Šta je novo?

Da li su wireless routeri opasni po zdravlje?

MCRadisha

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
320
Koliko god da sam guglao i iscitavao rezultate (onoliko koliko sam s tehnicke strane uspevao da razumem) nisam uspeo da rascistim sa tim da li su wireless ruteri ipak za izbegavanje, posebno ako u kuci ima dece. Na internetu ima masa tekstova koji govore o stetnosti wireless interneta, svedocenja ljudi koji su imali razne zdravstvene tegobe koje bi prestajale nakon sto bi eliminisali wireless internet i slicno. Dovoljno da se covek zamisli, posebno ako nije upucen u tehnicku stranu problema.

Sta bi ste vi uradili da u stanu, na primer, imate bebu, da li bi ste ipak izabrali kabl pre wireless-a, ili mislite da je strah od wireless-a nebuloza?

Mislim da sam negde procitao da su wireless routeri stetni koliko i mobilni telefoni....Sto se izbora tice , da imam samo desktop racunar nikada ne bih koristio wireless, medjutim kako u kuci cirkulisu jos dva notebook-a wireless je pravi izbor :D

@MCRadisha
Nemoj da te hvata paranoja.
Zapitaj se koliko zracenja od najrazlicitijih uredjaja ima u tvojoj okolini,pa proceni koliku ulogu u povecanju zracenja ima 1 ruter.

Koliko god da sam guglao i iscitavao rezultate (onoliko koliko sam s tehnicke strane uspevao da razumem) nisam uspeo da rascistim sa tim da li su wireless ruteri ipak za izbegavanje, posebno ako u kuci ima dece. Na internetu ima masa tekstova koji govore o stetnosti wireless interneta, svedocenja ljudi koji su imali razne zdravstvene tegobe koje bi prestajale nakon sto bi eliminisali wireless internet i slicno. Dovoljno da se covek zamisli, posebno ako nije upucen u tehnicku stranu problema.

Sta bi ste vi uradili da u stanu, na primer, imate bebu, da li bi ste ipak izabrali kabl pre wireless-a, ili mislite da je strah od wireless-a nebuloza?

Pa ako mozes da resis net sa kablom tj ako nemas par laptopova pa bi kabl bio glupo resenje idi na kabl. Inace mislim da su te price imas wireless imas rak u najavi cista paranoja ko i za mobilne i mikrotalasne. Ima tu sigurno nekih stetnih zracenja ali niko od tog nije umro niti se deformisao.

Pa kabl je brži, pouzdaniji, a i oprema je jeftinija. Ja sam uvek pre za kabl, bez ulaženja u problematiku štetnosti zračenja. Međutim, kad beba prohoda ima da se sapliće o kablove... :lupko:

Zracenje iza wireless uredjaja je generlano manje od zracenja iz mobilnih telefona.

Zracenje svakako nije opasno za odraslog zdravog coveka. Ukoliko postoji poremecaj ili predispozicije za isti, onda svaki faktor, pa i najmanje i tehnicki gledano najbezazlenije zracenje moze imati uticaja, i u tom slucaju je pozeljno eliminasti rizik.

U upotrebi unutar objekta obicno su u pitanju omni antenice pojacanja od 3-7 decibela, to je uglavnom do 0,5W snage na izlazu antene, sto je dosta slabije od usmerenih antena pojacanja 15-20 decibela, koje su opet usmerene i zrace u uskom snopu u kome se obinco niko ne nalazi, narocito ne blizu anteni.

Razliciti ljudi razlicto reaguju na zracenje, neki su osetljiviji... Osim toga, kako uopste moze da se manifestuje pojacano zracenje, kako smeta? Pa , recimo i da je jedan od problema kod zracenaj sto s eto tesko ispituje i dokazuje. Zamislite da je zracenje u prostoriji pojacano, recim rade 3-4 AP iz nekog razloga, pa je tu jos i par telefona i sl. Naravno ne desava se nista. Koroz neko vreme kod nekoga moze da se zapaze mozda blage nervoze, smanjenje koncentracije ili sl. Onda, moze da se javi slabljenje imunoloskog sistema, pa neke kao prehladice, glupe bolesti koje se stalno vuku, nedefinisane nejake glavobolje. Simptomi se eventualno vremenom pojacavaju. Znaci, ne pricamo o raku i leukemiji (osobama koji boluju od ovoga verujem da smeta ama bas svaka doza nepovoljnog zracenja, kao i onima koji imaju velike predispozicije za iste).

Dakle, ako se nalazite u ovome: imate predjanik za mobilne na par desetina metara od sebe, 2 ap-a u stanu i spavate sa 2 mobilna pored glave, i imate slicne glupe smetnje, probajte nesto da promenite od ovoga.

Ako AP stavite malo dalje od mest ana kome sedite i spavate, recimo Ap sa obicnom antenicom stavite na policu ili ormar i sl, 2-3 metra od svakoga, a mobilni dok spavate na drugi kraj sobe umesto odmah pored sebe, rizik je visestruko smanjen.

Konacno, kada je beba u pitanju, ponasao bih se tako da smanjim svaki faktor rizika, znaci, bez AP-a i mobilnog u toj sobi ako ikako moze, svakako sto dalje od bebe, jer manja je, osetljivija, svakako se ne uklapa u onaj prosek: zdrav odrasta covek. To je beba koja se jos uvek razvija i podlozna je raznim uticajima. Slicno se odnosi i na trudnice.

Znaci, 2-3 metra je ok, pola metra vec ne mora da bude. Bolje je cuvati se ali ne treba biti paranoican.

hehe, prosetaj do philip morisa pa pitaj koliko su cigare stetne, ili jos bolje pitaj nekoga u shell-u dali je sagorevanje fosilnih goriva odgovorno za efekat staklene baste :)
nemoj da mesas babe i zabe, slazem se sa time sto si spomenuo, ali ovo spada u kategoriju nevidljivih zracenja, mislim da smo se vise ozracili sa CRT monitorima nego sto jedan AP zraci.Stojim do toga da zracenje postoji cim je izmereno e sad mozda treba godine da prodju da bi se video efekat, kao sto se moze videti efekat staklene baste ili pluca pusaca i sl.
Dakle od dima se sklanjam jer mi ne prija a kad me sunce pece bezim u hlad, a kad nesto nevidim i ne osetim sta da radim ? Cekam ? Koliko ?

nemoj da mesas babe i zabe, slazem se sa time sto si spomenuo, ali ovo spada u kategoriju nevidljivih zracenja, mislim da smo se vise ozracili sa CRT monitorima nego sto jedan AP zraci.Stojim do toga da zracenje postoji cim je izmereno e sad mozda treba godine da prodju da bi se video efekat, kao sto se moze videti efekat staklene baste ili pluca pusaca i sl.
Dakle od dima se sklanjam jer mi ne prija a kad me sunce pece bezim u hlad, a kad nesto nevidim i ne osetim sta da radim ? Cekam ? Koliko ?

ma ja sam ovo napisao cisto zato sto je citiran wireless provajder koji prica o (ne)stetnosti wireless interneta... pa mi bilo malo smesno i paradoksalno... pretpostavljao sam da nece reci nista drugacije, bez namere da ulazim u raspravu da li je stetno ili ne :p

Poslednja izmena:
koliko ja znam uzice "bez zice" nije provajder vec je to samo grupa ljudi koja je uvidela potrebu i prednost za umrezavanjem bezicnog tipa...
e sad da je wireless toliko los i da zraci ne bi bio u tolikoj upotrebi koliko je danas...cak sta vise jos uvek se razvija i unapredjuje pa samim tim nalazi i veliku primenu u praksi..
Kod novijih konzola za igre SPS III i xbox 360 moze da se nadje i wifi mrezni adapter - a koriste ga deca...
Notebook racunari u sebi imaju wifi network adapter....
U svakom vecem gradu postoje hot spot mesta....
Naravno da zracenje postoji ali u normalnoj kolicini

i ja imam dete u kuci i sada ste me stavili na razmisljanje
koristim wifi karticu sa ovom antenom, ne znam sta da radim, da li da je izbacim iz upotrebe i da vratim onu malu (fabricku, pendrek) antenu?
Ili bez wifi-ja kompletno?

Poslednja izmena:
Ne znam, mene nervira i samo pomisao da neko odasilje razna zracenja. Malo sam shetkao lap po zgradi gore-dole , i u susednu zgradu i stalno mogu da uhvatim neki THOME i TP_LINK, molio bih tog coveka koji to odasilje ili da malo smanji to , a ukoliko vrsi neki eksperiment da sa njim prekine.

Takodje mi ide na zivce i mobilni i gprs s*anja , a nisam ni trudnica ni malo dete.

...u slucaju da izbacujes ovu tp-linkovu antenu iz upotrebe, evo mozes meni da je prodas..ili poklonis :D

offtopic
Ma ne naravno...;). Imao sam slicnih problema kuci jer mi je devojka radiolog - razna zracenja, njihov uticaj i to...Diskusija boli glava..hehehe i na kraju smo skontali da ako je toliko lose ne bi postavjali wireless gotovo svuda zar ne? Ipak posto je ona svakodnevno u zoni zracenja dogovor je pao da antene i ta cuda budu malo udaljenija od zivotnog prostora.

Nazad
Vrh Dno