Šta je novo?

Softverska regulacija obrtaja kulera?

gileip

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2005
Poena
360
Koji program mogu da upotrebim za regulaciju broja obrtaja kulera za HDD, u ptanju je 8-ica CM i prikačena je na FAN2 i hladi HDD-ove! Pokušavao sam sa svim i svačim, ali ne ide! Na prethodnoj Biostar TF560+ AM2+ ploči je moglo lepo u biosu da se podesi, ali na ovoj ploči ne može! Postoji li neki program koji o reguliše, jer vrti kao lud na 3000 obrtaja i baš je glasan! Pozdrav i hvala!

Imam ga instaliranog,ali ne mogu da promenim nikako broj obrtaja? Da li nešto ne radim kako treba ili treba nepto dodatno da se podesi?!

Ako se vrti na 3k obrtaja upotrebi poznati program 'zamena zica na molexu' i poteraj ga na 5v sto ce ti dati sasvim pristojnih iljadu i kusur rpm koji ce biti znatno tihi a dovoljnih performansi za to sto tebi treba.

moze pojasnjenje ili uput ka nekom tutorijalu... ja bi zveknuo stok
kuler sa c2d-E6750 1500-1800 na 2200--- jel izvoljivo??

stock cooler na c2d moze i do 3000rpm, al' je tada prebucan....
vjerovatno ti je u biosu namjestena automatska regulacija brzine okretanja, tako da trebas disabled-ovati tu opciju, pa ce ti se box vrtiti na 2000rpm ili vise...

Poslednja izmena:
Meni buka ne predstavlja problem :D Hvala ,,, Obradovao sam se sada jako:D

Nemoj ništa da zvekneš! :p
Taj "program" sa zamenom žica se koristi za smanjenje napona i samim tim broja obrtaja ventilatora. Zar je za taj Intelov kuler max 1800 rpm, nekako mi to malo? Namesti u biosu ploče da se uvek vrti na max i to je to.
Svi se trude da smanje buku, a tebi to očito ni malo ne smeta. Osmica na 3000 rpm, ja bi poludeo. ;)

EDIT: pretekoše me

Poslednja izmena:
Ako se vrti na 3k obrtaja upotrebi poznati program 'zamena zica na molexu' i poteraj ga na 5v sto ce ti dati sasvim pristojnih iljadu i kusur rpm koji ce biti znatno tihi a dovoljnih performansi za to sto tebi treba.

Objasni mi koje žice da zamenim?

Gde si nasao tu 8-cu koja vrti 3000rpm-a.. ja to zelim imati!
Nabaci specifikacije thx
Obična CM 8-ica sa didodama! Do sada mi je na svim plčama radila na oko 2000 obrtaja, ali na ovoj polude na 3000 obrtaja! Baš me nervira, razbiću ga koliko drnda!

ljudi moji iskljucim u biosu onaj auto kontrol ili kako vec za cpu i sys fanove i sta dobijem .. predivan zvuk moje 80-milimetarske turbine na mom frizideru.
2350 do 2410 rpm.. Hvala :D

Obična CM 8-ica sa didodama! Do sada mi je na svim plčama radila na oko 2000 obrtaja, ali na ovoj polude na 3000 obrtaja! Baš me nervira, razbiću ga koliko drnda!
Koji si ti srecnik... Experimentisao sam ja sa tim cudima vezivao jos davno
neke fanove tj 14 jednu i jednu 12.. ali na obican 12 voltni adapter . ehh to
kad upalish brate imas osecaj da ti je nekakav mlaznjak u sobi,, povaljujem
da si prikacio te tvoje na neki neregulisani fan konektor ili si mu zveknuo voltazu.

,, provaljujem
da si prikacio te tvoje na neki neregulisani fan konektor ili si mu zveknuo voltazu.

Prikačen na ploči na normalan FAN2 konektor, voltaža nije pipana, jednostavo on tako vrti!

Objasni mi koje žice da zamenim?

Ovako: crvena zica na molexu ti je 5v, zuta 12v, a dve crne su gnd. Ventilatori normalno koriste napon izmedju crne i zute, iliti 12v, tako da zamenom mesta zute i crvene dobijes da rade na 5v umesto 12v. Mozda nisam bas najbolje objasnio, ali ako ti nije jasno verovatno bolje da ne pokusavas sam.
Mozda najbolje resenje je da zamenis tu osmicu (koja je verovatno vec malo prodrndala lezajeve) sa nekom dvanaesticom koja bi u startu vrtela na 1200 rpm recimo, razlika u kolicini buke ce biti ogromna.

Ovako: crvena zica na molexu ti je 5v, zuta 12v, a dve crne su gnd. Ventilatori normalno koriste napon izmedju crne i zute, iliti 12v, tako da zamenom mesta zute i crvene dobijes da rade na 5v umesto 12v. Mozda nisam bas najbolje objasnio, ali ako ti nije jasno verovatno bolje da ne pokusavas sam.
Mozda najbolje resenje je da zamenis tu osmicu (koja je verovatno vec malo prodrndala lezajeve) sa nekom dvanaesticom koja bi u startu vrtela na 1200 rpm recimo, razlika u kolicini buke ce biti ogromna.

Menjao sam baš te dve i šta se dešava,neće ni da se uključi ventilator! Ništa, uzeću 12-icu,ništa mi drugo ne preostaje! Pozdrav!

Menjao sam baš te dve i šta se dešava,neće ni da se uključi ventilator! Ništa, uzeću 12-icu,ništa mi drugo ne preostaje! Pozdrav!

Verovatno napon od 5v nije dovoljan da pokrene ventilator,mada bi za 8-cu trebalo da bude dovoljan. Probaj ga staviti na 7v (bilo je detaljno uputstvo na ovom forumu, ne znam tačno koja tema).
Ako imaš ambalažu od tog vent. na njoj bi trebalo da piše na kom naponu radi-12v i koji je napon potreban da bi se vent. pokrenuo, zavrteo-za moju 12-ku recimo 6v.

Posto se tvoj cooler spaja na plocu sa tri zice, onda nema nikakvog efekta, ako spojis zutu i crnu, umesto crvene i crne. Tu je zuta za ocitavanje broja obrtaja, a crvena plus i crna minus. Kad se spoje zuta i crna, cooler ne radi. Traba da spojis crvenu sa crvenom i crnu sa crnom na klasican prikljucak za struju, kao onaj sto kacis recimo na HDD. To je onda 5V i trebalo bi da radi.

Da li je moguća softverska regulacija broja obrtaja na Intel box cooleru za procesor e2140? Čim pređe 1500 obrtaja postaje previše bučno za moj ukus.

Nazad
Vrh Dno