Šta je novo?

2x1GB Dual Channel ili 2.5GB Single Channel?

nvukelic

Slavan
Učlanjen(a)
26.09.2005
Poena
380
Trenutno u kompjuteru imam 512MB Kingstona na 667MHz, a hteo bih da uzmem 2x1GB Geil Dual Channel Ultra na 800MHz, pa me interesuje sta je po vama bolje: da li da stavim samo Geil da radi u Dual Channel-u ili da ostavim i onih 512MB, pa da sve radi u Single-u?

Ploca je Asus P5LD2 SE, a procesor Intel Pentium D805 ciji FSB radi na 533MHz, tako da ce i sve memorije da rade na 533MHz, dok ne nabavim bolje hladjenje pa ga klokujem. Doduse, u specifikaciji procesora pise sledece: "Memory Type - Dual Channel DDR2 400/533/667". Da li to znaci da memorije na 800 nece ni raditi?

Evo sad videh i da mi ploca podrzava DDR2 na max 667MHz, da li to predstavlja problem?

2x1Gb!

Jel' dobitak na performansama toliko ocigledan i velik u Dual Channelu kad ste svi tako slozni za 2x1GB?

A da vas pitam ovo: s obzirom na to da mi ploca podrzava max 667MHz, da li ima razlike u tome da kupim 2x1GB Geil Ultra 667 umesto onog na 800MHz? Mislim, ako zanemarimo neki buduci upgrade. Pitam zbog razlike u ceni :(.

naravno da je bitno. za 2x1gb 667 mozesh da izdvojish 2x18 evra, a ima ih kingston i transcend, a za 19 evra po gigabajtu imash cak i GEIL sa sve heat sinkom, dok ti je najjeftinija valjana od 800mhz 22 evra po komadu (elixir), to jes ako necesh NCP ili Apacer ... tako da si u ushtedi 8 evra :p

shalu na stranu, bitno ti je kod RAM memorije da ima dobru latencu, to jes, nekima je iz ne znam kog razloga to ultra bitno, al ja ne vidim razliku ... te iz tog razloga je najbolje da uzmesh GEIL ultra dual 2x1gb koji je sad 47 evra u "monitor sistem" u kumodrashkoj, a zashto sam ti to rekao - to cesh kasnije moci da ubacish u jachu konfiguraciju, i da valja i dalje ...

te iz tog razloga je najbolje da uzmesh GEIL ultra dual 2x1gb koji je sad 47 evra u "monitor sistem" u kumodrashkoj, a zashto sam ti to rekao - to cesh kasnije moci da ubacish u jachu konfiguraciju, i da valja i dalje ...

Pretpostavljam da si mislio na Kumanovsku a ne Kumodrasku :)? Trenutno na sajtu nema cenovnika, ali pogledacu kasnije, ta cena je ok za Geil Ultra 800, ako je sa pdv-om. U principu, cene izmedju 667 i 800 se ne razlikuju toliko koliko sam ja u pocetku msilio tako da se ipak isplati, zarad nekog buduceg upgrade-a, uzeti na 800MHz.

No, ima li jos neko misljenje u vezi sa pitanjem iz naslova?

Da imash 1GB memorije pa se razmisljash da ubodosh josh 512MB to bi bilo sasvim OK jer ,u novijim igrama ,1GB RAM-a 'oce samo tako da "zabode".
Posto je 2GB sasvim dovoljno,dodavanje josh jednog modula bi bilo samo nepotrebno obaranje performansi.

Poslednja izmena:
pa shta ima da se misli, ischitaj ovo, trebace ti tri minuta, i sve ce ti se samo reci -

http://en.wikipedia.org/wiki/Dual-channel_architecture

Procitao sam i kaze sledece: "Tom's Hardware found no significant difference between single-channel and dual-channel configurations in synthetic and game benchmarks. Generally speaking, dual channel configuration is a very minor upgrade, and without other system tweaks, the difference may not even be noticeable. While there is no reason not to use dual-channel over single-channel, where all other things are equal, the question often comes up whether it is advisable to add additional RAM if doing so will break dual-channel compatibility. Having more total RAM available is generally more beneficial than maintaining dual-channel configuration."

I kome verovati?

odlichno! konachno naterah choveka da reshi neshto na svoju ruku :p

pazi 'vako - kako rekoh gore: "nekima je iz ne znam kog razloga to ultra bitno, al ja ne vidim razliku ..." i upravo je to ono shto sam chekao da prochitash.

koja je poenta - dual channel radi sledece: moderni procesori sa povecanim brzinama imaju problem da se ostale komponente usaglase sa njima, i onda se javlja problem u protoku, kada je procesor, iako brz, "nateran da cheka" informacije kako bi ih obradio. To je neshto shto je Bakus kritikovao josh 1977 (izumitelj Fortran-a), i dan danas niko ne obraca preteranu paznju na to. samo se beskonachno budze preformanse procesora.

Dual channel je samo pokushaj da se ta situacija reshi, ali bezuspeshno. razlike su veoma male.

Cak, gomila aplikacija bolje funkcionishe sa istom kolichinom RAM-a na jednom modulu, nego dva, zbog opterecenja koje pravi memory controler u dual channel-u, onda se potire efekat ubrzavanja protoka sa memory controler-om .. +, - ovamo onamo, dolazimo do zakljuchka -

Dual channel je dobro imati samo ukoliko ti je High end kompjuter i entuzijasta si da pikash igrice i da imash jak komp. za sve ostalo - isti ti je djavo (dodajuci na to chinjenicu da je ovde RAM memorija kao komponenta precenjena, uopshte nije tolko bitna osim u kolichini, ljudi, preterujete)

:D

Poslednja izmena:
Dual channel je samo pokushaj da se ta situacija reshi, ali bezuspeshno. razlike su veoma male.

Cak, gomila aplikacija bolje funkcionishe sa istom kolichinom RAM-a na jednom modulu, nego dva, zbog opterecenja koje pravi memory controler u dual channel-u, onda se potire efekat ubrzavanja protoka sa memory controler-om .. +, - ovamo onamo, dolazimo do zakljuchka -

Dual channel je dobro imati samo ukoliko ti je High end kompjuter i entuzijasta si da pikash igrice i da imash jak komp. za sve ostalo - isti ti je djavo (dodajuci na to chinjenicu da je ovde RAM memorija kao komponenta precenjena, uopshte nije tolko bitna osim u kolichini, ljudi, preterujete)

:D

Ma to znam i ja, 2GB Single Channel ili 2x1GB Dual Channel - neznatna razlika. Ali, sta je sa 2.5GB? Pretpostavljam iz ovoga sto sam procitao da je ipak bolje imati vise u singlu nego manje u dualu.

Ma to znam i ja, 2GB Single Channel ili 2x1GB Dual Channel - neznatna razlika. Ali, sta je sa 2.5GB? Pretpostavljam iz ovoga sto sam procitao da je ipak bolje imati vise u singlu nego manje u dualu.

Pazi ovako,ako ne jurish superPi,3dmark,pcmark i shta ti ja znam koje sve rezultate,potpuno ti je svejedno da li ti memorija radi u SC ili DC.

Ja bih stavio 2 puta po 128mb u dual channel i da vidis kako przi :) Ima vatra da kulja iz ventilatora sa napajanja, a na racunar ces morati da metnes ciglu da nebi setao po sobi od silne snage... :) Salim se naravno
Ja imam 2x512mb u dual-u i 2x1gb u dual-u, ukupno 3gb. Kada sam razmisljao da kupim jos memorije jel sam na pocetku imao samo 2x512, hteo sam da uzmem jednu od giga ali znao sam da ce tada raditi kao single. Ipak sam se odlucio za 2x1gb. E sad dali razlike postoje ne znam jel nisam ima oprilike da vidim kako bi radilo kao single. Mogu ja sada da istekam jednu ali me mrzi da rasklapam racunar radi necega sto me uopste i ne zanima. Moja preporuka je da ostavis na dual-u. 2gb je i vise nego dovoljno.

Ja na kraju uzeh taj Geil i stavih ga u dual channelu. Podesio sam u BIOS-u CAS na 4-4-4-12 (po defaultu sa memorije), ali voltazu sam mogao da dignem samo na 2.0V, ne postoji opcija za 2.1V koliko je default za tu memoriju. Ima li nacina da se to resi ili je u pitanju nepremostivo ogranicenje maticne ploce?

Takodje, primetio sam da mi se procesor greje mnogo vise (za nekih 3-5 stepeni), pa box kuler mnogo vise urla nego pre, ali cu to resiti u skorije vreme kupovinom Gemini II ,), ali me cisto interesuje da li je to normalno?

Sto se temperatura tice, u idle-u mi je oko 62 C, a u full load-u (recimo NFS ProStreet na max detaljima) ide i do 75 C :mad:! Da nije to malo previse? Jel' bih trebao da se zabrinem :exploder:?

Sto se temperatura tice, u idle-u mi je oko 62 C, a u full load-u (recimo NFS ProStreet na max detaljima) ide i do 75 C :mad:! Da nije to malo previse? Jel' bih trebao da se zabrinem :exploder:?

Mrzim da citiram sam sebe, ali posto ne mogu da editujem poruku, moram ovako.

Izvadio sam kuler, ocistio ga od brda prasine i vratio, pri cemu sam pazio da dobro legne na procesor, zatim sam skinuo voltazu procesora na 1.26V i time sam uspeo da snizim idle temperaturu na 52-54C, a full load na 63-65 C. 10 C, nije lose, a? Ali i dalje visoko. Vreme je za bolje hladjenje, pa jedan pristojan overclock. Steta je ne iskoristiti tih 800MHz Geil-a.

Poslednja izmena:
Iskljuci smart fan il sta vec imas u Bios-u, tako ce se kuler stalno vrteti na 80-100% pa ce ti i temp drasticno spasti, a za buku ne brini svi su ti Intelovi stock kuleri poprilicno tihi.

Veruj mi, ovaj ne da nije tih, nego urla kao traktor na velikom broju obrtaja! Tako da buka jeste problem, i ta opcija otpada. Ali za sada je ok, drzi se na 50-52C.

Veruj mi, ovaj ne da nije tih, nego urla kao traktor na velikom broju obrtaja! Tako da buka jeste problem, i ta opcija otpada. Ali za sada je ok, drzi se na 50-52C.

ja lepo reko Coola-i i OCz-u na nekoj temi da Intel urla ko Mel gibson u "Hrabro srce", a oni me izduvali tamo .. :p

ja lepo reko Coola-i i OCz-u na nekoj temi da Intel urla ko Mel gibson u "Hrabro srce", a oni me izduvali tamo .. :p

:)

On super tiho radi bez opterecenja, ali kad pustim igricu, Mel Gibson mu nije ravan!

Nego, ima li neko ideju zasto u BIOS-u ne mogu da stavim voltazu memorije vecu od 2.0V? Treba mi 2.1-2.15V. Moze li to da se resi upgrade-om BIOS-a? Trenutna verzija je 0406 (AMI), a posle nje je izaslo jedno 7-8 verzija.

Skoro kada sam dodao 3-ci gb rama u racunar pao mi je windows (vista) expirience ocena za memoriju od 5.9 na 5.4 (vise nije u dual-u) sve rade i dalje na 800, kolko to utice na performanse nemam pojma ali meni je 3gb bolje od 2.

e sad koliko sam (ako sam uopste) pomogao neznam

Uvek je vazilo da je bolje VISE memorije nego BRZE memorije. Ali posto je 2GB puno memorije, najbolje ce biti da probas. Posto neces primetiti razlike u realnom radu, "obrati" se sintetickim testovima... Imas Everest, sandru... Tako bih ja uradio i onda bih, kao i ti, zategao latencyje, dodao i tih 512mb i iskljucio PageFile taman ce 512-ica to da potire, a win ce da leti:)

Genericki testovi memorije (recimo sisfot sandra) daju ogromnu prednost DC u odnosu na SC.
Ja sam bas zato testirao ucinak DC-a u 3DSMAX-u. Prilikom rendera CPU i MEM su jedino sto je bitno za rzinu rendera.
Sa 2Gb u DC-u renderovao je 8min 32sec
Sa 2Gb u SC-u renderovao je 8min 36sec

Znaci ucinak je 4sec na 8.5min sto mu dodje 0.75% ubrzanja...znaci nebitno.
Moze biti da neke igre izvlace veci benefit iz DC-a ali uglavnom je razlika veoma mala.

Da li vise (sporije) memorije ili manje (brze)?
Zavisi sta radite. Ako radite u programima koji zahtevaju puno memorije onda vam je bitno da memorije imate sto vise. Za igre i prosecnu upotrebu 2gb je i vise nego dovoljno.

Interesantna stvar mi se desila kada sam pokusao da sintetickim testovima resim dilemu iz naslova. Doduse, dileme nije ni bilo, ali me intereovalo kako ce se pokazati ove dve kombinacije jedna protiv druge u SiSoft Sandri i Everestu.

Ubacim ti ja onog mog starog Kingstona od 512MB (667MHz), ukljucim komp, kad ono - restart u krug, Windows dodje samo do logo-a i nece dalje. Udjem ja u BIOS i vratim tajminge na SPD i voltazu na auto, reko' Kingstonu ne odgovaraju, kad ono ista prica. Izvadim Kingstona, sve radi normalno.

Izgleda da su ove memorije kod mene inkompatibilne, tako da je sticaj okolnosti resio moju dilemu.

Ima li neko ideju zasto se to desava?

Nazad
Vrh Dno