Šta je novo?

Cooler Master Hyper 212

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Molim sve one koji koriste CM Hyper 212 da jave kakav je stvarno.
Neko ovako, neko onako, test ovaj , test onaj... izgleda da ima doste razlike i neadekvatnog montiranja samog hladnjaka pa su i sami testovi razliciti.
Koliko je glasan pri malom opterecenju procesora, narocito nocu kad zbog torrenta i sl. radnji ostane upljen komp?
Dal' se uz njega moze spavati, cuje li se ?!
Da li mu se menja broj obrtaja ventilatora, raste sa opterecenjem procesora tj. temperature istog...?
Da li ga je neko montirao na Asus Maximus formulu ili Gigabyte X38 DQ6 ?
Je li stao, zasmetase li hladnjaci na ploci?

Zato svi Vi zadovoljni i nezadovoljni korisnici dajte svoje misljenje i utiske !!!

CEKA NA NJEGA jedan Q6600...

Pazario sam pre par dana Hyper 212 za Q6600.
Standardno vrti na 1950 obrtaja, nije necujan, ali meni ne smeta (ne verujem da postoji 12 koja je necujna na 2000 obrtaja :p ). Imam na kucistu iza njega jos jednu 12-icu koja se jos vise cuje.
Sa Q6600 sam stigao do 3.4 Ghz na 1.418 V, temperatura je do 62 stepena (Quad prime), 3.6GHz trazi mnogo vise voltaze oko 1.5V, mislim da je mnogo.
Ostatak mashine GA P35-DS3 (ovde pasuje bez problema, nema heatpipe-ova, za GA X38 i asus ne znam...)

Ako nisi kupio Q6600 trazi G0 reviziju sa sto manjom default voltazom 1.225V ili ako postoji manje, bolje se klokuju (kod mene je def. voltaza 1.3V, pa nije previse raspolozen).

Sve u svemu, odlican hladnjak, po mom misljenju, performansi negde kao CM Gemini.

pogledaj review-e, ima i poredjenja sa drugim hladnjacima
http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=2206
http://www.anandtech.com/casecoolingpsus/showdoc.aspx?i=3141

Hvala Aleksa,
Narocito na Frostytech testu.
Sad kad sam tu cuo kako ( koliko) zuji opet razmisljam da mu stavim dva Notua venta umesto ovog jednog za moj ukus ipak malo preglasnog ventilatora.
Ako stvarno gura ovaj vent. 70CFM na 1900-2000rps, a jedan Noctua NF-S12 1200 probacuje oko 47CFM na 1200-1300 rps, racunam da ce i dva zajedno da probace barem tih 70CFM ako ne i vise.
Onda ne moraju ni da smanjuju brzinu ova dva Noctua, ko ce da ih cuje na 17-18 dB.
Steta sto ne moze da se regulise brzina, cudi me da to ne moze ni preko ploce...!?
Zna li neko da li se ipak moze smanjivati preko ploce automatski brzina vent. na CM H.212, da se podesi u bios-u lepo pa da sve automatika odradi?
Hvala jos jednom A.

Evo upravo sam probao automatsko podesavanje brzine u biosu. Ne znam po kojoj funkciji radi, u idle-u je 1250 obrtaja, pod quad prime-om ~ 1700 (temp 52 stepena posle pola sata oc 3000 def. voltaza).
Iskreno, do sada nisam ni probao ovo, CoolerMaster 12 na kucistu se vise cuje od njega pri 2k obrtaja (stara 2.5 godine, ali ne smeta mi, kuciste stoji ispod stola, daleko od ushiju :p ).

Poslednja izmena:
HVALA ALEKSA "MAJSTORE" !
Sad sam miran, znam sta cu da kupim ako slucajno se u medjuvremenu ne pojavi novi CM Geminy II S, koji je od svog pogolemog prethodnika dosta manji i laksi.
U kucistu Anrec P 182 EU ce da rade 4 x NF-S12 1200, tako znam da ce mi propuh biti pogolem i tisina osetna ( ili bolje reci suskanje novina u susednoj sobi ce se glasnije cuti) :)
PUNO HVALA!
Zivio drugar

Pre neki dan sam drugu montirao taj kuler na P4 630. Sa AS5 pastom, snizio je temp u leru za 10c, a u full loadu (Orhtos), za oko 12~14c. Svaka preporuka!

Aj nek baci neko pm gde ima da se uzme kuler i za koje novce...
poz..

35€ u ''Desk''-u, www.desk.co.yu, yubc novi beograd, blizu bivse kineske ambasade, u makedonskoj i u njihovoj centrali ali ne znam napamet ulicu

sad kad mi vise ne treba nadje mi prijatelj na netu ove tihe i ekstra snazne ventilatore:

C:\Documents and Settings\Dusko\Desktop\silenx extra tihi ventilatori\SilenX Corporation - iXtrema Pro Fans.htm

HHMMMM mozda kroz 3-4 godine haha

Dobro ti ide kacenje slika :)

Poslednja izmena:
@Panther: njemu radi link, to sigurno neki problem do tebe :D

@P307: moras da das link sa neta, a ne sa tvog hdd-a.

Opali ti po Zalman-u 9500 za 40e

Doduse ja imam 9700 NT al je isti xxxxx, pa vidi sta je klok ;)

Prilozi

• 4GHz Q6600 @ 1.6v.jpg
    4GHz Q6600 @ 1.6v.jpg
    172.4 KB · Pregleda: 190
Ako nisi kupio Q6600 trazi G0 reviziju sa sto manjom default voltazom 1.225V ili ako postoji manje, bolje se klokuju (kod mene je def. voltaza 1.3V, pa nije previse raspolozen).

Ovih dana kupujem komponente za svoj novi PC (juce sam kupio ASUS 8800 GT) i takodje planiram da kupim Q6600 (G0), pa me interesuje kako mogu da proverim koja je default voltaza doticnog procesora? Unapred zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav.

Moja greska, ucinilo mi se da pored product code-a pise i voltaza procesora.
Nazalost, pise samo max voltaza (1.35V), tako da moras da ides na srecu. Ili da kupis nekoliko komada pa da zadrzis najbolji :p :p :p
U svakom slucaju imaces 3.2 -3.4Ghz sa svakim G0 primerkom

Zaboravio sam da napomenem, Q6600 trazi bolju plocu.
Radi OK i kod mene na GA P35 DS3, ali je vdrop poprilicno veliki (0,04V - 0,05V).
Na boljim plocama (8 fazno napajanje i vishe) npr. GA X38 DQ6 ili onim besnim Asus-ima bi se bolje OC usled stabilnijiih napona

Radi OK i kod mene na GA P35 DS3, ali je vdrop poprilicno veliki (0,04V - 0,05V).
Na boljim plocama (8 fazno napajanje i vishe) npr. GA X38 DQ6 ili onim besnim Asus-ima bi se bolje OC usled stabilnijiih napona

E ovo se slazem, za neki veci i stabilniji klok ( baz zbog napona ) treba ti i bolja ploca, moze i neka od prakticno 70e da obavi posao ali ako je za klokovanje ( a glupo da ga uzmes ako nije :d ) onda i nesto bolja ploca.

A voltaza za G0 je 1.225v @ stock.

Poslednja izmena:
E ovo se slazem, za neki veci i stabilniji klok ( baz zbog napona ) treba ti i bolja ploca, moze i neka od prakticno 70e da obavi posao ali ako je za klokovanje ( a glupo da ga uzmes ako nije :d ) onda i nesto bolja ploca.

A voltaza za G0 je 1.225v @ stock.

Za tvoj primerak je 1.225V. Kod mene je 1.3V Videh na netu da ima i 1.325V

Kupio sam Hyper 212!
Nije bucan, nocu moze da se spava uz njega , meni slabi ( stvarno slabasan) huk vazduha i ventilatora nije smetao.
Jos su 4 Noctua ventilatora od kucista na 1200 obrtaja radila i na grafickoj jos jedan, ja sam se naspavao.
Sta je bilo glasnije od gore navedenog ne znam i nije me briga, ovo je dovoljno tiho.
Danju se pa skoro i ne cuje od dnevne buke, televizora, saobracaja, prolaznika ispod stana ...
Hladi dovoljno dobro i bas me briga.

aleksa.l je napisao(la):
Moja greska, ucinilo mi se da pored product code-a pise i voltaza procesora.
Nazalost, pise samo max voltaza (1.35V), tako da moras da ides na srecu. Ili da kupis nekoliko komada pa da zadrzis najbolji :p :p :p
U svakom slucaju imaces 3.2 -3.4Ghz sa svakim G0 primerkom

Nema problema, i ja sam video da na kutiji pise 1.35V max. Inace, sutra idem da kupim ovaj procesor.

aleksa.l je napisao(la):

Sto se tice ploce, dvoumim se izmedju Asus Maximus Formula-e (nije Special Edition, znaci bez Fusion Block-a) i Gigabyte X38-DQ6. U vezi sa njima imam jedno pitanje: vidim da obe imaju 8-pinski 12V konektor, a moje napajanje (Thermaltake TR2-550W) poseduje samo 4-pinski. Interesesuje me da li bi ploca normalno radila ako je prikljucen samo 4-pinski 12V konektor? Kao sto sam vec gore napisao sutra idem da kupim doticne komponente, pa bih bio veoma zahvalan da mi neko sto pre odgovori na ovo pitanje. Pozdrav.

Nije valjda da niko ne zna da mi odgovori na pitanje koje sam postavio u predhodnom post-u?

Nije valjda da niko ne zna da mi odgovori na pitanje koje sam postavio u predhodnom post-u?

Evo ti prepis iz uputstva za maximus formulu
Make sure to remove the cap on the EATX 12V connector before connecting an 8-pin EPS +12V power plug.
USE ONLY an 8-pin EPS +12V power plug for the EATX 12V connector.

Tako da znaš šta ti je činiti

Jel može neko od vlasnika kulera da proba da (preko 3pin u molex konvertora) namesti ventilator na 5V i na 7V i da javi kakve su onda temperature i kakav je što se buke tiče? I da li uopšte može da se zavrti na 5V?

Trazim cooler vec par nedelja. Citao sam po raznim review sajtovima da ovaj dosta napreze maticne ploce. Zato mu zameraju sto nema backplate. Ne bih dao nikakvom hladnjaku da mi krivi i bez potrebe napreze dragu mi maximus formulu. Kakav komentar na ovo imate vi, vlasnici doticnih kulera? Kontam da sto se tice buke ne predstavlja problem ukoliko se upali qfan u biosu jel tako?
Molio bih da mi odgovorite jer se i dalje dvoumim izmedju ovoga i Zalmana CNPS9700NT. O zalmanu sam dosta cuo i stvarno deluje mocno, ali me odvraca ona zelena dioda (video sam screenshot na par sajtova). Danas verovatno pada konacna odluka :)

Ne radi mi edit komanda, zato i dupli post, izvinjavam se moderatorima.

Da li bi instalacija dodatnog 1200rpm ventilatora pospesilo ili usporilo "airflow", s obzirom da se onaj prvi vrti na 2000?

Ne radi mi edit komanda, zato i dupli post, izvinjavam se moderatorima.

Da li bi instalacija dodatnog 1200rpm ventilatora pospesilo ili usporilo "airflow", s obzirom da se onaj prvi vrti na 2000?
Ma ne bi to nista pomoglo. Radije ostavi tako kako je. Cak ni TRUE120 ne profitira osjetno od dva ventilatora. :)

Jel može neko od vlasnika kulera da proba da (preko 3pin u molex konvertora) namesti ventilator na 5V i na 7V i da javi kakve su onda temperature i kakav je što se buke tiče? I da li uopšte može da se zavrti na 5V?

Da odgovorim sebi na pitanje pošto mi je stigao Hyper 212... Na 12V ja zaista ne znam ko može da ga drži, jest' da duva toliko jako da mi je podigao svu prašinu u sobi, ali se čuje kao borbeni avion... Na 7V je mnogo bolja situacija, duva dobro a skoro i da se ne čuje... E sad, to "skoro" meni smeta, treba mi totalno tiho, a to je na 5V - zavrti se bez problema, duva fino, ništa impresivno, ali je dovoljno da ohladi bilo koji A64 ili neki neklokovan C2D... A samo telo je odlično izrađeno, poprilično je težak (710g), a podnožje je solidno sređeno...

Biće jedan mali review uskoro sa puno slika i utisaka, sutra će pasti jedno pošteno poliranje i ravnanje baze, pa ćemo videti kad sve sklopim od nedelje kako će da radi...

Biće jedan mali review uskoro sa puno slika i utisaka, sutra će pasti jedno pošteno poliranje i ravnanje baze, pa ćemo videti kad sve sklopim od nedelje kako će da radi...

E super za review, da vidimo koliko i da li je bolji od hyper TX-a posto je dosta i skuplji od njega.

E super za review, da vidimo koliko i da li je bolji od hyper TX-a posto je dosta i skuplji od njega.

Bolji je definitivno, pogledaj ovu stranicu review-a hyper212 kulera: http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleid=2206&page=4
Ako pogledas malo bolje tabelu videces da je daleko ispred hyper tx2

A evo ti top10 kulera, pogodi koji je stavljen na listu: http://www.frostytech.com/top5heatsinks.cfm

@Vule zar mu je zaista potrebno poliranje? Meni po slikama deluje vrlo korektno masinski obradjeno. Sto se tiche buke, upali q-fan u biosu da ti regulise obrtaje automatski.

Jedno pitanje za vlasnike: kakva je pasta sto s njim stize, pogotovo u poredjenju sa AS5?

Nazad
Vrh Dno