Šta je novo?

Opera, KAV i forum / blog

• Začetnik teme Začetnik teme djoni
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

djoni

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
319
Problem je sledeći :
Koristim Operu, odavno, fercera - sve 5.
Koristim i KAV 7.0.0.125 - povremeno ga uključim kada sam na netu, uglavnom ne - jer znam gde idem i pazim da se ne glupiram.
Već nekoliko meseci komentarišem na jednom našem blogu / forumu ...šta li je već ...nije ni bitno. Od pre desetak petnaest dana mašina mi je naglo usporila, ali samo kada se nalazi na tom blogu. Na svim ostalim sajtovima Opera samo peechee...
Onda sam preskenirao komp sa KAV i Adaware....ništa. Menjao varijante Opere, probao Mozzila, čak i Safari....ista stvar : na blogu je sporo - svuda okolo, brzo i lako.
Najbolja stvar : danas sam se ulogovao na moj nalog na tom forumu - i podigao KAV. Ništa nije detektovao - ali nisam mogao uopšte da se krećem po forumu, nije mogla da se otvori ni jedna druga stranica ....onda isključim KAV ...stranice se učitavaju, sve ide. Podignem KAV i odem na neki warez sajt ....učitava se najnormalnije ....totalna zona sumraka.
Sada sam probao ovo : isključio Proactive deffense i Web antivirus - i sada hoće da učitava stranicu na blogu. E sad, ako sam na netu - da li je pametno da to bude isključeno ?!?!?!
Ima li neko neku ideju ?

Poslednja izmena:
Otvori glavni GUI pa Proactive Defence i desno klikni na Report. U novo-otvorenom prozoru idi na Events i taj log kopiraj ovde. (mozda si slucajno blokirao neki modul (za Javu i sl.) ili nesto pa se ta stranica sporo ucitava). Da ne drzis mozda WebAV na High? Probaj da stavis na Recommended pa vidi da li se nesto poboljsalo.

Edit: aj' postavi ovde link za sajt/blog sa kojim imas problema da proverim kod mene posto sam i ja KIS/KAV juzer. 😀

Poslednja izmena:
Pazi - kada isključim Web antivirus - učitava se blog. ...sa sve uključenim Proactive deffense....znači problem je u WeB av...
Blog je b92 - ali fora je što ja imam autorsku opciju, i kad se krećem po blogu, to radim ulogovan na svoj nalog. Nisam probao kako stvar šljaka ako sam neulogovan - jer mi ne radi posao ta varijanta ...a kad sam ulogovan mogu da pišem & komentarišem, ali zanima me koliko sam bezbedan tamo ako mi je Web antivirus komponenta isključena
Inače, u Proactive deffense / reports ....nema NIČEGA...

Poslednja izmena:
OK, onda cemo b92 da dodamo na Exclusion listu u WebAV (da ne skenira samo taj sajt, dok ce ostale skenirati). Ides u Settings>WebAV>Customize>pod General imas Trusted URLs i tu dodaj (klik na Add...) sajt http://www.b92.net/* (obavezna zvezdica).

Sto se tice kompletnog iskljucivanja WebAVa: cak iako ga iskljucis tu je FileAV, WebAV samo sprecava malware da ti uopste dotaknu HD, FileAV ce detektovati gamad cim dotaknu HD onemogucavajuci im da se pokrenu. 🙂 Nadam se da sam bio jasan 😛

Edit: mozda glupo pitanje... u kom formatu je link kad se ulogujes? Moras paziti kako stavljas Exclusion Mask za taj sajt... Na primer nije www.b92.net nego <username>.b92.net. Ako je ovo drugo moras staviti i takav Exclusion. 🙂

Poslednja izmena:
Pazi - na ovo sam obratio pažnju tek kada sam dobio dojavu sa istog bloga od jednog usera da mu je drugi uleteo u komp ( ne u nalog na blogu ) i došao do privatnih podataka koje - izgleda -koristi....Onda sam obratio pažnju na KAV - koji inače retko koristim - i primetio nelogično ponašanje na blogu u odnosu na ostale sajtove, pa čak i warez - što sam i opisao
Dakle, meni je cilj da dok sam na blogu budem zaštićen - ako je moguće bez firewalla i ostalih stvari ...jer me praiskonski mrzi da podešabvam sve to - što znači da mi je isključivanje Web AV sumnjivo...ali ne poznajem materiju pa nisam siguran da li sam i dalje zaštićen
Danas sam pokušao da uđem na svoj nalog sa anonimajzera, free proxy ...i nisam mogao. Meni podatak ne znači ništa, al ko poznaje materiju, zaključiće šta treba, samo zato i navodim...
Dakle - cilj mi je da sprečim upad u svoje podatke, pa me zanima da li će isključivanje Web av uticati na to, kao i da li KAV 7 može da uradi posao po tom pitanju. Imam i Adwatch, ali ga retko koristim, malo mi je nejasan.
I još nešto : pre neki dan sam slučajno u Task manageru otkrio proces netdde.exe, našao sam opis o njemu na neobee...ali to je proces koji mi nikada, ali nikada nije bio podignut - jer nema razloga da bude....znao bih, maltene znam napamet procese koji mi rade u pozadini. Naravno da sam ga ubio, prvo u Task m a posle i kroz services.msc

WebAV ne sluzi da bi te zastitio od upada ("hacker" jelte 🙂) on samo skenira traffic za maliciozne fajlove, ne zatvara portove i ne radi verifikaciju packeta koje primas... za to sluzi firewall. Sto u prevodu znaci WebAV mozes da iskljucis ali ti je Firewall potreban. Mozda imas NAT router pa ti u principu ni ne treba softverski FW (u zavisnosti od provajdera). Teoretski, cak iako ti neko "upadne" (hackeri ne napadaju kucne korisnike, ne isplati im se, napadaju samo banke i neke vaznije servere) u komp Proactive Defense ce spreciti da bilo sta "iscuri" napolje (Privacy Control>Protection of Confidential Data). Mada mislim da se pod "upadima" vise misli na neki Trojan koji ce da salje podatke na neki server... tada ce potpisi AVa da ga uhvate ili preko vec pomenutog Proactive Defense-a da se onemoguci slanje privatnih informacija.

Cisto iz preventive (posto vidim da imas neke sumnjive procese) okaci HijackThis log. Kada skines HJT preimenuj izvrsni fajl u nesto drugo (blabla.exe) i klikni na "Do a system scan and save a logfile". Taj log kopiraj ovde.

Poslednja izmena:
Pa - radi se o polubolesniku koji želi privatne podatke....bole ga uvo za materijalnu korist, već vežba nadmoć i zloupotrebljava očigledno svoje kompjutersko znanje.... - dakle ako će Proactive defense sprečiti "svlačenje" podataka sa kompa, hoće li sprečiti - i da li je uopšte moguće da ih bolid samo pregleda ?!?!?
Netdde.exe je regularan win proces, ali mi nije jasno otkuda on uključen....sada nisam na kućnom kompu pa ne mogu da odradim "hijacking" ...ali napisah ti već da KAV nije ništa našao....zero.

Samo ukljucis neki Firewall (moze i onaj od Windowsa) i nece nista moci da ti uradi. 😉

...znači KAV nije dovoljna zaštita od upada i pregleda podataka ?

...znači KAV nije dovoljna zaštita od upada i pregleda podataka ?

Ako je covek rekao da je i Windows Firewall dovoljan, kako moze da Kaspersky Firewall ne bude 🙂 .

Ali iskljuci slobodno proactive, 95% korisnika to drzi iskljuceno, kao i ja. Samo smara, a to je vise za paranoike napravljeno, ili neke ljude kojima je potrebno stvarno, stvarno precizno da znaju ono sto im se desava u racunaru, i da im to nesto znaci. Tebi mislim da ti podaci nista ne znace, i slobodno ga iskljuci, firewall je dovoljan.

Ako koristis KAV (Anti-virus) onda je Firewall potreban (moze i Windowsov).
Ako koristis KIS (Internet Security, sve-u-jednom paket) onda vec imas Firewall u okviru tog paketa.

I ne brini se, nece ti niko upasti u komp... samo opusteno :smoke:

Ako koristis KAV (Anti-virus) onda je Firewall potreban (moze i Windowsov).
Ako koristis KIS (Internet Security, sve-u-jednom paket) onda vec imas Firewall u okviru tog paketa.

I ne brini se, nece ti niko upasti u komp... samo opusteno :smoke:

Hvala na dopuni :wave:
Mislim da se namerno uteruje stah u kosti ljudima, cisto preventive radi, kako ne bi pravili greske, ali to ponekad prelazi u paranoju.

A druga stvar je sto su podaci na globalnom nivou obeshrabrujuci. U drugim zemljama, gde je malo piraterije, ljudi uzimaju jeftinije zastite, a i tamo racunare koriste, da ne kazem svi, dok je u nasoj zemlji ipak malo drugacija situacija, racunare ipak koristi veci procenat malo informaticki "obrazovanije" populacije, tako da to malo ipak stvara konfuziju u glavama 🙂 .

Podaci su lična stvar, a želim da ih zaštitim da se lične stvari ne bi iznosile u javnost - što se ponekad čini u cilju dezavuisanja neistomišljenika - pogotovu na politizovanim temama / blogovima kakav je i b92 blog, ili samo kao demonstracija nadmoći.
To ne želim da omogućim nikome, ne radi se o paranoji. Imam "dojavu" da se to radi, i zato pitam.
Znači KIS je rešenje...hvala momci !

Podaci su lična stvar, a želim da ih zaštitim da se lične stvari ne bi iznosile u javnost - što se ponekad čini u cilju dezavuisanja neistomišljenika - pogotovu na politizovanim temama / blogovima kakav je i b92 blog, ili samo kao demonstracija nadmoći.
To ne želim da omogućim nikome, ne radi se o paranoji. Imam "dojavu" da se to radi, i zato pitam.
Znači KIS je rešenje...hvala momci !
Ako imas neke licne podatke koje bi zastitio, najbolje je da ih smestis u jedan folder i zastitis Folder Lockom, naravno, ako je to moguce. Ako jednostavno moraju da ostanu tu gde su ili ih bas cesto koristis, ona nista. Mada mozes i posebne foldere (bez premestanja podataka) da zakljucas.

A to sto imas potrebu da tako anksiozno krijes nesto od drugih je druga stvar.

Poslednja izmena:
Ne razumem ovakvu dijagnozu, pa sve još preko interneta .....i ne znam odakle ti pravo da mi se ovako obraćaš.
Ti bi voleo da ti neko pretura po podacima, slikama porodice, mailovima ... - ubedi me.
Nađi nekog drugog za vređanje a mene zaobiđi, ok ?

Ne razumem ovakvu dijagnozu, pa sve još preko interneta .....i ne znam odakle ti pravo da mi se ovako obraćaš.
Ti bi voleo da ti neko pretura po podacima, slikama porodice, mailovima ... - ubedi me.
Nađi nekog drugog za vređanje a mene zaobiđi, ok ?

U ***. Stvarno te toliko pogodilo? Zaista nisam imao nameru da vredjam, izvini, samo nisam mogao a da ne primetim ogomnu zelju za zastitom od kradje.

Svi mi to imamo u racunaru, i svi imamo istu ili slicnu zastitu. Antivirus i firewall. Samo sam hteo da ti kazem da ako imas toliko veliku potrebu da zastitis te podatke, zastiti ih ovako, i pored svega, mada ja licno mislim da je nepotrebno.

Poslednja izmena:
Izvinjenje prihvaćeno.
To su lične stvari - i ne želim da dam priliku osvedočenoj budali da dopre i zloupotrebljava ih.
A imam pouzdane informacije da se to dešava, ali da ne širimo priču.
Ja sam zaista daleko od paranoika ili tako nečega, ali veoma verujem ljudima koji su mi dali info. Po netu se inače krećem "bez ičega" , kao što već napisah - i nisam imao nikakvih problema. Ali - ovde je drugačija igra, i zato je potrebno prilagođavanje.
Pozzzzz

Nazad
Vrh Dno