Šta je novo?

pomoc oko povezivanja adsl rutera i asus wireless rutera

bojjanm

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2007
Poena
301
Molio bih za pomoc oko sledeceg:

Imam adsl i uz njega sam dobio adsl ruter speedtoucha. Internet i ruter ok rade. Ruter ima 4 lan porta i sva su podesena preko dhcp. Uzeo sam asusov wl-500gp ruter i hocu da ga povezem na ovaj adsl ruter posto asus nije adsl. Uradio sam sledece. Iz adsl rutera jedan lan kabl u wan ulaz asusa a iz asusa (koji ima 4 lan) jedan lan kabl u komp. Medjutim internet ne radi na tom kompu ali radi na drugom koje je direktno ostao povezan na adsl ruter.
U cemu je stos.
I naravno hteo bih da podesim i wireless konekciju.

Unapred hvala na odgovorima.

1 - vidis koju ip adresu daje adsl ruter kompu npr.192.168.1.3
2 - prikljucis wlan ruter, postavis mu staticku ip adresu 192.168.1.3, default gateway i dns su ustvari ip adsl rutera
Konfigurises lan mrezu asusa i postavljas staticku ip adresu npr 192.168.0.1
3 - kablom ili wireless povezujes kompove gde svakom dajes staticke ip adrese iz istog opsega kao sto je na asusu ( 192.168.0.2/3/4....) i default gateway i dns kao na asusu 192.168.0.1

Ja imam slicnu situaciju povezivanja, s tim sto je moj w.ruter Linksys-ov. Kod mene lan kabl od adsl rutera ulazi u jedan od portova 1-4 u koji takodje ulazi i kabl od kompa. Probaj tako.

bzvz si otvorio i ovde topic a objasnjeno ti je na prethodnom sta treba da uradis ...

Jel moraju adsl i wifi ruter da budu na razlicitom subnetu od racunara u wifi lan-u?
Imam telekomov Huawei ruter i Tp-link wifi ruter povezane na isti nacin i mislim da mi forwardovanje portova ne radi zbog razlicitih subnet-ova... Ili je neki drugi razlog u pitanju?
Hvala!

Imam telekomov Huawei ruter i Tp-link wifi ruter povezane na isti nacin i mislim da mi forwardovanje portova ne radi zbog razlicitih subnet-ova... Ili je neki drugi razlog u pitanju?
Hvala!

Na prvom ruteru podesiš da se portovi forwarduju na drugi ruter (na WAN IP adresu drugog rutera, ne na njegovu LAN adresu), a na drugom ruteru podesiš da se forwarduju na tvoj računar.

Cika Veljo samo jedno pitanjce za tebe:

citiram:

sta ako neko nema staticnu nego dinamicnu IP adresu?

pozz

sta ako neko nema staticnu nego dinamicnu IP adresu?

Ta adresa nema veze sa IP adresom koju ti dodeljuje internet provajder. To je IP adresa koju tvoj ruter dodeli računaru (ako je uključen DHCP na ruteru). WAN interfejsu rutera se dodeljuje internet IP adresa (koju dodeljuje provajder), a LAN interfejs ima neku adresu iz privatnog opsega.

U ovom slučaju umesto da IP adresa bude dodeljena računaru, dodeli se drugom ruteru.

Nazad
Vrh Dno