Šta je novo?

X-Fi XtremeMusic onboard

• Začetnik teme Začetnik teme gvlada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Poslusaj ti neki stereo sistem za te pare, zaboravices na 5.1 veoma brzo 😉

Ako zeli zvucnike za filmove i igrice nijedan sttereo sistem ne moze da pridje 5.1 sistemu. Muzika na dobrom stereo sisttemu zvuci extra, ali surround dozivljaj zvuka je nepravazidjen.

Znaci po tebi treba da gledamo u pasulj da li ce isti chip raditi kvalitetno na svakoj ploci, pa si stoga zakljucio da je neki od alc88x bolji od live-a. Takodje si zakljucio da ako proizvodjac uzima 10$ po ploci umesto 30$ po ploci to znaci da je ploca krsh. Odlicno. 🙂 (NHF ali tako ispada)

Izvini ali sada vec lupetas. Ja to nisam rekao. Ja sam rekao da layout ploce i kvalitet komponenti u audio (a posebno analognoj) sekciji odredjuje da li ce ALC 88x zvucati kao kanta ili bolje od Live! kartice i SS chipa.

PS. Da ne bude zabune, jedini merodavni testovi kojima verujem su testovi audiofila koji nemaju pojma koji je koji chip, vec uzmu i slusaju ono sto svira i lepo izmere sve to i naprave dijagram odziva frekvencija (koristeci iste zvucnike i pojacala pri testiranju svakog chipa).

I istu prostoriju, istu temperaturu, istu vlaznost vazduha, isti mrezni napon u mV, istu fazu i frekvenciju u Hz, istu poziciju sedenja u mm, isto odelo oprano istim deterdzentom, isti broj dlaka na glavi (i u usima), isti krvni pritisak, isti ritam disanja,... kako da ne. :trust:

Testovi koje radi xbit su po meni merodavni jer koriste istu referentnu karticu za merenje.

Sa druge strane, sluh je subjektivan. Komparativni testovi slusanjem (obrati paznju na "komparativni" -- ne kazem da ne treba uopste raditi testove slusanja) najcesce ne pokazuju nista osim gluposti onoga ko slusa i onoga ko mu veruje. Priroda vida i sluha je da se adaptiraju promenom praga osetljivosti. Na primer oku treba oko 30 minuta da se hemijski adaptira na mrak. Ako posle 5 minuta izadjes na svetlo taj proces se prekida i pocinje iz pocetka kad opet udjes u mrak. Usi nisu nista pouzdanije -- skini visoke tonove na ekvilajzeru skroz i slusaj tako 15 minuta muziku pa ih posle vrati na normalan nivo i reci mi da li ti mozda ti visoki tonovi zvuce normalno ili prejako dok se uho opet ne adaptira.

izlazna snaga i odnos snaga/sum ne cine zvuk. Imas lampase od 50.000e koji imaju ocajne odnose koje sam malopre naveo ali daju extra zvuk.

Prvo, u pitanju je odnos signal/sum, a ne snaga/sum.
Drugo, ljudi koji kupuju takve lampase su obicne bogate budale.
Trece, pojam "extra zvuk" nije poznata ni uporediva merna jedinica ni po SI ni po JUS-u.

Shvatas li uopste koliko je glupo reci da je nesto "extra", a da ima lose rezultate u testovima? To je potpuno iracionalno razmisljanje i za ocekivati je samo od nekoga ko je naseo i dao 50.000e za to pa pokusava da ublazi grizu savesti i navuce jos neku budalu da se za**** kao sto se on *****ao.

Ako ti tesko pada sto sam tako direktan, zamisli samo kakva bi ti bila konfiguracija kada bi pri kupovini procesora, ploce, memorije i diskova ignorisao testove i kupovao ono za sta neko (proizvodjac, drugi kupac koga ne poznajes) kaze da je "extra".

U ostatak necu da zalazim posto se ne razumem.

Bolje nemoj 🙂

Pretpostavljam da se ti razumes (nickname), pa ako imas nesto konkretnije da napises, molio bih te da to i uradis.

Pa evo radim. Ako ti ovo nije dosta ne znam sta vise da ti kazem. Provedi neko vreme citajuci ovo:
http://sound.westhost.com/articles.htm

Takav test bi govorio isto kolko i test grafickih karti uradjen texturing i multi texturing testom. 🙂 Sto je najgore, u pravu si, dosta ih je tako uradjeno.

Pa texture fill rate je direktno proporcionalan snazi graficke kartice. Po meni je to merodavan test. Ako zvucna karta (ili integusa) mogu da reprodukuju ceo cujni frekventni opseg bez ili sa minimalnim izoblicenjima to znaci da ce sve sto pustis preko nje zvucati dobro. S druge strane, ako samo slusas kako zvuci, onda nikad neces znati kakva je sama karta (integrusa) ako je pri tom slusanju slucajno uparis sa losim zvucnicima ili slusalicama.

Uopste cela ova rasprava je besmislena jer zvuk iz kompjutera je po defaultu los -- sto zbog digitalnog suma (lose filtrirano napajanje, los layout maticne ploce, graficka koja vuce struje za ceo Djerdap), sto zbog kvaliteta same muzike koja se slusa (128kbps mp3, pa jos normalizovan hard metal na primer), a o kineskim zvucnicima i slusalicama da i ne govorimo.

Po mom misljenju ljudi su izgubili sustinu u celoj toj prici o audiofiliji (zvuci kao neka bolesl jel' da?) -- muzika se slusa zbog same muzike (kompozicije, izvodjenja), a ne zbog "1,000W PMPO", "basova" i "visokih".

Poslednja izmena:
Sada videh ovo :zgran: :
http://www.bit-tech.net/hardware/2007/12/06/abit_ix38_quadgt/6
Pogledati rezultate za alc889a
i ovo
http://www.bit-tech.net/hardware/2007/07/01/creative_x-fi_xtremegamer/3

Mislim ako je verovati ovom testu x-fi xtreme gamer je losiji od alc889a :zgran:

Nesto se ovde cudno dogadja...

X-Fi je bolji u 24-bitnom modu od ALC889a ako nisi primetio mada ne i u frekventnom odzivu koji je zaista cudan.

Ono na sta bih vam ja skrenuo paznju je:

1. razlika od 10-tak decibela izmedju dve ploce istog proizvodjaca (Abit) koje koriste isti codec (ALC888). Jasno je da jeftinija ploca (P35) ima losiji zvuk iz razloga koje sam ranije pominjao.

2. ALC889a je zaista sjajan cip u odnosu na ALC888 -- ima i do 10x nizi IMD i THD, zaista impresivno.

3. Da li zbog prirode testa, tek 24/96 mod na ALC889a je limitiran na 16-bitni opseg sto se moze videti po dinamici -- 16 bita = 96dB. Audigy 2 ZS dostize 106-108 u 24-bitnom modu i to ne svaki nego verovatno samo Platinum ako se dobro secam. Profi kartice (Lynx, Luna, itd) dostizu ~115dB dinamiku u 24/96, a teorijski maksimum je 144dB.

2. ALC889a je zaista sjajan cip u odnosu na ALC888 -- ima i do 10x nizi IMD i THD, zaista impresivno.

Kada se ocekuju da ploce sa ovim cipom zazive?

I jos nesto mi nikada nije bilo jasno, jel' se odmah "gasi" proizvodnja starih cipova i nihova ugradnja na ploce?

@audiofreak: previdio si moje pitanje, pa cu te opet pitati, gdje je AD1988A/B u odnosu na Realtek ALC88x? 🙂ž

Svjestan sam cinjenice da zvuk ovisi o maticnoj, rasporedu i kvaliteti komponenti na njoj, kolicini EM interferencije, itd...

Poslednja izmena:
@audiofreak:

nismo se ti i ja razumeli (i da, bio je lapsus, mislio sam na signal/sum odnos, ne na snaga/sum 🙂 ), hteo sam reci da bi voleo da vidim merenja kvaliteta zvuka tj odziva frekvencija, a ne S/N ratio i kolko db ima na izlazu. Vise db na izlazu znaci bolje predpojacalo i jaci signal, u prevodu oseti se svuda ali nekom sa 200W pojacalom to i nije tolko bitno kolko sam kvalitet zvuka i opseg frekvencija koje se reprodukuju. JEdnostavno receno, sa istim pojacalom i istim JBL sub-om sa integrisanom kartom imam manje SUB-a i kad pustam ton generator opseg od 28 do 35Hz se krece od nepostojeceg (na 28 zvucnik skoro da ne mrda) do jako tihog, dok sa live-om 35Hz...pa recimo da ilustrativno kazem - izbija staklo iz prozora (200W sub na 1202D 12" JBL u 80l ported box-u racunatom da svira sto linearnije moguce do 200Hz). Dakle isto pojacano, isti komp, ista ploca, isto sve...

E sad, u pravu si za kvalitet izrade ploce, nisam to ni sporio, vec sam rekao da to ne znaci puno pri kupovini jer treba da se oslanjam na alc888, ali ako nije dobro napravljena ploca sta onda ? Ako treba da biram recimo izmedju 200e ploce (koja mi ne treba) koja ima dobro odradjen zvuk, i 100e ploce +100e x-fi kartice pre cu ici na drugu kombinaciju...(pre cu ici na audigy 2 ZS umesto x-fi ali ajde... tema je o x-fi 😛 )

PS. Preterao si sa onim za vlaznost vazduha, temperaturu itd. Za 20-tak minuta nece se mnogo promenuti ni jedno ni drugo 😉

PPS. Lampasi o kojima pricam jesu i po meni glupost ali sa druge strane imaju odlicne odzive frekvencija, odlican S/N ratio itd.

edit: zaboravih, evo tabela sa poredjenjem izmedju realtek audio chipova
http://www.realtek.com.tw/images/products/High_Definition_Audio_Codec_Selection_Guide.jpg

Poslednja izmena:
S tobom ne diskutujem uopste, verovatno kao i obicno samo vrebas priliku da mi nadjes neku gresku ne bi li me makar malo diskreditovao.

Prvo ne budi sujetan, to sto ti mislis da ja vrebam priliku da te diskreditujem je samo u tvojoj glavi i veruj mi nigde vise, samo mi je cudno da si pored jeftinih integrusa odjednom na listu dodao i skoro vrhunske modele muzickih kartica, zar to tebi nije little strange a pricamo o playback-u, kako moze pored integruse da se nadje i ESI JULI@??! Samo hocu da kazem da je to veliki jaz izmedju konfekcije i ozbiljnijih sprava! Ako ce mo iskreno, Gravis ultrasound PNP pro je i posle 12 godina od predstavljanja mama i tata za sve ove kartice sto se tice reprodukcije. :wave:

@audiofreak: previdio si moje pitanje, pa cu te opet pitati, gdje je AD1988A/B u odnosu na Realtek ALC88x? 🙂ž

Svjestan sam cinjenice da zvuk ovisi o maticnoj, rasporedu i kvaliteti komponenti na njoj, kolicini EM interferencije, itd...

Nazalost nemam nikakve podatke o tome, pokusaj da nadjes neke testove na Internetu. Ako nista drugo, skini RightMark Audio Analyzer i povezi izlaz na ulaz loopback kablom ili jos bolje povezi na neku drugu kvalitetniju karticu (u istom racunaru) pa izmeri ako te bas toliko zanima. Ja vam lepo kazem da je sve to strasno subjektivno i da razliciti ljudi ne samo da razlicito cuju vec i obracaju/ne obracaju paznju na iste/razlicite detalje.

hteo sam reci da bi voleo da vidim merenja kvaliteta zvuka tj odziva frekvencija

Pa imas i te testove tamo, sta te sprecava da ih vidis?!?

Vise db na izlazu znaci bolje predpojacalo i jaci signal

Ma ja ti lepo kazem da ne raspravljas o necemu sto ne razumes, a ti zapeo...

Ne pricam ja o "vise dB na izlazu" (o pojacanju, izlaznoj snazi) nego o dinamickom opsegu (raspon izmedju najtiseg i najglasnijeg zvuka koji karta moze da reprodukuje) sto inace direktno zavisi od kvaliteta D/A konvertora koji su upotrebljeni.

Dinamicki opseg od 96 dB je ekvivalent 16/44.1 audio CD-a. Primera radi, to sto ALC889a ima 95 dB dinamicki opseg u 24/96 modu znaci da tu nema vise od 16 bita i tu je kraj svake dalje rasprave.

ali nekom sa 200W pojacalom to i nije tolko bitno kolko sam kvalitet zvuka i opseg frekvencija koje se reprodukuju.

Jednom da si i ti u pravu -- neko ko tako glasno slusa muziku ionako moze da cuje samo glasne tonove, njemu dinamicki opseg nije uopste bitan :d

JEdnostavno receno, sa istim pojacalom i istim JBL sub-om sa integrisanom kartom imam manje SUB-a i kad pustam ton generator opseg od 28 do 35Hz se krece od nepostojeceg (na 28 zvucnik skoro da ne mrda) do jako tihog

Pazi, ja sa D975XBX i Sigmatelom nemam taj problem. Cujem i niske basove. Ali... ta ploca je kostala ~200e tako da... sve ti je jasno nadam se? Ne mozes ocekivati od ploce koja kosta 80e da ima jednako kvalitetan zvuk kao ona od 200e iako koriste potpuno isti cip jer da bi ova kostala 80e negde se moralo zakinuti -- da fale pinovi u socketu to bi primetio svako, a da li fali 16Hz bass to ce da primeti mali broj ljudi koji to moze da cuje pod uslovom da slusa industrial techno 😀

Ako treba da biram recimo izmedju 200e ploce (koja mi ne treba) koja ima dobro odradjen zvuk, i 100e ploce +100e x-fi kartice pre cu ici na drugu kombinaciju...

Slazem se ali sta ako je ploca sa solidnim zvukom npr. 140e? Ja samo pokusavam da kazem da danas Live/Audigy/X-Fi nije vise tako isplativa investicija kao pre par godina.

PS. Preterao si sa onim za vlaznost vazduha, temperaturu itd. Za 20-tak minuta nece se mnogo promenuti ni jedno ni drugo 😉

Nisam, ako si pio puno vode a toplo je moze da se promeni vlaznost vrlo brzo 😛
Ali eto, makar si sam sebi objasnio da testovi uradjeni u vecem intervalu od 20-tak minuta nisu precizni.

PPS. Lampasi o kojima pricam jesu i po meni glupost ali sa druge strane imaju odlicne odzive frekvencija, odlican S/N ratio itd.

Pazi, lampasi mogu biti super ako se dobro naprave ali ja ipak ne bih voleo da imam jedan iako bi moj cale mogao zacas da mi ga napravi.

Razlog zasto lampasi imaju odlican S/N je sto rade sa naponima reda par V, a ne sa mV kao tranzistorska pojacala. Sto je signal jaci, to je sum u odnosu na njega beznacajniji.

Sto se tice frekventnog odziva, lampe koliko ja znam "farbaju" zvuk odnosno nisu linearne (dodaju drugi harmonik ako se dobro secam) i upravo to je ono sto se ljudima svidja i sto im zvuci "extra".

Lampasi imaju i mana:

1. Teski su (30-tak Kg nije nimalo neuobicajeno)
2. Greju se
3. Tokom vremena kako lampe stare zvuk se kvari pa moras da ih menjas
4. Kad menjas lampe moras sve da menjas a ne samo jednu
5. Skupi su kako za nabavku tako i za "odrzavanje"

Sto se tice zvucnika (da dotaknem i to posto si pominjao bass od 80 L), cisto da znas da ti je recimo za vernu reprodukciju najnize note (boje tona, a ne jacine) na koncertnom klaviru potrebna bass kutija iste zapremine kao i doticni koncertni klavir, a prostor u kome slusas muziku mora imati linearan odziv. Sve manje od toga je kompromis.

Kada mi neko kaze da slusa HI-FI (i jos izgovori to "hi-fi" ili "haj-faj" umesto "haj-fi"), a zivi u stanu sa zidovima od gips-ploca na kojima nema tapiserija, prozorima koji nemaju teske zavese, pod mu je laminat ili tanak, go, skripavi parket, zvucnici nisu u nivou usiju, ne stoje na siljcima ili su nabijeni u uglove, nemaju dovoljnu separaciju za stereo, a lik seta po sobi ili sedi u cosku kad slusa muziku, ja prosto ne znam da li da se smejem ili da placem.

Odgovorno tvrdim da je za 99% ljudi na ovoj planeti (posebno uzevsi u obzir sta slusaju!) trud koji je neophodan da bi se dobila zaista vrhunska reprodukcija muzike potpuno neopravdan, da ne kazem -- bacanje novca (ili bisera pred svinju).

Prvo ne budi sujetan, to sto ti mislis da ja vrebam priliku da te diskreditujem je samo u tvojoj glavi i veruj mi nigde vise

Vec si se ti dokazao na tu temu u jednom drugom threadu, da ne idemo ovde u off.

samo mi je cudno da si pored jeftinih integrusa odjednom na listu dodao i skoro vrhunske modele muzickih kartica

Sta je tu cudno? Moraju ljudi imati neku referencu sta je bolje od svega ovoga sto vecina koristi, zar ne?

Poslednja izmena:
Vec si se ti dokazao na tu temu u jednom drugom threadu, da ne idemo ovde u off.

Ok ako ti tako mislis, ali nisi u pravu.

Sta je tu cudno? Moraju ljudi imati neku referencu sta je bolje od svega ovoga sto vecina koristi, zar ne?

Moraju imati referencu sta je bolje ali brate ti ga odma dade po heavy artillery 😀😀, mene su hteli kolektivno da lincuju kada sam coveku koji je pocetkom godine trazio karticu ako se secam iskljucivo za playback i ja mu preporucio Onkyo SE-150 ili SE-200, i opet je preporucujem za playback.

@audio:

okej, da ne bi sad kvotovo redom, ocigledno pokusavas da me "malkice" omalovazavas. Ne tvrdim da sam expert, sta vise, rekoh da se ne razumem preterano mnogo u tehnikalije, ali sam zato i naveo konkretan primer, koji si ti onda preuzeo u konceptu nekog spontanog tovara koji sam ja naravno skapirao (nisam dete *** 🙂 ). Ne smeta mi, ne ljutim se itd. ali mislim da je komentar oko "slusanja na 200W" bio suvisan. Sta tebe briga kako ja volim svoju muziku 🙂 Naravno da je ne slusam na 200W u stanu, samo sam dao primer, na 200W je slusam u kolima, (2x200W), sto si mogao zakljuciti po tipu zvucnika koji sam naveo (eto malo i ja da zezam 😉 ).

I kad pominjes "dB" navedi onda koje pominjes i u kom kontekstu, a ne da me napusis pa da onda pricas kako si mislio na dinamiku zvuka 🙂 Kolko ja znam odziv signala (aj mozda sam lose napisao, ne znam tacan izraz, stoji mozak trenutno) se meri do 0db, sve preko toga je klip, a sve ispod -7dB (ispod nule, tj. -93 u prevodu) ne valja tj, ne cuje dovoljno efektivno u krajnjoj reprodukciji (kad prodje recimo kroz savreno linearno pojacalo). Idealno bi bilo da su sve frekvencije podjenako zastupljene i nesto tik ispod 0db (pricam o ne pojacanom signalu naravno). Takodje je bitno da "hardwer" (karta, integracija, sta vec) reprodukuje i najsitnije razlike u frekvenciji, tj sve sto je zapisano, bez nepreciznog "digitalnog" stepenista, sto je nazalost retko slucaj...

Reko si mi da mogu odzive da vidim na onom sajtu i onim testovima. Ok, mogu, ali samo za te ALC integracije. Fali mi u testu SB live! koji si pomenuo (kao losiji od ALC 88x), fali mi spektromer i jos tako neke sitnice.

PS. kolko znam CD je 15bit 🙂

PPS. Ma ne volim ni ja lampase, rekoh ti vec. 🙂 znam da farbaju zvuk zato ih ni ne volim. Nazalost za mene je quad 405 i dalje zakon (nemam para za bolje pa mi je i ovo dobro), radi sasvim solidan posao i za te pare je najlinearnije pojacalo koje mogu da posedujem (imam par komada 😀 )

edit: Mislim da to sto neka ploca ima losiji zvuk nije zato sto je namerno stekano na zvuku vec zato sto nisu vodili racuna. Mislim, sta moze da ustedi na jednom-dva kvadratna cm ? Chip kosta kolko kosta, okolina kontam da je smesno jeftina za proizvodnju. Ako gresim ispravi me, ali budi konkretan molim te. Ja mislim da tu ne mogu ni 1$ da ustekaju...Znam da je 1$ ipak 1$ pogotovo na milion ploca, ali opet... (inace evo, testa radi prebacio sam se na raka (alc888) ono sto live radi po default ovde mora ekvilajzer da se podesi i onda zvuci sasvim korektno, recimo da ne primecujem razliku tako da ovo nije kanta. One neke ranije integracije sto sam imao po MSI i epoxima su bile ne kanta nego blagi uzas. E sad, nemam ovde onaj JBL da probam ponovo onaj test da vidim da li mrda bas na 20Hz 🙂 )
pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
okej, da ne bi sad kvotovo redom, ocigledno pokusavas da me "malkice" omalovazavas.

Nista licno niti namerno, samo ne volim kad se ljudi "loze" na HI-FI a ne barataju osnovnim pojmovima.

Sta tebe briga kako ja volim svoju muziku 🙂 Naravno da je ne slusam na 200W u stanu, samo sam dao primer, na 200W je slusam u kolima, (2x200W), sto si mogao zakljuciti po tipu zvucnika koji sam naveo (eto malo i ja da zezam 😉 ).

Nisam ni mislio da slusas na 200W u stanu, ne potcenjujem te bas toliko 😛.

Samo konstatujem da dinamicki opseg ne znaci nista onome ko "cepa" muziku "do panja" jer posle glasnog slusanja tihe tonove ni ne mozes da cujes neko duze vreme dok se usi ne odmore.

I kad pominjes "dB" navedi onda koje pominjes i u kom kontekstu, a ne da me napusis pa da onda pricas kako si mislio na dinamiku zvuka 🙂

Pa pisalo ti je tamo dynamic range pobogu. Sta sam ti sad ja kriv sto nisi citao?

Kolko ja znam odziv signala (aj mozda sam lose napisao, ne znam tacan izraz, stoji mozak trenutno) se meri do 0db, sve preko toga je klip, a sve ispod -7dB (ispod nule, tj. -93 u prevodu) ne valja tj, ne cuje dovoljno efektivno u krajnjoj reprodukciji (kad prodje recimo kroz savreno linearno pojacalo).

To o cemu pricas je jacina signala u decibelima i nema ama bas nikakve veze sa frekventnim odzivom niti sa nacinom na koji mi dozivljavamo zvuk. 775 mV na ulazu pojacavaca daje 0 dB nivo na VU-metru i to je referenca za consumer audio uredjaje.

Idealno i bilo da su sve frekvencije podjenako zastupljene i nesto tik ispod 0db (pricam o ne pojacanom signalu naravno). Takodje je bitno da "hardwer" (karta, integracija, sta vec) reprodukuje i najsitnije razlike u frekvenciji, tj sve sto je zapisano, bez nepreciznog "digitalnog" stepenista, sto je nazalost retko slucaj...

Ako mislis na meren odziv -- da, ravna crta bi bila idealna ali je to u praksi najcesce neizvodljivo¹.

Sto se tice najsitinijih razlika u frekvenciji, to nisu razlike u frekvenciji vec razlike u amplitudi (jacini) signala. Pokusacu da ti objasnim to na sto prostiji nacin.

Na primer 16-bitna konverzija analognog u digitalno radi tako sto meri jacinu zvuka 44,100 (ili 48,000) puta u sekundi i to zapisuje u memoriju kao brojeve u rasponu od -32768 do +32767. Za brojeve u tom opsegu je potrebno 16 bitova (2^16 = 65536). Najvisi bit je znak, ostalih 15 su poredjani po tezini od najtezeg (onog koji nosi najvecu promenu napona tj. jacine zvuka) do najlakseg (onog koji nosi najsuptilniju promenu jacine zvuka). Upravo broj bitova odredjuje preciznost konverzije.

Reko si mi da mogu odzive da vidim na onom sajtu i onim testovima. Ok, mogu, ali samo za te ALC integracije. Fali mi u testu SB live! koji si pomenuo (kao losiji od ALC 88x), fali mi spektromer i jos tako neke sitnice.

Potrazi na sajtu, sigurno je negde u arhivi i test Live! kartice.

edit: Mislim da to sto neka ploca ima losiji zvuk nije zato sto je namerno stekano na zvuku vec zato sto nisu vodili racuna. Mislim, sta moze da ustedi na jednom-dva kvadratna cm ?

Nije rec o prostoru!

Stavljaju se jeftiniji kondenzatori i/ili manje vrednosti u µF. Ako je elektrolitski kondenzator na putanji analognog signala manja vrednost = jaci cutoff basova. Ako je u pitanju filtracija napona za analogni deo cipa manja vrednost = losija filtracija napona. Vodovi na stampi su tanji, rutiranju vodova (da se izbegnu izvori smetnji/suma) se ne posvecuje toliko paznje, stedi se na debljini stampane ploce pa je separacija izmedju slojeva sa vodovima losija, stedi se na povrsini mase (mase kao GND ne kao Kg), pravi se ploca sa manje layera sto dovodi do jos gusceg pakovanja vodova, a na kraju za skuplje (citaj premium) ploce se verovatno biraju i kvalitetniji cipovi (inace sa istom oznakom samo npr. druga revizija) koji ne kostaju 1$ nego recimo 2$.

inace evo, testa radi prebacio sam se na raka (alc888) ono sto live radi po default ovde mora ekvilajzer da se podesi i onda zvuci sasvim korektno, recimo da ne primecujem razliku tako da ovo nije kanta.

Eto vidis, nije bolelo 🙂

E sad, nemam ovde onaj JBL da probam ponovo onaj test da vidim da li mrda bas na 20Hz 🙂 )
pozdrav :wave:

Ako stvarno hoces neki test, nabavi dobar mikrofon, a ima i program za merenje (ne mogu da se setim imena) odziva kutija i prostora u kom slusas pa postavi mikrofon na 1m od zvucnika i pusti 20Hz do 20KHz sweep (obavezno zapusi usi!). Videces da odziv nije linearan kao sto bi ti zeleo pa mozes da probas da ga ispeglas ekvilajzerom. Mada, iz mog iskustva, vecini ljudi se linearan odziv ne svidi kad ga jednom cuju.

Teshko da lampashi farbaju zvuk........................Lampe IMAJU svojih prednosti, ali su zeznute zbog drugih stvari.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tube_sound#Harmonic_content_and_distortion

--
¹ - neizvodljivo zbog nelinearnog odziva zvucnika i prostorije, kao i gluvoce slusaoca 🙂

Poslednja izmena:
ok. I rest my case. Ja pricam o praksi a ti o teoriji. 🙂 NA kraju je to sve suptilni dozivljaj zvuka koji varira od osobe do osobe. I dalje mi fali basa na ovom raku, ok je zvuk, tu je bas ali je nekako dinamika (koju si opisao) zakinuta, neko mozda ne bi ni primetio ali eto ja primecujem. Mozda bi neko rekao da je ovo i bolje, a da je ono sto ja mislim da je bolje samo stvar navike. Elem, i dalje stojim pri izjavi da je 12x18cm kartici pretrpanoj komponentama posveceno vise paznje nego jednom alc 88x chipu na maticnoj ploci (bilo kojoj) i da Live MORA biti bolji na izlazu i u slusanju (!!!) naspram integracije, eto, duhovi, sta ja znam, predrasudi mozda, ali meni je i dalje bolji sa kx drajverima nego ovaj rak...Onda, tu je i EAX i svi derivati (znam da je to samo hardwerski post procesing zadatih kanala ali opet...)....

PS. Hvala na infoirmacijama. Ima user Panta mnogo bolje sprave od obicnog mikrofona, pa mozda i odradimo neka merenja u *istim uslovima i uporedimo par karti. Moram videti sa njime ako je raspolozen...On verovatno cita ovo i smeje se 🙂 Inace ima "Karan" monoblokove...

NA kraju je to sve suptilni dozivljaj zvuka koji varira od osobe do osobe.

E upravo to ti svo vreme pricam. I ne samo od osobe do osobe -- jedna te ista osoba dozivljava istu muziku i isti kvalitet zvuka razlicito u zavisnosti od raspolozenja¹.

On verovatno cita ovo i smeje se 🙂 Inace ima "Karan" monoblokove...

I ja se sad smejem, ali iz sasvim drugih razloga. 😀😀😀

Ljudi NHF, ali dok je ovaca, biće i šišanja. Nista se tu ne moze.

--
¹ - "raspolozenje" mozda nije najprikladniji pojam ali najbolje opisuje zbir faktora koji uticu na krajnji dozivljaj.

Poslednja izmena:
e ***. kakav si ti to audiofreak kad ne volis lampase monoblokove 😀 (ja sam do pre 4 godine mislio da se lampasi koriste samo za gitare 😀😛)

elem, pominajo si loopback kabel, pretpostavljam da je u pitanju najobicniji kabel sa dve muske bananice ? (kao recimo sto idu nke TV tjuner karte ?)

e ***. kakav si ti to audiofreak kad ne volis lampase monoblokove 😀

Valjda realan? Vise volim da se fokusiram na tekst pesme, melodiju, harmoniju, bas liniju i ritam nego na "cistocu" zvuka.

elem, pominajo si loopback kabel, pretpostavljam da je u pitanju najobicniji kabel sa dve muske bananice ? (kao recimo sto idu nke TV tjuner karte ?)

Bas takav, ali molim te, mora da bude "oxygen free 100% pure copper with gold plated connectors" :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno