Šta je novo?

Do 250 Eura

delija1984

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2007
Poena
304
potrebna ploca, procesor i memorija dobro bi doslo vase misljenje, odnosno sta je po vama BEST BUY za ovu lovu

potrebna ploca, procesor i memorija dobro bi doslo vase misljenje, odnosno sta je po vama BEST BUY za ovu lovu

Pravi izbor je Intel C2Duo masina 😉.
E sad pitanje je da li zelis/znas da overclockuje procesor, jer su svi Intel C2Duo procesori rodjeni za to, prosto kukaju kada su na defaultu 😀.

1.) Ploca: Gigabyte GA P35 DS3L 85 evra
2.) Procesor: Intel C2Duo E4500 2,2GHz 105 evra
3.) Memorija: Geil 2x1GB Black Dragon 60 evra

Sve ukupno izadje okruglo 250 evra. Bombonica na kojoj pise BEST BUY i mnogo je ukusna :d.
Cene su iz jedne firme (Giga...n).

Ali racunaj da ti treba kvalitetno napajanje da bi se overclockovao ovaj procesor. Minimu je neki LC Power 6500GP 550W ili Chieftec 550W ili Corsair 470W. Sva ova tri kostaju 50-60 evra.
Znaci za napajanje bi trebalo da pljunes >50 evra.

Ako nemas kintu da das odmah za napajanje, nista strasno, drzaces ovaj procesor na defaultu 2,2GHz, sto je sasvim dovoljno za sve igre danas, osim Crysis-a, on trazi sto vise procesorske snage, mada naravno da mu je dosta i ovih 2,2GHz, ali za vece rezolucije i jaca podesavanja, treba sto brzi procesor, uz naravno high end graficku.

:wave:.

Može da overklokuje i bez jakog napajanja, kao što sam i ja uradio. Mada, definitivno ne bi bilo loše da uzme neko jače. Recimo može da uštedi na procesoru i uzme E2160 (~67evra) ili čak i E2140(~57evra). Uspeće da ga overklokuje minimum na 3GHz a razlika u kešu u odnosu na E4500 mislim da u realnim aplikacijama neće da oseti.

Poslednja izmena:
Može da overklokuje i bez jakog napajanja, kao što sam i ja uradio. Mada, definitivno ne bi bilo loše da uzme neko jače. Recimo može da uštedi na procesoru i uzme E2160 (~67evra) ili čak i E2140(~57evra). Uspeće da ga overklokuje minimum na 3GHz a razlika u kešu u odnosu na E4500 mislim da u realnim aplikacijama neće da oseti.

Iju crni Lazo 😀, pa zar na Codegenu da kockas svoju skupo placenu konfiguraciju :zgran:.

Pa trazio je best buy za 250 evra, ali u pravu si, stvarno bi bilo bolje da uzme E2180 koji je oko 75 evra i eto ustede do 30 evra, a svi E2180 se dobro clockuju jer su novije revizije. Na tih 30 evra doda jos 20 evra i uzme neko ok napajanje (LC 6550GP 550W na primer kosta tacno 50 evra) i eto odlicnih komponenti za 270 evra.

Dakle:
E2180,
GA P35 DS3L,
2x1GB Geil Black Dragon i
LC 6550GP 550W
.

Poslednja izmena:
Dragon se bolje klokuje, ja svojima nisam testirao limit, al zato ortak jeste i to na 4x1gb dragon, isle su do 970mhz. Verovatno sa dva modula ide jos vise.

Nije bash zagarantovano da ce sa E2140 stici do 3.0 GHz sa box coolerom sa nekim normalnim temperaturama.... najbolja solucija ( ako zeli da uklopi i napajanje ) bi bila E2180 sa M0 revizijom.....

zdravko je napisao(la):
pa zar na Codegenu da kockas svoju skupo placenu konfiguraciju :zgran:
Ja sam do pre mesec dana na Q-Tec "450W" starom 2 godine vozio sav ovaj HW koji mi je u potpisu ( samo je razlika to da je CPU bio na 2.4 GHz ) - naravno to je bilo samo privremeno dok se neskupe pare za Antec TP 650 a sad imam problem da opteretim napajanje nek neradi u leru pa mi treba neka 8800 GT i 2 x 250 HDD nek ih vezem u raid 0 😛 Dobro barem sam dobio tishinu ( PSU fan - 750 rpm / Cpu fan 850 rpm ) ,)

Poslednja izmena:
Zamalo da podlegnem marketingu u euro....u i uzmem
1.) Ploca: Gigabyte GA P35 DS3L 77,68 evra
2.) Procesor: Intel C2Duo E2160 1,8GHz 66,55 evra
3.) Memorija: Geil 2x1GB 800mhz Ultra 55,06 evra

E sad pazljivo sam pratio sta je Misko objasnjavao za low end klasu zvucnih memorija tipa Geil, sustina njegovog izlaganja je da su i Ultra i Black Dragon njesra i da se tu samo dobija ime i nista vise. Memorija Kingston 667mhz ddr2 2x1gb je 38e i moze da se klokne na 1ghz prema dosadasnjim iskustvima overklokera. Izneo je zanimljiv predlog zbog kojeg sam razmislio da dodam 50e na prvobitni plan jer ovo izgleda zaista ima smisla. Jedini problem je sto u doticnoj firmi nema te Biostar ploce postoje verzije Biostara P35 i TP35 slicnih su cena u drugim firmama, na koju si tacno mislio? Ako mozes da objasnis razliku izmedju GA P35 DS3L i tog Biostara konkretno sto se tice O/C potencijala obe ploce bio bih ti zahvalan. Imam Gemin2 i hocu da izvucem max za ulozene para a ne da se divim imenima i brendovima.
Unapred hvala i pozdrav!

E sad pazljivo sam pratio sta je Misko objasnjavao za low end klasu zvucnih memorija tipa Geil, sustina njegovog izlaganja je da su i Ultra i Black Dragon njesra i da se tu samo dobija ime i nista vise. Memorija Kingston 667mhz ddr2 2x1gb je 38e i moze da se klokne na 1ghz prema dosadasnjim iskustvima overklokera. Izneo je zanimljiv predlog zbog kojeg sam razmislio da dodam 50e na prvobitni plan jer ovo izgleda zaista ima smisla. Jedini problem je sto u doticnoj firmi nema te Biostar ploce postoje verzije Biostara P35 i TP35 slicnih su cena u drugim firmama, na koju si tacno mislio? Ako mozes da objasnis razliku izmedju GA P35 DS3L i tog Biostara konkretno sto se tice O/C potencijala obe ploce bio bih ti zahvalan. Imam Gemin2 i hocu da izvucem max za ulozene para a ne da se divim imenima i brendovima.
Unapred hvala i pozdrav!

Pa ne znam sta ti je Misko napricao, za memoriju je verovatno u pravu, ali za plocu nije. Pa koliko bi ti hteo da overclockujes procesor, na 3,5GHz, nece moci, ne mogu E2xxx toliko da idu.
Dokle god moze da ide taj E2160, bilo koja P35 ploca (Asus P5K ili GA P35 DS3L ili Biosta TP35 ili ...) mu nece praviti problem. Extra oc plocu treba uzimati za E6750 na primer (jer je kadar da se overclockuje dosta, neki srecnici su ga poterali na 3,6GHz), a ne za te budzet C2Duo procesore koji retko da mogu preko 3GHz.

A i ne valja brate da se odmah naprzis da ces imati neki ogroman overclock, mozda ti bas upadne neki primerak procesora koji se slabo overclockuje/mnogo greje.

Moj E4400 na defaultu ima 45C u idle :-devil-: 😡. Kapiras i sta mi onda tu moze pomoci neka extra ploca ili neki najskuplji cooler. Ipak ja ga drzim na 3GHz, i u igrama se T penje na 70C, a kad pokrenem TAT test (zahtevniji od Orthos-a) T se za 10 sekundi penje preko 80C, i ja prekidam test jer bih ga sprzio, ali zato evo vec vise od 2 meseca ne pravi nikakve probleme u igrama...

Jedan savet: uzmi E2180, jer gotovo svi primerci su novijeg steppinga G0 i dobro se overclockuju, dok E2160 moze da ti uleti i stari i novi stepping.

Poslednja izmena:

Unapred hvala i pozdrav!

Probah par GA ploca u zivotu, i ni jedna mi se nije svidela 🙁, znaci ne kazem da je sa GA plocom nemoguc os kao i i da su bezveze samo da nisi po mom ukusu, licno bih isao uvek na neku drugu, ploce koje meni odgovaraju su Asus i DFI, ako se nema para za te onda Biostara, odlicne ploce za male pare, zato sam nju i predlagao, ako ti nemas odbojnost prema GA slobodno uzmi nju verovatno ces postici isti oc (ne znam sta tacno ima u biosu od podesavanja)

Pa ne znam sta ti je Misko napricao, za memoriju je verovatno u pravu, ali za plocu nije. Pa koliko bi ti hteo da overclockujes procesor, na 3,5GHz, nece moci, ne mogu E2xxx toliko da idu.
Dokle god moze da ide taj E2160, bilo koja P35 ploca (Asus P5K ili GA P35 DS3L ili Biosta TP35 ili ...) mu nece praviti problem. Extra oc plocu treba uzimati za E6750 na primer (jer je kadar da se overclockuje dosta, neki srecnici su ga poterali na 3,6GHz), a ne za te budzet C2Duo procesore koji retko da mogu preko 3GHz.

A i ne valja brate da se odmah naprzis da ces imati neki ogroman overclock, mozda ti bas upadne neki primerak procesora koji se slabo overclockuje/mnogo greje.

Moj E4400 na defaultu ima 45C u idle :-devil-: 😡. Kapiras i sta mi onda tu moze pomoci neka extra ploca ili neki najskuplji cooler. Ipak ja ga drzim na 3GHz, i u igrama se T penje na 70C, a kad pokrenem TAT test (zahtevniji od Orthos-a) T se za 10 sekundi penje preko 80C, i ja prekidam test jer bih ga sprzio, ali zato evo vec vise od 2 meseca ne pravi nikakve probleme u igrama...

Jedan savet: uzmi E2180, jer gotovo svi primerci su novijeg steppinga G0 i dobro se overclockuju, dok E2160 moze da ti uleti i stari i novi stepping.

Svaki conrooliki proc u principu moze na 3.5Ghz na vazduhu, znaci to moze i cely od 30 kao i quad od 1300 evra, to mogu jer su u sustini jedno te isto, neki ce za 3.5ghz traziti 1.25V, neki 1.5V, ali mogu sigurno 3.5Ghz i 21xx, i celeroni, i 6xxx i quadovi itd. temperature se ne treba zentati cak i da je 80-90C ako to ne kuca i ne pravi probleme teraj dalje. Ono sto celije i 21xx proce odvaja od skupljih je sto u principu imaju jako nizak wall, koji te onemogucava da ga lepo kloknes, da bi video 3.5ghz od 21xx proca moras dosta da ih preberes ili da bas imas srece prilikom kupovine. 6550 ima takodje wall ali je on G0 step i ima ga jako visoko, 500+ pa ce verovatno moci da sljaka kao 500x7=3.5ghz skoro svaki koji uzmes, ako ne 3.2+ghz su 99% sigurni.

Hvala vam na odgovorima ipak cu uzeti:
1. C2D E6550 141E
2. GA - P35-DS3L 77,68E
3. Kingston VR 2x 1GB DDR2 667mhz - 36E

SVE ZAJEDNO 255,68E . Jedino sto nisam siguran da li je ploca pravi izbor, neko je spominjao DS3R ta je 94E a ima i GA-P35C-DS3R je 101E ne znam da li vredi te doplate (ko zna neka objasni razliku izmedju ove dve ploce) a ako neko ima predlog za asus neka predlozi neku oko 100E, znam da sam otisao off topic i probio budzet ali vec kad kupujem takav CPU da uzmem i odgovarajucu plocu :wall: Daju neki popust 2% za virmansko placanje tako da mozda i ne boli toliko koliko mislim da oce :-devil-:

Nazad
Vrh Dno