Šta je novo?

X-Fi XtremeMusic onboard

• Začetnik teme Začetnik teme gvlada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na zalost jesi u pravu i ono Xtreme me zbunilo...........sorry. Ako ovo nije dobra vest da je makar x-fi audio chip na ploci, brisite post. 🙁

U jednom drugom threadu su postovani rezultati poredjenja integrisanog x-fi xtreme audia i alc888 i alc888 je odneo pobedu.Eh, da je x-fi music integrisan takva ploca bi imala odlicnu upotrebnu vrednost, jer posle za vecinu korisnika ne bi bilo potrebe davati 80-90€ za tu muzicku.

i onda uzmes novi CPU i promenis plocu i dobijes krabu i sta onda ? 🙂 Onda lepo nabodes svoju zvucnu od ranije i iskljucis krabu u biosu ko covek...integracije..ah...

Pa vremenom integruse napreduju.Pre sam imao plocu sa shugavim ac'97, pa sada sa alc882, a u nekoj sledecoj ko zna sta ce biti, ali svakako ce biti bolja zvucna.
BTW Pa kada bi recimo jedan proizvodjac ploca uz neke svoj ploce ponudio i integrisan xtreme music, mislim da bi za pocetak to otpratile i druge kompanije ali na skupljim modelima ploca.A posle za godinu-dve ako bi creative ponudio xtreme music cip po manjoj ceni to bi mozda bio standard za integruse.Jer bukvalno se crno pise creativu jer su integruse sve bolje i bolje, a njihove dobre muzicke kartice su za vecinu preskupe.Bolje da prave cipove i da ih prodaju u gomile komada po manjoj ceni nego da rizikuju propadanje.

Prvo Creativ to i radi, sprema prodaju cpiova za ugradnju kao sto radi nVidia a sto se tice toga da integruse stizu Creative....zavisi koji. Jos uvek su previse daleko od X-Fi resenja (ne racunam audio koji ni nema X-Fi cip).

Fora je sto su poslednje ploce sa dobrim integrisanim audio resenjem bile NForce2 sa nvidia SoundStorm. Sad, ne bih da ispadnem "pametnjakovic" ali cini mi se da se to pokazalo kao neisplativo. Inicijalno su skupe, a kasnije, kad vrednost platforme opadne, se kanda ne isplate za proizvodnju i tesko im se obara cena.

Ako budu ponovo uigradjivali neke dobre audio chipove, mislim da ce to biti rezervisano za ploce sa premium, deluxe, foruma i tako nekim recima u nazivu modela 🙂 (zaboravih fatal1ty). E sad, ljudi koji tako nesto kupuju ili nemaju pojma sta je dobar audio ili vec imaju neku bolju audio kartu.
Samo da se razumemo, nista ne tvrdim, ovo je moja pretpostavka.

Kakvi bre soundstorm, svi ga hvale, a kada sam ga poslusao cuo sam da ga alc88x dere samo tako.
A ovo za premium, deluxe, fatlity isl si u pravu...ali to je za prvo vreme, a posle kada izadje neki naredni bolji cip, ti cipovi sto su isli u premium, deluxe isl ici ce na nesto jeftinije ploce isl.

Poslednja izmena:
pazi vidi gledaj 🙂 Prvo: ne znam kako si poredio SS sa alc, ako si cuo kod nekog jedno, a kod nekog drugo onda definitivno moramo znati i sta si slusao i pogotovo na cemu. 🙂 Jos ako mi kazes da su reper bili neki logitech zvucnici onda smo zavrsili pricu o zvuku 🙂
Na hi-fi pojacalu i hi-fi kucnim zvucnicima soundstorm daje maltene identican zvuk (finese su u pitanju, tipa da li se tebi/meni svidja malko ostriji visoki ili topliji bas) kao SB Live 5.1 (ne ovi novi vec moj matori iz 2001-ve), na istu masinu bio je vezan i m-audio i kad se prebaci na njega razlika je suptilna, moze se reci da m-audio ima jaci izlaz i suvlji zvuk. E sad, Alc nisam slusao, ali po tvojim recima ispada da je bolji od live-a i od m-audia 😉

PS. Jos jedna bitna stavka, SoundStorm odlicno radi sa cubase, ima niske latencije (nize od SB Live) i odlicnu pozadinu (kontrole, podesavanja itd.).

Poslednja izmena:
pazi vidi gledaj 🙂 Prvo: ne znam kako si poredio SS sa alc, ako si cuo kod nekog jedno, a kod nekog drugo onda definitivno moramo znati i sta si slusao i pogotovo na cemu. 🙂 Jos ako mi kazes da su reper bili neki logitech zvucnici onda smo zavrsili pricu o zvuku 🙂
Na hi-fi pojacalu i hi-fi kucnim zvucnicima soundstorm daje maltene identican zvuk (finese su u pitanju, tipa da li se tebi/meni svidja malko ostriji visoki ili topliji bas) kao SB Live 5.1 (ne ovi novi vec moj matori iz 2001-ve), na istu masinu bio je vezan i m-audio i kad se prebaci na njega razlika je suptilna, moze se reci da m-audio ima jaci izlaz i suvlji zvuk. E sad, Alc nisam slusao, ali po tvojim recima ispada da je bolji od live-a i od m-audia 😉

PS. Jos jedna bitna stavka, SoundStorm odlicno radi sa cubase, ima niske latencije (nize od SB Live) i odlicnu pozadinu (kontrole, podesavanja itd.).

Ovo za cubase me zanima kao i lanjski sneg, kao i za hi fi zvucnike.Meni kao krajnjom korisniku je najvazniji zvuk koji zvucna daje na nekim relativno ok zvucnicima.Sto se tice zvucnika iako nisu neki, sasvim su dovoljni da osetim da je SS izvikan, tj. pre par godina je bio "cudo", ali sada nije nista posebno.Znaci sada treba da kupim zvucnike od par stotina/hiljada evra da bi primetio kako je SS bolji.Pa da imam toliko para kupio bi i mnogo bolju zvucnu.Na obicnim zvucnicima meni SS ne zvuci bolje od ALC-a.

Da se bavim nekom obradom zvuka ili necim trecim vodio bi racuna i o tome.Ovako ALC za mene daje odlican zvuk za vecinu korisnika.Poslusaj ga pa ces i sam da vidis.

Poslednja izmena:
A ti barem poslusaj i uporedi na iole kvalitetnijim slusalicama.
Realtek integrisana resenja nemaju sta da traze pored nVidia SS i tacka.
Uporedjivano sa SB Live! (iz 2000-te), SB Audigy 2, M-Audio i ALC883(HD-Audio) na kvalitetnim slusalicama i na KEF i Monitor zvucnicima.
Jos ako se SS prikaci preko SPDIF na neki iole kvalitetniji Dolby dekoder, tek onda ukapiras da se nalazi izmedju SB Live! i Audigy 2 (blize ovom drugom) po kvalitetu zvuka. Pride imas i live dolby digital encoding (jedino integrisano resenje sa tom opcijom). Steta sto nVidija nije izbacila SS kao zaseban cip za audio kartice.

P.S. Itekako ima razlike u kvalitetu zvuka, cak i na bagatelnim Genius SP-K 16 zvucnicima. O nekim daleko skuplim zvicnicima da ne pricamo. Nemoj da uporedjujes slusajuci neke sugave mp3 koje je ko zna kako i ko zna sa cega neko kompresovao vec poslusaj neki audio cd ili SACD ili neko XRD izdanje (moze DVD-Audio) pa tek onda donosi sud.

da nema ovog gx-x-a ovde bi bilo stvarno dosadno 😉 haha sound storm bolji od live-a za cubase lol ovo ti je bolje od onog "lian li kuciste ne valja jer ce da se savije (100% al) vremenom zato sto cu da drzim noge na njemu" hahahaha :d "unbeatable" si stvarno :Klanjanje
:wave:

da nema ovog gx-x-a ovde bi bilo stvarno dosadno 😉 haha sound storm bolji od live-a za cubase lol ovo ti je bolje od onog "lian li kuciste ne valja jer ce da se savije (100% al) vremenom zato sto cu da drzim noge na njemu" hahahaha :d "unbeatable" si stvarno :Klanjanje

Ti imas ostecenje ociju ili sta ? :trust: Gde sam ja napisao da je SS bolji od Live-a ? Napisao sam da ima nize latencije u CuBase-u od Live-a , sto mozes i sam da proveris.

A gde ja drzim moje tri noge, to je moja stvar i moj izbor 😉

edit: drzi ti tvoju trecu nogu dalje od moje boolje molim te 😀

Poslednja izmena:
A ti barem poslusaj i uporedi na iole kvalitetnijim slusalicama.
Realtek integrisana resenja nemaju sta da traze pored nVidia SS i tacka.
Uporedjivano sa SB Live! (iz 2000-te), SB Audigy 2, M-Audio i ALC883(HD-Audio) na kvalitetnim slusalicama i na KEF i Monitor zvucnicima.
Jos ako se SS prikaci preko SPDIF na neki iole kvalitetniji Dolby dekoder, tek onda ukapiras da se nalazi izmedju SB Live! i Audigy 2 (blize ovom drugom) po kvalitetu zvuka. Pride imas i live dolby digital encoding (jedino integrisano resenje sa tom opcijom). Steta sto nVidija nije izbacila SS kao zaseban cip za audio kartice.

P.S. Itekako ima razlike u kvalitetu zvuka, cak i na bagatelnim Genius SP-K 16 zvucnicima. O nekim daleko skuplim zvicnicima da ne pricamo. Nemoj da uporedjujes slusajuci neke sugave mp3 koje je ko zna kako i ko zna sa cega neko kompresovao vec poslusaj neki audio cd ili SACD ili neko XRD izdanje (moze DVD-Audio) pa tek onda donosi sud.

Pa probao sam i sa audio cd-ovima(ne ovim nasim kvazi originalima) i na par dvd filmova(opet ne nasi kvazi originali) i meni na obicnim zvucnicima alc 882 ima bolji zvuk.I jos nesto 882 je bolji od 883 iako ovaj ima vecu brojnu oznaku.Dovoljno je pogledati odnos signal/sum i sve ce se ti samo kasti.
ALC 882

ALC 883

Ajde, moguce je da na kvalitetnijm zvucnicima SS bolje zvuci, ali ako imam para za kvalitetne zvucnike onda bi imao i za neki x-fi ili audigy isl.

@gx-x: To sto imas tri noge to te diskvalifikuje o prici o zvucima, jer ko zna kakve onda usi imas 😉

Poslednja izmena:
Ja sam na standardnim 5.1 zvučnicima osetio razliku između ALC888 i Live 5.1, u korist integrisane varijante.

Na cemu vi slusate muziku zaboga ? NA zvucnicima sa monitora ? Genious neki od 2500 din ? :wall: Bre, integrusama fali komplet <50Hz i >8KHz...cuje se iz aviona, jedino ako ne slusate "neku" muziku u kojoj to nije ni bitno vec samo srednji da tutnjaju, a zvucnici inace najvise trpaju u srednje......ovo je sad vec zesci off topik... Vezite to na mini liniju, pustite neki rep ako nista drugo pa poredite zvuk...pedu i oko

A onda pogledas recimo link sa ovog posta:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1281499&postcount=17
i pogledas grafikone i vidis da nigde nema "zaseka" od ~50Hz i ~8KHz.Da fali to onda bi znas kakvi grafikoni bili?
Znaci batali to sto su prve integruse bile krshine, ove novije su daleko bolje od tih starijih.

BTW Sto se tice mini linije, ima jednu Sony liniju, ali na njoj nazalost nista od probanja, jer izgleda da ulazi nesto bas i ne rade kako bi trebalo.Mada za probanje nisu losi ni ovi zvucnici sto imam, pravi budzetlijski.

Poslednja izmena:
Ja sam na standardnim 5.1 zvučnicima osetio razliku između ALC888 i Live 5.1, u korist integrisane varijante.
Pazi ima i jedno i drugo u mashini 😉 na chemu si pushtao tj kojim zvuchnicima i shta si koristio kao vezu izmedju zvuchnika (mislim na vrstu konekcije npr bananica, optichki kabl, chinchevi i sl).

The pocetnik je napisao(la):
Znaci batali to sto su prve integruse bile krshine, ove novije su daleko bolje od tih starijih.
bash tako 😉 nema klishea vishe... sve crno na belo i da se utvrditi lako shta je bolje

Poslednja izmena:
Ne vidim cemu ova cela diskusija.

Redosled je (od najgoreg ka najboljem):

1. AC97
2. SoundStorm
3. Live 5.1
4. Realtek ALC88x
4. Sigmatel STAC922x
4. Audigy 2 ZS
4. X-Fi
5. ESI Juli@
6. LynxTwo
7. LynxStudio Aurora 8
8. ...

Sto se tice X-Fi XtremeMusic onboard, po mom misljenju to je samo jos jedno sr@nje koje necemo koristiti od silnih neiskoriscenih (da ne kazem neupotrebljivih) opcija koje danasnje ploce nude.

Jedini X-Fi koji valja po mom misljenju je X-Fi Elite Pro zbog boljeg DAC-a.

Poslednja izmena:
@audio:

izvini ali ja imam ovo na ploci:

Realtek ALC888 8+2-Channel HD Audio

i to zvuci ko kanturina naspram live-a koji takodje imam (sa kx driver-ima)

sobzirom da SS zvuci veoma slicno kao Live, ne bih se bas kladio je taj realtek na 4-tom mestu, nisam ih sve cuo, ali ovaj jesam, ja bi ga stavio na drugo mesto u toj tvojoj listi, SS na 3-ce...Sigmatel isto nisam cuo (nisam ni znao da postoji iskreno receno)...Specifikacije koje proizvodjaci daju su cesto veoma pogresne i retko ko ih ikada proverava. Recimo moja ploca ima punu podrsku za sve tipove ddr2 memorije i za moj CPU - netacno, cista laz.

@audio:

izvini ali ja imam ovo na ploci:

Realtek ALC888 8+2-Channel HD Audio

i to zvuci ko kanturina naspram live-a koji takodje imam (sa kx driver-ima)

Razlog tome je verovatno losa izvedba same maticne ploce -- u prevodu krsh ti je ta ploca sto Live kartici ocigledno uopste ne smeta. Imas uporedne testove Azalia codeca na raznim plocama (mrzi me sad da ti trazim link), pa vidi da proizvodjac (i cena) maticne i te kako igraju ulogu u kvalitetu integrisanog zvuka.

sobzirom da SS zvuci veoma slicno kao Live, ne bih se bas kladio je taj realtek na 4-tom mestu, nisam ih sve cuo, ali ovaj jesam, ja bi ga stavio na drugo mesto u toj tvojoj listi, SS na 3-ce...Sigmatel isto nisam cuo (nisam ni znao da postoji iskreno receno)...Specifikacije koje proizvodjaci daju su cesto veoma pogresne i retko ko ih ikada proverava. Recimo moja ploca ima punu podrsku za sve tipove ddr2 memorije i za moj CPU - netacno, cista laz.

Lista je napravljena po secanju prema merenjima (RMAA) koje sam video na netu za svaku od kartica i integralaca (best case za integralce naravno), a ne prema SNR i THD iz proizvodjaceve specifikacije. Ako nadjes da SS ima bolja merenja od Azalia codeca ispravi je slobodno.

Kakva je ovo lista i na osnovu cega si je pravio molim te?

S tobom ne diskutujem uopste, verovatno kao i obicno samo vrebas priliku da mi nadjes neku gresku ne bi li me makar malo diskreditovao.

Znaci po tebi treba da gledamo u pasulj da li ce isti chip raditi kvalitetno na svakoj ploci, pa si stoga zakljucio da je neki od alc88x bolji od live-a. Takodje si zakljucio da ako proizvodjac uzima 10$ po ploci umesto 30$ po ploci to znaci da je ploca krsh. Odlicno. 🙂 (NHF ali tako ispada)

PS. Da ne bude zabune, jedini merodavni testovi kojima verujem su testovi audiofila koji nemaju pojma koji je koji chip, vec uzmu i slusaju ono sto svira i lepo izmere sve to i naprave dijagram odziva frekvencija (koristeci iste zvucnike i pojacala pri testiranju svakog chipa). Ovi IT entuzijasti koji recimo logitech-u z5500 skidaju kapu, me uopste ne interesuju (tj njihovi testovi zvuka, opreme vezane za isti itd.) iz razloga sto nemaju pojma o cemu pricaju. Nisam ni ja strucnjak ali mi je sasvim jasno da integracija koja se sastoji od jednog chipa i 3 elektrolita tesko moze da se poredi sa bilo kojom dedicated zvucnom kartom koja na sebi ima elemenata ko pola maticne...izlazna snaga i odnos snaga/sum ne cine zvuk. Imas lampase od 50.000e koji imaju ocajne odnose koje sam malopre naveo ali daju extra zvuk. U ostatak necu da zalazim posto se ne razumem. Pretpostavljam da se ti razumes (nickname), pa ako imas nesto konkretnije da napises, molio bih te da to i uradis. Ovako, onaj spisak i "zavisi kako je proizvodjac ugradio" mi ostavljaju utisak "rekla-kazala". I sad (nevezano za tvoje postove) imamo ljude koji imaju genius sistem (7.1), placen 10.000din koji pricaju kako je integracija na njihovoj ploci odlicna i kako nema razlike izmedju toga i recimo m-audio kartica itd.

Zvucne se obicno testiraju(tu mislim na frekvencijske testove i grafikone, a ne na licni dozivljaj) tako sto se prespoji izlaz i ulaz, ili sa nekim drugim uredjajem tj. nema veze sa zvucnicima.Mogu ja sa kantom od zvucnika da odradim frekvencijski test, jer iste ne koristim.

I btw dosta vise sa tim pominjanjem zvucnika.Ej, bre stani zar teba da kupim zvucnike od par K€ da bi video da li je bolja integrisana ili SS ili live isl.Ako imam pare za takve zvucnike onda sigurno necu koristiti integrusu za zvuk.To je kao da testiramo recimo Crysis na 7050, ili HL1 na 8800Ultri u SLI-ju isl...znaci ne ide jedno sa drugim.

Poslednja izmena:
@ qx-x

pa ispasce da Z 5500 ne valjaju :trust:

oni nisu za uporediti sa ozbiljnim sistemima ali za kucnu upotrebu daju vise nego sto je ulozeno ...

Pozivam svakog iz NS da proba ako ne veruje ... Kombinacija X fi + Z 5500 ce da otkine svakog od vas ...za relativno male pare ...

pogledajte 300 ili Rayana na 5.1 ... ili poslusajte neki DTS sound ... ovde govorim o vecini nas koja nece staviti na probu frekvencije nego samo " Slusati " ....

p.s. i nemoj da bi neko pljuvao Z 5500 il ce imati posla sa mnom :d igrice i ne spominjem

Poslednja izmena:
Z-5500 u svom cenovnom rangu je bolje resenje od av receivera + 5.1 zvucnika za iste pare. Iole dobri sistemi vrede min duplo vise evra, a pritom ne mislim dati pare za pojacalo i stereo par zvucnika vec 5.1 sistem.

Zvucne se obicno testiraju(tu mislim na frekvencijske testove i grafikone, a ne na licni dozivljaj) tako sto se prespoji izlaz i ulaz, ili sa nekim drugim uredjajem tj. nema veze sa zvucnicima.Mogu ja sa kantom od zvucnika da odradim frekvencijski test, jer iste ne koristim.

Takav test bi govorio isto kolko i test grafickih karti uradjen texturing i multi texturing testom. 🙂 Sto je najgore, u pravu si, dosta ih je tako uradjeno.

I btw dosta vise sa tim pominjanjem zvucnika.Ej, bre stani zar teba da kupim zvucnike od par K€ da bi video da li je bolja integrisana ili SS ili live isl.Ako imam pare za takve zvucnike onda sigurno necu koristiti integrusu za zvuk.To je kao da testiramo recimo Crysis na 7050, ili HL1 na 8800Ultri u SLI-ju isl...znaci ne ide jedno sa drugim.

Ne, ne trebaju ti zvucnici za soma evra, ali video si sta se prodaje po prodavncama racunarske opreme. Ljudi takve sprave koriste kao reper u ovakvim raspravama. Kupe zvucnike kompanije koja proizvodi dzojstike i tastature. Pitam se hoce li sutra po istoj logici kupiti TV marke Fiat, vesh masinu marke Gainward i IBM patike.

A inace, kupis TV za soma evra i onda prikacis zvuk sa ATI karte (HDMI) na njega. Eto ti logika za ono sto si naveo oko testova. 🙂

Bez veze je ustvari raspravljati o ovome. Ako krenemo da pricamo o dobrom zvuku i poredjenju zvuka sa karti namenjenih time, onda valjda podrazumevamo da imamo zvucnike koji nesto vrede zar ne ? Mislim, ako pricamo o kvalitetu zvucnih karti/integracija, a pri tome koristimo zvucnike sa monitora ili od linije za 150e onda smo u debelom off-topiku 😀 Na takvim spravama integrusa verovatno daje bolji zvuk 🙂

@vkozomar:

eto vidish da ni x-fi ne valja 😀 Rekao sam ti vec, valjaju ti zvucnici, problem je sto imaju cenu kao da ih je pravila kompanija koja se time ozbiljno bavi 🙂 Poslusaj ti neki stereo sistem za te pare, zaboravices na 5.1 veoma brzo 😉

Poslednja izmena:
Ljudi, ove gay rasprave oko zvucnika mi stvarno idu na zivce. U svakom slucaju od music X-Fi kartica na standradnim plocama nema nista. A ovu temu mozete da preimenujete u "sta je bolje" ili spojite sa onom "audio filteri" i zvuka.

Ne vidim cemu ova cela diskusija.

Redosled je (od najgoreg ka najboljem):

1. AC97
2. SoundStorm
3. Live 5.1
4. Realtek ALC88x
4. Sigmatel STAC922x
4. Audigy 2 ZS
4. X-Fi
5. ESI Juli@
6. LynxTwo
7. LynxStudio Aurora 8
8. ...
.

Bas me zanima gdje bi svrstao AD1988A/B? Koliko znam da ove zvucne imaju kvalitetniji zvuk od Realtekovih ALC88x, a kada sam cuo koliko bolji zvuk, u mom slucaju, AD1988A ima od Live-ice, prodao sam je.

Nazad
Vrh Dno