Šta je novo?

Bezicni internet i antene

chova

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2005
Poena
319
Imam dlink 520+ karticu, 15 m kabela, i antena je truba i sada mene nesto zanima a to je, da li cu sa grid antenom od 24db dobiti bas dosta na poboljsanju ili ce to biti samo malo povecanje(mislim na procente vezane za kvalitet i stabilnost signala). Posto kod mene u Subotici jedan provajder "Tippnet" je odlucio da napravi akciju a to je da doneses svoju antenu(truba, antene pravljene od neskafe...) i dobijes grid antenu od 24 db sa 15000 din. doplate. Ja sam inace probao vec jednu grid antenu i pokazala se cak losije od ove moje trube(bila je polovna i na vrhu tj. crna kutija u kojoj se nalazi odasiljac je bila lepljena silikonom, i to mi je bilo malo sumnjivo).

Inace kabel ima oznaku:belden venlo holland 50 OHM LOW LOSS H 155 PVC

15m kabla je previse. Tu dosta gubis na kvaliteu signala. Ne gine ti jedan AP, skrati kabel maximalno pa probaj sa tom tvojom antenom. Ako ne zadovoljava tj. nemas dovoljno kvalitetan signal, uzmi i kvalitetniju antenu.
Poz

poz,
Takodje koristim Dlink DWL 520+ sa 15m HDF400 kabla, driver verzije 3.07,koristim potpuno drugaciju antenu, tj. biquad. Izrada antene je krajnje jednostavna, cak mozes da iskoristis i zenski N-type konektor sa tvoje kantene. Kada zavrsisi izradu uzmes 1dl alkohola i rastopis malo kalafonijuma i premazes bakarne delove da nebi oksidirali.
U attachu se nalizi uputsvo za izradu, moj savet ti je da prvo probas sa drugim kablom i kvalitetnijim konektorima, jer signal visoke frekvencije "putuje" po povrsini kabla, tj. poprecni presek je veoma bitan, i naravno napravi sebi biquad pa tek ako te to ne zadovolji potrosi pare na AP i neku jos kvalitetniju antenu.
Nadam se da ce ti uspeti....

Prilozi

• #Wireless.rar
    162.5 KB · Pregleda: 431
Najbolja antena ti je hyperlink grid antena 24dbi i ona kosta oko 60€ tako da ne znam sta taj provajder misli. Inace, antena ti je najvaznija u celoj prici i vredi uvek u nju prvo investirati, tako da probas da je nabavis nekako drugacije.

dobijes grid antenu od 24 db sa 15000 din. doplate.
Pa nije 15000din, haha. 24dBi grid kod Grobarnet-a košta 3300din. Ne znam koji je, ali čini mi se da je šabački grid. I dobiješ gratis 1GB na 512kbit. Ali tih 15m kabla je previše, ono što dobiješ na anteni izgubiš na kablu.

Poslednja izmena:
Znaci ne vredi mi nista da pokusavam zbog kabela, a sto se tice cene, procitaj malo bolje njihovu akciju, a to je da ako doneses svoju antenu oni je cene 15000 din.(barem sam ja tako procitao)a to sto kazes da je 3300 din. to stoji....

Nisi dobro pročitao. A i oni lupetaju gluposti, marketinški trik. Najgori provajder u Subotici.

Znaci ne vredi mi nista da pokusavam zbog kabela, a sto se tice cene, procitaj malo bolje njihovu akciju, a to je da ako doneses svoju antenu oni je cene 15000 din.(barem sam ja tako procitao)a to sto kazes da je 3300 din. to stoji....

Nisi dobro procitao

Donesite Vašu staru kantenu, nescafu ili truba antenu u TippNet i kupite novu 24db grid antenu sa kojom dobijate u poklon paket od 1 Gigabyte na 512 kbit/sec.

Cena 24db grid antene
u okviru akcije je 3.300 dinara.

Vaša stara truba-antena
nikada nije vredela ovoliko!
Vrednost poklona je 1500dinara!!!
odnosno paket od 1 Gigabyte na 512 kbit/sec.

Poslednja izmena:
A cilj im je čišćenje etra, zato i traže da doneseš svoj krš od antene da ona ne bi bila upotrebljena posle i nekom prodata.

Pre izvesnog vremena sam se hvalio da mi net preko Tippneta na Zorci radi bez ikakvih problema i da sam zadovoljan.Medjutim doticna gospoda su nesto radili na ap-u i od tada je katastrofa i meni i komsiji koji je kuca pored mene.Meni ne moze biti jasno ako je nesto radilo sa istom opremom koju nisam dirao,a oni svoju jesu da greska moze biti do mog racunara i moje opreme.A takodje i komsija ima iste simptome kao i ja.
(Ovde se radilo o tuba anteni, 15 m H155 kabla i D Linku 520+)
Pa vidite ovako uzeo sam na probu antenu grid sa 19-20 dB pojacanjem i zamenio je sa tubom; dl sa www.mp3000.net mi je isao 28-29 kb/sec,a stranice je otvarao ko zmaj.
Ovo su neki postovi sa jednog od foruma gde izlazem moju problematiku.E sad cak i sa ovom antenom na momente mi dolazi do pada protoka i brzine signala,a sto se tice igranja WoW-a sin ima dosta problema sa samim igranjem posto dobije diskonekt.U globalu sam "zadovoljan" novom antenom,ali veruj mi na rec da mi
je sa onom starom antenom sve radilo ko grom pa smo sin i ja skidali 3-4 Gb mesecno bez ikakvih problema.
Ali mozemo se cuti ako te nesto interesuje.Pozdrav

verovatno ti je onda jako blizu pristupna tacka na koju se kacis.ja sam u pocetku pokusavao da idem sa 3m obicnog koaksijalnog kabla,i imao sam jako velike gubitke.sad korisrim cfd 200 od nekih 4-5m i signal je sasvim zadovoljavajuci. Kako se secam,cini mi se da je kod cfd200 gubitak signala na 5m nekih 40%,a kod cfd400 oko 20% na 5m. mogu zamisliti koliko je tek kod obicnog koaksialca

Kad se vec pominju kablovi,da pitam nesto i malo ozivim temu... Koliko otprilike kostaju CFD200 a koliko CFD400 kablovi po metru duznom,koliko ih je tesko nabaviti van BG-a (da li ih prodaje samo Netiks ili...),koje"marke"ovih kablova je najpozeljnije koristiti (Netiks recimo najvise forsira Draka kablove) i koliki su gubitci sa obicnim koaksijalnim kablovima koje,koliko vidim,pojedini sa uspehom koriste!?Inace negde sam nasao da su gubitci sa CFD200 oko 0.49db/m a za CFD400 su 0.24db/m,jel to tacno!?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Znaci ne vredi mi nista da pokusavam zbog kabela...

Taj tvoj kabl ima slabljenje oko 50 dB/100m. Ako bi ga zamenio kablom klase 400, dobio bi oko 4 db zbog manjeg slabljenje u kablu. Ne bi bilo lose da tu antenu zamenis nekom boljom. Ako ti je skupa hyperlink 24 dBi (sa njom bi dobio desetak decibela u odnosu na tvoju postojecu), mozes da napravis 3D korner antenu (ima oko 6 dB manji dobitak od hyperlinka). Uputstvo za izradu 3D korner antene imas na:
http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/Skracena 3D Korner Reflektor Antena.pdf

E sad, kako se svi ovi decibeli reflektuju na procente u kvalitetu signala, to ne znam. U svakom slucaju, ako ti je nivo signala kritican, stavi AP ispod krova i sto kraci kabl do antene.

Poslednja izmena:
Ljudi ja totalni laik..al me zanima jedna stvar pre nego sto nabudzim wireless...pored wifi kartice da li mi je neophodna antena ta spojlna ako sam jako jako blizu mesta odakle hvatam signal...drug sa laptopom koji ima wifi u sebi hvata put signal....???

Ljudi ja totalni laik..al me zanima jedna stvar pre nego sto nabudzim wireless...pored wifi kartice da li mi je neophodna antena ta spojlna ako sam jako jako blizu mesta odakle hvatam signal...drug sa laptopom koji ima wifi u sebi hvata put signal....???

Verovatno ti ne treba dodatna antena. Bice ti dovoljna ona sto ide uz karticu. Uostalom, probaj...

@Radoszver
Vazno je da signal bude obostrano dobar - tako da proveri sa provajderom kako ce AP da "vidi" tvoj signal ako upotrebis antenicu koju dobijas uz WLAN karticu.

Nije na to Sasa mislio vec kako ce provider da hvata njegov signal sa "stapic" antenice. To ce vrlo lako da predstavlja problem, kako njemu tako i ostalim korisnicima koji se kace na tog providera.

Jasno je mi sta je on napisao, ali ako neko bez problema vec koristi laptop, vrlo verovatno ce moci i on sa pendrekom.

Nazad
Vrh Dno