Šta je novo?

Garancija overklokovanog c2d?

Master)D(M1nD

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2004
Poena
320
Na kutiji pishe da je u garanciji 1.35V. Da li se to odnosi na CPU Voltage sto podesim u biosu ili VCORE koji ocita bios sto je valjda isto kao sto cita i cpuz i software utility sto se dobije sa maticnom.
Na koju foru oni provale na kojoj voltazi je bio? Jel oni dodju do informacije na kojoj voltazi je crko ili na kojoj je najvecoj voltazi ikada bio?

ne mogu da odrede na kojoj voltazi je bio/crkao.
mada je i pitanje malo konfuzno.

Dobro pitanje i mene interesuje ... ako je voltaza na default-u nije bitno sto si dizao (mnozioc ili fsb) ?

ne mogu da odrede na kojoj voltazi je bio/crkao.
To zanci da mogu da ga stavim na recimo 1.7V (pretpostavimo da sam u mogucnosti da ga hladim) i ako mi crkne, mogu 'ladno da nosim na garanciju i dobicu drugi primerak? Zasto onda pishe na kutiji 1.35V?

@DuleFman: to sto se igras sa multiplierom i fsb-om to nema veze.

Odlicno .... posto sam ja cuo da se prilikom kloka gubi garancija .... e sad prilikom mog kloka nece biti dizana voltaza pa makar dosao do nekih 2.8 (sto sigurno moze bez dizanja voltaze) sto mi je sasvim dovoljno ...

Današnji procesori i ne mogu da "crknu" imaju ugrađenu zaštitu ne vezano za onu u BIOS-u.
Govorimo o temperaturi jer se podrazumeva da user koji je pitao ovako nešto neće svom CPU-u da daje napon o 1.7V ili više, čim pita ovako banalne stvari. 🙂

Poslednja izmena:
Tacno tako ako ga "preteras" on ce se ugasiti i sam resetovati,a sto se tice garancije kod klokovanja...ma daj nema sanse da znaju dal je klokovan i dal je dirana voltaza,a i dobro se zna da 80% ljudi je barem jednom malo klokovalo procesor barem samo da proba.:smoke:

Vidi, može i CPU da izgori ako probije napajanje. 😉
Znači može i da se ne prizna garancija. U teoriji sve je moguće.
Ali u praksi je malo drugačije. :-devil-:

Poslednja izmena:
Odlicno .... posto sam ja cuo da se prilikom kloka gubi garancija .... e sad prilikom mog kloka nece biti dizana voltaza pa makar dosao do nekih 2.8 (sto sigurno moze bez dizanja voltaze) sto mi je sasvim dovoljno ...

Aman ljudi kako ce neko dokazati da si overclockovao procesor ?? Gledace u pasulj a ?? :wall: Ako ti sluchajno crkne kad si ga overclockovao ( shto se deshava retko ako je klok normalan / normalna temperatura / i dobro napajanje ) odnesesh ga u servis i kazesh chika serviseru da si igrao Crysis i da ti je nestalo slike na monitoru i i da se iz kucishta chuju samo ventilatori i da si probao da ga o5 upalish ali nije hteo... 🙂 I naravno pravish se da si a ono ti si

Govorimo o temperaturi jer se podrazumeva da user koji je pitao ovako nešto neće svom CPU-u da daje napon o 1.7V ili više, čim pita ovako banalne stvari. 🙂
Ma bezveze sam lupio cifru, bas da bih banalizovao stvar. Inace nisam pitao vezano za temperaturu (jasno je da ce da bude 😡😡😡 ako su temperature velike), nego ovako? Ako je temperatura ok a pretera se sa voltazom za everyday use.

Nije da se brinem zbog sebe, nego mi je zanimljiva stvar da nikada nisam naleteo na netu da je nekome crko' procesor sto se previshe igrao sa njim.

Voltaža je bezbedna dokle god je CPU stabilan i pod što manjom temperaturom. Za veću V ti treba i manja temperatura! A to je teško izvodljivo, sa vazdušnim coolerima je ovako:
Sa svakim coolerom imaš granicu dokle može da se dodaje V i kada se pređe ta granica onda postaje kontra-produktivno.

Vidi, može i CPU da izgori ako probije napajanje. 😉

U mom slucaju mislim da ovo ne moze da se desi 😀 jer uzimam veoma kvalitetno napajanje (chiftec od 450w) a josh plus imam UPS ... tako da ne bi trebalo da bude problema :d

Aman ljudi kako ce neko dokazati da si overclockovao procesor ?? Gledace u pasulj a ?? :wall: Ako ti sluchajno crkne kad si ga overclockovao ( shto se deshava retko ako je klok normalan / normalna temperatura / i dobro napajanje ) odnesesh ga u servis i kazesh chika serviseru da si igrao Crysis i da ti je nestalo slike na monitoru i i da se iz kucishta chuju samo ventilatori i da si probao da ga o5 upalish ali nije hteo... 🙂 I naravno pravish se da si a ono ti si

Pa nemislim ako crkne ... nego npr. ima neku gresku nesto mu ne radi ... nece da radi kako treba ... i sad treba da se menja (NIJE CRKO ) mislim u tom slucaju da li ce nesto smetati ako sam ga ja npr. sa normalnih 2.0Ghz po default-u podigo na 2.8 Ghz ali BEZ dizanja voltaze

Ako mozes da podgines bez dizanja voltaze dizi slobodno - nema sta da smeta

Ne bih bas bio siguran da intel(ili AMD) ne znaju da si OCovao svoj CPU.Secam se jasno kao dan jedne od vesti koja je bila u stilu"Intel has a black box inside it's CPUS".A Black Box je asocijacija na one crne kutije sto se ugradjuju u avione 🙂.E sad kako su resili taj Black Box sa tehnicke strane je drugo pitanje.

DAJ ivane NISI VALJDA OZBILJAN, gde su ti smajliji ?!? :zgran:

Ne bih bas bio siguran da intel(ili AMD) ne znaju da si OCovao svoj CPU.Secam se jasno kao dan jedne od vesti koja je bila u stilu"Intel has a black box inside it's CPUS".A Black Box je asocijacija na one crne kutije sto se ugradjuju u avione 🙂.E sad kako su resili taj Black Box sa tehnicke strane je drugo pitanje.

ionda je mrmot zavio BOX pakovanje. 😀:d

Aj sad vi se sprdate a ja ne 🙂.To sto niste culi ovo do sada,nije razlog da se smejete 🙂.

C2D ima ovu funkciju,a i K10ka ima.

Intel CPU's have OC black box
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=141457

Ubuduce se malo informisite :d.Ja ne pricam nikada napamet 🙂

Evo i za AMD procesore dokaz 🙂 :

http://komku.blogspot.com/2007/04/amd-talks-details-on-k10-giuseppe-amato.html

K10 adds the capability of independently clocking all the CPU cores. In current K8 processors (and Intel's Core 2 generation), all cores are clocked at the same level all the time -- the P-state can only be changed synchronously. In case of a compute-intensive single-threaded process, all cores must run on the highest level P-state. On K10-based CPUs, the idle cores could be switched to the lowest P-state, while others are in different states, depending on load.

This feature could possibly be abused by overclockers to overclock a single core above the specified levels. Amato clarified that AMD doesn't endorse overclocking, but acknowledges there are people interested in that. In a warranty case, AMD could detect PLL programmings out of spec which would deny the warranty. The new cores, however, have new thermal sensors, to improve overheating protection.

Ocekujem izvinjenje od obojice 🙂

PS Na stranu sto se RMA na osnovu suvisnog OCa retko desava...Mozda od strujnog udara ili slicno.

Poslednja izmena:
primi moje izvinjenje,
ali ja ne verujem u ovo
mislim da je ovo cista spekulacija i zastrasivanje.

Ma cela ova priča je smešna: većina oc-era će podići procesor na max 10% većoj voltaži (ili neće dirati VCore uopšte) - pa dokle stignu sa stabilnim radom. Verovatnoća da će im crći procesor u tim uslovima teži nuli (s obzirom na temperaturnu zaštitu), i ne treba ni razmišljati o tome - toliko su mizerne šanse da se graniče sa nemogućim.
Ostali koji teraju veće voltaže - unapred su svesni da im treba i kvalitetno hlađenje (bolji kuler, poliranje hladnjaka, dobra pasta ...) i to i odrade.
Oni koji obaraju WR - ne brinu o garanciji i crkavanju, inače se ne bi ni bavili time.

Moj savet : kome je frka da drži oc-van procesor, ne treba to ni da radi ; najbolje rezultate postiže upravo onaj ko ne da pet para na garanciju ; ko je stalnoj frci da će da mu nešto crkne nek vrati sve na default - jer ljudi, najvažnije je zdravlje - ne dozvolite da živite pod stresom 😉

Zasto onda pishe na kutiji 1.35V?
Nema to veze sa onim sto ti pitas i o cemu se sad prica ovde... probacu da objasnim, mada je malo teze preko tastature, treba vise da se cuka 🙂
Svaki procesor radi na nekom svom, tzv. default naponu... to je svima jasno, naravno. E sad, da pricamo konkretno o ovom slucaju (a vidi se - po naponu - da je neki C2D u pitanju; BTW, mozda je i Quad, sa njima se nisam igrao i zaista ne znam koji je njima Vmax) - intel je za taj tvoj procesor propisao da mu voltaza nece biti veca od 1.35V. To je voltaza sa kojom on izlazi iz fabrike.

Dakle - 1.35V max. Sad, zna se da svih ovih procesora - na istom nativnom taktu - ima sa raznim voltazama... 1.325V, 1.275V... mislim da sam vidjao i 1.2625V... ma sve i svasta, stvarno razno... sto je sve manje od od onih deklarisanih 1.35V. Ali nema ih sa vecom voltazom. Bar ih ja nisam vidjao, zaista (i pritom ne mislim na ono "u svojim rukama", vec po brdu shot-ova iz Core Temp-a sto sam video po netu)

I to je ono sto intel garantuje tim napisom na sticker-u... za taj procesor koji se nalazi u kutiji, max napon sa kojim on izlazi iz fabrike moze biti 1.35V. Naravno, moze biti i manji, sto se najcesce i desava... ali nikako veci.

Poslednja izmena:
primi moje izvinjenje,
ali ja ne verujem u ovo
mislim da je ovo cista spekulacija i zastrasivanje.

Pazi,mozes ti da ne verujes,ali detekcija "out of spec PLL" postoji 🙂.Koji je limit za koji oni odredjuju da je zbog toga nesto riknulo je cisto nagadjanje.

PS Guiseppe Amatto je zvanicni visoki predstavnik AMD-a za EMEA region.Covek zna sta prica.

Poslednja izmena:
cenim da im se taj proces proveravanja "crne kutije" ne isplati.

Ne samo da im se ne isplati, nego ajde pretpostavimo da tako nesto i postoji, cisto sumnjam da iko u nasoj zemlji moze da iscita podatke iz te "crne kutije", tako nesto mogu veravatno samo u fabrici da odrade, a tog taj CPU dodje do fabrike ti si vec dobio novi od domaceg distributera 😉

Pa nemislim ako crkne ... nego npr. ima neku gresku nesto mu ne radi ... nece da radi kako treba ... i sad treba da se menja (NIJE CRKO ) mislim u tom slucaju da li ce nesto smetati ako sam ga ja npr. sa normalnih 2.0Ghz po default-u podigo na 2.8 Ghz ali BEZ dizanja voltaze

Pa jel onda ispravan ili nije ?? Samo neznam kako moze neshto da crkne u procesoru a da on i dalje radi ali ajde.....

@ Ivan
sve ovo shto si naveo zvuchi mi neverovatno.....

I bash me zanima koliko vas na benchu je imalo sluchaj crkavanja usled overclocka sa normalnim povecanjem voltaze ( + 10% od defaulta ) i normalnim temperaturama.... Ako ti i crkne posle tri godine nece ti biti zao poshto ce taj procesor posle tri godine biti neupotrebljiv ( mislim za gaming / video obradu ) i za neke male pare cesh kupiti drugi....

Samo pogledajte usera Klothius-a on vozi A64 3000+ na 2.6 GHz sa BOX coolerom i 1.72 V vec dve godine....:d ( nek mu barem josh toliko radi 🙂 ) A nema ni fan na hladnjaku na NB na plochi.... jednostavno chovek se neopterecuje temperaturama... 🙂

Poslednja izmena:
Pa jel onda ispravan ili nije ?? Samo neznam kako moze neshto da crkne u procesoru a da on i dalje radi ali ajde.....

@ Ivan
sve ovo shto si naveo zvuchi mi neverovatno.....

I bash me zanima koliko vas na benchu je imalo sluchaj crkavanja usled overclocka sa normalnim povecanjem voltaze ( + 10% od defaulta ) i normalnim temperaturama.... Ako ti i crkne posle tri godine nece ti biti zao poshto ce taj procesor posle tri godine biti neupotrebljiv ( mislim za gaming / video obradu ) i za neke male pare cesh kupiti drugi....

Samo pogledajte usera Klothius-a on vozi A64 3000+ na 2.6 GHz sa BOX coolerom i 1.72 V vec dve godine....:d ( nek mu barem josh toliko radi 🙂 ) A nema ni fan na hladnjaku na NB na plochi.... jednostavno chovek se neopterecuje temperaturama... 🙂

Kao sto si video,nisam pricao napamet,vec sam naveo izvore za moje tvrdnje.A vi sad verujte ili ne,meni ni iz dzepa ni u dzep.Jos nesto,moguca je detekcija out of spec PLL konfiguracije,a ne Vcore prekoracenje(mada ne mogu da tvrdim da intel ne moze da detektuje i ovo drugo).
A sto se tice crkavanja,procitaj moj PS u jednom od proslih postova, ponovo:
PS Na stranu sto se RMA na osnovu suvisnog OCa retko desava...Mozda od strujnog udara ili slicno.

Mislim da je CARevo objasnjenje najlogicnije i najrealnije (a sutra cu potraziti kutiju mog proca bas da vidim sta kazu...).

Sad malo blagog offa, ali ajde, povezano je:
Koja je minimalna Vcore kojom bi sprzio C2D proc, tj. max.Vcore pred crkavanje 😛 ?
Jel' Intel smanjio garanciju na 1 godinu?!?!

Zavisi gde ga kupis. U nekim prodavnicama garancija je 1god, a u nekim 3 god?
Zar nije greota spaliti procesor i jos traziti garanciju?
A posle krivi prodavci.

Poslednja izmena:
Koja je minimalna Vcore kojom bi sprzio C2D proc, tj. max.Vcore pred crkavanje 😛 ?

Minimalna je jedno 1.7V-1.9V ali čime da ga hladiš na toj temperaturi? Ako ga ne hladiš, nećeš moći da ga spržiš, odnosno reagovaće zaštita od pregrevanja u procesoru i odbijaće da radi da se nebi spalio. 😀

Nazad
Vrh Dno