@audiofreak: previdio si moje pitanje, pa cu te opet pitati, gdje je AD1988A/B u odnosu na Realtek ALC88x? 🙂ž
Svjestan sam cinjenice da zvuk ovisi o maticnoj, rasporedu i kvaliteti komponenti na njoj, kolicini EM interferencije, itd...
Nazalost nemam nikakve podatke o tome, pokusaj da nadjes neke testove na Internetu. Ako nista drugo, skini RightMark Audio Analyzer i povezi izlaz na ulaz loopback kablom ili jos bolje povezi na neku drugu kvalitetniju karticu (u istom racunaru) pa izmeri ako te bas toliko zanima. Ja vam lepo kazem da je sve to strasno subjektivno i da razliciti ljudi ne samo da razlicito cuju vec i obracaju/ne obracaju paznju na iste/razlicite detalje.
hteo sam reci da bi voleo da vidim merenja kvaliteta zvuka tj odziva frekvencija
Pa imas i te testove tamo, sta te sprecava da ih vidis?!?
Vise db na izlazu znaci bolje predpojacalo i jaci signal
Ma ja ti lepo kazem da ne raspravljas o necemu sto ne razumes, a ti zapeo...
Ne pricam ja o "vise dB na izlazu" (o pojacanju, izlaznoj snazi) nego o
dinamickom opsegu (raspon izmedju najtiseg i najglasnijeg zvuka koji karta moze da reprodukuje) sto inace direktno zavisi od kvaliteta D/A konvertora koji su upotrebljeni.
Dinamicki opseg od 96 dB je ekvivalent 16/44.1 audio CD-a. Primera radi, to sto ALC889a ima 95 dB dinamicki opseg u 24/96 modu znaci da tu nema vise od 16 bita i tu je kraj svake dalje rasprave.
ali nekom sa 200W pojacalom to i nije tolko bitno kolko sam kvalitet zvuka i opseg frekvencija koje se reprodukuju.
Jednom da si i ti u pravu -- neko ko tako glasno slusa muziku ionako moze da cuje samo glasne tonove, njemu dinamicki opseg nije uopste bitan :d
JEdnostavno receno, sa istim pojacalom i istim JBL sub-om sa integrisanom kartom imam manje SUB-a i kad pustam ton generator opseg od 28 do 35Hz se krece od nepostojeceg (na 28 zvucnik skoro da ne mrda) do jako tihog
Pazi, ja sa D975XBX i Sigmatelom nemam taj problem. Cujem i niske basove. Ali... ta ploca je kostala ~200e tako da... sve ti je jasno nadam se? Ne mozes ocekivati od ploce koja kosta 80e da ima jednako kvalitetan zvuk kao ona od 200e iako koriste potpuno isti cip jer da bi ova kostala 80e negde se moralo zakinuti -- da fale pinovi u socketu to bi primetio svako, a da li fali 16Hz bass to ce da primeti mali broj ljudi koji to moze da cuje pod uslovom da slusa industrial techno
😀
Ako treba da biram recimo izmedju 200e ploce (koja mi ne treba) koja ima dobro odradjen zvuk, i 100e ploce +100e x-fi kartice pre cu ici na drugu kombinaciju...
Slazem se ali sta ako je ploca sa solidnim zvukom npr. 140e? Ja samo pokusavam da kazem da
danas Live/Audigy/X-Fi nije vise tako isplativa investicija kao pre par godina.
PS. Preterao si sa onim za vlaznost vazduha, temperaturu itd. Za 20-tak minuta nece se mnogo promenuti ni jedno ni drugo 😉
Nisam, ako si pio puno vode a toplo je moze da se promeni vlaznost vrlo brzo
😛
Ali eto, makar si sam sebi objasnio da testovi uradjeni u vecem intervalu od 20-tak minuta nisu precizni.
PPS. Lampasi o kojima pricam jesu i po meni glupost ali sa druge strane imaju odlicne odzive frekvencija, odlican S/N ratio itd.
Pazi, lampasi mogu biti super ako se dobro naprave ali ja ipak ne bih voleo da imam jedan iako bi moj cale mogao zacas da mi ga napravi.
Razlog zasto lampasi imaju odlican S/N je sto rade sa naponima reda par V, a ne sa mV kao tranzistorska pojacala. Sto je signal jaci, to je sum u odnosu na njega beznacajniji.
Sto se tice frekventnog odziva, lampe koliko ja znam "farbaju" zvuk odnosno nisu linearne (dodaju drugi harmonik ako se dobro secam) i upravo to je ono sto se ljudima svidja i sto im zvuci "extra".
Lampasi imaju i mana:
1. Teski su (30-tak Kg nije nimalo neuobicajeno)
2. Greju se
3. Tokom vremena kako lampe stare zvuk se kvari pa moras da ih menjas
4. Kad menjas lampe moras sve da menjas a ne samo jednu
5. Skupi su kako za nabavku tako i za "odrzavanje"
Sto se tice zvucnika (da dotaknem i to posto si pominjao bass od 80 L), cisto da znas da ti je recimo za vernu reprodukciju najnize note (boje tona, a ne jacine) na koncertnom klaviru potrebna bass kutija iste zapremine kao i doticni koncertni klavir, a prostor u kome slusas muziku mora imati linearan odziv. Sve manje od toga je kompromis.
Kada mi neko kaze da slusa HI-FI (i jos izgovori to "hi-fi" ili "haj-faj" umesto "haj-fi"), a zivi u stanu sa zidovima od gips-ploca na kojima nema tapiserija, prozorima koji nemaju teske zavese, pod mu je laminat ili tanak, go, skripavi parket, zvucnici nisu u nivou usiju, ne stoje na siljcima ili su nabijeni u uglove, nemaju dovoljnu separaciju za stereo, a lik seta po sobi ili sedi u cosku kad slusa muziku, ja prosto ne znam da li da se smejem ili da placem.
Odgovorno tvrdim da je za 99% ljudi na ovoj planeti (posebno uzevsi u obzir sta slusaju!) trud koji je neophodan da bi se dobila zaista vrhunska reprodukcija muzike potpuno neopravdan, da ne kazem -- bacanje novca (ili bisera pred svinju).