Šta je novo?

WAG200g i P2P

kraguljac

Slavan
Učlanjen(a)
07.02.2007
Poena
345
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posle desetak meseci koristenja pozajmljenog wrt54g doslo vreme da se vrati pa moram da uzmem nesto slicno. :)
Posto je u pitanju ADSL i kombinacija sa 3 stona racunara i 2 preko wirelessa za oko mi je zapao WAG200G-A1 (ISDN verzija) koji mogu da dobijem na koristenje preko Beotela za 4000 dinara ili da ga kupim za nesto preko 7000 pa me zanima kako se ponasa pri vecem broju konekcija odnosno pri P2P saobracaju i generalno uopste u upotrebi?

Vidim da se dosta hvali ali hvali se i WRT54g koji je meni pravio probleme i zapucavao se pri P2P (v3.1 sa DD-WRT firmware-om, sa orginalnim mnogo gore), ne uvek ali vrlo cesto.

Koristim ga vec preko 6 meseci, p2p ukljucen bez prestanka i sve radi savrseno. Jedina mana koju sam nasao je nemogucnost dodeljivanja IP adrese po MAC-u, sto nekad moze da napravi problem kad su racunari duze iskljuceni. Naime, port forwarding ide po IP adresi, a DHCP server rutera ne dodeljuje uvek istom racunaru istu IP adresu.

Pazi samo da ako upgrade-ujes firmware, to obavezno ucinis verzijom za ISDN varijantu. Na vecini Linksys sajtova tog firmware-a nema. Mislim da sam ga nasao na sajtu za Veliku Britaniju ili Nemacku.

Poslednja izmena:
Koristim ga vec preko 6 meseci, p2p ukljucen bez prestanka i sve radi savrseno. Jedina mana koju sam nasao je nemogucnost dodeljivanja IP adrese po MAC-u, sto nekad moze da napravi problem kad su racunari duze iskljuceni. Naime, port forwarding ide po IP adresi, a DHCP server rutera ne dodeljuje uvek istom racunaru istu IP adresu.

Zar koristenje UPnP koji ako se ne varam ima, ne forvarduje portove automatski ili si to iskljucio i pomaze li ako na racunarima zadas fiksne adrese i kako se tada ponasa?
Pitam posto mi je to jedna od bitnijih stvari koje bi ruter trebao da odradi.

Zar koristenje UPnP koji ako se ne varam ima, ne forvarduje portove automatski ili si to iskljucio i pomaze li ako na racunarima zadas fiksne adrese i kako se tada ponasa?
Pitam posto mi je to jedna od bitnijih stvari koje bi ruter trebao da odradi.

UPnP ne koristim, a, naravno, ako racunarima zadas fiksne IP adrese problema ne bi trebalo da bude. Ja koristim DHCP zbog jednostavnijeg podesavanja racunara, a problemi sa promenim IP adrese su mi se desili mozda dva puta od kad sam poceo da koristim ruter, tako da mi se zbog toga ne isplati da menjam konfiguraciju mreze.

Nazad
Vrh Dno