebaju mi za skladistenje dokumenata....isto 2 komada za raid...tu sam mislio sa uzmem 2*500, ali sam cuo da se povuceni iz proizvodnje, zasto su jako bucni....pa cemi biti dosta onda 2*320 gb.....e sad svi hvale HDD-ove WD....molim Vas da mi napisete tacnu oznaku hdd-ova i od 250 i za 320 gb...

4. DVD-RW - tu bas nema mnogo dileme...tu ce pasti Lite-On....e sad samo koji....mnogi su zadovoljni sa njima....kazu da rade bez greske...jedino sto su malo bucniji od drugih...ali odlicno rade....takodje mi treba preporuka koji model Lite-On...naravno da je prikljucak SATA

5. RAM memorija - mislim da ce mi biti dovoljno da uzmem 2*1 GB na 800 MHz marke OCZ neki dual channel kit....e sad koja oznaka i latency-iju da uzmem....

6. Monitor - posto jako mnogo vremena provodima za kompom(8 sati na poslu, a ostatak sa kuci za kompom), odlucio sam se za kvalitetan monitor, moja odluka je Sasmung 22" TFT 226CW

7.Graficka karta - nvidia ispada iz konfguracije(znam da je sada ona "in"...ali mi ne odgovara....posto na kompu imam ss2 na koju sam preko adsl povezan na card sharing, pa pratim sat. kanale na tv...znaci treba mi kartica koja ima funkciju....full screen na tv-u, a da se na kompu moze nesto drugo raditi pored gledanja ss2-a ja sa hteo da uzmem HIS ATI Radeon HD 3870 XT 512MB GDDR4 TV-Out/Dual DVI/HDMI (PCI-Express) - Retail....

8. Napajanje - samim tim sto je tu procesor q6600, 4 hdd-a i 2 dvd-a naravno da treba neko kvalitetnije i jako napajanje....mislim da ce mi biti dosta 650 w...ali mi treba oznaka i naravno marka....

9. Kuciste - sve ovo gore treba da stane u kuciste koje ne bi bilo dobro da bude neko "made in buvljak"....znaci neki antec, tt ili chieftec....nemoj te samo CM...ne znam zasto, ali mi se ono sto sam do sada video nista ne svidja....i da kuciste ne mora da ima providnu bocnu stranicu....vazno je da imam mesta u njemu da sve stane...i da imam kvalitetno protok vazduha i dobro hladjenje...posto ce kuciste biti non-stop ukljuceno....

Sve Vase predloge, kritike su dobro dosle....ja nisam toliki strucnjak oko izbora...pa mi pomozite da ne bacam toliko para, ako za tim nemam potrebe...hvala svima unapred....

ocekujem Vase odgovore....

Pa ovako ...
1. Navedena ploca je odlicna naravno. Ako hoces da ustedis mozes uzeti Asus P5K Premium, ali ona ima 6 Sata + 2 eSata prikljucka.
3. Zasto ne 500gb ? Ko ih povlaci iz proizvodnje ? Uzmi Seagate ili WD.
5. Ili npr. 2x2gb Geil za oko 110e.
9. Npr. Antec P182.

Sa OCZ memorijom neces progresiti 2GB ti je ok sada posle jos tolko dodas.
Napajanje je 550-600W sasvim dovoljno najbolje je Corsair 520W ali je oko 100e
Inace ostale dobre opcije su ti Thermaltake,CoolerMaster,Chieftec.
Po meni nije lose da uzmes 4 HDD-a pa u raid da ih stavis.
Toliko.

e ovako...pazario sam komp....
sve sto gore pise sam uzeo, a to je sledece :

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600
MoBo: GA-X38-DQ6
RAM: GeIL 800MHz 2x1GB BD
VGA: Asus PCI-E EAH3870 TOP/G/HTDI/512M
MON: TFT 22" SAMSUNG 226BW 2ms
HDD: 2x160 GB(Raid 1) & 2x320 GB(Raid 2)
OPT: 2x LITE ON DH-20A3P-06C BLACK

sad mi je jos ostalo kuciste i napajanje....tj. samo napajanje...jer sam vec kuciste pazario..rec je o ANTEC P182-EU
hwala @ Joshefin za predlog kucista....

Ostalo je napajanje, hwala @ OCz-u na predlogu za Corsair HX 520W, ali samo jedno pitanje posto cu kablove da sakrivam iza MoBo-a, da li ce biti dovoljno dugacak 24-pinski kabal da dohvati do prikljucka i da mi jos neko potrvdi dal je ovo napajanje dovoljno za ovaj komp ili imate jos neki predlog....hwala swima unapred....

7.Graficka karta - nvidia ispada iz konfguracije(znam da je sada ona "in"...ali mi ne odgovara....posto na kompu imam ss2 na koju sam preko adsl povezan na card sharing, pa pratim sat. kanale na tv...znaci treba mi kartica koja ima funkciju....full screen na tv-u, a da se na kompu moze nesto drugo raditi pored gledanja ss2-a ja sa hteo da uzmem HIS ATI Radeon HD 3870 XT 512MB GDDR4 TV-Out/Dual DVI/HDMI (PCI-Express) - Retail....

A nVidia-ine kartice nemaju full screen na TV-u ?? :trust:

e ovako...pazario sam komp....
sve sto gore pise sam uzeo, a to je sledece :

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600
MoBo: GA-X38-DQ6
RAM: GeIL 800MHz 2x1GB BD
VGA: Asus PCI-E EAH3870 TOP/G/HTDI/512M
MON: TFT 22" SAMSUNG 226BW 2ms
HDD: 2x160 GB(Raid 1) & 2x320 GB(Raid 2)
OPT: 2x LITE ON DH-20A3P-06C BLACK

sad mi je jos ostalo kuciste i napajanje....tj. samo napajanje...jer sam vec kuciste pazario..rec je o ANTEC P182-EU
hwala @ Joshefin za predlog kucista....

Ostalo je napajanje, hwala @ OCz-u na predlogu za Corsair HX 520W, ali samo jedno pitanje posto cu kablove da sakrivam iza MoBo-a, da li ce biti dovoljno dugacak 24-pinski kabal da dohvati do prikljucka i da mi jos neko potrvdi dal je ovo napajanje dovoljno za ovaj komp ili imate jos neki predlog....hwala swima unapred....

Napajanje Thermaltake TR-2 550W.

Nazad
Vrh Dno